22/10/18

“Τομές στην Επικαιρότητα” του Παντελή Σαββίδη: Η κρίση Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πατριαρχείου Ρωσίας

Με την κρίση του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το Πατριαρχείο Ρωσίας ασχολήθηκε η εκπομπή “Τομές στην Επικαιρότητα” της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης TV-100 την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018.
Η εκπομπή αρχίζει στις 9μμ και τελειώνει 10μμ. Επαναλαμβάνεται το Σάββατο απο τις 5μμ-6μμ.
Προσκεκλημένοι:
ΗΛΙΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ αναπληρωτής καθηγητής Θεολογικής ΑΠΘ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ Διδάσκων στη Θεολογική Σχολή ΑΠΘ.
DMITRY KIKOT Ρώσος Δημοσιογράφος μέσω skype απο τη Μόσχα.

11 σχόλια:

  1. Όσοι δεν μπορούν να δουν TV-100, μπορούν να παρακολουθούν την εκπομπή “Τομές στην Επικαιρότητα” βιντεοσκοπημένη εδώ. Ιδού η παραπάνω. Μπορεί και να σχολιάσει στην ιστοσελίδα των ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΩΝ(Video εκπομπών)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρίν από λίγο ολοκλήρωσα την προβολή της εκπομπής και ομολογουμένως είχε ένα εξαιρετικό επίπεδο και ο κος Παντελής Σαββίδης είναι άξιος συγχαρητηρίων για αυτήν! Κατά την εκπομπή κράτησα σημειώσεις, συγκεκριμένα 5 μικρά χαρτάκια, έχουμε και λέμε λοιπόν με την ροή της εκπομπής!
    1. Γιατί το Οικουμενικό Πατριαρχείο ακολουθεί σκληρούς γραμμή? Νομίζω πως εν μέρει απαντήθηκε στο τέλος της εκπομπής με την ευχή αυτό να αλλάξει! Άσχετα με το αν έχει ή όχι δικαιοδοσία! (Ας υποθέσουμε πως έχει καθ όλα την δικαιοδοσία)! Άρα εδώ έχουμε ένα θέμα δεδομένης της ύψιστης προσοχής που έπρεπε να δείξει για την ενότητα από την μη συμμετοχή των Πατριαρχείων Μόσχας, Σερβίας, Βουλγαρίας κ.α. στην «Οικουμενική Σύνοδο Κρήτης».
    2. Επαληθεύεται το βάθος της κρίσης, και πως είναι πολλά «κάτω από το χαλί» προβλήματα αμιγώς θεολογικού χαρακτήρα τα οποία για πολλούς λόγους στο πέρασμα των αιώνων συσσωρεύτηκαν. Εννοώ στις Συνόδους που είναι τμήματα του Εκκλησιαστικού Δικαίου!
    3. Ο Αν. καθ. της Θεολογικής Σχολής Παν, Θεσσαλονίκης Ηλίας Ευαγγέλου και ο καθ.
    κος Αθ. Αθανασιάδης πραγματικά φώτισαν μια πλευρά, ωστόσο στις λεπτές «γραμμές» τους δεν «υπερέβησαν» υπέρ μιας άποψης πλήρους φωτισμού! Οι θέσεις τους χωρίς να πουν ψέματα σε πεπραγμένα αλλά με την μέθοδο της «παράλειψης» ή ίσως και σύμφωνα με τον χρόνο που κινήθηκε η εκπομπή να μην τους δόθηκε η ευκαιρία δεν έδωσαν την ολοκληρωμένη εκείνη άποψη που κατά την φτωχή μου γνώμη θα έπρεπε! Αφήνοντας την κοινή γνώμη να «γαλουχηθεί» υπέρ του Οικουμενικού Πατριάρχη! Ένα έμπειρο μάτι μπορεί να το δει και προφανώς αμερόληπτο έχοντας όλα τα στοιχεία που δεν τα έχει και αυτό ελλοχεύει κίνδυνο για την διαμόρφωση της κοινής γνώμης! Ωστόσο κρατώ τις επιφυλάξεις μου διότι αυτό το ναι υπέρ του Οικουμενικού όταν ρωτήθηκε ο καθηγητής Ευαγγέλου με το ζόρι βγήκε, χρειάστηκε να είναι πολύ μακρόσυρτο, κι έχει κι αυτό την σημασία του αν του ζητήσεις να το τεκμηριώσει γραπτώς τι θα κάνει ή αν απέναντί του έχει Ιεράρχες που έχουν άλλη άποψη από την Εκκλησία Της Ελλάδας!
