5/10/19

Πομπέο: Δεν θα επιτρέψουμε στην Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις


REUTERS/COSTAS BALTAS
Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία ότι δεν πρόκειται να της επιτραπεί η διενέργεια παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.
«Στη διπλωματία δεν λέμε εκ των προτέρων τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσουμε. Μπορώ, όμως, να σας πώ ότι κατανοούμε τους κινδύνους, γνωρίζουμε τις δραστηριότητες και θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην έχουμε στρατικοποίηση των θεμάτων και να φτάσουμε σε αποτέλεσματα που θα είναι αμοιβαία αποδεκτά. Δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πομπέο.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανέφερε πως οι ΗΠΑ θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για να εξασφαλίσουν ότι οι κινήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ θα είναι νόμιμες, βάσει διεθνούς δικαίου.
«Είπαμε στην Τουρκία ότι δράσεις σε διεθνή ύδατα δεν είναι αποδεκτές και θα αναλάβουμε διπλωματικές πρωτοβουλίες για να είναι νόμιμες όλες οι ενέργειες που γίνονται» πρόσθεσε ο κ. Πομπέο.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στη σχεδιαζόμενη τουρκική γεώτρηση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, έκανε λόγο  για ενέργεια που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και υπονομεύει την ειρήνη στην περιοχή.
Το θέμα των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας έθεσε υπόψιν του Μάικ Πομπέο και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου
naftemporiki.gr 

31 σχόλια:

  1. ΤΩΡΑ αναγνώριση για την Ελληνική ΑΟΖ και 12μ. από ΗΠΑ (πρίν τα ξαναβρούν με Τουρκία) διαφορετικά τι συζητάμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν χρειαζόμαστε αναγνώριση από τις ΗΠΑ, αλλά από τον ΟΗΕ. Πρέπει να ανακηρύξομε ΑΟΖ και στην συνέχεια να προχωρήσομε σε διευθετήσεις. Τίποτε άλλο.

      Διαγραφή
    2. Σωστά δέν χρειαζόμαστε 'αναγνώριση' από ΗΠΑ. Αλλά με δεδομένο τήν υποχωρητικότητα μας και το casus belli τής Τουρκίας χρειαζόμαστε να έχουμε 'συμπαράσταση' από μεγάλες δυνάμεις όπως ΕΕ & ΗΠΑ (που δέν τήν είχαμε/έχουμε μέχρι τώρα για ΑΟΖ). Χρησιμοποιήσα λάθος λέξη 'αναγνώνιση'.

      Διαγραφή
  2. "Πομπέο: Δεν θα επιτρέψουμε στην Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις"
    Δηλαδη αυτες που κανει και εχει κανει η Τουρκια μεχρι τωρα θεωρουνται νομιμες και δεν εχουν παρεμποδιστει.
    Προσπαθουν να μας ταισουν σανο? λες και ο ΝΔσανος διαφερει απο τον ΣΥΡΙΖΟσανο.
    Αμα δεν μπορουμε να υπερασπιστουμε το σπιτι μας μονοι μας, αυτα συμβαινουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απ' όσο γνωρίζω, η Τουρκία δεν έχει κάνει καμμία γεώτρηση μέχρι σήμερα.

      Διαγραφή
    2. Αυτά που μας λένε για γεωτρύσεις που έγιναν αλλά δεν βρήκαν κάτι, είναι λοιπόν ψέματα; Τι πηγή έχεις; Ο Δρούγος μας είπε ότι έγινε τουλάχιστον η πρώτη, και πως αυτό είναι βέβαιο. Ο Νίκος Λυγερός μας έλεγε ότι ίσως να μην έγινε η πρώτη.
      Η όλη υπόθεση πάντως με τα γεωτρύπανα να γυρνάνε γύρω γύρω χωρίς καρπούς είναι περίεργο και μάλλον δείχνει ότι είναι αποδέκτες πιέσεων παρά το ότι η βλακεία τους τους οδήγησε σε άκαρπες τρυπανιές.
      Τι συμβαίνει τελικά;

      Διαγραφή
    3. 1) Έγραψα "Απ' όσο γνωρίζω".

      2)"Ένα από τα τουρκικά πλοία ερευνών για πετρέλαιο και αέριο στην ανατολική Μεσόγειο θα αρχίσει σύντομα γεωτρήσεις νοτιοδυτικά της Κύπρου, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, ενώ στο θέμα αναφέρθηκε σήμερα και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ερντογάν" (Ναυτεμπορική 05 Οκτωβρίου 2019).

