2/10/19

Η πρόταση καθαίρεσης Τραμπ και το ελληνικό πολιτικό σύστημα - Ανάλυση του Σταύρου Καλεντερίδη

7 σχόλια:

  1. Αγαπητε Σταυρο. Πολυ καλος ο παραλληλισμος του θεματος της ερευνας Τραμπ γθα να αναδειηεις τα κακως κειμενα στην Ελλαδα.
    Θα πρεπει ομως να ψαξεις λιγο καλλυτερα το τι εγεινε με τον Whistleblower στην συγκεκριμενη περιπτωση. Ο θεσμος του Whistleblower στη θεωρια λειτουργει οπως τον περιεγραψες. Στην συγκεκριμενη περιπτωση εχουμε καθοδηγουμενη μαρτυρια απο τον Whistleblower γιατι οπως αποδεινυετε η γραπτη καταθεση του δεν ειναι συμβατη με το στυλ γραφης/ομιλιας του συγκεκριμενου μαρτυρα αλλα ταιριαζει περισσοτερο σε δικηγορο.
    Ψαξε το θεμα λιγο περισσοτερο και θα δεις οτι υπαρχει καταστρατηγηση του θεσμου αυτου στην συγκεκριμενη περιπτωση.
    Κατα τα αλλα εξαιρετικη αναλυση για τα κακως κειμενα της Ελληνικης "Δημοκρατιας" και πως θα μπορουσαν να βελτιωθουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ κύριε Καλεντερίδη,

    Επειδή είστε και νέος και έχετε και σχετικές σπουδές με το αντικείμενο, περισσεύουν τα συγχαρητήρια. Αλλά, αν δε μετατρέψετε το Δέλτα, σε πολιτικό φορέα, που θα διεκδικήσει ενεργό ρόλο στην πολιτική σκηνή, δε θα τους αλλάξετε, όπως δεν άλλαξε ποτέ κανένα κίνημα πολιτών τίποτα, όσο δεν είχε εκπροσώπηση στα κέντρα εξουσίας (με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπου το κατεστημένο φοβήθηκε επανάσταση και προχώρησε σε κάποιες παραχωρήσεις).

    Mε όλο το θάρρος λοιπόν, θα σας έλεγα να μελετήσετε το ενδεχόμενο, να μετατρέψετε το Δέλτα σε κανονικό κόμμα. Μυαλό, γνώσεις και κρίση έχετε, έχετε και τον πατριώτη πατέρα σας, θα ξέρετε και οι δυο σας, άλλους αξιόλογους και σοβαρούς ανθρώπους (γιατί ιστορικά περισσεύουν οι τσαρλατάνοι και λαικιστές/λωποδύτες στο δεξιό χώρο), δώστε μια διέξοδο στον κόσμο να αλλάξει κάτι πραγματικά. Να γίνει επιτέλους ένα σοβαρό κόμμα στην Ελλάδα, που να μη μπορεί η ΝΔ να του κολλήσει ταμπέλα ούτε του φασίστα ούτε του γραφικού. Πρέπει η Ελλάδα να αποκτήσει επιτέλους ένα δεξιό ή αν θέλετε πατριωτικό (κάποτε υπήρχε και η λεγόμενη πατριωτική πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, μας άφησε χρόνους κι αυτή) κόμμα, που να μπορεί κάποιος να το ψηφίσει χωρίς δεύτερη σκέψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελικά αγαπητοί συνοδοιπόροι αυτού του φιλόξενου ιστοτόπου, πως μπορούν να αξιολογηθούν οι προτάσεις του δέλτα, που συνοδεύονται μέσα από την ανάλυση του Σταύρου επ' αφορμή του παραδείγματος με τον πρόεδρο των ΗΠΑ;

    Είναι άραγε μια αριστερή προσέγγιση, καθώς η Διάκριση των Εξουσιών θα ήταν για τους αριστερούς ένας πέλεκυς (που ως γνωστόν ως τα πέρατα της οικουμένης έχουν το ηθικό πλεονέκτημα), όπου θα κομμάτιαζε την δεξιά αντιδραστική φαυλοκρατία, όπου καταδυναστεύει τον λαό δεκαετίες;

    Είναι άραγε δεξιά προσέγγιση, όπου όλος ο φιλελεύθερος κόσμος πρέπει να την ενστερνίζεται και να συντάσσεται καθώς σπάει τα δεσμά του αναχρονισμού και της σοβιετίας, που κρατάει καθηλωμένη την ελληνική κοινωνία και δεν την αφήνει να κάνει το άλμα προς το μέλλον;

