11/11/18

Βέμπερ στον «Φ»: Η Τουρκία να σταματήσει τις απειλές

Τα περιθώρια στα οποία θα έπρεπε να κινείται η Τουρκία στο Κυπριακό, αλλά και στο ζήτημα αναζήτησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, αναπτύσσει ο νεοεκλεγείς υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν.
Με αποκλειστική δήλωσή του στον «Φ», αμέσως μετά τη λήψη του χρίσματος του ΕΛΚ στο συνέδριο κορυφής, που έλαβε χώρα στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, ο Μάνφρεντ Βέμπερ κάλεσε την Άγκυρα να διευκολύνει με κάθε τρόπο τη διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το πλαίσιο Γκουτέρες και τις αρχές και αξίες της Ε.Ε. Τόνισε επίσης ότι δεν μπορεί η Τουρκία να απειλεί και να παρεμποδίζει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου στην ΑΟΖ της.
Ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν άρχισε ήδη από την περασμένη Πέμπτη την προεκλογική εκστρατεία με στόχο να επικρατήσει στις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου του υποψηφίου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Φρανς Τίμερμανς. Στο πλαίσιο των τοποθετήσεών του τόνισε επίσης ότι η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε., κυρίως λόγω των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που επέβαλε ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, αλλά και τις συνεχείς παραβιάσεις βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών στη χώρα αυτή.
Σε ό,τι αφορά το πολιτικό πρόβλημα, ο κ. Βέμπερ διαβεβαιώνει πως η Κύπρος δεν είναι μόνη και μπορεί να επενδύει στην αλληλεγγύη της Ε.Ε. Στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος παρευρέθησαν τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Συναγερμού, με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο Νίκος Αναστασιάδης μίλησε στους σύνεδρους, ανάμεσά τους και η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και άλλοι Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Ο κ. Νεοφύτου πέτυχε να εγκριθεί από το ΕΛΚ κατεπείγον ψήφισμα πολύ υποστηρικτικό για τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό.

Κανονικό κράτος 
Στη δήλωσή του στον «Φ» ο Μάνφρεντ Βέμπερ δεν μπορούσε να είναι πιο σαφής. Κάλεσε την Άγκυρα «να διευκολύνει κάθε μελλοντική διαπραγμάτευση για διευθέτηση του Κυπριακού και να αποφύγει τη ρητορική ή ενέργειες που συνιστούν απειλή για τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών μελών της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, να ερευνούν και να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς τους πόρους, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Υπογράμμισε ότι η Κύπρος έχει πλέον εδραιωθεί και αποτελεί «ένα πολύτιμο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τη γέφυρα που συνδέει την Ένωση με τη Μέση Ανατολή. «Είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και της αποστολής των καλών υπηρεσιών του. Η διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος θα πρέπει να είναι στη βάση μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις παραμέτρους που έθεσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στο Κραν Μοντανά, καθώς και τις αρχές κι αξίες της Ε.Ε.», ανέφερε ο επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο και εξέφρασε τη στήριξή του για επανέναρξη των συνομιλιών ώστε να καταστεί η Κύπρος ένα φυσιολογικό ευρωπαϊκό κράτος: «Στηρίζω τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη και του Δημοκρατικού Συναγερμού για επανέναρξη μιας εποικοδομητικής και καλά προετοιμασμένης διαδικασίας λύσης, που θα επιτρέψει στην Κύπρο να λειτουργήσει ως ένα κανονικό κράτος μέλος της Ε.Ε.

Καθαρή νίκη
Στο συνέδριο κορυφής του ΕΛΚ παρευρέθησαν η καγκελάριος της Βρετανίας Άνγκελα Μέρκελ, οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όπως και αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που ανήκουν στην πολιτική ομάδα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ πήρε το χρίσμα για να διεκδικήσει τη θέση του κ. Γιούνκερ με καθαρή νίκη. Επικράτησε με 492 ψήφους του ανθυποψηφίου του, πρώην Φινλανδού πρωθυπουργού, Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος έλαβε 127 ψήφους. Συνολικά ψήφισαν 621 σύνεδροι και οι έγκυρες ψήφοι ήταν 619.

Στήριξη με ελπίδες
Καλά οργανωμένη και με ξεκάθαρη στόχευση πήγε η αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Συναγερμού στο συνέδριο της ΕΛΚ. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ήταν ο πρώτος από τους ηγέτες των εθνικών κομμάτων που συναποτελούν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που στήριξε σθεναρά την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέρνερ. Ο Συναγερμός κατάφερε επίσης να περάσει ομόφωνα το πολύ υποστηρικτικό ψήφισμα για το Κυπριακό και τις απειλές της Τουρκίας. Το γεγονός έρχεται να ανανεώσει τη σθεναρή στήριξη του ΕΛΚ προς τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η έμπρακτη υποστήριξη της μεγάλης αυτής πολιτικής ομάδας στην Ε.Ε. αποτελεί σίγουρα προηγούμενο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η συγκεκριμένη στάση αντανακλά και τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Κύπρο και το πολιτικό της πρόβλημα.

«Ανοικτή πληγή»
Το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου με τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού συνέδεσε στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Ελσίνκι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Απευθυνόμενος προς τους σύνεδρους χαρακτήρισε «ευρωπαϊκή υπόθεση» το πολιτικό πρόβλημα, μια «ανοικτή πληγή» για την Ευρώπη που πρέπει να επουλωθεί, ώστε να συμβάλει στην ενδυνάμωση της Γηραιάς Ηπείρου, ειδικά με γνώμονα τις τεράστιες προοπτικές στον ενεργειακό τομέα.
Η επανένωση του νησιού μέσω «μιας βιώσιμης λειτουργικής λύσης που διασφαλίζει την ανεξαρτησία της Κύπρου και την κυριαρχία της στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των αρχών της Ε.Ε., θα επιτρέψει στην Κύπρο να αναπτύξει περαιτέρω τον ρόλο της ως ένας πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και ως γέφυρα μεταξύ της περιοχής μας και της Ευρώπης, προς όφελος όλων των Ευρωπαίων», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.
Ο κ. Αναστασιάδης απευθυνόμενος προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, τους ηγέτες των κεντροδεξιών κομμάτων και τους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη της μεγάλη ευρωπαϊκής πολιτικής ομάδας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Μια στήριξη που όπως είπε «ανανεώθηκε με το ψήφισμα που υιοθετήθηκε χθες το βράδυ» και το οποίο ήταν επίσης ιδιαίτερα υποστηρικτικό στις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό και στα ζητήματα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο και την ΑΟΖ της Δημοκρατίας.

Απόρριψη λύσης δύο κρατών
Ο κ. Βέμπερ στη δήλωσή του προς τον «Φ» έσπευσε να υπογραμίσει ότι «εμείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τη θέση της Τουρκίας για τη δημιουργία δύο κρατών στο νησί». Κάλεσε την Άγκυρα να διευκολύνει νέες διαπραγματεύσεις για συνολική λύση του προβλήματος και «να αποφύγει τη ρητορική ή ενέργειες που συνιστούν απειλή για τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών μελών της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, να ερευνούν και να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς τους πόρους, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν τον ερχόμενο Μάιο κατέληξε λέγοντας πως στηρίζει «πλήρως το ενεργειακό ερευνητικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, προς όφελος όλων των Κυπρίων. Το πρόγραμμα αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε. και για τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο». Και διαβεβαίωσε «όλους τους Κυπρίους ότι η ασφάλεια και η σταθερότητά της χώρας διασφαλίζεται από την ιδιότητά της ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.