11/11/18

Οι Τραμπ και Μακρόν συμφώνησαν – Η Ευρώπη θα πληρώνει για το ΝΑΤΟ και όχι τον Ευρωστρατό

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν σήμερα στην ανάγκη να αυξηθούν οι δαπάνες της Ευρώπης για την άμυνα, προσπερνώντας ένα προηγούμενο μήνυμα του Τραμπ στο Twitter στο οποίο είχε χαρακτηρίσει «πολύ προσβλητική» την έκκληση του Μακρόν για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού.
Κατά τη συνάντησή τους για συνομιλίες στο γαλλικό προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων μια ημέρα πριν από τις τελετές για την 100η επέτειο από το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Μακρόν καλωσόρισε με μια σφιχτή χειραψία τον Τραμπ κάτω από τον βροχερό παρισινό ουρανό. Όμως ο χαιρετισμός τους φάνηκε να είναι λιγότερο εγκάρδιος σε σχέση με την προηγούμενη συνάντησή τους.

Καθισμένοι σε χρυσοποίκιλτες καρέκλες στο προεδρικό μέγαρο, ο Μακρόν έβαλε το χέρι του στο γόνατο του Τραμπ και τον αποκάλεσε «φίλο μου», ενώ ο Τραμπ κράτησε περισσότερο τις αποστάσεις, παρόλο που φρόντισε κι αυτός να βάλει στην άκρη το θέμα που είχε προκαλέσει τριβή.
«Θέλουμε μια ισχυρή Ευρώπη, είναι πολύ σημαντικό για μας και θέλουμε και οι δύο αυτό να γίνει με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο», δήλωσε ο Τραμπ.
«Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ευρώπη, όμως πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο βάρος το επωμίζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες».
Ο Μακρόν ανταποκρίθηκε λέγοντας πως θέλει η Ευρώπη να αναλάβει μεγαλύτερο μερίδιο του κόστους για την άμυνα στου πλαίσιο του ΝΑΤΟ, κάτι που έχει επανειλημμένα δηλώσει αφότου ανέλαβε καθήκοντα, παράλληλα με τη φιλοδοξία του να αποκτήσει η Ευρώπη στρατιωτική δυνατότητα.
«Γι’ αυτό πιστεύω πως οι προτάσεις μου για την ευρωπαϊκή άμυνα είναι απολύτως συνεπείς προς αυτό», δήλωσε ο Μακρόν μιλώντας στα αγγλικά.

2 σχόλια:

  1. Ευτυχώς γλυτώσαμε τον Ευρωστρατό. Την διοίκηση του θα αναλάμβανε μια επιτροπή στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την Συνθήκη της Λισαβόνας, και θα παρέκαμπτε ΠτΔ, πρωθυπουργό, υπουργό άμυνας.
    Τώρα το πρόβλημα που έμεινε είναι το ΝΑΤΟ, που λέει Ελλάδα-Τουρκία λύστε τα προβλήματα αναμεταξύ σας, εχθρός είναι η Ρωσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Ευρωστρατός θα συνέφερε την Ελλάδα μία που η Τουρκία δεν είναι ΕΕ μέλος όπως με το ΝΑΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.