11/11/18

Ένα χαμένο αεροδρόμιο

Κωνσταντίνος Κόλμερ
Πρόσφατο συνέδριο αερομεταφορών, στην Πάτρα, απεκάλυψε σοβαρό έλλειμμα αεροπορικών υπηρεσιών στη Δυτική Eλλάδα και μεγάλες δυνατότητες αναπτύξεως των αερομεταφορών σε ολόκληρη τη χώρα εις χαλεπάς εποχάς ανεργίας και ελλείψεως παραγωγικών επενδύσεων. Όπως ανέφερε ο κ. Φωκίων Ζαΐμης υπάρχουν ανεκμετάλλευτες αεροπορικές επενδύσεις στην Πελοπόννησο και στην Αιτωλοακαρνανία. Το αεροδρόμιο στο Επιτάλιο της Ηλείας και στο Αγρίνιο θα μπορούσαν να επεκταθούν και να γίνουν διεθνή, με σύμπραξη του ιδιωτικού τομέως, προς όφελος όχι μόνον της τουριστικής ανάπτυξης αλλά και της εξαγωγικής δραστηριότητος προϊόντων της περιοχής.
Κατά τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καρπέτα, το πολιτικό αεροδρόμιο του Αράξου παρουσίασε αύξηση κινήσεως εφέτος 50% και πλησίασε τα όρια του κορεσμού, ίδίως όταν τα αεροδρόμια Ζακύνθου και Κεφαλλονιάς χρειάζονται ενίσχυση, λόγω της μεγάλης αυξήσεως κινήσεως των δύο νήσων, όπως ανέφερε ο κ. Τσουκαλάς της Αρχής Συντονισμού Πτήσεων.

Μεγάλη επίσης είναι η ζήτηση αεροπορικών υπηρεσιών στον τομέα απασχολήσεως χειριστών και συντηρητών αεροσκαφών. Χρειάζονται 150 νέοι πιλότοι κάθε χρόνο και η ζήτηση μηχανικών εδάφους αυξάνει 8% ετησίως στη χώρα, ενώ δεν επαρκούν οι αντίστοιχες «σχολές» και οι αεροπορικές εταιρίες προσφεύγουν σε ξένους εις εποχήν μεγάλης διεθνούς ελλείψεως αεροπορικού προσωπικού. Η Τουρκία και η Κροατία εκμεταλλεύονται το κενό και παράγουν μία νέα γενιά πιλότων.
Είναι τέτοια η κερδοφορία των αεροδρομίων της χώρας ώστε κατά την πρόσφατη 20ετή παράταση της εκμεταλλεύσεως του αερολιμένος «Ελευθέριος Βενιζέλος» στα Σπάτα, που το τίμημα αυξηθή κατά 131% και απέφερε στο Ελληνικό δημόσιο 1.115 εκατομμύρια ευρώ. Τα ίδια παρατηρούνται και στην Αττική Οδό που πρέπει να θεωρείται κεκορεσμένη από πλευράς κινήσεως οχημάτων προς το αεροδρόμιο των Σπάτων και την ανατολική Αττική.

Το πρώην «Χασάνι»

