«Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν κοστίζει στον Γερμανό φορολογούμενο ούτε μια δεκάρα»
Σε δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό Stern αναλύει τους λόγους για τους οποίους επιβάλλεται η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που «δεν κοστίζει στον Γερμανό φορολογούμενο ούτε δεκάρα», όπως τονίζει χαρακτηριστικά, αναφέροντας και την κινεζική επιρροή στη χώρα, καθώς και την ενίσχυση των εθνικιστών. «Όποιος είναι κατά της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, δεν τον ενδιαφέρουν τα χρήματα των φορολογουμένων. Τον ενδιαφέρει κάτι άλλο. Θέλει να καταστρέψει το μεγαλύτερο επίτευγμα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, την Ευρωπαϊκή Ένωση» σημειώνεται στο δημοσίευμα.
«Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν κοστίζει στον Γερμανό φορολογούμενο ούτε μια δεκάρα. Πολλοί δεν το καταλαβαίνουν, επειδή πιστεύουν ότι γεμίσαμε βαγόνια τρένων με ευρώ και τα στείλαμε από το Βερολίνο στην Αθήνα. Αλλά αυτό δεν είναι σωστό. Από τον γερμανικό προϋπολογισμό δεν εισέρευσε ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα», γράφει το γερμανικό περιοδικό Stern.
«Αυτό οφείλεται στο περίπλοκο σύστημα διάσωσης. Η Γερμανία βοήθησε την Αθήνα με δύο τρόπους: αρχικά, το Πιστωτικό Ίδρυμα για την Ανοικοδόμηση (Kreditanstalt für Wiederaufbau / KfW) χορήγησε περίπου 15 δισ. ευρώ δάνειο, αργότερα η Γερμανία έδωσε σχεδόν 22 δισ. ευρώ στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας / EΜΣ (ESM).
Επρόκειτο για εγγύηση ώστε ο ΕSM να πάρει δάνεια από τις παγκόσμιες αγορές και τα οποία χορήγησε στη συνέχεια στην Ελλάδα, υπό όρους φυσικά», σημειώνει το Stern και εξηγεί ότι «με τη μείωση του χρέους, συμβαίνουν τα εξής: τα δάνεια, τα οποία αυτή τη στιγμή έχουν διάρκεια κατά μέσο όρο 32,5 χρόνια, παρατείνονται κατά μερικά χρόνια, ενώ οι τόκοι καθίστανται αργότερα απαιτητοί. Δεν διαγράφονται τα χρέη της Ελλάδος, ούτε καν μερικώς. Αυτό σημαίνει ότι ο ESM και το KfW θα περιμένουν περισσότερο διάστημα για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Αυτό είναι όλο. Ο Γερμανός φορολογούμενος δεν θα νιώσει τίποτα».
Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει ότι «το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα λήγει στα τέλη Αυγούστου και τα κράτη του ευρώ πρέπει να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους της. Το σχέδιο πρέπει, επίσης, να το εγκρίνουν τα μέλη του γερμανικού κοινοβουλίου, κάτι το οποίο θα είναι δύσκολο, διότι κατά την ψηφοφορία για το τελευταίο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα το 2015 κατά ψήφισαν πάνω από 60 βουλευτές. Τόσους πολλούς διαφωνούντες δεν μπορεί να αντέξει η νέα κυβέρνηση, η πλειοψηφία θα εξανεμιστεί. Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Ολαφ Σολτς θα τελείωναν, πριν καν ξεκινήσουν.
Το AfD και το FDP γνωρίζουν αυτόν τον κίνδυνο και θα προκαλέσουν αναταραχή στο συνασπισμό. Θα κακολογούν τους "πτωχευμένους Έλληνες", θρηνώντας τα δισ. που υποτίθεται ότι έστειλαν στην Αθήνα οι Γερμανοί φορολογούμενοι και πολλοί δήθεν ειδικοί και δήθεν σοβαροί δημοσιογράφοι θα συνταχθούν με τον χορό, επειδή τίποτα δεν είναι πιο εύκολο να ευχαριστήσεις τους θαμώνες στα γερμανικά στέκια από ό,τι με την ρητορική κατά των τεμπέληδων Ελλήνων και το κακό ευρώ».