      Διαγραφή
    4. Είναι πάρα πολύ περίεργο με τόσα τρυπάνια και ερευνητικά να μην μπορεί να βρει κάτι η Τουρκία. Οι δηλώσεις επίσης που έκαναν ότι αν δεν βρουν κάτι θα τα μαζέψουν και θα πάνε Μαύρη Θάλασσα κτλ είναι επίσης περίεργες.
      Μήπως την πατήσουν και αυτοί όπως εμείς, που αγοράσαμε τα ίδια τρυπάνια πρώτοι, και μας ανάγκασαν οι Αμερικάνοι να τα πουλήσουμε με χάσιμο κιόλας;

      Διαγραφή
  3. 10 μίλια τώρα, καί ὅλοι θά συμφωνήσουν ἡ δέ Τουρκία θά βρεθῆ μπλοκαρισμένη, ἀφοῦ δέν μπορεῖ νά κάνῃ ἀκόμη καί τά 10 μίλια "αἰτία πολέμου".
    Ἔτσι, ἄλλωστε, α) τό ΝΑΤΟ θα βρεθῆ "ἕτοιμο ἀπό καιρό" γιά τά 10 μίλια (ἴσχυε ἄνετα παλαιότερα ὡς πρός τόν ἀέρα, καί στό ΝΑΤΟ),καί β) ἡ Ρωσία δέν θά ἔχῃ λόγο νά ἀντιδράσῃ σέ αὐτό
    (ἴσως δέ, καί ἡ Ἀλβανία θά ξανασκεφθῆ λίγο σωστότερα, καί τήν ὑπογεγραμμένη συμφωνία πού ὄψιμα βρῆκε, κατά προτροπή Τουρκίας βέβαια, "ἀντισυνταγματική", καί τίς σχέσεις της μέ τήν Ἑλλάδα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιος σού είπε ότι δεν μπορεί; "Ως αντίδραση προς τη νόμιμη αυτή θέση της Ελλάδας, η τουρκική Βουλή εξουσιοδότησε με ψήφισμά της (8/6/1995) την τουρκική κυβέρνηση, εν λευκώ και στο διηνεκές, να κηρύξει πόλεμο (casus belli) στην Ελλάδα (εξουσιοδότηση για χρήση και στρατιωτικών μέσων κατά της Ελλάδος), σε περίπτωση που η τελευταία επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της πέραν των 6 ν.μ." (πηγή).

      Η επέκταση τού εανερίου χώρου μας στα 10νμ είναι μονομερής, ασύμβατη προς το Διεθνές Δίκαιο, σύμφωνα με το οποίο εναέριος, χερσαίος και θαλάσσιος εθνικός χώρος οφείλουν να συμπίπτουν και η Τουρκία ουδέποτε την ανεγνώρισε.

      Και τελικά τι θα κάνομε τον εθνικό μας χώρο, σαλάμι να τον κόβομε φέτες-φέτες;

      Διαγραφή
    2. κε Καβασιλα αλλαξετε γταμματοσυρα δεν διαβάζεται το κείμενο σου

      Διαγραφή
  4. " Θα φτασουμε σε αποτελέσματα αμοιβαία αποδεκτα "

    " δράσεις σε διεθνή ύδατα δεν είναι αποδεκτεα "

    αμοιβαία αποδεκτά - δεν μπορώ να μη γελάσω
    διεθνή ύδατα ποιά ; η ΑΟΖ της Κύπρου ?