Επέστη συνεπώς η στιγμή επαναφοράς του αεροδρομίου του Ελληνικού (πρώην «Χασάνι») εν λειτουργία:
  • Πρώτον, διότι καμμία πρωτεύουσα ευρωπαϊκής χώρας, που θέλει να λέγεται «τουριστικός κόμβος» (Hub), όπως η Αθήνα, δεν εξαρτάται από ένα και μόνον αερολιμένα.
  • Δεύτερον, η Αττική είναι ήδη υπερφορτωμένη με πληθυσμό (εγχώριο και αλλοδαπό) και κεκορεσμένη πολεοδομικώς, ώστε να μην διαθέτει άλλες ελεύθερες εκτάσεις γης, όπου να μπορούσε να κατασκευασθή ένα ακόμη διεθνές αεροδρόμιο όπως λχ. στην Κωνσταντινούπολη.
  • Τρίτον, χωρίς καμμία δαπάνη του Έλληνος φορολογουμένου εις εποχάς λιτότητος, το αεροδρόμιο του Ελληνικού, με θαυμάσιο αεροπορικό κλίμα (εν αντιθέσει των Σπάτων που ενίοτε «κλείνει») και με αρίστους αεροδιαδρόμους υψηλής αντοχής μπορεί άμεσα να επαναλειτουργήσει και ν’ ανακουφίσει την ανερχομένη κίνηση των Σπάτων και της Αττικής Οδού. Με το Mέτρο να φτάνει στις πύλες του Ελληνικού θα αξιοποιηθή πλήρως μία ανεκμετάλλευτή επένδυση πολλών εκατομμυρίων ευρώ της πολύπαθης εταιρίας.
Η ωφέλεια από την επαναλειτουργία του Ελληνικού, δια την πρωτεύουσα αλλά και για την τουριστική ανάπτυξη της Αργολιδοκορινθίας θα είναι σημαντική. Εξ ίσου σημαντική όμως θα είναι και η απαλλαγή της Ελλάδος από ένα μονοπώλιο, που επέτρεψε ο πολιτικός υπόκοσμος να δημιουργηθή προ 15 ετών, εις βάρος του εθνικού συμφέροντος. Εκ της καθυστερήσεως του καζινοπάρκου που πάει να γίνει σήμερα το «Χασάνι», με την καταστροφή του πολυτίμου αεροδρομίου του Ελληνικού, μικρά η ζημία. Ουδέν κακόν αμιγές καλού.

6 σχόλια:

  1. Εξαιρετική παρέμβαση! Οι αεροπορικές μεταφορές όπως είναι γνωστό αυξάνονται ραγδαία σε όλον τον κόσμο και είναι το μέλλον! Η Γαλλία στο Παρίσι είναι χαζή που έχει άλλα δυο εκτός του Ντε Γκολ! Ωστόσο το αεροδρόμιο του Επιταλίου που είναι 6 χλμ από την Αρχαία Ολυμπία και θα έπρεπε να ήταν υπερσύγχρονο σε μιαν Ηλεία με 200 χλμ αμμουδιές εξαιρερικού κάλλους, την Αρχαία Ξλιδα, τον Επικ. Απόλλωνα "αδερφάκι" του Παρθενώνα στερείται την ανάπτυξη στερώντας με την σειρά της ένα γερό κομπόδεμα στο ΑΕΠ.Ξεκίνησε με διαμάχη σε επίπεδο " κονκάρδας" μεταξύ Αχαιών και Ηλείων! Αποτέλεσμα ο νομός Ηλείας με σημαντικά τουριστικά κάλλη να έχει χαρακτηρισμό " αγροτικού" προκειμένου να πηγαίνουν τα "ντόλαρς" στην Αχαία! Σταμάτησε ο σιδηρόδρομος με μόνη γραμμή Κατάκωλο -Ολυμπία που ήταν η πρώτη γραμμή στην Ελλάδα (1882) και το λιμάνι που είναι η δευτερη τουριστική πύλη στην Ελλάδα με πάνω από 30.000 τουρίστες ημηρεσίως στην περίοδο αιχμής! Τώρα οι δυσκολίες ενισχύθηκαν αφού μια τέτοια έκβαση θα έβαλε πιθανόν κατά των αεροδρομίων ξένων συμφερίντων! Εδώ χρειάζονται πολιτικοί που να έχουν την ελάχιστη τσίπα, γιατί χάθηκε εντελώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Μαντά, αὐτὰ δὲν πρόκειται νὰ γίνουν. Δὲν ἔχετε πάρει εἴδηση τί θὰ

    γίνῃ ἡ χώρα. Εἶστε εὐφυὴς ἄνθρωπος καὶ πρέπει νὰ καταλάβετε ὅτι αὐτὴ

    ἡ χώρα ἔχει τελειώσει, ὁριστικὰ καὶ ἄμετάκλητα.

