10/10/18

Άφησαν τη Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία και έπιασαν τη χαλαρή ομοσπονδία

Η ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού αποτελούσε πάντοτε μια πηγή αντιπαράθεσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της νήσου, χωρίς ποτέ να καταφέρουν να καταλήξουν σε κοινή ανάγνωση της διζωνικής δικοινοτικής. Μετά την προχθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και την τοποθέτηση του Προέδρου μέσα από την οποία εμφανίστηκε έτοιμος να καταθέσει προτάσεις οι οποίες θα οδηγούν σε μια χαλαρή ομοσπονδία ή αποκεντρωμένη, όπως κάποιοι θέλουν να την ονομάζουν, η συζήτηση στράφηκε προς άλλη κατεύθυνση. Άφησαν κατά μέρος τη ΔΔΟ και έπιασαν τη χαλαρή/αποκεντρωμένη ομοσπονδία…
Από τις αντιδράσεις ξεχωρίζει η ένταση με την οποία τοποθετήθηκε το ΑΚΕΛ το οποίο λίγο ή πολύ χαρακτηρίζει επικίνδυνες τις τοποθετήσεις Αναστασιάδη.
Ο γ.γ. του κόμματος Άντρος Κυπριανού σπεύδει στην Αθήνα όπου την Παρασκευή το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. Προφανώς για να του μεταφέρει τους φόβους του ΑΚΕΛ για τους επικίνδυνους χειρισμούς Αναστασιάδη στο Κυπριακό. Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ «η συζήτηση που έχει ανοίξει, με ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας, για «αποκεντρωμένη» ομοσπονδία, είναι επικίνδυνη και πιθανόν να ανοίξει τον ασκό ανεξέλεγκτων και άκρως αρνητικών εξελίξεων.
Αυτή η συζήτηση, την ώρα μάλιστα που ο ΓΓ του ΟΗΕ αναμένεται να πάρει τις αποφάσεις του για το μέλλον των διαπραγματεύσεων, ενδεχομένως να προκαλέσει τον τορπιλισμό τους και έτσι να οδηγηθούμε στην παγίωση της διχοτόμησης και στα δύο κράτη». Επίσης το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι «η συζήτηση για αποκεντρωμένη ομοσπονδία είναι επικίνδυνη, γιατί στέλνει το μήνυμα προς τον διεθνή παράγοντα και τον ΓΓ του ΟΗΕ ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι ειλικρινής σχετικά με τη διακηρυγμένη θέση της για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».
Περαιτέρω σημειώνει ότι η συζήτηση «αναιρεί όσα ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και μας φέρνει σε σύγκρουση μαζί του. Θυμίζουμε ότι ο κ. Γκουτέρες ζητά επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά. Ο κ. Αναστασιάδης ζητά διαπραγμάτευση από αλλού. Ο ΓΓ του ΟΗΕ ζητά διαπραγμάτευση στη βάση του δικού του πλαισίου και των έξι βασικών θεμάτων για επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας που έχει καθοριστεί, ο Πρόεδρος θέτει ζητήματα που είναι εκτός του πλαισίου του κ. Γκουτέρες». 
Τέλος το ΑΚΕΛ καλεί τον Ν. Αναστασιάδη να απαντήσει εάν «θεωρεί ότι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως την περιγράφουν τα Ηνωμένα Έθνη, και με το κατάλοιπο εξουσίας να πηγαίνει στις περιφέρειες, όπως ο ίδιος έχει συμφωνήσει, είναι συγκεντρωτική ομοσπονδία και πόσο ποιο αποκεντρωμένη ομοσπονδία θέλει ο κ. Αναστασιάδης». 
Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ, σε ανακοίνωση επί του θέματος, ανέφερε πως «όσοι ανησυχούν ότι η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες εξελίξεις σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ας αναλογιστούν τις δικές τους ευθύνες για το ότι αυτή την τακτική όχι μόνο τη στήριξαν αλλά ήταν και επιλογή τους». Η θέση της ΕΔΕΚ «ήταν και είναι από την αρχή ξεκάθαρη: Η όποια διαδικασία στο Κυπριακό θα πρέπει να στηριχθεί στην πραγματική υφή του προβλήματος ως θέματος εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής και αυτή η πτυχή θα πρέπει να συζητηθεί κατά προτεραιότητα στο πλαίσιο μιας Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, όπως περιλαμβάνεται στις σχετικές αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ».
Η Συμμαχία Πολιτών θεωρεί ότι είναι απερίσκεπτο και εθνικά επιζήμιο «ό,τι συζητείται στο Εθνικό Συμβούλιο να συζητείται και δημόσια, ενημερώνοντας έτσι την Τουρκία για τις οποίες σκέψεις υπάρχουν». Η Συμμαχία Πολιτών κρίνει «θετικό το γεγονός ότι μετά από τόσα χρόνια επιμονής σε μια άκαρπη προσέγγιση φαίνεται να υπάρχει διάθεση για συζήτηση εναλλακτικών επιλογών». 
Η πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους υπογράμμισε το εξής απλό: «Όπως έστρωσαν θα κοιμηθούμε». Σύμφωνα με την Ελ. Θεοχάρους «όπως έστρωσαν, όσοι κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια τον τόπο και διαχειρίστηκαν το Κυπριακό, έτσι θα κοιμηθούμε δυστυχώς όλοι. Για χρόνια φωνάζαμε ότι η πολιτική των υποχωρήσεων θα μας οδηγήσει σε τραγικά αποτελέσματα. Για χρόνια λέγαμε ότι η επιλογή της ΔΔΟ, όπως την συνέθεταν κομμάτι-κομμάτι Χριστόφιας και Αναστασιάδης, οδηγεί στον πλήρη εκτουρκισμό. Ότι πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική. Τώρα ο ίδιος ο ΠτΔ προσανατολίζεται προς λύση χαλαρής συνομοσπονδίας».
Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ξεκαθάρισε ότι «το Κίνημα απορρίπτει κάθε μορφή διχοτόμησης ή συνομοσπονδίας ή λύσης του Κυπριακού που να οδηγεί σε συνομοσπονδία ή διχοτόμηση σε οποιαδήποτε μορφή και, κατ’ επέκταση, κάθε μορφή συγκαλυμμένης διχοτόμησης ή συνομοσπονδίας». Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν χρησιμοποίησε ποτέ τη φράση χαλαρή ομοσπονδία, αλλά «αναφέρεται σε μια συζήτηση που μπορεί να ενδιαφέρει τους Τουρκοκύπριους, διότι ήταν η πάγια θέση των Τουρκοκυπρίων για περισσότερες εξουσίες στις δύο περιφέρειες». 
Παρέμβαση Γ. Ομήρου 
Ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου σε δήλωσή του ανέφερε πως «η δημοσιοποιηθείσα και μη διαψευσθείσα ως πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Εθνικό Συμβούλιο ‘‘προς προβληματισμό’’, περί χαλαρής ομοσπονδίας, η εγκατάλειψη τής μέχρι τώρα θέσης της ελληνοκυπριακής πλευράς για ισχυρή κεντρική Κυβέρνηση, συνιστά σοβαρό κίνδυνο εκτροπής που θα οδηγήσει, αργά ή γρήγορα, αν υλοποιηθεί, σε δικέφαλο κράτος, διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και διχοτόμηση». Στην πραγματικότητα, προσθέτει, «μια τέτοια εξέλιξη θα συνιστά εν τοις πράγμασι αποδοχή των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής και διευκόλυνση επίτευξης του μόνιμου τουρκικού στόχου για διαχωρισμό και διχοτόμηση». Σύμφωνα με τον τέως Πρόεδρο της Βουλής «είναι καθήκον μας να απορρίψουμε και να ματαιώσουμε μια τέτοια εξέλιξη που θα ακυρώνει τη διαχρονική μας θέση για λύση με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια, με ενότητα κράτους, λαού, θεσμών και οικονομίας».
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος

2 σχόλια:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.