28/1/11

Επιστολή στην Καθημερινή: Ποιο Έθνος γεννήθηκε το 1821;


Επιστολή που έστειλα σήμερα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ Αθήνα, 23-11-10

Ποιο Έθνος γεννήθηκε το 1821;
Κύριε διευθυντά,

Δε θα σταθώ στην αισθητική της ολοσέλιδης διαφήμισης για τη νέα σειρά του ΣΚΑΪ «Η επανάσταση αρχίζει» με τον σκοτωμένο Οθωμανό, που δημοσιεύει η «Κ». Θα σας ρωτήσω, όμως, τι σημαίνει ο υπότιτλος «1821, η γέννηση ενός Έθνους»; Την έδειξα στους μαθητές μου (Β΄ και Γ΄ τάξεων Γυμνασίου) και τους ρώτησα ποιο Έθνος γεννήθηκε το 1821. Επειδή πολλή «χολή» χύνεται μονίμως για τις ιστορικές γνώσεις των μαθητών μας περί εθνικών επετείων κ.λπ., ενημερώνω τον Όμιλο ΣΚΑΪ και Καθημερινής αλλά και τον «σύμβουλο» της τηλεοπτικής σειράς, καθηγητή κ. Βερέμη, τι απαντήσεις πήρα: «Το '21 ξαναγεννήθηκε ο Ελληνισμός» (δηλαδή «αναγέννηση» και όχι «γέννηση»), «γεννήθηκε το κράτος μας μετά τη σκλαβιά 400 χρόνων» (το «κράτος», λοιπόν, όχι το «έθνος») και άλλες παρόμοιες, που θα έδιναν, άλλωστε, και μαθητές του Δημοτικού...

Τουλάχιστον, ο τόμος που κυκλοφόρησε φέτος από τον ίδιο σταθμό και υπό την επιμέλεια πάλι του κ. Βερέμη κινήθηκε οριακά μεν αλλά πιο ανεκτά από επιστημονική και πραγματιστική άποψη, αφού ο τίτλος του είναι «1821, η γέννηση ενός έθνους-κράτους». Η δήθεν ανεπαίσθητη και ανώδυνη «έκπτωση» που επιχειρείται τώρα, με την αφαίρεση του όρου «κράτος», απλούστατα ανασταίνει πανηγυρικά τον Φαλμεράυερ και όλους τους ομοίους του, αφήνει εκδικητικά ανεξίτηλο το άρωμα της κυρίας που πρό-σφατα για τέτοιους λόγους παραιτήθηκε από το Υπουργείο (τέως Εθνικής) Παιδείας, αναδεικνύει σε παραχαράκτες της Ιστορίας όλους μας τους εκπαιδευτικούς, που διδάσκουμε ότι το «ομόγλωσσον» και η «εθνική συνείδηση» των Ελλήνων ανάγεται αιώνες πριν από το «Ελλήνων προμαχούντες Αθηναίοι» και το «ίτε, παίδες Ελλήνων» και, βέβαια, εξευτελίζει τις χιλιάδες σε όλο τον κόσμο θερμών φιλελλήνων -σαν τη Ζακλίν ντε Ρομιγύ- που αγωνιούν και αγωνίζονται πολύ πιο φιλότιμα από εμάς εδώ να περισώσουν την ιστορική αλήθεια και την αξιοπρέπειά μας, ιδίως τώρα που αναρίθμητοι μας θέλουν pigs!
Το τραγελαφικό, μάλιστα, είναι ότι στο ίδιο με την πιο πάνω καταχώριση φύλλο (23.11.10) η «Κ» καμαρώνει -και δικαίως- με πρωτοσέλιδη αναγγελία και εκτεταμένο εσωτερικό ρεπορτάζ για το πρωτότυπο άγαλμα της Αθηνάς από το Αρέτσο, που μας δάνεισαν για ένα μήνα οι Ιταλοί και που «χυτεύθηκε σε ελληνικό εργαστήριο» τον 3ο π. Χ. αιώνα! Άραγε, αυτό το εργαστήριο ανήκε σε άλλο Έθνος από αυτό που «γεννήθηκε το 1821»; Τότε ο Μακρυγιάννης ήταν παρανοϊκός, όταν φώναζε στους στρατιώτες του, που διαπραγματεύονταν να πουλήσουν σε ξένους τα δύο αρχαία αγάλματα, «γι' αυτά πολεμήσαμε»!

Σας ευχαριστώ

ΓΙΑΝΝΗΣ Β. ΚΩΒΑΙΟΣ
Φιλόλογος-Συγγραφέας

40 σχόλια:

 1. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να μποϊκοτάρουμε τις εκδόσεις του συγκεκριμένου συγκροτηματος.

  ολόκληρο το ΕΛΙΑΜΕΠ μετά του κυρ Βερέμη είχε μετακομίσει στην Κύπρο το 2004 για την προώθηση του σχεδίου ξεπουλήματος της Κύπρου ΑΝΑΝ.
  Τα έργα και οι ημέρες του ΕΛΙΑΜΕΠ που διαπλέκεται με το ΣΚΑΙ που διαπλέκεται με την Καθημερινή που διαπλέκονται με γνωστά ιδρύματα του εξωτερικού είναι γνωστά.

  Εδώ και καιρό, χρόνια, γίνεται μια προσπάθεια αλλοίωσης της ιστορίας μας μέσα απο τηλεοπτικές σειρές -βιβλία ,εκδόσεις, ΜΚΟ. Αυτό είναι φανερό από το περίφημο βιβλίο της έκτης δημοτικού, από το βιβλίο ιστορίας της τρίτης λυκείου, Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου με τον χάρτη που αναγράφονται τα Σκόπια Μακεδονία, στη σελίδα 138. Ακόμα και με την αποπομπή της Ιστορίας μας από το νέο, η μάλλον νεοταξικο Λύκειο. Όπως λέμε νέα Πελοπόννησος, νέα οδός, νέο Λύκειο, νέα τάξη πραγμάτων. Φυσικά πίσω από όλες αυτές τις προσπάθειες συναντά κανείς σχεδόν τα ίδια πρόσωπα.
  Ο πεφωτισμένος αυτός ιστορικός φωστήρας που ακούει στο όνομα Βερέμης πρωτοστατεί πάντα κατά περίεργο τρόπο.
  Τον συναντάς πίσω από την καινούρια σειρά του ΣΚΑΙ,1821 η γέννηση ενός έθνους κράτους. Τον συναντάς πίσω από το βιβλίο ιστορίας της τρίτης Λυκείου με τον χάρτη που αναφέρει ως Μακεδονία τα Σκόπια. Τον συναντάς πίσω από το βιβλίο ιστορίας της έκτης δημοτικού. Γενικά τον συναντάς σε πολλά μέρη. Ένα μέρος που μπορείς να τον συναντήσεις είναι και στη λέσχη Bilderberg.
  .Το βιβλίο ιστορίας της έκτης δημοτικού, οι σειρές οι νεοοθωμανολαγνες που προβάλλονται από την κρατική τηλεόραση, αλλά και η καινούρια σειρά του ΣΚΑΙ, 1821 η γέννηση ενός έθνους κράτους σε όλες τις περιπτώσεις τα ίδια πρόσωπα συμπλέκονται διαπλέκονται σχεδόν πίσω από όλα. Και φυσικά ο κύριος Βερέμης είναι πανταχού παρών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. AFTER
  Αυτάρ δηλαδή τό ομηρικόν που σημαένει μετά !
  Θαυμάσια ελληνική λέξις!!
  Αυτάρ λοιπόν:

  "ΟΡΚΟΣ ΗΛΙΑΣΤΩΝ

  (α) Ψηφιούμαι κατά τούς νόμους καί τά ψηφίσματα τόυ δήμου τών Αθηναίων καί τής βουλής τών πεντακοσίων,καί τ ύ ρ α νν ον ού ψηφιούμαι είναι ουδ'ολιγαρχίαν ουδ'εάν τις καταλύη τόν δήμον τόν Αθηναίων ή λέγη ή επιψηφίζει παρά (β)ταύτα,ου πείσομαι/ουδέ τών χρεών τών ιδίων αποκοπάς ουδε γής αναδασμόν τής Αθηναίων ουδ'οικιών ουδέ τούς φεύγοντας κατάξω ουδέ ών θάνατος κατέγνωσται,ουδέ τούς μένοντας εξελώ παρα τούς νόμους τούς κειμένους καί τά ψηφίσματα τού δήμου τού Αθηναίων καί τής βουλής ούτ'αυτός εγώ ούτ'άλλον ουδένα εάσω/(γ)ούδ'αρχήν καταστήσω ώστ'άρχειν υπεύθυνον όντα ετέρας αρχής,καί τών εννέα αρχόντων καί τού ιερομνήμονος καί όσοι μετα τών εννέα αρχόντων κυαμεύονται ταύτη τή ημέρα,καί κήρυκος καί πρεσβείας καί συνέδρων ο ουδέ δίς τήν αυτήν αρχήν τόν αυτόν άνδρα,ουδέ δύο αρχάς άρξαι τόν αυτόν εν τώ αυτώ ενιαυτώ/(δ)ουδέ δώρα δέξομαι τής ηλιάσεως ένεκα ούτ'αυτός εγώ ούτ'άλλος εμοί ούτ'άλλη ειδότος εμού,ούτε τέχνη ούτε μηχανή ουδεμιά καί γέγονα ουκ έλαττον ή τριάκοντα έτη,καί ακροάσομαι τού τε κατηγόρου καί τού απολογουμένου ομοίως αμφοίν,καί δαψηφιούμαι περί αυτού ού άν η δίωξις ή επομνύναι Δία,Ποσειδώ,Δήμητρα,καί επαράσθαι εξώλειαν εαυτώ καί ούκ τή εαυτού,εί τι τούτων παραβαίνοι,ευορκούντι δέ πολλά καγαθά είναι."Δημοσθένης,κατά Τιμοκράτους.

  Παρακαλώ ένας καθηγητής Πανεπιστημίου νά γράψει τό κείμενο από τά αρχαιοελληνικά στά νεοελληνικά.Ευχαριστώ.
  ΠΟΛΥΒΙΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ουκ οιδασιν τι ποιουσιν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Θέλω να υπενθυμησω στους συμπατριωτες μου οτι επισημος χορηγος στο καταπτυστο σειριαλ του Βερεμη ειναι η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ.Μια καλη αντιδραση θα ηταν να ΑΠΟΣΥΡΟΥΜΕ ΤΙς ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ μας απο την εν λογω τραπαεζα ,αφου πρωτα τους ΠΟΥΜΕ ΤΟΝ ΛΟΓΟ. Χτυπηστε τους εκει που ΠΟΝΑΝΕ στο ΧΡΗΜΑ.Ε γω προσωπικα το εκανα και τους το ειπα.Αν επακολουθησει μια εστω και μικρη φυγη κταθεσεων θα το σκεφτουν 10 φορες να μας ξαναπαρουσιασουν βερμηδες και ολα τα τσιρακια του ελιαμεπ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. 28 Ιανουαρίου 2011 10:38 π.μ.

  οιδασιν, οιδασιν....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. 10:38 π.μ.

  Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, που κάποτε λεγόταν ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Γιατί βγάλανε από την ονομασία του ιδρύματος αυτό το "ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ" δεν το γνωρίζω. Μήπως ξέρει κανείς;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Χαίρομαι ιδιαίτερα καθώς μετά τα δίδυμα Γιαννάκου-Ρεπούση και Διαμαντοπούλου-Δραγώνα ανακάλυψαν κάποιοι την σημασία της Ιστορίας.

  Φυσικά κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι διδασκόμασταν ΠΟΤΕ ΙΣΤΟΡΙΑ στα Ελληνικά Σχολεία.

  Φυσικά και οι Βιβλιοθήκες ή αγορά Βιβλίων για πολλούς της γενιάς μου το μέν πρώτο άγνωστο το δε δεύτερο στα όρια του ανέφικτου.

  Άλλωστε όσες φορές έχω θέσει υπόψη κάποιων βιβλία προς μελέτη έτυχα αντικείμενο χλευασμού.

  Το βιβλίο είναι άγνωστο για τον Έλληνα (στο μεγαλύτερο ποσοστό) η μελέτη και όχι η απλή ανάγνωση ανέφικτη λόγω έλλειψης κριτικής συνείδησης και αυτό φαίνεται στην αδυναμία ύπαρξης αντίλογου απο πολλούς σε θέματα που αναρτώνται κατά καιρούς και είναι αντίθετα προς τα πιστεύω τους.

  Η έλλειψη κριτικής συνείδησης επιδεινώνεται απο την απουσία των χαρακτηριστικών που πρέπει να φέρει ο δημοκρατικός χαρακτήρας του ανθρώπου (δείτε πως συμπεριφέρεστε σε άτομα με αντίθετη άποψη)

  Μην γκρινιάζετε για τον Βερέμη και την Ομάδα του σε πολλούς αυτούς αξίζει \
  Αφήστε λοιπόν τα μποϋκοτάζ παλέψτε τους με το όπλο που τρέμουν την δύναμη της μάθησης, την διεισδυτικότητα της κριτικής συνείδησης, την δημοκρατικότητα και την συλλογικότητα.