    Δὲν πρόκειται νὰ γίνῃ τίποτα, μά τίποτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε δεν σε κατηγορώ γιατί τα λόγια σου μπορεί να έχουν ρεαλισμό!
      Όμως τέτοιο ρεαλισμό που μου αφαιρεί τα όνειρα λυπάμαι αλλά δ2ν χωράει στο δικό μου dna!
      Χρόνια τώρα εκτίθεμαι ασκούμενος και αγωνιζόμενος να επιζούν τα όνειρά μου μέσα μου!
      Τα όνειρά μου τα κουβαλάω στην ψυχή μου! Μπορεί να με σκοτώσουν,( όλοι θα πεθάνουμε αυτό είναι σίγουρο)αλλά τα όνειρά μου και την πίστη μου δεν μπορούν να τα αγγίξουν! Κι αυτό τους τρελένει! Λυσάνε! Τους πιάνει φρενίτιδα!
      Είμαι ξεροκέφαλος! Καθημερινά ωριμάζει μέσα μου η ιδέα να πεθάνω νέος αλλά με όνειρα και την ψυχή μου ολοκληρωμένη! Χαρούμενος από την ζωή μου χωρίς να χρωστάω και κάνοντας τα παιδιά μου περήφανα για τον πατέρα τους, τους φίλους μου...ευτυχώς ως πιτσιρικάς έζησα ωραία χρόνια!
      Δεν έχω κάτι σημαντικότερο να κάνω από το να ζω για τις αξίες και τα όνειρά μου! Δεν θα ήθελα στα γεράματά μου ( αν προλάβω) να κάνω απολογισμό και να ντρέπομαι, να λυπάμαι γιατί τότε θα λέω μπορούσα να κάνω και δεν το έκανα!
      Δεν ξέρω την ηλικία σας, αλλά κι εσείς είστε ευφυής και με αντιλαμβάνεστε...
      Εγώ κάθε μέρα μέσα μου έχω γιορτή, αν φοβάμαι κάτι είναι ο Θεός και ο αργός θάνατος!
      Θάνατος αργός μεταξύ άλλων είναι να μην έχεις όνειρα...
      Εγώ έχω αρκετά σχέδια ακόμα...αλλά επειδή δεν χρωστάω σε κανέναν είμαι κι έτοιμος για το μεγάλο ταξίδι...αρκεί να μην βασανιστώ! Αν θέλει ο Θεός και με λυπηθεί να με πάρει σαν πουλάκι, έτσι σαν αεράκι...
      Είναι κάτι που προσεύχομαι καθημερινά...
      Καλό ξημέρωμα αδερφέ!
      Υγ. Ωστόσο από καρδιάς συγχώρεσε με που έχω άλλη άποψη από την ρεαλιστική δική σου...

