5/10/19

Τουρκικός κλοιός γύρω από την Κύπρο - Η Ελλάδα απλώς συμπαρίσταται



Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος

Η Κύπρος είναι περικυκλωμένη και βαθμηδόν δημιουργείται ένας ασφυκτικός τουρκικός κλοιός, που αποσκοπεί στην υποταγή της Λευκωσίας στην κατοχική δύναμη. Η τουρκική προέλαση στο προσφάτως αδειοδοτημένο σε Total και ENI θαλασσοτεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, αποτελεί ένα ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των τετελεσμένων. Μια στρατηγική επιλογή της Κυπριακής Δημοκρατίας τείνει να λειτουργήσει --εάν δεν έχει ήδη γίνει-- σαν μπούμερανγκ για τη χώρα μας.

Ένα στρατηγικό άνοιγμα αναβάθμισης του ρόλου μας, πολιτικά και οικονομικά, για αναβάθμιση ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας φαίνεται να οδηγείται στους βηματισμούς της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας. Ένας ακόμη καταλύτης δεν θα λειτουργήσει. Ένας ακόμη καταλύτης ενδέχεται να οδηγήσει στην προσαρμογή της Κύπρου στις τουρκικές επιδιώξεις, που είναι ο πλήρης έλεγχός της από την κατοχική δύναμη.

Η Κύπρος φαίνεται να είναι μόνη σε αυτή την επίθεση που δέχεται. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι αιχμάλωτη του μεταναστευτικού και ως εκ τούτου θα συνεχιστεί το θέατρο του παραλόγου αναφορικά με την αντίδραση της ΕΕ. Από λόγια έχουμε χορτάσει και η Τουρκία ούτε καν ασχολείται. Την ίδια ώρα δεν ισχύει, δεν ίσχυσε ποτέ, η άποψη ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται εντός της κυπριακής ΑΟΖ μπορούν να λειτουργήσουν ως ασπίδα προστασίας.

Η Ελλάδα; Σαφώς και δεν αρκούν τα επαναλαμβανόμενα μελοδραματικά για συμπαράσταση και συνεργασία. Η Αθήνα, πέραν από τις αδελφικές σχέσεις, τις συμβατικές υποχρεώσεις, μπορεί να αποκτήσει και στρατηγικά πλεονεκτήματα στην περιοχή. Άλλες χώρες το επιδιώκουν, αξιοποιούν τη γεωγραφική θέση της Κύπρου. Η Αθήνα που μπορεί και έχει τις δυνατότητες, γιατί να μην το πράξει; Δεν θα το πράξει. Δεν έδειξε καμία διάθεση διαφοροποίησης. Αν και θα μπορούσε.

Τι πρέπει να γίνει

Διαβάστε τη συνέχεια στο Slpress.gr

7 σχόλια:

  1. Ἐπειδή θέλουμε εἰρήνη, οἱ Ἕλληνες πάντα ἑτοιμαζόματε καί γιά πόλεμο. Ἄν δέν ἑτοιμαζόμασταν γιά πόλεμο, τότε θά θέλαμε σκλαβιά, ἀλλά δέν θέλουμε. Ἄρα, ....
    Οἱ Τοῦρκοι, τάχα εἰρηνικά, διεκδικοῦν μέν τά πάντα, ἀλλά πολεμικά ἠττῶνται πάντα - ἐκτός καί ἄν ὑποστηρίζονται ἀπό ἔξω ἤ ἀπό ἐντός τῶν ἀντιπάλων τους.
    Τό ξέρουν, καί γι' αὐτό εἶναι πολύ προσεκτικοί.
    Ἔρχεται ὅμως ἡ ὥρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φερνω μπουλτοζα στο χωραφι σου.Το ισοπεδωνω. Αντιμετωπισε με ειρηνικα. Σιγουρα θα πας στον Παραδεισσο.
    Μια ωρα ταχυτερα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτός ο αποκλεισμός μιας χώρας μέλους της ΕΕ απο σύγχρονους πειρατές με γραβάτες κ κουστούμια φαντάζει εξωφρενικός -παράδοξος αλλά και διδακτικός !
    Τι πραγματικά πρεσβεύει η ΕΕ ;
    Πώς εκφράζεται αυτή η εταιρική αλληλεγγύη ;
    Ποιές οι δυνατότητες -αν υπάρχουν - προστασίας προς τα κράτη μέλη ;
    Σάυτό το τελευταίο μπορώ μετα βεβαιότητας να πώ ότι η Κυπριακή Δημοκρατία απο το 2008 και μετά με ηγεσίες ουτοπικών αντιλήψεων αχρήστεψε πολλές απ'αυτές τις δυνατότητες άπαξ και δια παντός δίδοντας την εικόνα στους Ευρωπαίους ότι οι Ε/Κ είναι πολίτες κατηγορίας Β έτοιμοι να δεχθούν πρόνοιες καί ρυθμίσεις λύσης που παραβιάζουν αλλά κ ΑΧΡΗΣΤΕΥΟΥΝ ουσιαστικά την Ευρωπαική ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας .
    Μπορώ να παραθέσω σωρείαν τέτοιων να αναφερθώ μόνον στο εξωφρενικό 80 = 20 !!
    Όταν δεν σέβεσαι τον εαυτό σου περιμένεις να σε σεβαστούν οι ξένοι ;
    Πέραν των εναγκαλισμών ,των χαμόγελων καί των αναμνηστικών φώτο αυτά που μένουν στο τέλος είναι οι αποφάσεις - πράξεις που πρός το παρόν είναι ανύπαρκτες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1) H EE είναι μια κοινότητα εμπόρων, που αιώνες σκοτώνονταν μεταξύ τους και τελικά αποφάσισαν να κάνουν μια ενιαία αγορά, προκειμένου να μην αναφανιστούν από νέες τεράστιες ανταγωνιστικές χώρες. Είναι σα μια ένωση μπακάληδων, που προσπαθεί να μην τους κλείσουν τα μαγαζιά τα μεγάλα σούπερμάρκετ.
      2) Η εταιρική αλληλεγγύη εκφράζεται με διάφορα ψηφίσματα της Ευρωβουλής και με δηλώσεις της κ. Μογκερίνι.