  Να θυμάστε τον στίχο του Αναγνωστάκη "όρθιοι μέσα στην φοβερή ερημία του πλήθους χωρίς η ματιά να σκοτεινιάσει, χωρίς το βλέμμα να λυγίσει".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ομολογώ οτι δεν έχω διαβάσει το πόνημα του κ. Βερέμη άρα δεν είμαι σε θέση να κανώ μια ολοκλήρωμενη επιστημονική κριτική πανω σε αυτό.Ωστόσο βάσει του τίτλου ας μου επιτράπει μια μεθοδολογική παρατήρηση:
  Ο κ. Βερέμης μοιάζει να έχει κάνει συγχύση ανάμεσα στην έννοια του Έθνους (έννοια πολιτισμική κατά κύριο λόγο) και στην έννοια του 'Εθνους-Κράτους (έννοια νομικού-θεσμικού χαρακτήρα).Πιθάνον η αιτία του λάθους του να ειναι η υιοθέτηση εκ μέρους του του 'Αγγλο-σαξωνικού ερμηνευτικού σχήματος για την εθνογέννεση (το οποίο σκιαγραφήται σον 3ο τόμο του έργου του Εric Hobsbawn για τον 19ο αιώνα "Η εποχή των Αυτοκρατοριών 1875-1914"). Αύτο το ερμηνευτικό σχήμα ,το οποίο ορίζει το έθνος ως μια νομική έννοια (δηλάδη σε απλά ελληνικά ενα έθνος "γεννιέται" όταν ορισμένοι αρχίζουν να κυκλοφόρουν κρατώντας ενά διαβατήριο το οποίο έχει διαφορετική σφραγίδα απο αυτή που έχουν τα διαβατήρια των γειτόνων τους, άραγε μας θυμίζει αύτο ορισμένα κρατίδια στην περιοχή μας;) είναι στην καλύτερη περίπτωση αμφισβήτησημο ακόμα και στην περιπτώση των Αγγλο-σαξωνκών κρατών είναι τουλάχιστον ατυχής σε ότι αφορά την 'Ελλαδα.Εξάλλου η πολιτισμική (αρα και εθνική καθώς αυτά τα δύο συμπιπτούν συμφώνα με την ταπεινή μου γνώμη) δεν ξεκίνα από το το 1821 αλλά συμφώνα με την λατινική εκφραση "Ante Agamemnon"(πριν τον Αγαμέμνονα) δηλαδή τουλάχιστον με τους Μηκηναίους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Χρήστο λές ..Ο κ. Βερέμης μοιάζει να έχει κάνει συγχύση ανάμεσα στην έννοια Εθνους και Εθνους-Κράτος...

  Αντίθετα ξέρει πολύ απλά ΤΙ ΚΆΝΕΙ, ξέρει το κενό και προσπαθεί να δημιουργήσει σύγχυση στο ευρύτερο κοινό με σκοπό να περάσει την πολιτική που υπηρετεί το ΕΛΙΑΜΕΠ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. ΤΟ ΕΛΙΑΜΕΠ,ΟΙ ΜΚΟ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ CIA ΚΑΙ ΤΟΝ SOROS.

  ΟΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ ΒΕΡΕΜΗΔΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ "ΤΣΑΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Χρήστο και ανώνυμε 28 Ιανουαρίου 2011 12:40 μ.μ.

  Δεν υπάρχει όρος "Έθνος-Κράτος". Ο Βερέμης θέλησε να διορθώσει την γκάφα του, που ήταν "1821: Η γέννηση ενός έθνους" και το έκανε "έθνους-κράτους", που δεν σημαίνει απολύτως τίποτε και δείχνει απλώς την ημιμάθειά του. Αν έλεγε ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, τότε μάλιστα και σωστό θα ήταν και νόημα θα είχε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Μύθος,δοξασία//λόγος//(συν)ομιλία//συμβουλή/γνώμη,άποψη//διαταγή/μύθος/μύθοι=πανάρχαιες δοξασίες,παραδόσεις.

  Αραγε γιατί δέχονται τούς μύθους τής Παλαιάς Διαθήκης τών Εβραίων,καθ'όλα άξιου λαού,πού έχουν τά δικά τους ποιήματα!
  Καί δεν δέχονται μέσα στην Ελλάδα,στούς Ελληνες,τήν προιστοράια μας,τήν Ιστορία μας,πού τήν έγραψαν ό Θουκυδίδης,ό ΌμηροΟδυσσέας...ο Εμπεδοκλής...ο Άγγλος ΑΡΝΟΛΝΤ ΤΟΥΒΒΕ ,Ο σύγχρονος Θουκυδίδης πού είπε:
  "Μυκηναίοι,Μινωίτες,Αρχαιοέλληνες,Βυζαντινοί,Νεοέλληνες..όλοι Ελληνες!
  Τά μύθια τους ,τίς ψευτιές τους μόνο παρανοικές ψυχές θά σκέπτονταν...


  Ο μύθος ,ο λόγος καί η ποίηση
  Η αρχαιότερη έκφραση τού ελληνικού στοχαστικού λόγου είναι ο μύθος.Η ελληνική μυθολογία,μολονότι εμπεριέχει τό θρησκευτικό στοιχείο στήν καθημερινότητά της,είναι ήδη απαλλαγμένη από υπερβατικά ή ειδικότερα θεοκρατικά στοιχεία.Αποτελεί,από μία άποψη,τόν απόηχο τής εντυπωσιακής τροχιάς τής μυκηναικής περιόδου,τής οποίας έργο (η δίωξη τής ληστείας,ο έλεγχος τών οδών επικοινωνίας,τά δημόσια έργα κ.ά)μεταπλαθεται σέ μυθική αναπαράσταση,προσομοιωμένη με τις προσλαμβάνουσες απεικονίσεις τού φανταστικού.Κατά τούτο περιέχει λόγο,είναι ανθρωποκεντρική,εκφράζει τή δυναμική τής μετάβασης,επιχειρεί ερμηνείες απαλλαγμένες από αφορισμούς ή μεταφυσικές υπαγορεύσεις.
  Κεντρικός συντελεστής τού μύθου είανι βασικά ο άνθρωπος καί τά πεπραγμένα του.Η θεαματική τού ελληνικού μύθου έχει ιστορική θεμελίωση στά έργα τών Μυκηναίων καί μάλιστα τών μυκηναικών κρατών.Μέ τήν εννοια αυτή,ο ελληνικός μύθος αντιπροσωπεύει τήν πρώτη διανοητική προσπάθεια τού
  ε λ ε ύ θ ε ρ ο υ ανθρώπου γιά τήν κατανόηση τής φυσικής καί κοινωνικής πραγματικότητας καί διά τήν εξωτερίκευση τής δημιουργικής του φαντασίας.
  Τό ιδιαίτερο γνώρισμα τής ελληνικής μυθολογίας έγκειται στόν πλούτο τών θεματολογικων στοιχείων που περιέχει καί στό γεγονός ότι τά στοιχεία αυτά διατυπώνονται με μιά ξεχωριστή λογοτεχνική ποιότητα καί φιλοσοφική διάθεση.
  Ο Όμηρος καί ο Ησίοδος εγκαινιάζουν ήδη ένα υψηλό επίπεδο λογοτεχνικής καί διανοητικής δημιουργίας,πού εκφράζει τή μεταβατική καί γι'αυτο τήν επική ακριβώς περίοδο τής ιστορίας τού ελληνικόύ κοσμοσυστήματος.....
  Η λυρική ποίηση,πού γνωρισε μεγάλη ανάπτυξη κατά τόν 7ο καί τόν 6ο αιώνα π.χ. εκφράζει τά ανωτερα κοινωνικά στρώματα καί συγκεκριμένα τήν έκπληξη τους μπροστά στίς μείζωνες κοινωνικο-οικονομικές καί πολιτικές ανατροπές πού γνώρισαν.Ανάμεσα στούς λυρικούς ποιητές συγκαταλέγονται ο Αρχίλοχος,η Σαπφώ,Ο Ανακρέων,όλοι από τόν αιγαιακό καί ιωνικό κόσμο,καθώς καί ο Θέογνις,ο Αλκαίος καί ο Πίνδαρος,ο οποίος τοποθετείται στό μεταίχμιο τών δύο εποχών τής λυρικής αφενός,τού δράματος καίτής κωμωδίας αφετέρου,που αντιπροσωπεύουν τή μετέπειτα καί ιδίως τή δημοκρατική περίοδο."
  ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟΣΥΣΤΗΜΑ
  τού καθηγητή Πανεπιστημίου Πάντειου
  κ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ Δ.ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗ Τόμος Α'
  Η κρατοκεντρική περίοδος τής πόλης.