    Ο Ελληνισμός μπορεί να στηριχθεί με σιγουριά Μόνον στον εαυτό του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι ΗΠΑ έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στην επίθεση κατά της Τουρκίας η την αυτοκτονία. Γερμανικοι κυκλοι ζητούν το δεύτερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ καταλαβαίνω ότι οι αμερικανικές κότες τρέμουν τους σ400 και σύντομα αέριο στην αν Μεσόγειο θα βγάζουν μόνο Αμερικάνοι και Τούρκοι οι Ελληνοκύπριοι θα περιμένουν λεφτά από το ταμείο των Τουρκοκυπρίων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για αυτούς που δεν γνωρίζουν επαναλαμβάνω. Η διάτρηση με πλωτό γεωτρύπανο γίνεται σε μεγάλα βάθη. Τεχνικά είναι αδύνατο να γίνει διάτρηση χωρίς προηγούμενη απόλυτη σταθεροποίηση του πλοίου. Η σταθεροποίηση γίνεται με ορισμένους τρόπους που δεν είναι δυνατό να αναπτυχθούν σε ένα απλό σχόλιο. Το κοινό σημείο όλου του συστήματος αγκύρωσης είναι πώς το πλοίο πρέπει να έχει κάποια σταθερά σημεία αναφοράς από τα οποία εκπέμπεται σήμα ηλεκτρονικό το οποίο λαμβάνει και επεξεργάζεται το πλοίο. Βάση αυτού του σήματος γίνεται διόρθωση της θέσης του πλοίου, ώστε να επιτευχθεί καθετότητα των σωλήνων ως προς το σημείο διάτρησης. Αν δεν υπάρχει καθετότητα οι σωλήνες μπορούν να φέρουν φορτίο εκτός προδιαγραφών που τελικά θα τους σπάσει ή θα τους στρεβλώσει κάνοντας αδύνατη την διάτρηση. Στην χειρότερη περίπτωση μπορεί να γίνει αχρήστευση του πηγαδιού. Αυτά τα σημεία αναφοράς λοιπόν μπορούν να βρίσκονται επί της ακτής, αλλά μόνο όταν η ακτή είναι κοντά. Πράγμα που δεν είναι εφικτό στην περίπτωση της Κύπρου. Τι σταθερό σημείο αναφοράς μένει λοιπόν; Ναι καλά καταλάβατε τα δορυφορικά σήματα GPS και GLONASS. Το GPS ελέγχεται από την Αμερική. To GLONASS από την Ρωσία και δεν είμαι σίγουρος για την ακρίβειά του. Το δορυφορικό σήμα μπορεί είτε να υποβιβαστεί σε ποιότητα κάνοντάς το άχρηστο για εφαρμογές ελέγχου θέσης είτε και να παρεμβληθεί κάνοντάς το άχρηστο ακόμα και για γενική πλοήγηση. Οι Αμερικανοί έχουν και τις δύο αυτές τις δυνατότητες. Για να μην στρατιωτικοποιηθεί η κρίση λοιπόν πράγμα που όλοι απεύχονται απλές ενέργειες της Αμερικής θα έλυναν το πρόβλημα. Δεν χρειαζόμαστε λόγια συμπάθειας, περιμένουμε αυτές τις ενέργειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το όλο θέμα λοιπόν είναι να αποφασίσουν οι υπερδυναμεις πως θα μοιράσουν το γενικότερο πρόβλημα που λέμε Τουρκία, ώστε να πετάξουν έξω από αυτό χώρες όπως η Γερμανία, πριν τι Τουρκικό προβλημα φάει και τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Επειδή όμως ο συστηματικός αυτοερωτισμος προξενεί τυφλα στις υπερδυναμεις, ένας Θεός γνωρίζει μέχρι που θα εξευτελιστουν και παραπεσουν.

      Διαγραφή
    2. Συμπερασμα .
      Με κατεστραμενο το GPS της χωρας..την Αρετη..ολες οι τρυπες που κανει ..ειναι για πεταμα..

      Διαγραφή
    3. Ο LPelectronics τι έχει να πει για το κινεζικό Baidou και το ευρωπαϊκό Galileo;

      Διαγραφή
  8. Θριαμβολογούμε χωρις κανένα λόγο ,ως συνηθως...Ομως ο υπουργός πρωτίστως ηθελε , και έστειλε απο την εδω μέτρια,ενα μηνυμα στην απέναντι μεριά που τοςα θεματα τους εχει δημιουργήσει τελευταία..Δεν θεωρω οτι αποτελει λόγο για πανηγυρισμούς .αλλα τουναντίον οτι αποτελούμε το τυράκι της επιστροφής στο μαντρί της Δύσης του σουλτάνου...
    Επ αναδημοσιεύω το επίμαχο σημειο που τα ΜΜΕ μας γνωστοποίησαν απο τις δηλώσεις του υπουργού και ο κάθε ας ας βγάλει τα συμπεράσματα του
    ....Μπορώ, όμως, να σας πώ ότι κατανοούμε τους κινδύνους, γνωρίζουμε τις δραστηριότητες και θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην έχουμε στρατικοποίηση των θεμάτων και να φτάσουμε σε αποτέλεσματα που θα είναι αμοιβαία αποδεκτά. Δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις».

    Τι σημαινει ομως ,αμοιβαία αποδεκτή οταν απέναντι εχεις τον σουλτάνο ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ναι το είπε και Σημαίνει …
    Φίλη μεν Ελλάς, φιλτάτη δε Τουρκία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λάθος, αυτό που σημαίνει είναι """προσέξτε, έχουμε αρχίζει να τον ακονίζουμε""".
      Το αν έχω δίκαιο εγώ ή εσύ, θα φανεί στις διαθεσιμότητες.