      Διαγραφή
    2. Κύριε Μαντά, καλὢς ὁρίσατε τὰ πιστέυω σας μὲ τὰ γράφομενά σας. Φυσικὰ ἡ
      ἀνθρώπινη φύση ἔχει δημιουργηθῇ ἀπὸ τὸν ΘΕΟ γιὰ νὰ παλεύῃ μέχρι τὸ τέλος
      τῆς διαδρομῆς της καὶ τῆς ἀποχώρησής της ἀπὸ τὸ σῶμα. Αὐτὴ εἶναι καὶ ἡ διαφορά μας ἀπὸ ὁποιοδήποτε ἔμψυχο ὄν στὸν πλανήτη. Ὁ ἀγώνας γιὰ δημιουργία ποὺ ἔρχεται μέσα ἀπὸ τὴν ἐλπίδα πρῶτα, τὴν φιλοδοξία ἡ ὁποία συνοδεύει τὴν ἐλπίδα σὰν ἀποτέλεσμα τῆς ἐκπλήρωσης τῶν στόχων καὶ φυσικὰ
      τὰ πάθη ποὺ κανουν τὴν ἐπλήρωση τῶν στόχων νὰ ἔχουν θετικὸ ἢ ἀρνητικὸ πρόσημο. Ἂν καὶ ἡ λέξη πᾶθος παραπέμπει στὸν παθῶν ποὺ ἔχει μόνο ἀρνητικὸ νόημα. Ἐγὼ ὅμως θέλω νὰ εἶμαι παθιασμἐνος γιὰ κάτι ποὺ θὰ ἔχῃ καὶ θετικὸ
      πρόσημο. Ἡ ἀγάπη γιὰ τὴν πατρίδα εἶναι πᾶθος ποὺ ξεπερνάει τὰ ὅρια τῆς ὕλης καὶ τῆς ἀνταπόδοσης ὅπως γίνεται μὲ τοὺς ἄνθρώπους ἢ ὅπως γίνεται γιὰ τὴν ἀπόκτηση τῶν ὑλικῶν προϊόντων. Ὁλοι οἱ ἄνθρωποι ὅμως δὲν ἔχουν οὔτε τὴν ἴδια ἐλπίδα οὔτε τὶς ἴδιες φιλοδοξίες, οὐτε τοὺς ἴδιους στόχους. Καὶ φυσικὰ δὲν παθιάζονται τὸ ἴδιο. Εἶδα στὸ σχόλιό σας ὅτι μιλᾶτε γιὰ ἐσᾶς καὶ πόσο δύσκολο εἶναι νὰ τὰ παρατήσετε γιατὶ δὲν εἶναι στὸ δικό σας DNA. Σωστά. Ὅπως ὑπάρχουν καὶ ἄλλοι σᾶς ἐσᾶς. Ἐγὼ ὅμως θέτω τὸ ζήτημα σὲ μία κλίμακα εὐρείας, ὅσον ἀφορὰ τὴν ἔκταση καὶ κάθετης, ὅσον ἀφορᾶ τὴν ἔνταση, καταστροφῆς. Ἡ καταστροφὴ σὲ πολυμερὴ ἐπίπεδα. Δικαιοσύνη, ἤθη, παιδεία, φιλία, ἀγάπη, πολιτισμός, συνεργασία. Ὅλα αὐτὰ διατρέχουν ἢ θὰ ἔπρεπε νὰ διατρέχουν τοὺς θεσμοὺς μιᾶς χώρας, πολιτικούς, στρατός, δικαστές καὶ φυσικὰ τὴν μήτρα ὅλων τὸν ἴδιο τὸν λαό.