  Αλήθεια τά λένε στά σχολεία αυτά,ή έχουν τούς διαστρεβλωτές τής ιστορίας,τούς αρρωστιάρηδες... τού λόγου τού ελληνικού;
  "Ωσάν φτερό καί Σκέψι"Ιλ.36
  ΑΡΚΑΣ(ΑΠΕΛΛΗΤΟΣ)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Νεοκλης Σαρρης.

  http://www.youtube.com/watch?v=_GitLMAovWY

  Μην πιστευετε σε μαρμαρωμενους βασιλιαδες και παλι με χρονους με καιρους. Δεν υπηρξαν ποτε. Δικα μας ηταν παντα. Και ο σουλτανος ηταν ζωντανος βασιλιας. Αυτα τα περι μαρμαρωμενου ειναι ανυπαρκτοι θρυλοι! Οπως και το παιδομαζωμα βεβαια.

  Μη χασετε στο επομενο επεισοδιο, το μεγαλο Οθωμανο ζωγραφο,

  El Ottomano

  http://en.wikipedia.org/wiki/El_Greco

  Οπως και με πολλους αλλους, ο καημενος δε ειχε συναισθηση του γιατι γραφει στην ελληνικη και πεθανε με τον καημο, οτι ενω αυτος ειχε ως τοπο αναφορας το χωριο του, οι αλλοι του κολλουσαν το παρατσουκλι "El greco". Πεθανε με το ερωτημα "τι να ειναι αυτο το greco και γιατι μου το φορτωσαν!"

  Επισης θα ηθελα να σημειωθει, πως το χωριο του παππου μου σημερα στην Ελλαδα, εχει αυξημενο πληθυσμο, λογω αφιξης αλλοδαπων. Σημαδι πως μεγαλη αναπτυξη γνωριζει, οπως αλλωστε ολη η χωρα.

  Ευτυχως που ενημερωθηκαν εγκαιρα ολοι οι αγραμματοι οπλαρχηγοι για το οτι ανηκουν σε ενα εθνος, ειδαλλως, δε θα ειχαμε το Μακρυγιαννη να λεει οτι "για αυτα τα αρχαια πολεμησαμε", ουτε τον Κολοκοτρωνη να λεει "ο Θεος εβαλε την υπογραφη του για τη λευτερια της Ελλαδας και δεν την παιρνει πισω" ή το Διακο "εγω Γραικος γεννηθηκα, Γραικος θε να πεθανω". Φανταστειτε να μην τους ειχαν βρει οι ξενοι λογιοι στα κατσαβραχα, να τους μιλησουν με το διερμηνεα και να τους πεισουν οτι ειναι σε ενα εθνος που αξιζει να πεθανουν.

  Το ντοκυμανταιρ εν ταχει ανεφερε και μερικα... ατυχη επεισοδια χωρις ομως να δωσει μια εξηγηση...

  Ανεφερε καποιες σφαγες σε εξεγερσεις... Ξεχασε καποιες αλλες...

  http://www.greece.org/poseidon/work/occupation/outline.html

  Περιεργως λοιπον, αγαπητοι φιλοι, καποιοι πανευτυχεις Οθωμανοι υπηκοοι χωρις εθνος, για μυστηριωδεις λογους κατα την εποχη ευημεριας, εξεγειρονταν στο πλευρο των κακων Δυτικων, μετα οι καλοι Οθωμανοι τους εσφαζαν, αλλα ζουσαν κατοπιν αρμονικα σαν καλοι Οθωμανοι. Ελεγαν "ε, ενταξει, μουσουλμανοι αυτοι, μας εσφαξαν γιατι ειμαστε χριστιανοι, δε θα το κανουμε θεμα". Αλλωστε παντρευονταν μεταξυ τους με τους...εξισλαμισμενους. Ελεγαν οι Ελληνες "Εσυ τι εισαι? Τουρκος". Εσυ? Αλβανος". Eσυ? Aρμενης" "Εσυ τι εισαι του λεγαν οι αλλοι?" "Εγω, εχω το χωριο μου ως σημειο αναφορας, ειμαι απο χωριο, μη με ρωταται. Καμια φορα χρησιμοποιω και το Ρωμιος, αλλα αυτο δε μου δειχνει οτι ανηκω σε καποιο εθνος. Μονο εσεις ανηκετε και οι οβραιοι". Ειναι οπως με το παιδομαζωμα. Ερχοταν ο Τουρκος, επαιρνε το πρωτοτοκι του Ρωμιου και οχι του Τουρκου φιλου διπλα ή του Τουρκαλβανου και ο χριστιανος αεθνος ελεγε "μα καλα, τετοια ατυχια εγω... αφου ειναι τοσο καλοι ανθρωποι, γιατι τα βαζουν με μενα".

  Φανταστειτε δε το σοκ στη Χιο, οταν καποιοι με σημειο αναφορας το χωριο τους, που δεν ηξεραν οτι ανηκουν σε κατι μεγαλυτερο, ξαφνικα εβλεπαν να φθανουν Τουρκοι και να τους σφαζουν ανελεητα. Ελπιζω να ειχε προλαβει καποιος ξενος να τους ενημερωσει για την ταυτοτητα τους.

  Μια αλλη μικρολεπτομερεια που διεφυγε στο ντοκυμανταιρ ειναι τι γινοταν σε περιπτωση δικαστικης διενεξης μεταξυ μουσουλμανου και χριστιανου.

  Το μονο που εξηγειται ευκολα ειναι οι εθελοντες Κυπριοι του 21. Κι αυτοι ενημερωθηκαν εγκαιρα απο τους ξενους για την ιδεα οτι ανηκουν σε εθνος και δεν ετυχε απλως να μιλουν ελληνικα εκει.

  Ισως στο επομενο επεισοδιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Εθνος-Κράτος
  http://www.monthlyreview.gr/antilogos/greek/periodiko/arxeio/article_fullstory_html?obj_path=docrep/docs/arthra/MR15_melasFS/gr/html/index&page=1&step=1#2

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. 1:03 Μίλησα για Κενό δεν μίλησα για ΕΘΝΟΣ-ΚΡΑΤΟΣ κοίτα ξανά και καλά το σχόλιο μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Να επισημάνουμε και την προσπάθεια υποβάθμισης ΚΑΙ της Ρωσικής ιστορίας, τη δεδομένη στιγμή που η χώρα αυτή αναδεικνύεται εκ νέου ρυθμιστής της γεωπολιτικής της περιοχής. Άλλη μια φορά, στο ίδιο ντοκυμαντέρ έγινε αναφορά σε γκραν-γκινιόλ και ριάλιτι πράξεις τύπου "οι αφοί Ορλώφ ήταν "σύλλεκτροι" (εραστές)της Αικατερίνης της Μεγάλης" και σε σχόλια που υποβάθμιζαν τη μεγάλη σημασία του ρωσοτουρκικού πολέμου στην παγκόσμια ιστορία, τύπου "τελικά δεν είχε τόσο μεγάλη επίδραση ο ρωσοτουρκικός πόλεμος" ή "μάλλον αποτυχημένο το εγχείρημα για εξέγερση". Έτσι, προσπερνούν και υποβαθμίζουν ακόμη ένα κοσμο-ιστορικό γεγονός και μία τεράστια προσωπικότητα, όπως η Αικατερίνη η Μεγάλη, συνεισφέροντας, ακριβώς στο έργο των "τσακαλιών της δύσης"...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Ως γνωστόν το 1821 γεννήθηκε ενα νεο έθνος, ως προϊόν της ομώνυμης επανάστασής