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται επίσης ότι όταν οι πιστωτές ενέκριναν το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας το 2016, διαβεβαίωσαν την Ελλάδα ότι θα γίνει ελάφρυνση του χρέους αν η κυβέρνηση κάνει μεταρρυθμίσεις. Κατά το μάλλον ή ήττον, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τα κατάφερε. Η ανεργία μειώθηκε, η οικονομία αναπτύσσεται, ακόμη και στις κεφαλαιαγορές αρέσουν ξανά οι Ελληνες. «Φυσικά», προσθέτει,«και συνεχίζουν να υπάρχουν αδυναμίες. Η διαφθορά και ο νεποτισμός δεν πατάχθηκαν, η αναδιοργάνωση της διοίκησης προχωρά μεν ικανοποιητικά αλλά αργά, η κατάσταση βελτιώνεται πολύ αργά. Αυτήν την πρόοδο πρέπει όμως να την ενισχύσουμε και να κρατήσουμε το λόγο μας».
Αναγκαία η ελάφρυνση χρέους και λόγω κινεζικής επιρροής
Ένας άλλος βασικός λόγος για την ελάφρυνση του χρέους, σύμφωνα με το Stern είναι η Κίνα. Γράφει συγκεκριμένα: «Οι Κινέζοι εξαπλώνονται στην Ευρώπη. Με τα χρήματα, τις αγορές επιχειρήσεων και τα κατασκευαστικά έργα, αποκτούν επιρροή, για παράδειγμα στην Ουγγαρία και την Τσεχία, αλλά και στην Ελλάδα. Εκεί μισθώνουν το λιμάνι του Πειραιά και επενδύουν σε εταιρείες ενέργειας. Η δραστηριοποίηση αφήνει σημάδια, οι Έλληνες προσανατολίζονται προς την Ανατολή. Όταν η ΕΕ θέλησε να καταδικάσει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα πέρυσι, οι Έλληνες απάντησαν όχι.
Μια προγραμματισμένη (καταδικαστική) δήλωση δεν αποτελεί "εποικοδομητική κριτική", είπαν. Η συνοχή στην Ευρώπη καταρρέει. Το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου είναι αρκετά μεγάλο, δεν χρειάζεται να διευρυνθεί και να αποξενωθούν οι Έλληνες. Η απόρριψη της ελάφρυνσης του χρέους θα αποτελούσε προσβολή. Οι Έλληνες προσπαθούν, υποφέρουν από μια πρωτοφανή πολιτική λιτότητας, αλλά σημειώνουν προόδους. Το να μην τους βοηθήσουμε θα ήταν σκληρόκαρδο και θα τους οδηγούσε στο στρατόπεδο της Κίνας. Αυτό δεν θα ήταν ξεκίνημα για την Ευρώπη, όπως υπόσχεται η νέα κυβέρνηση. Θα ήταν διάλυση».
«Και όλα αυτά», συνεχίζει, «εξαιτίας μιας ελάφρυνσης χρέους που δεν μας κοστίζει ούτε μια δεκάρα. Μιας ελάφρυνσης χρέους, εξαιτίας της οποίας δεν θα κλείσει κανένα νηπιαγωγείο, δεν θα πρέπει να απολυθεί κανένας εκπαιδευτικός και καμιά γέφυρα δεν θα μείνει ανεπισκεύαστη. Είναι μια συζήτηση για πλασματικούς αριθμούς, μια συζήτηση που εξυπηρετεί προκαταλήψεις και δημιουργεί σύγχιση στο κεφάλι».