      Εδώ δεν τολμάει η Ελλάδα να πάει στην Κύπρο με στρατιωτικά μέσα, ούτε καν σε παρέλαση, που υποτίθεται πως είναι το ίδιο έθνος. Περιμένετε να το κάνει ο Ιταλός, που έχει ένα σωρό εργοστάσια στην Τουρκία;

      Η Σουηδία τις προάλλες ξανάνοιξε βάση μέσα σε βουνό, λόγω ρωσικής απειλής. Δεν περιμένει να πάει ο Έλληνας να πολεμήσει το Ρώσο. Εδώ, ετοίμαζαν δόγμα παλλαικής άμυνας το 2018

      https://www.defensenews.com/global/europe/2018/03/14/fortress-sweden-inside-the-plan-to-mobilize-swedish-society-against-russia/

      Η Ελλάδα έχει τέτοιο δόγμα; Ναι, στα ΧΑΡΤΙΑ. Η Σουηδία που δεν είναι καν στο ΝΑΤΟ έχει. Γιατί είναι σοβαρό κράτος, που δεν περιμένει απλά να κλαφτεί στην ΕΕ και παίρνουν στα σοβαρά την απειλή. Η Ελλάδα είναι κράτος-βιτρίνα. Ούτε οι ίδιοι οι Έλληνες πολιτικοί δεν πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να νικήσει σε πόλεμο ή επεισόδιο την Τουρκία, αλλά δεν κάνουν και τίποτα για να το αλλάξουν αυτό. Γιατί έχουν φέρει την κοινωνία σε πλήρη σήψη και έχουν μάθει να σηκώνουν τον τηλέφωνο και να παρακαλάνε πότε το Χόλμπρουκ, πότε τον Πομπέο. Ο Σουηδός δεν έχει μάθει, γι αυτό είναι σοβαρότερος.

      Διαγραφή
    2. Ουρακουλουμ
      Περι σοβαροτητος ....
      Ο υφυπουργος δημοσιονομικης πολιτικης..(πρισεχε τι..) ζητησε ...την ...ΠΕΡΙΚΟΠΗ...απ τις δαπανες του ...Υπουτγειου Αμυνης 50.000.000 ευρω...!!!! Ο κος Σκυλακακης...Τωρα το ζητησε.Με την Τουρκια στο κατωφλι !!! Δηλ. Απ τα 500 στα ..450 εκατ.
      Ουτε σφαιρες δεν θαχουμε...
      Λοιπον...τι λεγαμε για οτι πεταει η ομαδα των μπακαληδων ?? Εγω λεω να τα κοψουν ολα ...πριν τους κοψουμε τον ...πωπο.
      Ο επωμενος πατριωτης υπουργαρα θα ζητησει να πουλησουμε 10 φρεγατες στην Τουρκια...

      Διαγραφή
  4. Για όσο καιρό η Ελλάδα αντιμετωπίζει την Κύπρο ως ξένο κράτος και όχι ως ελληνικό νησί θα αποδυναμώνεται η θέση της Κύπρου και θα πιέζεται ολόκληρος ο ελληνισμός.

    Για όσο καιρό η Κυπριακή Δημοκρατία αποφεύγει την αμυντική θωράκιση και περιμένει βλακωδώς την υποστήριξη από άλλους (ακόμα και από την ίδια την μάνα Ελλάδα) θα αποδυναμώνεται η θέση της Κύπρου και ολόκληρου του ελληνισμού.

    Για όσο καιρό τα κράτη του ελληνισμού δεν παραδεχόμαστε ότι είμαστε σε πόλεμο με την Τουρκία θα αποδυναμώνεται η θέση όλων μας και δεν θα πείσουμε κανέναν ως προς την ανάγκη να μας υποστηρίξει. Δεν γίνεται να θέλουμε από τη μια κυρώσεις και μέτρα κατά της Τουρκίας και από την άλλη να συναντιώμαστε με 《Ακκιντζίδες》 και 《Ερντογανάδες》 για να βρούμε δήθεν λύσεις για τα ελληνοτουρκικά. Δεν γίνεται ο Τούρκος να λαμβάνει μέτρα που αποσκοπούν στην μετατροπή της ανατολικής Μεσογείου σε τουρκική λίμνη και εμείς να μην ενώνουμε πρακτικά τον θαλάσσιο χώρο νοτίως και δυτικώς της Κύπρου με αυτόν ανατολικώς της Κρήτης και νοτίως του Καστελορίζου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κι αυτα τα μωρα εδω τα ...γυφτουλια της ελεημοσυνης τα ψηφιζει ο κοσμος παντα με χαρα...τα ιδια και τα ιδια.Επειδη πετανε που και που ψιχουλα.Αυτα ομως γινονται μονο οταν εχει λιακαδα.Αλλα δεν εχει αιωνια.Τωρα τα πραγματα ειναι σοβαρα και ζωης η θανατου.Εεεεε πηγαινε τωρα στον πολεμο με τα μωρα στο τιμονι.!! Για να μαθεις... Τι λες ?? Θα κερδισεις η θα σου παρουν τα παντα ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.