    4. Γιατί να μην υπάρχει Τόμος με την Αυτοκεφαλία (Αυτό είναι ένα ακόμα θέμα κάτω από το χαλί)!Όχι απαραίτητα επιλήψιμος για το Οικουμενικό διότι πρέπει να πάμε να το το κρίνουμε με τα τότε στοιχεία!
    5. Απαντάται πως δεν υπήρχε επιστολή του Φιλάρετου για άρση τιμωρίας στο Πατριαρχείο Μόσχας και παράβαση στο έκκλητον όπως έχω ξαναγράψει που δεν εθίγη από τους καθηγητές!
    6. Ο Dmitry Kikof αν και δημοσιογράφος είχε εξαιρετικό λόγο ενότητας και παρόλο που δεν ακουγόταν καλά και τα ελληνικά του αλλά κα γνώση των πραγμάτων! Σπουδαίο αυτό που ανέφερε για την θέση του ιερέα από το Πανεπιστήμιο Μόσχας για τις εκρηκτικές προσωπικότητες των δυο Πατριαρχών που δυναμίτισαν ως μη όφειλαν το ενωτικό κλίμα που επιβάλλεται από την θέση των .
    7. Ο Φιλάρετος ήταν καθηρημένος και σωστή η άποψη του για την Τρίτη Ρώμη πως δεν μπορεί να ισχύει μια τέτοια άποψη εκ των πραγμάτων!
    Κλείνοντας να πω γιατί δεν υπήρχαν στην Σύνοδο Κρήτης για παράδειγμα επιμέλεια να λυθούν διοικητικά θέματα όπως αυτά κα ινα τα προλάβουν με σοφία και να είναι όλες οι Εκκλησίες εκεί? Για ποιόν λόγο ένας θεολόγος όπως ο κος Αθανασιάδης αναφέρεται σε «εθνική» Εκκλησία? Τι πάει να πει εθνική όταν αυτός ο όρος εκμεταλλεύεται από τους «κοσμικούς» και λειτουργεί πολιτικά! Χρειάζεται προσοχή! Γιατί να παρακαμφθεί το συλλειτουργεί ν δυο τιμωρημένων, όπως του Μαυροβουνίου μη αναγνωρισμένου και του Φιλάρετου ήδη σε τιμωρία που βάσει του Αποστολικού Κανόνα έπρεπε να αποκοπεί δια παντός?
    Αυτά για να συμπληρώσω και να συνταχθώ στην άποψη του Ρώσου δημοσιογράφου πως προσετέθησαν προβλήματα και η απόσταση έγινε μεγαλύτερη! Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του αν πρόκειται για υποστηρικτή της μιας η άλλης πλευράς αμιγώς! Η Αλήθεια δεν βρίσκεται σε καμιά πλευρά και μόνον Οικουμενική Σύνοδος σύμφωνα που να πληροί όσα προβλέπονται θα λύσει τα θέματα αυτά όλα (με την θέση να τεθούν όχι να κοιτάμε τα περιστέρια)που έχουν συσσωρευτεί! Φαίνεται κατάφορα πως τα θέμα είναι πολιτικό και πως οι Ιεράρχες δεν είναι αντάξιοι των καθηκόντων τους από θεολογικής άποψης! Ευλογείτε…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επίσης να σημειώσω πως αποδέχθηκε με την επιστολή του το Οικουμενικό και ο ίδιος ο Βαρθολομαίος την αρμοδιότητα του Μόσχας να τιμωρεί και ήρε την τιμωρία άλλο Πατριαρχείο αφού έχει με Οικουμενική απαγορευτεί?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Religion should not be the focus of the discussiondiscussion, but rather the geopolitical ramifications of this conflict with Russia putting Greece in a dire situation.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όπως ακούσαμε (και μάλιστα από δύο ανθρώπους που φαίνεται ξεκάθαρα από το λόγο τους, ότι προσπαθούν να βρουν ελαφρυντικά υπέρ του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, επομένως δεν είναι προκατειλημμένοι ώστε να μας πουν ανυπόστατα πράγματα σχετικά με τα εκκλησιαστικά ζητήματα που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε καλά), ο Φιλάρετος όταν απέτυχε να εκλεγεί Πατριάρχης Μόσχας, αποσχίστηκε, διέκοψε την εκκλησιαστική κοινωνία, και αυθαίρετα πήγε στην Ουκρανία και αυτοανακηρύχθηκε Πατριάρχης Ουκρανίας ιδρύοντας δικό του «Πατριαρχείο». Φυσικά ως σχισματικός καθαιρέθηκε.