    Είναι μια κεντρώα προσέγγιση, διότι μόνο οι κεντρώοι δικαιούνται δια να ομιλούν καθώς ως γνωστόν στον "σοσιαλιστικό φιλελευθερισμό" (sic) βρίσκεται η πάσα... αλήθεια;

    Λοιπόν;

    Τα ερωτήματα ίσως είναι ρητορικά, ίσως να επιζητούν κι απάντηση. Και απάντηση κυρίως έναντι του εαυτού μας.
    Αν απαντήσουμε στον εαυτό μας, θα ξέρουμε και τι να απαιτήσουμε από τους κυβερνώντες χωρίς συμπλεγματικά, ιδεοληπτικά κομματικά σύνδρομα. Τα σύνδρομα αυτά τις περισσότερες φορές έχουν κληρονομικό χαρακτήρα, άρα και μεγαλύτερο ειδικό βάρος. Αυτό το βάρος συνήθως μας κρατά ανελεύθερους κι εύκολα υποχείρια.
    Διότι η Δημοκρατία ως γνωστόν, δεν είναι και το ευκολότερο πολίτευμα καθώς χρειάζεται ελεύθερους ανθρώπους κι όχι βαστάζους κομματικών φεουδαρχών.

    ΥΓ. Σταύρε, παρέμεινε φάρος, μπας κι αρχίσει να δουλεύει το ρημάδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Μυροβόλε,

      Είναι αυτονόητη προσέγγιση, γιατί όταν το πολίτευμα είναι αντιπροσωπευτική δημοκρατία, υποτίθεται πως πρέπει να υπάρχει διάκριση των εξουσιών. Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει και γιατί διορίζονται κορυφαίοι δικαστές (άρα ο δικαστής/εισαγγελέας καριέρας ξέρει πως πρέπει να τα έχει καλά με τα κόμματα) και γιατί το κάθε κόμμα εξουσίας κατ επέκταση, έχει "φιλικά προσκείμενους" δικαστικούς, που τους χρησιμοποιεί ανάλογα. Και δε νομίζω να χρειάζονται ονόματα, είναι διαχρονικό το φαινόμενο.

      Ως προς τη δική μου "δεξιά" προτίμηση, μιας που ο προηγούμενος σχολιαστής δεν έθιξε τέτοιο θέμα, έχει να κάνει με τα υπόλοιπα προβλήματα της Ελλάδας. Γιατί "δόξα τω Θεώ", πολιτικοί έτοιμοι να απεμπολήσουν εθνικά θέματα ή εθνομηδενιστές, δε λείπουν. Οπότε να γίνει κάτι που λείπει.

      Εγώ προσπαθώ να κοιτάζω πάντα κυνικά-ψυχρά μια κατάσταση, γιατί στο τέλος, τα κράτη πρέπει να επιβιώνουν. Για παράδειγμα είμαι στα εθνικά θέματα της Ελλάδας δεξιός και στην οικονομία φιλελεύθερος, αν μη τι άλλο, γιατί αν πάρετε όλες τις παγκόσμιες κατατάξεις χωρών, οι πιο πλούσιες, με το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο, με τα καλύτερα πανεπιστήμια, με τον υψηλότερο δείκτη ευχαρίστησης πολιτών, ακολουθούν φιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο. Αν οι συνθήκες αλλάξουν, αυτό μπορεί να αλλάξει.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ Orakulum,
      σε παρακολουθώ και αντιλαμβάνομαι ότι είσαι συγκροτημένη πολιτική προσωπικότητα με στοχευμένους σχολιασμούς.

      Όσο αφορά το παραπάνω σχόλιό μου ήθελα να καταδείξω, με περισσότερη αβρότητα η αλήθεια είναι, μία εμμονική σχεδόν σχιζοφρενική πολιτική εκφορά πολιτικών - κομματικών απόψεων διαφόρων σχολιαστών εντός του ιστολογίου. Σε μια κρίσιμη χρονική καμπή για την Ελλάδα.

