18/10/18

Εθνικό σκάνδαλο - Πήραν για ψίχουλα τη γη προσφύγων στα κατεχόμενα της Κύπρου

Πάμπος Βάσιλας
Με επιστολή τους στις 8 Οκτωβρίου προς τον δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου, κάτοικοι της κατεχόμενης πόλης που υπογράφουν ως «Ομάδα επηρεαζόμενων ιδιοκτητών» καταγγέλλουν την πολιτική αλλά και την οικονομική πτυχή του θέματος της απαλλοτρίωσης μέρους της γης τους για σκοπούς διαπλάτυνσης και βελτίωσης (κατασκευή πεζοδρομίων κ.λπ.), για τον δρόμο Κάτω Δερύνειας - Αμμοχώστου, από όπου θα διέρχονται τα οχήματα από το οδόφραγμα Δερύνειας.
Την υπόθεση είχε αποκαλύψει ο «Φ» στις 11 περασμένου Σεπτεμβρίου, με δηλώσεις του κοινοτάρχη Αγίου Μέμνονα, Χριστόφορου Έλληνα, και επιβεβαίωσε στις 12 Σεπτεμβρίου με δηλώσεις του στην εφημερίδα μας ο διευθυντής του Κτηματολογίου, Αντρέας Σωκράτους.
Η επιστολή των Αμμοχωστιανών σημειώνεται ότι δεν αφορά την ολότητα όσων επηρεάζονται από την υπόθεση (πέριξ των 190 ιδιοκτητών γης σε Κάτω Δερύνεια, Άγιο Μέμνονα και Αμμόχωστο, μέχρι το Δίστρατο του Δράκου), καθώς κάποιοι από αυτοί σκοπεύουν να κινηθούν νομικά εναντίον της Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Καταγγέλλοντας τη χώρα μας για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και βασικών κανόνων των αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Η επιστολή, συγκεκριμένα, αναφέρει τα ακόλουθα:
«Έντιμε κ. δήμαρχε και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου. Διά της παρούσης, επιθυμούμε να φέρουμε στην αντίληψή σας και επίσημα την έντονη δυσφορία, θλίψη και απογοήτευσή μας για το χαμηλό ύψος των αποζημιώσεων που μας έχουν προταθεί σε σχέση με την απαλλοτρίωση ακινήτων μας στον κατεχόμενο Δήμο Αμμοχώστου για τη διαπλάτυνση του δρόμου Δερύνειας – Αμμοχώστου με σκοπό τη διάνοιξη του οδοφράγματος Δερύνειας που οδηγεί στην κατεχόμενη πόλη μας.
Συγκεκριμένα, ενώ οι κατοχικές Αρχές έχουν ήδη προβεί σε εργασίες διαπλάτυνσης του δρόμου Δερύνειας – Αμμοχώστου παρεμβαίνοντας έτσι στα ακίνητα ιδιοκτησίας μας, η Κυπριακή Δημοκρατία μας προσφέρει από €45 ανά τετραγωνικό μέτρο για την απαλλοτρίωση του μέρους των ακινήτων μας που επηρεάζονται. Μέχρι €100 ανά τετραγωνικό μέτρο. Με το εύρος των αποζημιώσεων και τις αποκλίσεις να μην δικαιολογούνται επαρκώς από τα δεδομένα του κάθε τεμαχίου και επί του εδάφους. Τα ποσά αυτά που μας προσφέρονται είναι γενικά υπερβολικά χαμηλά σε σύγκριση με οποιαδήποτε αντίστοιχα ποσά σε άλλες πόλεις της ελεύθερης Κύπρου αλλά και από τις εκτιμήσεις του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, σε σημείο που μας εξοργίζουν και δεν τα κατανοούμε, οδηγώντας μας να σκεφτόμαστε ότι υπάρχουν άλλες σκοπιμότητες πίσω από την απόφαση αυτή.
Στο τέλος της μέρας, μια τέτοια προσφορά είναι και επικίνδυνη, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον εισβολέα και την κατοχική δύναμη με πολλούς αρνητικούς για την πλευρά μας τρόπους για να υπονομεύσει την αξία των κατεχομένων περιουσιών μας και άλλως πως, περιλαμβανομένης και εκμετάλλευσης της απόφασης από την καλούμενη “Επιτροπή Αποζημιώσεων” που έχουν συστήσει.
Στόχος μας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των αρμοδίων για το εν λόγω θέμα με σκοπό τη διόρθωση της λανθασμένης αυτής απόφασης το συντομότερο. Ιδιαίτερα από τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της κατεχόμενης πόλης μας, αναμένουμε ότι θα έχει ενεργό ρόλο και θα υποβοηθήσει στην άμεση ανατροπή της απόφασης αυτής. Σχετικά, είμαστε σε επικοινωνία και με βουλευτές της Αμμοχώστου, άλλους ιθύνοντες καθώς και μέσα μαζικής ενημέρωσης για προώθηση του σκοπού μας.
Θέλουμε, τέλος, να τονίσουμε πως οι προσπάθειές μας δεν έχουν να κάνουν με πολιτικές αποχρώσεις ή προσωπικά συμφέροντα ή και με το θέμα διάνοιξης του οδοφράγματος Δερύνειας, αλλά με τη θέση αρχής ότι δεν νοείται οι περιουσίες της κατεχόμενης πόλης μας να υποτιμούνται από κανένα και ειδικά από εμάς και το επίσημο κράτος μας, τροφοδοτώντας έτσι την κατοχική δύναμη με επιχειρήματα που πιθανό να χρησιμοποιήσει εναντίον μας».
Αξίζει να αναφερθεί ότι η επιστολή προτού αποσταλεί στην εφημερίδα μας, κοινοποιήθηκε στον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς και όλους τους βουλευτές των κομμάτων της επαρχίας Αμμοχώστου.
Κτηματολόγιο: Έχουν δικαίωμα ένστασης
Όπως είχε πει στον «Φ» ο διευθυντής του Κτηματολογίου, Αντρέας Σωκράτους, η απαλλοτρίωση έγινε με βάση τους χάρτες και άλλα έγγραφα που είχε η Υπηρεσία Κτηματολογίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, προ του 1974. Ακόμη, ο διευθυντής του Κτηματολογίου επιβεβαίωσε ότι τα ποσά αποζημίωσης των επηρεαζόμενων ιδιοκτητών γης καθορίστηκαν με βάση την τρέχουσα αξία της γης στην περιοχή της Δερύνειας (νεκρή ζώνη).
Τέλος, ο κ. Σωκράτους είπε ότι βάσει της κείμενης νομοθεσίας, όπως ισχύει σε όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις, όσοι επηρεαζόμενοι ιδιοκτήτες γης πιστεύουν ότι το ποσό αποζημίωσης που θα τους παραχωρηθεί δεν ανταποκρίνεται στις δικές τους εκτιμήσεις, τότε έχουν το δικαίωμα της ένστασης και της προσφυγής στη Δικαιοσύνη. 
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.