    Ακούσαμε από το 5ο λεπτό, ότι σε Σύνοδο το 1992 στο Χάρκοβο, «καταδικάστηκε και στερήθηκε το βαθμό της ιεροσύνης», και υπήρξε άλλος ένας αναθεματισμός του, το 1997, από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ρωσίας.
    Επιπλέον ενώ έχει διακόψει την εκκλησιαστική κοινωνία με τις κανονικές Εκκλησίες, συμπράτει και συλλειτουργεί με τον αδέσποτο του Μαυροβουνίου.
    Αυτόν τον άνθρωπο έρχεται τώρα και τον αποκαθιστά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με την αιτιολογία της υποτιθέμενης ανάγκης για «αυτόνομη εθνική Εκκλησία».
    Μια απλή ερώτηση. Εφόσον το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει παραχωρήσει στην Ρωσική Εκκλησία το δικαίωμα της Χειροτονίας και της Καθαιρέσεως όπως ακούσαμε από τους δύο καθηγητές, πως στη συνέχεια παρεμβαίνει ώστε να αναιρέσει την απόφαση καθαίρεσης, και να αποκαταστήσει τον σχισματικό Φιλάρετο;
    Εκτός από τα «τυπικά» (ας τα πω έτσι), επί της ουσίας αν το δούμε, ένας άνθρωπος που δεν σέβεται με ταπείνωση την απόφαση για την εκλογή του Πατριάρχη Ρωσίας, και αποκόβεται για να γίνει ο ίδιος Πατριάρχης έστω και ενός δικού του «Πατριαρχείου» στην Ουκρανία, αυτό δείχνει υπερηφάνεια και σχισματικό φρόνημα.
    Πως είναι δυνατόν αυτόν τον άνθρωπο με αυτές τις ενέργειες να τον αποκαθιστά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, έτσι με μια απόφαση με την δικαιολογία, της δημιουργίας αυτοκέφαλης εθνικής Εκκλησίας. Έτσι χάνεται το πνευματικό περιεχόμενο των πραγμάτων, και αποκτούν καθαρά πολιτικό χαρακτήρα. Δεν είναι όμως αυτή η Εκκλησία. Είναι πρώτα και κύρια ένας πνευματικός θεσμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρια....ξερω πολυ λιγα στις λεπτομερειες ..και με κουραζουν κιολας σαν αριθμος.Αλλα να ρωτησω κατι δικο μου αν ξερεις...Διεκοψε λενε η Μοσχα την κοινωνια με το Φαναρι.Οκ ? Ισχυει ?? Αν ναι....τοτε και με καθε τι του Φαναριου .Ετσι ? Αρα ...και με την εκκλησια Κρητης...Δωδεκαννησων....βορειου Αιγαιου....Πατμου.Και ....ολων των ( ανοητως) λεγομενων ...Νεων Χωρων !! Δηλ....Ηπειρου...Μακεδονιας...Θρακης !! Αυτες ειναι στην δικαιοδοσια του Φαναριου.....Και το ..απιστευτο.....και με το Αγιο Ορος !!Δεν ειναι κιαυτο στο Φαναρι ??