      Κι εξηγούμαι. Είναι δυνατόν να ανήκεις σε έναν κομματικό σχηματισμό και να λειτουργείς δογματικά βάζοντας υπεράνω το κόμμα από την πατρίδα; Είναι δυνατόν να γίνεσαι σφογγωκολάριος και να μην στηλιτεύεις τα κακώς κείμενα του κομματός σου;
      Ποιος νοήμων ανθρώπος μπορεί να διαφωνεί με αυτά που λέει ο Σταύρος και να μην τα απαιτεί από το κόμμα του; Πώς θα αλλάξουν τα κόμματα αν πρώτα δεν αλλάξουμε εμείς; Γιατί δεν το κάνουν και καταλήγουν φερέφωνα του εκάστοτε αρχηγού (τσοπάνη);

      Αν πάρεις έναν φυσιολογικό μη κομματικοποιημένο άνθρωπο θα σου πει ότι θέλει κοινωνική δικαιοσύνη (είναι αριστερός - συριζαίος;), θέλει επίσης αξιοκρατία και ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον (είναι δεξιός - νεοδημοκράτης;), θέλει επίσης ισονομία, ισοπολιτεία, κράτος πρόνοιας (είναι κεντρώος - πασόκ;).
      Όλα τα παραπάνω, μήπως λέγεται Κοινή Λογική;

      Αγαπητέ Oraculum, η κοινοβουλευτική δημοκρατία Βικτωριανής προελεύσεως είναι ξένη προς τον ελληνισμό και γι'αυτό πολλοί Έλληνες μη αντλαμβανόμενοι, βρίζουν τη Δημοκρατία.

      Κατά τον Αριστοτέλη, η ευημερούσα κοινωνία απαρτίζεται κατά 70% από τη μεσαία τάξη, ώστε να λειαίνονται οι ανισότητες μεταξύ των πλουσίων και φτωχών. Έθεται δε την αξία του Ανθρώπου υπεράνω της Ύλης.

      Μπροστά στον μεγάλο πολιτικό φιλόσοφο, πόσο μικρές φαντάζουν οι σύγχρονες πολιτικές ιδεολογίες.

      Ο Αριστοτέλης άραγε, τι να ήταν;
      Χρυσή Αυγή, ΝΔ, Πασόκ, Σύριζα, ΚΚΕ;

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ Μυροβόλε,
      Συμφωνώ σε όλα. Ο Αριστοτέλης, αν σηκωνόταν σήμερα από τον τάφο, πιθανώς να μην πήγαινε να ψηφίσει, δηλώνοντας ότι αρνείται να συμμετάσχει σε μια απάτη, μιας που για τον Αριστοτέλη, η αντιπροσωπευτική δημοκρατία, κατατάσσονταν ως ολιγαρχία (όταν οι πολλοί εκλέγουν τους λίγους). Επίσης, μόλις μάθαινε τα περί λειτουργικού αναλφαβητισμού της νεολαίας, ίσως να έπαιρνε και αυτός το κώνειο, από απελπισία, μιας που φοβάμαι πως θα είχε καλύτερα όνειρα για την Ελλάδα του 2020.

      Διαγραφή
  4. Το αμερικανικό σύστημα όντως έχει κάποιες εμπνεύσεις πολιτικά που ειναι προς μίμηση,Πολυ Καλη ανάλυση για το θεμα όμως αν και δεν το εχω ψάξει ενδελεχώς νομίζω οτι η όλη εξέταση του Τραμπ γινεται μετα απο κατάθεση προστατευόμενου μαρτυρία και δη ενός ! Δηλαδή πρόκειται για υπόθεση Νοβαρτις α λα αμερικανικά ! .Αυτη καθαυτή , πολιτειακά όμως όντως εχει κάποια στοιχεία που μπορει να μιμηθούμε αν και κατα 5η γνώμη μου του το βαθύ κράτος οποιαδήποτε προσπάθεια δημοκρατίας μπορεί αν την ποδηγετησει ... Στο θεμα τραμπ πρόκειται ξεκάθαρα για παγίδα απο και προς τον Τραμπ,Δηλαδή πήγε να στησει υπόθεση ο τραμπ και του την στήσανε.Μη ξεχνάμε οτι το μονο υπό ελέγχει ο τραμπ ειναι ο λευκός οίκος ! Χθες δυο ρεμπουμπλικανοι ήδη τάχθηκαν με την Πελοσι.Εχει σχεδόν όλες τις υπηρεσίες εναντίον του.Κατα τη γνώμη μου παρακολουθείται και στο μπανιο (αν και τον ίδιο ποσώς τον ενδιαφερει αρκεί να εχει τον μέσο αμερικανό μαζι του ) ... Γενικά οσο ανεξάρτητη κι αν ειναι η δικαιοσύνη απο την εκτελεστική εξουσία εύκολα ποδηγετειται απο αφανείς εξουσίες... Μη ξεχνάμε την Κολομβια όπου ο Εσκομπαρ ηταν εργοδότης όλου του δικαστικού σώματος για χρονια και οποίος δεν χρηματίστηκε εξαφανίστη μυστηριωδώς .., Σίγουρα πάντως ειναι καλυτερο να εχεις καλύτερους νόμους ακομα κι αν δεν εφαρμοστούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.