  Πρόκειται για το Μεξικάνικο έθνος
  Στην περιοχή αυτή της κεντρικής Αμερικής, κατοικούσαν Αζτέκοι, Ισπανοί και άλλοι Ευρωπαίοι έποικοι, αλλά και Αφρικανοί σκλάβοι

  Κάποια στιγμή, ένιωσαν, την ανάγκη να επαναστατήσουν κατά της Ισπανικής βασιλείας τους έδιωξαν, και έκτοτε αισθάνονται ως ενιαίο έθνος Το Μεξικάνικο

  Κάπως έτσι γεννιόνται τα έθνη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Αραγε, οταν ο καθε αεθνος χριστιανος που τυχαινε να κατοικει το "xωρο" που σημερα λεμε Ελλαδα, αλλα αυτος ειχε συνειδηση οτι εχει απλα το δικο του χωριο, πηγαινε στην εκκλησια και ακουγε τον παπα να του διαβαζει...

  "1 Παῦλος καὶ Σιλουανὸς καὶ Τιμόθεος τῇ ἐκκλησίᾳ Θεσσαλονικέων ἐν Θεῷ πατρὶ καὶ Κυρίῳ Ἰησοῦ Χριστῷ"

  Δεν ελεγε του παπα "καλε, τι πατρι ειναι αυτο, μηπως εχω κι εγω!" "Δεν ξερω τι σημαινει "πατρι" του ελεγε κι ο παπας, θα ρωτησου του Δεσποτη μην τυχον το ξευρει κι αμα ειναι σου το λεω.". "που ειναι η Θεσσαλονικη παπουλη του ελεγε?" "Δεν ξευρω τεκνον μου ελεγε ο παπας, εμεις εδω ευτυχισμενοι ζουμε σα Ρωμιοι, αλλα εδω, το χωριο μας ξευρουμε, δεν υποψιαζομαστε οτι ανηκουμε σε κατι."

  "ὥστε γενέσθαι ὑμᾶς τύπους πᾶσι τοῖς πιστεύουσιν ἐν τῇ Μακεδονίᾳ καὶ ἐν τῇ Ἀχαΐᾳ. 8 ἀφ’ ὑμῶν γὰρ ἐξήχηται ὁ λόγος τοῦ Κυρίου· οὐ μόνον ἐν τῇ Μακεδονίᾳ καὶ ἐν τῇ Ἀχαΐᾳ, ἀλλὰ καὶ ἐν παντὶ τόπῳ ἡ πίστις ὑμῶν ἡ πρὸς τὸν Θεὸν ἐξελήλυθεν, ὥστε μὴ χρείαν ἡμᾶς ἔχειν λαλεῖν τι· "

  Η "πειδὴ καὶ Ἰουδαῖοι σημεῖον αἰτοῦσι καὶ Ἕλληνες σοφίαν ζητοῦσιν, 23 ἡμεῖς δὲ κηρύσσομεν Χριστὸν ἐσταυρωμένον, Ἰουδαίοις μὲν σκάνδαλον, Ἕλλησι δὲ μωρίαν, 24 αὐτοῖς δὲ τοῖς κλητοῖς, Ἰουδαίοις τε καὶ Ἕλλησι, Χριστὸν Θεοῦ δύναμιν καὶ Θεοῦ σοφίαν·"

  Καποιου το μυαλο ισως να πηγαινε πως κατι "αρχαιο" να συνεβαινε και αυτος ακουγε τα ιδια πραγματα στην ιδια γη... Αλλα απο την αλλη, απλοι ανθρωποι, που να παει και το μυαλο... Ουτε 1 στο εκατομμυριο.

  Ρωτουσε τον παπα "Παπουλη, η Κορινθος που ειναι. Και καλα οι Ιουδιαοι, οι Ελληνες που ηταν,απο περιεργεια ρωτω". "Δεν ξερω, εμεις ειμαστε απο χωριο", απαντουσε ο παπας, "αμα παω στου Δεσποτη, θα τον ερωτησω, που πηγε στη μεγαλη του Γενους Σχολη". Παπουλη "το Γενος τι ειναι"? "Ειμαστε απο χωριο, Ρωμιοι. Οχι και οτι αυτο σημαινει κατι, εμεις θα υποψιαστουμε το 1821 οτι ειμαστε εθνος τεκνον μου".

  Ανακεφαλαιωση. Οι Ρωμιοι, που στο μεταξυ ειχαν καπως εξελληνιστει, ωστε να μιλουν για Ελληνα βασιλια και ο Παλαιολογως να μιλα για χαρα ολων των Ελληνων, με την Αλωση, παθαινουν μια ομαδικη αμνησια, ξεχνουν τη σημασια αυτων των λεξεων και δηθεν αποκτουν καποιους θρυλους και δημοτικα περι δηθεν απελευθερωσης της πολης. Σε λιγα χρονια ειναι ευτυχισμενοι Οθωμανοι, χωρις αισθηση οτι ανηκουν σε ενα εθνος. Η ταξικη παλη τελικα, υστερα απο 4 αιωνες, τους πειθει να ενστερνιστουν σε λιγα χρονια την ιδεα οτι ανηκαν σε μια ομαδα με κοινα πολιτιστικα χαρακτηριστικα, αρκετα ωστε να ειναι εθνος και πειθονται ακομη στην υιοθετηση του μυστηριωδους ορου "Γραικος" και "Ελληνας", λυνοντας ετσι και την απορια που ειχαν πολλοι για γεννιες, για τους Ελληνες που τους διαβαζε ο παπας στην εκκλησια.

  Ετσι γεννηθηκε ενα εθνος.

  Ευτυχως που στην Ελλαδα υπαρχουν αξιοι ιστορικοι. Παντως, στην κομπλεξικη ιταλια, η ενωση των διαφορων βασιλειων, που μιλουσαν τοσο διαφορετικη διαλεκτο ωστε να μην καταλαβαινονται σε ομορους νομους, αποκαλειται "risorgimento", δηλαδη "αναγεννηση" και οχι "γεννηση". Γιατι δεν καταδιωκονται απο συνδρομα διεθνισμου-αντι-ιταλισμο. Κι ας μην ειχαν καν κοινη γλωσσα ή καποιον κοινο ορο, εστω του "Ρωμιου" στον οποιο να αναγνωριζουν τον εαυτο τους. Παρολα αυτα, οι "αναθεωρητικοι" δεν υποστηριζουν πως δεν γεννηθηκε "ex novo" το ιταλικο εθνος, αλλα οτι υπαρχει και μια πολιτικη εννοια του εθνους ή κατα αλλους και μια πολιτισμικη ή ακομη και λογοτεχνικη ενωση (κυριως απο το Δαντη και μετα) που μπορει να θεωρηθει ως συνεχεια της εννοιας του εθνους απο την αρχαιοτητα.