      Συμπερασμα...: "" εφερε το Φαναρι ..για τον ..Φιλαρετο ..Ουκρανιας...........σχισμα στην Ελλαδα μεσα !!!!!!!Σχισμα στην χωρα....για την Ουκρανια....των Γερμανοαμερικανων !!!!!! Η χαζος ειναι ο ...ανθρωπος και μπουφος....η.........κατι αλλο........Θα μας βαλει να σκοτωθουμε μεταξυ μας με διαφωνιες !!!! Ειναι τοσο...μπουφος ??? Η.....το αλλο ?? Οτι και ναναι ομως ενα σιγουρα ειναι....""ακαταλληλος".......Σορυ αλλα εμενα αυτα μου φτανουν τα γενικα.Το ρεζουμε.Νομιζω αυτο εχει σημασια κυριως.Τα αλλα ειναι...γραφειοκρατικα...

      Διαγραφή
    2. Μαρία
      κοίταξε τώρα και στάση των καθηγητών! Δεν είναι θέμα προσώπων! Είναι ότι ο θεολόγος τρίβεται λίγο έτσι, λίγο αλλιώς, κοιτάζει το ταβάνι, ξύνει την μύτη του μολυβιού από "αμηχανία"!
      Πλήρωσε η οικογένεια, ο Έλληνας με αίμα το πανέπιστήμιο, ο Κολοκοτρώνης πολέμησε για να συμπεριφέρεσαι " άτονα"?
      Βγες αγαπητέ μου αφού ξέρεις για τον Τόμο, δεν ξέρεις για την επιστολή? Αφού το λες για το δικαίωμα χειροτονίας και τιμωρίας δεν γνωρίζεις την Δ Οικουμενική ( και όλές όσες αναφέρονται)που στην Θεολογική Θεσσαλονίκης που είναι από τις εξαιρετικότερες Σχολές δεν το μάθατε? Δεν γνωρίζεις τους Κανόνες?
      Μίλα λοιπόν! Τι ψελλίζεις? Γιατί το κάνεις? Ε τότε θα φέρουμε την γιαγιούλα που κουβαλάει ζαλιά τα κλήματα να ρίξει στο φούρνο ένα ταψί πατάτες να φάει η φαμελιά της στομ κο Σαββίδη να το πει! Γιατί αυτή παρόλο που υπογράψει με σταυρό ξέρει τι θα πει!
      Θα πει πάψτε και στους καθηγξτές και στα " μωρά,(μωρός)" τους Πατριάρχες "πάψτε όλοι ρε, κάντε το τον σταυρό σας και φιλιώστε, Αγάπη ρε, δοξάστε τον Θεό"! Θα τους δώσει και δυο σβερκιές φιλικές όλων και τελειώσαμε! Θα τους μαζέψει όλους θα τους βάλει να φιλιώσουν και θα τους βάλει να φάνε από τις πατάτες που φούρνισε γιατί εν τω μεταξύ θα είναι έτοιμες...έτσι κάνουν εν Αγίω Πνεύματι..

      Διαγραφή
    3. Aγαπητοί φίλοι καλησπέρα. Εύλογες οι απορίες όλων μας με αυτά που συμβαίνουν. Το παιχνίδι που παίζεται είναι όπως φαίνεται πολύ χοντρό σε γεωπολιτικό επίπεδο, (γι΄αυτό έγραψα και στην άλλη ανάρτηση όσα είπε ο καθηγητής κ. Μάζης), αφού μετά τους πολέμους στη Μέση Ανατολή και την ονομαζόμενη Αραβική Άνοιξη, νόμιζαν ότι θα πέσει εύκολα και η Συρία. Η Ρωσία όμως βγήκε στο προσκήνιο, τους χάλασε τα σχέδια, και τώρα προσπαθούν να της κόψουν τα πόδια. Δεν εξηγούνται αλλιώς όλα αυτά τα βεβιασμένα που βλέπουμε.
      Μας έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό για το Σκοπιανό, μετά από τόσα χρόνια που είναι ανοιχτό, να λυθεί κατεπειγόντως, αναγκάζοντάς μας με παράλογο τρόπο να παραδώσουμε με μια υπογραφή την Ιστορία μας, χωρίς να ερωτηθούμε, για να βάλουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, και ταυτόχρονα βλέπουμε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, να δίνει Αυτοκεφαλία στην σχισματική Εκκλησία της Ουκρανίας, μετά από τόσα χρόνια σχίσματος, επειδή λέει το ζήτησε ο Ουνίτης Ποροσένκο (!)...