      Διαγραφή
  11. Το τι θα κάνουν οι ΗΠΑ δεν εξαρτάται από τον Πομπέο, αλλά από τον Αμερικάνικο λαό. Η δυνατότητα δράσης του Πομπεό έχει όρια. Τι έχει να κερδίσει ο Αμερικάνικος λαός από μια πολεμική εμπλοκή των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο; Ως τώρα η εμπλοκή των ΗΠΑ στην υπόθεση της ενεργειακής εκμετάλλευσης στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν θετική. Αλλά το ερώτημα είναι μέχρι που μπορεί να φτάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. O Αμερικανικός λαός δεν ξέρει καν τι συμβαίνει στο Αιγαίο. Θα το μάθει από το CNN, αν γίνει κάτι, το οποίο το 1996, έγραφε "Έλληνες και Τούρκοι σχεδόν φτάσαν στον πόλεμο για κάτι ξερονησίδες που οι Έλληνες λένε Ίμια και οι Τούρκοι Καρντάκ". Ο Τραμπ θα αποφασίσει τι θα γίνει, όχι ο αμερικανικός λαός.

      Πάντως σίγουρα οι ΗΠΑ δε θα μπουν σε πόλεμο με την Τουρκία, για τα μάτια της Ελλάδας. Ένας Έλληνας πρέσβης επί τιμή είχε δηλώσει πρόσφατα, πως αν η Ελλάδα θέλει να μπορεί να πει πως πήρε όντως κάτι χειροπιαστεό από τις ΗΠΑ, θα πρέπει να πάρει ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ασφάλειας. ΓΡΑΠΤΕΣ. Τα λόγια, την κρίσιμη ώρα, δε μετράνε τίποτα.

      Διαγραφή
  12. Ξαναδιαβαστε τις χθεσινες του δηλωσεις.Μπορει να φυγει η ομιχλη.
    1) μονο διπλωματικη λυση.Μονο οικονομικη λυση για ολους...
    2)θα δωσουμε στην Ελλαδα λογισμικα και θα πουλησουμε καποια οπλα...
    Χωρις αλλα σχολια...
    Λυθηκαν οι αποριες ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Για την ακριβεια ειπε τα εξης :
    1)δεν γινεται να καταφυγουμε στον στρατο για να λυθει αυτο.( ουτε εμεις ουτε εσεις δηλ.)
    2)πρεπει ολο ναχει μια οικονομικη εκβαση που θαχει το σωστο αποτελεσμα.
    3)Εξοπλισμοι.
    Αναβαθμιση λογισμικων και λειτουργικων συστηματων και δυνατοτητα να πουλησει η Αμερικη και αλλο νεο εξοπλισμο.
    Ανευ σχολιων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς. Οι Αμερικανοί θα πιέσουν λεκτικά, αλλά τελικά αυτό που θα κάνουν είναι να μπουν ανάμεσα να γίνει εκεχειρία.

      Διαγραφή
    2. Σκυλακακης υπουργος..
      Ζητησε περικοπη προυπολογισμου του Υπ.Αμυνας 50 εκατομμ...
      ΑΝΕΥ ΣΧΟΛΙΟΥ.....

      Διαγραφή
  14. Ο Σκαι μεταδιδει οτι...πηραν ξεκαθαρη θεση υπερ της Ελλαδος ..για πρωτη φορα κι οτι θα εμποδισουν τις γεωτρησεις.
    Η εγω ειμαι θεοχαζος...η αυτοι πρεπει να διαγραφουν απ ολα τα σχολεια της χωρας οτι φοιτησαν εκει καποτε...Δεν τα παιρνουν τα..γραμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή θα ήταν καλύτερα να πούνε οι ΗΠΑ ότι συμφωνούν με τις γεωτρήσεις? Δέν μας τα δίνουν όλα (ούτε αυτά που πρέπει) αλλά τουλάχιστον δεν κρατούν και 'ίσες' αποστάσεις (που γέρνουν κατά Τουρκία) όπως τόσες φορές στο παρελθόν ή όπως κάνει τώρα το ξανθό το γένος... Κανείς δεν πρόκειται να πολεμήσει για εμάς αλλά όταν καταδικάζουν την Τουρκία ειναι μία σημαντική κίνηση.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.