  Μονο οι Ελληνες ιστορικοι, στην αγωνιωση προσπαθεια τους να μιμηθουν ξενους ερευνητες και να νιωσουν "προοδευτικοι" και μοντερνοι, φθανουν στο σημειο να μιλουν στην ουσια για ex novo γενεση εθνους απο καποιους τυχαρπαστους, που η ταξικη παλη τους οδηγησε σε μια επανασταση με εθνικα (μυστηριωδως) χαρακτηριστικα, προφανως χαρη στην πληροφορηση απο το εξωτερικο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Νομιζω οτι παρολα τις δικαιες διαμαρτηριες παρεξηγουμε τον βερεμη.
  Θελει να μας πει οτι το Ελληνικο Εθνος ειναι κατι περισσοτερο απο
  το νεοελληνικο χριστιανικο κρατος.
  Ειναι και τμημα του τουρκικου, ανεξαρτητως θρησκειας και γλωσσας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Να σημειωθει, πως εντεχνα, οι "ιστορικοι" χρησιμοποιουν ως ιστορικο ντουκουμεντο τα οθωμανικα τεφτερια. Απο την αλλη, πχ δε χρησιμοποιουν τα γραπτα διηγηματα ξενων περιηγητων που κατα καιρους ταξιδευαν στα Βαλκανια και τη Μεση Ανατολη και οπου μυστηριωδως κανουν εθνοτικες διακρισεις. Ο ιδιος ο Βυρων σε επιστολες του διακρινει Ελληνες, Αλβανους, Τουρκους, κλπ.

  Ειναι αποριας αξιο, πως αυτοι οι παροδικοι επισκεπτες καταφερναν να διακρινουν διαφορετικες εθνοτητες ενω αυτες δεν υπηρχαν.

  Αλλο ενα μυστηριο που ειμαι σιγουρος πως ο κ. Βερεμης θα λυσει προσεχως.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Να σημειωθει πως ΣΗΜΕΡΑ η Τουρκια, επικαλειται τα οθωμανικα τεφτερια και ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ Αρμενιους ιστορικους σε κοινο πορισμα, για να αποδειξει πως ΟΥΔΕΠΟΤΕ εγινε η γενοκτονια των Αρμενιων.

  Συνηθως, στα τεφτερια σου δε γραφεις τα "κακα"...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. "Ειναι και τμημα του τουρκικου, ανεξαρτητως θρησκειας και γλωσσας."

  Ηταν υπηκοοι του τουρκικου και υφισταντο διακρισεις που επι Βυζαντιου δεν υφισταντο (κεφαλικος φορος, υποδεεστερη θεση εναντι του μουσουλμανικου μιλιετ με συνεπεια ο λογος ενος Τουρκου να μετρα περισσοτερο απο το λογο ενος μη μουσουλμανου, παιδομαζωμα, βιαιη μετατροπη εκκλησιων σε τζαμια, κλπ).

  Ειναι επισης σχεδον αστειο να μην περιμενει κανεις να μην επηρεαστει πολιτισμικα ο πληθυσμος απο την ιρανο/αραβικη κουλτουρα που υιοθετησε η Πυλη, γιατι η αυθεντικη τουρκικη κουλτουρα ηταν αλλη, αυτη που εχουν οι Ουιγουροι σημερα στην Κινα. Ο Μεβλανα, που οι Τουρκοι θεωρουν μεγα ποιητη τους, ηταν Ιρανος... Ο τροπος ψησιματος του καφε ειναι αραβικος. Η αρχιτεκτονικη ειναι αραβικη και μετα την αλωση υιοθετει στοιχεια των βυζαντινων εκκλησιων. Εκτος κι αν ο κ. Βερεμης ισχυριζεται πως η "καμαρα" ειναι τουρκικο αρχιτεκτονικο στοιχειο και οχι βυζαντινο.

  Αλλα αυτα, ειναι τοσο φυσιολογικα, οσο σημερα ενας Τουρκος της Σμυρνης που ντυνεται με Τζην και τρωει χαμπουργκερ, πινει κοκα κολα και βλεπει αμερικανικες ταινιες. Οπως ο μισος πλανητης. Αυτο δε σημαινει πως στον μισο πλανητη δεν υπαρχουν πια εθνη, παρα μονο ειναι ολοι Αμερικανοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. @2:42
  Ξεχασαμε και τους αιγυπτιους(γυφτους).
  Το ερωτημα ειναι αν το '23 (μετα την ελευση των μικρασιατων)ενας περιηγητης επισκεπτοταν την ελλαδα
  δεν νομιζεις οτι θαβλεπε και παλι
  τουρκους;
  H μηπως οι ελληνικοι πληθυσμοι δεν
  ηξεραν γρι τουρκικα με διαφορετικες συνηθειες απο τους "ντοπιους"οπως πολυ σωστα αναφερει ο 2:56;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. το βυζαντιο φιλε ηταν μια κλανια κι αποστημα του ελληνισμου για αυτο και καταρευσε χωρις να πουλησει τιποτα στους ξενους στην ουσια,μονο οι ρωσσοι το πηραν,και μπραβο τους διοτι ηταν αξιοι να μας διατηρουν ελπιδες.
  ορθοδοξια= ελλας ελληνων χριστιανων με το 74 για αποκορυφωμα.
  ΠΕΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΗΚΟΥΣ ΝΑ ΚΟΨΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΕΜΠΕ ΤΟΥΣ ΝΑ ΔΟΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ,ΑΛΛΑ Ας ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΟΙ ΜΕΡΣΕΝΤΕΣ.
  ΤΑ ΛΕΩ ΑΥΤΑ ΔΙΟΤΙ ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΑΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΟΛΟΓΕΡΟΙ ΠΑΠΑΔΕς.

  ΔΕΣΤΕ ΚΙ ΕΔΩ ΤΗΝ ΡΑΤΣΙΣΤΗΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ
  http://www.youtube.com/watch?v=ZxzEjtA9dqk

