5/10/18

Η Σκανδιναβία δεν είναι μια σοσιαλιστική Βαλχάλα


Η Σκανδιναβία έχει ξεχωριστή θέση στις ψυχές των σοσιαλιστών σε ολόκληρο τον κόσμο. Η δημοσιογράφος της Guardian, Polly Toynbee περιέγραψε κάποτε τη Σουηδία ως “την επιτυχέστερη κοινωνία που έχει γνωρίσει ποτέ ο κόσμος”.
Πίσω στην Αμερική, άνθρωποι κάθε είδους, από υποψήφιοι Πρόεδροι μέχρι και νομπελίστες οικονομολόγοι, έχουν υποστηρίξει ότι οι αρμόδιοι για τη χάραξη της πολιτικής πρέπει να δουν τη Σκανδιναβία ως ένα υπόδειγμα μείωσης της ανισότητας και προαγωγής μιας πιο ισορροπημένης ανάπτυξης.
Είναι όμως η σοσιαλιστική αυτή Βαλχάλα αυτό που υποστηρίζεται πως είναι;
Μιλώντας πέρσι στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ο Δανός πρωθυπουργός Lars Løkke Rasmussen προσπάθησε να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. “Ξέρω ότι κάποιοι συσχετίζουν το σκανδιναβικό μοντέλο με κάποιου είδους σοσιαλισμό”, είπε. “Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι. Η Δανία απέχει πολύ από το να είναι μια σοσιαλιστική σχεδιασμένη οικονομία. Η Δανία είναι μια οικονομία της αγοράς”.
Πράγματι, με το να θεωρούνται οι σκανδιναβικές χώρες σοσιαλιστικές - ή έστω αριστερές - παραβλέπεται μια ουσιώδης αλήθεια για τον τρόπο με τον οποίο οι οικονομίες τους είναι οργανωμένες. Ενώ αυτές οι χώρες όντως έχουν ψηλούς φόρους και γενναιόδωρα συστήματα πρόνοιας, σε πολλές πτυχές τους οι αγορές τους είναι ασυνήθιστα ελεύθερες, υιοθετώντας ακριβώς το είδος των πολιτικών που η βρετανική Αριστερά, με την άκαμπτη προσήλωσή της στον κεντρικό σχεδιασμό και τον παρεμβατισμό, σπαταλά το χρόνο της να αντιμάχεται.

Για τη συνέχεια Liberal

3 σχόλια:

  1. Αρχικαπιτσλιστικα κράτη τα σκανδιναβικά αλλά εχουν σοβιετικού τύπου παροχές στον εργαζόμενο.Επιδοματα , αργές προσελεύσεις και στους δυο γονείς για να πηγαίνουν τα παιδια σχολείο και φυσικά εχουν πατρική άδεια ενός χρόνου μαζι με τη μητρική με τη νεννηση παιδιού.Η δε φεμινιστική τους νομοθεσία ειναι και υπερ των ανδρών ! Αντιμετωπίζονται σε θέματα επιμελείας ανηλίκων ισότιμα στατιστικά ενώ σε άλλες χώρες της Δυσεως εχουνε πλήρη υπέροχη των γυναικών σε αποφάσεις.Μετρω τις αποφάσεις και οχι το γράμμα του νόμου παντα σε εν δικανικό σύστημα ! Η δε άδεια ειναι 35 μέρες το χρόνο ! Πείτε τα αυτά στο Νότο η στην Γεμρανοαγγλια.Εχω συγγενείς και μου τα λένε.Τυχαιο οιτ καμένα Σκανδιναβικό κράτος δεν ειμαι στο ευρω πλην Φινλανδία ; Και πολλα αλλά θετικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στα σκανδιναβικά κράτη- που ισχύει το σύστημα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας- από την εποχή της δεκαετίας του 1920 άρχισαν να εκλέγονται από τις εκλογές τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα.
      Αυτά εφάρμοζαν της πολιτικές αρχές της σοσιαλδημοκρατίας και παραχωρούσαν στους εργαζόμενους σημαντικές κοινωνικές παροχές όπως περίπου αναφέρει και ο «Όλα για όλα»
      Ουσιαστικά σοσιαλιστικές (κοινωνικές πολιτικές) για τους εργαζόμενους μέσα σε συνθήκες καπιταλισμού.Αρκετά από αυτά τα οφέλη διατηρήθηκαν μέχρι σήμερα

      Διαγραφή
  2. Τι ακούμε οι χριστιανοί! ο Φριντμαν υπεύθυνος για τις Σκανδιναβικες κοινωνικές παροχές!!
    Το χουν κάψει,εντελώς οι νεοφιλελλεδες, σε λίγο θα μας πουν ότι τη μητέρα τερεζα την είχαν συνεπάρει οι θεωρίες του Μιλτωνα Φριντμαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.