      Δὲν νομίζω ὅτι ὑπάρχει τίποτα ποὺ νὰ διατρέχῃ κάποιον ἀπὸ τοὺς παραπάνω θεσμούς. Εἶναι στεγνοὶ καὶ ἀφυδατωμένοι. Τό τί φταίει δὲν εἶναι ἐπὶ τοῦ παρόντος καὶ φυσικὰ θέλει μία μεγάλη ἀνάλυση. Ὅταν ὅλοι οἱ θεσμοὶ εἶναι στεγνοὶ καὶ δὲν διακατέχονται ἀπὸ τὰ παραπάνω τί ἐλπίδα νὰ ὑπάρχῃ ποὺ θὰ φέρει την φιλοδοξία γιὰ τὴν ἔκπλήρωση τῶν στόχων. Δὲν μιλάω γιὰ κάποια ἄτομα που κάνουν τὴν διαφορά. Ὅ λαὸς ἢ ὁ ὄχλος σύμφωνα μὲ τὸν ἀείμνηστο
      καὶ ἄγνωστο στοὺς νεοέλληνες Εὐάγγελο Λεμπέση, ἡ Ἐπαναστατικὴ Μάζα καὶ ἡ χρησιμότητα τῶ ἠλιθιῶν στὴν κοινωνία, ἔχει διαλέξει ἠλιθίους καὶ ὅπως ἀποδεικνύεται καὶ ἐπικίνδυνους τιμονιέρηδες σ᾽ αὐτὴν τὼν χώρα. Καὶ κάνει αὐτὴν τὴν ἐπιλογὴ δεκαετίες τώρα, ἀπλὰ τὠρα ἡ ἡλιθιότητα ἔχει μεγαλώσει γεωμετρικά. Ἴσως διότι ὅπως εἶχε πεῖ καὶ ὁ Λεμπέσης ἄρέσκεται ὁ ὅμοιος τὸν ὅμοῖο νὰ κυβερνᾶ. Ἐξάλλου καὶ ὁ Ἡράκλειτος τὰ βρόντηξε καὶ σηκώθηκε καὶ ἔφυγε ἀπὸ τὴν γενέτειρά του τὶς Κλαζομενὲς διότι οἱ συμπατριῶτες του καταδικάσανε ἕναν φίλο του, ἄριστο στὶς ἄρχές του καὶ τὸν καθαιρέσαν ἀπὸ τὴν ἐξουσία. Βλέπετε λοιπὸν ὅτι ἡ σωτηρία τής χώρας ναὶ μὲν μπορεῖ νὰ ἐπέλθῇ ἄλλὰ μόνον μέσα ἀπὸ τὴν πλήρη καταστροφή της. Κὶ αὐτὴ ἀκόμα δὲν ἔχει ἔρθῃ, σημάδια βλέπουμε μόνον. Ρητορικά, οἱ Ἕλληνες εἶναι ἔτοιμοι νὰ πεθάνουν γιὰ τὴν πατρίδα;