Κερδισμένοι οι εθνικιστές
«Ένα πράγμα θα πρέπει να είναι σαφές: Όποιος είναι κατά της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, δεν τον ενδιαφέρουν τα χρήματα των φορολογουμένων. Τον ενδιαφέρει κάτι άλλο. Θέλει να καταστρέψει το μεγαλύτερο επίτευγμα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, την Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας οι αξίες, η δημοκρατία, ο διαφωτισμός και η αλληλεγγύη, θα πρέπει να καταστούν περιφρονητέες, έτσι ώστε μια μέρα κάποιοι άλλοι να πάρουν την εξουσία. Οι εθνικιστές. Οι κληρονόμοι του Βίκτορ Ορμπαν και της Μαρί Λεπέν. Όποιος ενδιαφέρεται για την ευρωπαϊκή ενοποίηση, πρέπει να το εμποδίσει. Ο τελικός της Ευρώπης αρχίζει», καταλήγει το γερμανικό περιοδικό.
Ναυτεμπορική
Η Ελλάδα μπήκε στην ΕΕ για δύο λόγους (τουλάχιστον αυτό κατάλαβε η πλειοψηφία του ελληνικού λαού...)
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Οικονομική ευμάρεια.
2. Εθνική Ασφάλεια.
Και τα δύο αποδείχτηκαν κενά περιεχομένου... Η Ελλάδα ήταν υπό επιτήρηση για πολλά χρόνια προ της κρίσης. Η ΕΕ απέτυχε ... η πέτυχε σε αυτό που ήθελε... Να πλιατσικολογήσει επί των Ελλήνων για άλλη μια φορά.
Έχουν μετατρέψει την χώρα σε αποικία χρέους προσχεδιασμένα. Τελικά κάποιους που θεωρούσα ακραίους και υπερβολικά καχύποπτος είχαν δίκιο. Αλλά κανείς δεν τους πίστευε... Στην πραγματικότητα έχουν καταλάβει την χώρα χρησιμοποιώντας τον κρατικό μηχανισμό των πρώην συνεργατών τους δοσίλογων. Το ποιό εξοργιστικό είναι ότι κατηγορούν τον λαό γιατί τους επέλεξε, ενώ τους ξεφεύγει ότι οι ίδιοι εκ προοιμίου τον εξαπατούσαν. Η Χρυσή Αυγή είναι μια ακόμη εξαπάτηση του ίδιου σεναρίου, του ίδιου σκηνοθέτη, όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.
Τώρα τους πονάει ότι και άλλα αρπαχτικά ήρθαν να φάνε από το θήραμα που αυτοί σκότωσαν...
Ουσιαστικά η Ευρώπη έχει χάσει το τρένο της συνοχής και την ευκαιρία να αποτελέσει σημείο σταθερότητας, ανάπτυξης ευημερίας, προόδου, δημοκρατίας από τα πρώτα χρόνια της θεμελίωσης της ως κοινή οικονομική οντότητα!Αυτό κατά την γνώμη μου είναι απόρροια τριών γεγονότων ως επί το πλείστον. Το πρώτο είναι η ατολμία τα πρώτα χρόνια δημιουργίας ηγετών με πυγμή να προχωρήσουν με γρηγορότερα βήματα σε περισσότερη "ένωση" με βάθος!Ήδη από την αρχή οι ισχυρές χώρες (Γαλλία - Γερμανία) έπαιρναν το κομμάτι του λέοντος συνδαυλίζοντας την ανισότητα και την μη αλληλεγγύη βάζοντας υποθήκη το μέλλον. Το μέλλον που σήμερα είναι το παρόν.Παράδειγμα θα αναφέρω πως η Γαλλία έδινε πριμοδότηση στους κουτούς Έλληνες λόγου χάριν να κόψουν τα αμπέλια τους, να συνθλίβουν τα καικάκια τους αφαιρώντας με την ποσόστωση την ραχοκοκκαλιά σε κάθε χώρα την βάση του πρωτογενούς παραγωγικού φορέα!Φορέα που ήταν προϊόν πλούτου της χώρας για να κάνουν σε ζήτηση προνομιούχο το δικό τους προϊόν.