  http://www.youtube.com/watch?v=UekXnbu61n4&feature=related

  http://www.youtube.com/watch?v=u6pgKyVW8bE&feature=related

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Και για να τελειωνουμε με την ιστορια τι σημασια εχει αν ειπανε καποιοι οτι ειμαστε
  αρβανιτες, βλαχοι η ελληνες;
  Ποιος μπορει να αποδειξει οποιαδηποτε ιστορικη αληθεια;
  Εδω αμφισβητειται ο Ηροδοτος που ειπε οτι οι περσες ηταν 1.000.000
  στις θερμοπυλες...
  Ποιος μπορει να αποδειξει οτι ο Τρισε ειναι Γαλλος;Θα μπορουσε ναναι Ελληνας.
  Ο Σαρκοζι ειναι ιουδαιος ;
  Εμενα μου φαινεται Ρωμαιος...
  Ολη αυτη η υποθεση μοιαζει με ιστορικο κουτσομπολιο...
  Ασημαντο θεμα, που οταν το αναγουμε σε σημαντικο δεν αποσκοπει παρα στην παραπερα διαλυση της χωρας με το να θεσμοθετειται το ασημαντο ως σημαντικο...
  Ο Πλουταρχος αναφερει οτι ο Ηρακλης
  πηγε στο μεξικο για να επανελληνισει
  παλιους ελληνες στην περιοχη, που ειχαν αρχισει να αφομοιωνονται.
  Ποιος ειναι ο Βυρωνας;
  H επιπολαιη αντιληψη των πραγματων
  προκαλει το επιστημονικο λαθος.
  Ποσο μεγαλο προβλημα ειναι το επιστημονικο λαθος;
  Eπιστημονικες αντιληψεις αναθεωρουνται συνεχως.
  Ο βερεμης-και ο ο ποιοσδηποτε βερεμης- μπορει ανετα να φιλολογοφιλοσοφησει σε αιθουσα της φιλοσοφικης...
  Δεν μπορει ομως να φιλολογοφιλοσοφει στα ΜΜΕ γιατι απλουστατα μπορει να εχει λαθος.
  Αν το κανει προπαγανδιζει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Αντιγράφω από το: http://www.skai.gr/news/greece/article/74002/%CE%9E%CE%B1%CE%BD%CE%AC-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%95%CE%A3%CE%A5%CE%A0-%CE%BF-%CE%98-%CE%92%CE%B5%CF%81%CE%AD%CE%BC%CE%B7%CF%82/

  "19/02/2008 | 17:39 Τελευταία Ενημέρωση 22:36 19/02/2008

  Ξανά στο "τιμόνι" του ΕΣΥΠ ο Θ. Βερέμης

  Mέσα σε κλίμα έντασης, που μεταφέρθηκε και στους διαδρόμους της Βουλής, εγκρίθηκε η επανατοποθέτηση του Θάνου Βερέμη στην θέση του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας από τη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
  Αφορμή για την ένταση που προκλήθηκε, στάθηκε η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ονομαστική ψηφοφορία, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν συγκεντρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός πλειοψηφίας θετικών ψήφων.
  Τότε η πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά υποστήριξε πως η ψηφοφορία γίνεται δια ανατάσεως των χειρών, και όχι ονομαστικά.
  Τελικά, μετά από τρεις φορές επανάληψης της ψηφοφορίας η επανατοποθέτηση του κ. Βερέμη εγκρίθηκε με 26 ψήφους υπέρ έναντι 22 κατά.
  Απόντες ήταν τρεις βουλευτές του ΚΚΕ, ενώ ο Βαΐτσης Αποστολάτος από το ΛΑΟΣ διαφώνησε με τη διαδικασία, δεν σήκωσε το χέρι του και δεν καταμετρήθηκε."

  Πόσο ισχυρό "δόντι" έχει τελικά ρε παιδιά αυτός ο Βερέμης; Τέτοιο που να πείθει και τούς 26 τού Καραμανλή να τον ψηφίσουν, και τον Αποστολάτο τού Καρατζαφέρη να μην καταψηφίσει, και τούς 3 τού ΚΚΕ να απουσιάζουν (εντελώς βολικά); Οέο; Ψάξτε στο google με keywords: Βερέμης-ΕΛΙΑΜΕΠ-ALPHABANK-CDRSEE-Bilderberg και θα καταλάβετε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Ρωμιέ, Ρωμιέ, δε θα γίνεις Έλληνας ποτέ.

  http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=28/01/2011&id=245656

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Είδα ένα ολόκληρο επεισόδιο από την "μεγάλη σειρά" του sky. Η σκέψη η ίδια: Πως γίνεται να έχει ανατεθεί από το κράτος εργολαβικά όλη η ευθύνη ιστορικής επιμόρφωσης του ελληνικού λαού σε ανθρώπους είτε επαγγελματίες είτε κατά συνείδηση ανθέλληνες, κρυπτανθέλληνες, μισέλληνες, κρυπτομισέλληνες; Πατριωτικές φωνές σαν του Φ. Κρανιδιώτη όσο συγκινητικά και ειλικρινά και αν γράφουν για τον πατριωτισμό Α. Σαμαρά ουδείς εχέφρων άνθρωπος συμμερίζεται την εντύπωσή του αυτή. Δεν μπορεί, δεν υπάρχει ένας σοβαρός άνθρωπος μεταξύ των 300 να φωνάξει "κόψτε τις μαλακίες ρε εξαγορασμένες πόρνες της νεοταξικής διαφώτισης"; Άλλά για αυτό είναι βασιλικοί οι μισθοί, τα προνόμια και οι συντάξεις των βουλευτών. Ώστε να νοιώθουν ισοβίως την ασφάλεια και τη θαλπωρή που εγγυάται η "οικεία" κομματική στάνη και να ξεπουλούν έτσι τα όποια ψήγματα συνείδησης που ίσως διέθεταν. Έχω κάθε λόγο να πιστεύω πως αν η ιστορία του ολοκαυτώματος των εβραίων γραφόταν από τον ίδιο τον Γκαίμπελς θα ήταν πιο αληθινή από αυτή των Ελλήνων του 1821 την οποία (επανα)γράφουν οι απόγονοί τους.

  Π. Σοροπίδης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΡΑΓΙΑΔΕΣ.
  -->ΑΠΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ.


  '' Μάνα μου εγώ δεν κάθομαι να γίνω νοικοκύρης,
  να κάμω αμπελοχώραφα, κοπέλια να δουλεύουν,
  και να ‘μαι σκλάβος των Τουρκών, κοπέλι στους γερόντους.
  Φέρε μου τ’ αλαφρό σπαθί και το βαρύ ντουφέκι,
  να πεταχτώ σαν το πουλί ψηλά στα κορφοβούνια.
  Εγώ ραγιάς δε γίνομαι, Τούρκους δεν προσκυνάω. ''

  ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟ 1821.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. Οταν πρωτόμπαινα στό Διαδίκτυο (1997) διάβαζα τίς απόψεις των Τούρκων γιά τήν ελληνική ιστορία καί μού έπεφταν τά μαλλιά. Δέν φανταζόμουν ποτέ ότι κάποτε αυτές οι απόψεις θά γινόταν η επίσημε ιστορία πού διδάσκονται τά παιδιά μας από τά ελληνικά σχολεία.

  Τότε έφτιαξα μιά σελίδα στά αγγλικά γιά νά απαντήσω στήν άθλια προπαγάνδα του τουρκικού κράτους.

  Greek War of Independence

  Γενικά οι Τούρκοι από τότε επικέντρωναν τίς απόψεις τους στά ακόλουθα σημεία:

  α) Η οθωμανική αυτοκρατορία ήταν ανεκτική καί οι Ελληνες ζούσαν ωραιότατα αφού ασκούσαν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους δικαιώματα ενώ πλούτιζαν από τό εμπόριο.

  β) Δέν υπήρχε λόγος επανάστασης. Τήν επανάσταση τήν ξεκίνησαν Ρώσσοι πράκτορες (Καποδίστριας, Υψηλάντης, Κατσώνης).

  γ) Δέν είχαν προηγηθεί άλλες επαναστάσεις αφού οι Ελληνες ζούσαν σέ καθεστώς ελευθερίας καί προόδου, αλλέ έγινε η Γαλλική Επανάσταση πού τούς παρέσυρε καί ήθελαν καί αυτοί νά επαναστατήσουν.