      Διαγραφή
    3. Καλέ φίλε
      η απάντησή σου ήταν μια ευχάριστη έκπληξη από τον καθημερινό διάλογο και σχολιασμό των εξελίξεων! Χαίρομαι ιδιαίτερα για το ύφος και τον πολιτισμό σου!
      Θα κάνω μια ρητορική διαπίστωση σε ένα ερώτημα! Φαντάζομαι πως δεν θέλεις να πετάξουμε τα κλειδιά της χώρας στην θάλασσα και να φύγουμε! Εξ αυτού ορμώμενος λοιπόν!
      Ωστόσο θα σου πω μόνον τούτο! Όποιος δεν ξέρει την ιστορία του δεν έχει μέλλον! Δεν αφορά προφανώς εσένα γιατί φαίνεται και την ιστορία γνωρίζεις και ρεαλιστικά τοποθετείσαι ως προς το παρόν και το μέλλον! Όμως θα δώσω μια λυτή απάντηση επειδή όπως είπες μια εμβάθυνση θα μας έβαζε σε έναν μεγάλο διάλογο που θα ήταν υπέροχος αν είχαμε την προφορική δυνατότητα να τον εξελίξουμε! Η ευκαιρία μου είναι πως τώρα είμαι στον υπολογιστή που δεν μου κολλά το πληκτρολόγιο όπως του τηλεφώνου και αναγκάζομαι να πιέζομαι και πολλές φορές να "διώχνω" τα κείμενα χωρίς να μπορώ να τα διορθώσω, αλλά γράφω και γρηγορότερα! Θα πω μόνον τα παρακάτω για να δικαιολογήσω την στάση μου, και είμαι βέβαιος από το σχόλιο σου πως θα με αντιληφθείς γιατί διακρίνω την οξυδέρκεια στις λέξεις σου!
      Λοιπόν την περίοδο του μεσαίωνα τα πράγματα προφανώς δεν ήταν τα καλύτερα, ωστόσο άλλαξαν αργότερα, ο Ελληνικός πολιτισμός για παράδειγμα στην Αρχαία Ελλάδα, στην Αθήνα γνώρισε τον Χρυσό Αιώνα του Περικλή αλλά και κακές περιόδους στασιμότητας ίσως και οπισθοδρόμησης με πολέμους όπως ο 30νταετής Πελοποννησιακός Πόλεμος, ο Οδυσσέας πάλεψε για την Ιθάκη του και το ταξίδι της πάλης στο τέλος αποτέλεσε μέρος της ζωής του, ή υπήρξαν περίοδοι σύγχρονοι για να μην πάρουμε κατά γράμμα και πρέπει να ξαναμπούμε σε διαδικασία αναλύσεων επί αναλύσεων όπως οι Παγκόσμιοι Πόλεμοι που έφεραν οπισθοδρόμηση, δυστυχία, και δεινά! Όλα αυτές τις καταστροφές τις διαδέχτηκαν και καλές εποχές όπως χαρακτήρισες πολύ σωστά! Τα λόγια σου σε ότι αφορά την περίοδο αυτή που διανύουμε είναι αληθινά!
      Όμως επιβάλλεται να υπάρχει μαγιά! Πάντα θα υπάρχει χώρος στην ελπίδα και στα όνειρα! Πάντα θα υπάρχουν χαραμάδες φωτός! Ο διάλογος των Μηλίων με τους Αθηναίους ήταν το χαρακτηριστικό της κατάληξης στο μάταιο, της ανύπαρκτης ελπίδας από πλευράς των αμυνομένων, λόγω της ισχύς των επιτιθεμένων! Πιστεύω πως δεν έχουμε φτάσει εκεί ακόμα! Θεωρώ πως μπορούμε ακόμα να παλέψουμε για την ανατροπή και την ισχυροποίηση της Ελλάδας! Για τον αγώνα να καταστήσουμε μια χώρα ανεξάρτητη, η ομοψυχία των Ελλήνων έχει φθαρεί αλλά καθημερινά πρέπει να καταθέτουμε το προσωπικό μας αντίβαρο σ αυτό! Αυτό δεν είναι μόνον ένα καθήκον απέναντι στον πολιτισμό μας , στην Πατρίδα, στην ύπαρξή μας! Είναι επιβεβλημένο από μέσα μας, ρέει και χρειάζεται να αποφασίσουμε να κάνουμε το ρεσάλτο μας ώστε να αναβαθμίσουμε την ζωή μας απέναντι στην μιζέρια που μας ζώνει! Εμείς δεν έχουμε μάθει με τα Καγιέν να φτάνουμε στην «κορύφωση»! Αλλά χαιρόμαστε με την μυρωδιά από το ιώδιο της θάλασσας, από την ελευθερία, το φιλότιμό μας δεν μας αφήνει σαν μαγικό χέρι! Είναι αυτό που κάνει την διαφορά! Δεν το θέλουμε! Είναι η μοίρα μας! Είμαι βέβαιος πως είναι και η δική σου μοίρα! Αυτό κάνεις και τώρα με το να τοποθετείσαι απέναντι στην πραγματικότητα! Αντρειεύεσαι! Θέλει γενναιότητα να βλέπεις κατάματα την αλήθεια! Αλλά για να την δεις κουβαλάς μέσα σου έναν πολιτισμό που σε βοηθάει να έχεις την γενναιότητα να καταθέτεις όσα καταθέτεις δωρικά!
      Είμαι βέβαιος πως σήμερα γνώρισα άλλον έναν Έλληνα που η οντότητά του θα είναι ανάχωμα στην βαρβαρότητα...
      Σε ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου έδωσες να "ταξιδέψω" με περισσότερη ελπίδα και να κάνω τις διαπιστώσεις σου ισχυρότερο ελατήριο αγώνα, καθώς αυτές απορρέουν από έναν Έλληνα…
      Εδώ θα μαστε όμως και θα τα λέμε…εις το επανιδείν!!

      Διαγραφή
  3. να γινουν,
    ας προσπαθησουν και οι νεωτεροι μας.Ισως λογω συγκυριων , να τα καταφερουν καλλιτερα.Ας υπαρχει ομως η ιδεα , ως ανω, και ας μην αποκλειουμε τα παντα στερωντας ελπιδα απο νεους.
    Ας αισιοδοξουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.