      Κατά τ΄άλλα οι 2 καθηγητές μας είπαν ότι δεν στέκουν οι εικασίες για παρεμβάσεις και πιέσεις των Αμερικανών προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Δεν νομίζω ότι το πιστεύει κανείς αυτό. Μάλιστα θεωρώ ότι θα ήταν ακόμα χειρότερη η εντύπωση που θα είχαμε αν δεν υπήρχαν οι πιέσεις, και η κίνηση αυτή γινόταν απλά και μόνο για να αποδυναμωθεί εκκλησιαστικά το Πατριαρχείο Μόσχας απέναντί του, όταν μάλιστα βλέπουμε το νέο σχίσμα σε εξέλιξη.
      Συμφωνώ μαζί σας και ως προς το παράλογο των κινήσεων του Πατριάρχη Βαρθολομαίου (που είπε ο Δημήτρης) σε μια περίοδο μάλιστα με πλήρη διεθνή πόλωση και τεράστιους κινδύνους, που επιβάλλεται όσο το δυνατόν η ουδετερότητα και οι καλές σχέσεις με όλους, και επίσης συμφωνώ με τον Σάκη ως προς το χλιαρό λόγο των καθηγητών, που δεν ικανοποιεί κανένα, γιατί αν δεν μιλήσουν ξεκάθαρα όσοι γνωρίζουν καλύτερα τα εκκλησιαστικά ζητήματα, τότε ποιος θα μιλήσει;Ο απλός κόσμος πιθανόν να νομίζει ότι πρόκειται για καθαρά εκκλησιαστικό ζήτημα, και ότι έτσι έπρεπε να γίνει.

      Διαγραφή
  6. Μαρια
    Η χωρα εχει 200 μετωπα ανοιχτα κυρια για την ζωη της τωρα.Σκοπιανα..Μακεδονιες...Αλβανικα...Κυπρο...πετρελαια και ΑΟΖ....Τουρκιες....υφαλοκρηπιδες και μιλια....Μνημονια και φτωχεια...ανεργεια...και εποικισμους....χρεη και δανεια αστρικα....υπογεννητικοτητα θανατου....αυτοκτονιες ..και καφετεριες....τρια πουλακια στα πανεπιστημια ...αναρχικους στα Εξαρχεια κρατος.....Ρουβικωνες και Ιουλιους Βερν στις θαλασσες....χασικληδες στους δρομους και κοκαινες παντου και στην ..ελιτ...ιεραρχες κτηματομεσιτες κι αδιαφορους για την διαφθορα....πολιπολιτισμους του πωπου και πανθρησκειες της πλακας και των σουργελων...εκπαιδευτικους ανιστοριτους και ραχατ μισθου.....αστυνομιες τρια πουλακια....συστημα υγειας σε αποσυνθεση......κλπ.......Τι εκανε ο πατριαρχης ??? Ανοιξε και διαμαχη για την Αμερικη....μεσα μας κι εξω μας.....για την ...Ουκρανια των ναζι ???? !!!! Δεν το χωραει ο νους τι ...μπουφος ....η αλλο ειναι !!! Εκτος αν τον εβαλε ...ο Ερτογαν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η χώρα έχει 200 μέτωπα ταυτόχρονα ανοιχτά, και όπως είπε ο κ. Κωνσταντακόπουλος, όταν συμβαίνει αυτό, σε κάποιο απ΄τα μέτωπα θα υπάρξει χοντρή παραχώρηση (ώστε να διασωθούν υποτίθεται τα υπόλοιπα). Είδαμε ήδη τι έγινε στο Σκοπιανό...
    Ως προς τον Πατριάρχη δεν ξέρω αν τον εκβιάζουν ή αν του υπόσχονται ανταλλάγματα.
    Πάντως με την κίνηση αυτή εκτός των υπολοίπων, έδωσε δικαιώματα και στην ψευδο-Ορθόδοξη Εκκλησία της Τουρκίας, να τον σύρει στα δικαστήρια, εμπλέκοντας την Συνθήκη της Λωζάνης, με κίνδυνο η εξαρτημένη από τον Ερντογάν, Τουρκική Δικαιοσύνη, να βγάλει αποφάσεις καταδικαστικές για τον ίδιο και το Πατριαρχείο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.