Αργότερα άνοιξε η όρεξη μιας ασύστολης και ασυμμάζευτης αρπακτικής πολιτικής των ιδίων χωρών και μέσω του κυκεώνα των συγχωνεύσεων πήραν στα χέρια τους τον έλεγχο! Αυτό το αποδεικνύει η βιασύνη οι 12 χώρες να γίνουν, 15,18,25,και σήμερα μπαίνουν χωρίς προϋπόθεσης όλες προκειμένου μέσα σε ένα βίαιο νομικό εμπορικό καθεστώς να κατασπαραχθούν.Τέλος το ακρογωνιαίο λίθο έβαλαν και βάζουν οι ίδιες χώρες , οι ανίσχυρες με πολιτικούς άλλοτε αδιάφορους, άλλοτε ανίκανους, άλλοτε προδότες, μιζαδόρους, ανθέλληνες οι οποίοι "αφομοιώθηκαν" από τους "γίγαντες" των συμφερόντων!Λοιπόν καλά να είμαστε και πάμε γι άλλα!Καλούμαστε για πολλοστή φορά να ξαναχτίσουμε το μέλλον των χωρών και την Ευρώπη γιατί αυτή δεν είναι η Ευρώπη που μας υποσχέθηκαν. Θα μπορούσαμε να πούμε κι άλλα προφανώς!Όμως όλα αυτά τα λέει η αγανάκτηση όλων των Ευρωπαίων πολιτών που "επενδύουν" στον εθνικισμό και το ξαναγύρισμα στο καβούκι του "κράτους έθνους" που έχουν οδηγηθεί ως πολίτες σε πολλαπλά gr -exit απομονωμένοι, από πρόοδο, ποιότητα ζωής, και δημοκρατίας...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς Ας μην γελιομαστέ. Το παιχνίδι με την ελάφρυνση του χρέους (που είναι επιβεβλημένο των πραγμάτων) δεν αφορά σε διαφωνία των Γερμανών αλλά στην προσπάθειά τους μέσω διαφόρων τύπων συμφωνιών ως το μνημόνιο να έχουν Το πάνω χέρι στην Ελλάδα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αν μπορούν.
ΔιαγραφήΓια κακή τους τυχη ομως,Λόγω της στρατηγικής μας θέςης που είναι τόσο αναγκαία την σήμερον ημέρα και πιθανα για καλή μας τύχη οι αμερικάνοι αποφασίσανε να πατήςουν ξανά γερά στον τόπο μας
I like your way of thinking Saki. If you want to understand EU, see how Goldman Sachs operates
ΔιαγραφήΑς μην αυταπατώμεθα, η είσοδος στην Ε.Ε. έγινε για στρατηγικούς λόγους. Ποιά θα ήταν η θέσις μας στην διένεξι με την Τουρκία εάν είμεθα μόνο στο ΝΑΤΟ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓι αυτά που έχουμε πάθει φταίμε αποκλειστικώς εμείς και οι κυβερνήσεις που ψηφίζουμε.
We should focus on the structure of KFW and ESM for a second and expose their practices. Germany deposits 20 billion and gets a loan at 1% interest. Then lends that money to Greece at 12% making 5+ billion a year on interest alone and steals any healthy business Greece has paying 5 cents to the euro. In the meantime, a complex structure is formed to prevent Greece of accessing cheaper loans or selling its assets at a fair price. Worse than Goldman Sachs.
ΑπάντησηΔιαγραφήAt the other hand, we do not fight this injust arrangement out of fear of being poor, when the objective behind this "aid" initiative is to impoverish us in the worst possible way depleting us of any assets that could help us prevail.
*Ανηκομεν εις την Δυσιν*. Μηπως πρεπει να δουμε ποιας εννοιας φορευς ειναι το ρημα *ανηκω*.
ΑπάντησηΔιαγραφή