9/10/18

Το Τείχος που δεν υπήρξε και η μεγάλη μας τύχη

17 August 1962. Peter Fechter shot dead attempting
to cross the border. Berlin wall.
Π​​ώς γίνεται άνθρωποι που ζούσαν όσο στεκόταν το Τείχος του Βερολίνου, τόσο προσβλητικό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, να υπερασπίζονται αποτυχημένα συστήματα όπως τον κεντρικό σχεδιασμό-κουμμουνισμό; Συχνή απορία σε οικονομικοπολιτικές συζητήσεις στην Ελλάδα, πάλι επίκαιρη αυτές τις μέρες που εορτάζεται η 28η επέτειος της Επανένωσης των Γερμανιών. Οπως καταδεικνύει έρευνα που διεξάγεται σε συνεργασία με το ΚΕΦίΜ, ο γρίφος του παράλογου φιλοκομμουνισμού τελικά λύνεται απλά: για πολλούς Ελληνες, η μεγαλύτερη ίσως κοινωνικοοικονομική καταστροφή του 20ού αι., απλά δεν συνέβη ποτέ.
Σύμφωνα με δημοφιλή έντυπα για πλατιά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας προ 1990, οι χώρες του κομμουνισμού είχαν δήθεν απαράμιλλη ευημερία και κοινωνική ειρήνη. Σε μέρες χωρίς διαδικτυακή ενημέρωση και λιγοστά τηλεοπτικά κανάλια, πλήθος δημοσιογράφοι στην Ελλάδα εκθείαζε τον κομμουνιστικό παράδεισο, είτε από ιδεοληπτική ανευθυνότητα είτε με το αζημίωτο, διαδίδοντας τη χονδροειδέστερη σοβιετική προπαγάνδα.
Τα σοβιετόφιλα ψεύδη δεν καταρρίφθηκαν ποτέ με τον συνήθη τρόπο, την επιμόρφωση των επόμενων γενεών σε αντικειμενικό μάθημα Ιστορίας, γιατί έως σήμερα οι Ελληνόπαιδες δεν διδάσκονται τα σημαντικότερα γεγονότα του περασμένου αιώνα, Β΄ Παγκόσμιο και Ψυχρό Πόλεμο. Η ιστορία για εμάς τελειώνει κάπου το 1936.

Για τη συνέχεια Kathimerini


3 σχόλια:

  1. ΜΙ6 ειναι ο κ. Καθηγητής ; Σοβιετολόγος στυλ Free Europe ; Gladio ;
    Πάντως η φιλόξενη Καθημερινή τον ανέδειξε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. O αναπληρωτής καθηγητής οικονομικών στο Λονδίνο με καθυστέρηση 28 χρόνων θυμήθηκε να μας πείσει ότι ο κομμουνισμός δεν ήταν καλός ήταν καθεστώς ανελεύθερο κλπ.
    Αυτός ο καθηγητής θα πρέπει να ενημερωθεί ότι αυτά που μας διδάσκει τώρα είναι εκτός τόπου και χρόνου.
    Γιατί; Απλά η ελληνική κοινωνία πριν το 1990 γνώριζε τα αρνητικά του συστήματος εκείνου.Ήδη σήμερα με την ψήφο της δίνει ένα μικρό ποσοστό (5-7%)στον πολιτικό φορέα που στηρίζει το σοβιετικού τύπου καθεστώς, ενώ στα πρώτα χρόνια από την πτώση της χούντας των συνταγματαρχών λάμβανε 12-13%
    Αν ο κ. καθηγητής δει την αντίστοιχη εξέλιξη στην Ευρώπη θα διαπιστώσει ότι τα φιλικά στον σταλινικού τύπου κομμουνισμό έχουν σχεδόν αφανισθεί.Στα τελευταία χρόνια το κομμουνιστικό κόμμα της Πορτογαλίας αναθεώρησε, ενώ το ΑΚΕΛ της Κύπρου εγκατέλειψε και αυτό τον μέχρι πρότινος σταλινικό προσανατολισμό του.
    Πολύ αργά λοιπόν κ καθηγητή θυμήθηκες τον αντικομμουνισμό΄ Είναι σαν να σκοτώνεις το σκοτωμένο φίδι.Μου θυμίζεις το λαϊκό γνωμικό «περσινά ξινά σταφύλια»

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.