  (Γιαυτό στά σχολικά βιβλία Γ΄Γυμνασίου, η γαλλική επανάσταση πιάνει μεγαλύτερο χώρο από ότι η ελληνική, ενώ τονίζεται η ρωσική επιρροή στήν επανάσταση)

  δ) Οι γονείς παρακαλούσαν νά πάρουν τά παιδιά τους γιά γενίτσαρους γιά νά ζήσουν κοντά στό σουλτάνο μέ δόξα καί τιμές.

  ε) Τό ίδιο καί τά κορίτσια τρελλαίνονταν νά μπούν στά χαρέμια των πασάδων.

  στ) Η επανάσταση ήταν εξέγερση κάτι κατσικοκλεφταράδων καί ληστών οι οποίοι λήστευαν τούς καλούς Οθωμανούς υπηκόους καί κατέληξε σέ γενοκτονία των μουσουλμάνων. Η μάχη στά Δερβενάκια θεωρείται σφαγή αμάχων μουσουλμάνων.

  ζ)Νά τονίσουμε φυσικά ότι η κατάκτηση του Βυζαντίου έγινε σχεδόν ειρηνικά, αφού οι βυζαντινοί προσκάλεσαν τούς Τούρκους καί τούς έδωσαν τίς πόλεις, διότι το βυζαντινό κράτος βρισκόταν σέ παρακμή.

  Αυτά θυμάμαι καί τώρα μέ τήν πλύση εγκεφάλου πού γίνεται, δεδομένου ότι ακούγονται πλέον από ελληνικά χείλη, συμπεριλαμβανομένου καί τού Πάγκαλου, καί δέν μου προκαλούν εντύπωση.

  Πές πές κάτι μένει πού έλεγε καί ο Γκαίμπελς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΙΑΣ ΩΡΑΣ
  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΗ
  ΠΑΡΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ
  ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ ΒΕΡΕΜΗ...!!!

  Ο ΑΡΓΕΙΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. Αν ο Κολοκοτρώνης και οι υπόλοιποι επαναστάτες του 1821 είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το skai το eliamep και τα υπόλοιπα αναθεωρητικά προοδευτικά thinks tanks, τι θα είχαν κάνει; Θα είχε γίνει η επανάσταση;
  Για το εξωραϊσμό της Οθωμανικής ιστορίας τι να πώ; Ότι το σκλαβωμένο έθνος παγιδεύτηκε σε έναν ιδιότυπο μεσαίωνα για 350 χρόνια, αποξενωμένο από κάθε εξέλιξη;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. Ο ΒΕΡΕΜΗΣ ΑΝΙΧΝΕΥΕΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ
  ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ...
  ΟΠΩΣ ΑΝΙΧΝΕΥΣΑΝΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ
  ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ...
  ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΥΡΙΟΙ...
  ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΑΣ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 36. Χρήστο λές ..Ο κ. Βερέμης μοιάζει να έχει κάνει συγχύση ανάμεσα στην έννοια Εθνους και Εθνους-Κράτος...

  Αντίθετα ξέρει πολύ απλά ΤΙ ΚΆΝΕΙ, ξέρει το κενό και προσπαθεί να δημιουργήσει σύγχυση στο ευρύτερο κοινό με σκοπό να περάσει την πολιτική που υπηρετεί το ΕΛΙΑΜΕΠ
  Δύστήχως οι ένεργιες του προς αύτο τείνουν!Απο την άλλη δεν είναι η πρώτη φορα που ο κ. Βερέμης μοιάζει να αναμασά τα 'Αγγλο-σαξωνικά ερμηνευτικά σχημάτα.Πέρυσι τον Αύγουστο σε μία τραγελαφίκη "ιστορική εκπομπή της΄ΕΤ1 είχε πει οτι η Ρωσσία είναι...ασιατική χώρα (η θεώρια του Ηuntighton δήλαδη).Κρίμα γιατί ένα απο τα βιβλία του ανήκει στην προτείνομενη ύλη για τημ περίοδο που μέλετώ τόσο στο Ιστορικό-Αρχαιολογίκο τοσο και στο Ηνώμενο Βάσιλειο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 37. ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Η ΛΕΞΗ

  Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Ι Α

  στο εν λόγω επεισόδιο.

  Αρκετά αντιφατικό με πολλές ελλείψεις και όχι σαφή στόχο εκτός του ότι ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΕΝΑ ΕΘΝΟΣ πού μέχρι τότε δεν υπήρχε. ΟH GOSH!

  Αν είχε γίνει απο 'Ελληνες που θα αναδείκνυαν τι σημαίνει ανθρώπινη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ θα ΉΤΑΝ αξιόλογη προσπάθεια...τώρα απλά παράθεση αποσπασματικών γεγονότων με δομή Μια φορά μιλάμε για το πόσο ΟΛΑ ήταν σχεδόν ΚΑΛΑ και μια ΠΟΣΟ ήταν ΟΛΟ ΣΦΑΓΕΣ.

  Μ Ε Τ Ε Ω Ρ Ο για να μην δυσανασχετήσει τους πατρωνές του!

  ΑΝΤΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 1821! ΤΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΤΡΩΝΕ ΟΙ ΚΟΜΠΛΈΞΙΚΟΙ ΧΑΡΑΜΟΦΑΗΔΕΣ ...αρκετά με τις ''αντικειμενικές'' σπουδαιοφανείς παπαρολογίες!

  Καλογυρισμένο οπτικά πάντως το '1821! Περιεχόμενο ΕΛΛΕΙΠΕΣ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 38. Εγώ πάντως όταν είδα το πρώτο επεισόδιο της σειράς, έγινα έξω φρενών και από τα νεύρα μου, δεν κοιμήθηκα.
  Ασε που μόλις άκουσα από τα πρώτα λεπτά "όταν γεννιόταν ένα έθνος", είπα "όπ, νατο το ΕΛΙΑΜΕΠ"!
  Και άλλα πολλά όπως:
  -Οι Ελληνες σύντομα εγκατέλειψαν τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής που είχαν επί Βυζαντίνου και αφομοίωσαν τις τουρκικές.
  -Η Οθωμανική κατάκτηση παρ΄όλα όσα λέγονται (γραφικά προφανώς θα τα αποκαλούν!!) έκανε καλό στην Ελλάδα γιατί συνέβαλε στην εμπορική ανάπτυξη
  -Οι Τούρκοι με τους Ελληνες συμβίωναν αρμονικά, σέβονταν ο ένας τη θρησκεία του άλλου. Το Πατριαρχείο λειτουργούσε εν είδη "υπουργείου" για τους χριστιανούς κατοίκους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας!!
  -Στα 400 χρόνια, έγιναν πολλές επιγαμίες μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων.
  -Τι περίεργο δα να επαναστατήσουν οι Ελληνες, αφού συμβίωναν μια χαρά με τους Τούρκους και σ΄όλο το διάστημα των 400 χρόνων, δεν είχε παρατηρηθεί καμία απολύτως εξέγερση από πλευράς τους; (Μήπως έχουν ακουστά για τον ιστορικό τον Σάθα ή ..πολλά γυρεύω;) Τα φταιγε η Ρωσσία βλέπεις...
  Μη θυμηθώ και άλλα, γιατί πάλι θα ξενυχτίσω από τη φούρκα μου.
  Ελίνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.