8/6/09

Συνωστισμός κατασκόπων στην Ελβετία


Η φήμη και το κύρος της Ελβετίας ως χρηματοπιστωτικού κέντρου, έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της κατασκοπευτικής δραστηριότητας στη χώρα εν μέσω της διεθνούς οικονομικής ύφεσης.
«Παρατηρούμε ένα γενικευμένο ενδιαφέρον για πληροφορίες οικονομικής φύσης», σχολίασε ο Γιουργκ Μπούλερ, επικεφαλής της ελβετικής υπηρεσίας πληροφοριών. «Η τάση αυτή ενισχύεται με την κρίση και τον αυξημένο ανταγωνισμό, ειδικά με επιθέσεις μέσω Ίντερνετ και διείσδυση στα συστήματα τραπεζών».
Οι ελβετικές αρχές δήλωσαν ότι κατά τη διάρκεια του 2008 χρειάστηκε να ακυρώσουν τη διπλωματική ιδιότητα 21 ξένων που θέλησαν να περάσουν τη χώρα. Στην ετήσια έκθεση της, η υπηρεσία πληροφοριών αναφέρει: «Οι ξένες υπηρεσίες πληροφοριών συνεχίζουν να προβαίνουν σε πρακτικές κατασκοπείας στην Ελβετία». Οι περισσότεροι κατάσκοποι εισέρχονται στη χώρα με την ιδιότητα του διπλωμάτη ή του δημοσιογράφου. «Με αυτό τον τρόπο μπορούν να συλλέξουν πληροφορίες και να πραγματοποιήσουν επαφές χωρίς να κινήσουν υποψίες». Επισημαίνει μάλιστα ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι σε διπλωματικές υπηρεσίες είναι κατά πάσα πιθανότητα κατάσκοποι.
Ραγδαία αύξηση, αναμενόμενα, έχουν παρουσιάσει και οι διαδικτυακές επιθέσεις. Κάποιες από αυτές προέρχονται από την Ασία, ή περνούν μέσω Κίνας, αν και είναι αδύνατο να πει κάποιος από ποια χώρα προέρχονται, επεσήμανε ο Μπούλερ.
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η χώρα αποτελεί ελκυστικό στόχο για κατασκόπους εξαιτίας του ότι εκεί έχουν την έδρα τους και λειτουργούν πολλοί διεθνείς οργανισμοί αλλά και επειδή η χώρα είναι κέντρο διεθνούς εμπορίου και συναλλαγών.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο

2 σχόλια:

  1. λογικα θα ηταν ενδιαφερον να γνωριζουν οι κατασκοποι τα οικονομικα πολιτικων και απο που προερχονται ,

    ας πουμε θα ηταν λογικο καποιος πολιτικος να εκβιαζεται απο καποιους οταν ανακαλυπτουν απο ποιους εχει λαδωθει,

    γιατι τελικα πονηρες φωτογραφησει δεν πιανουν και πολυ στις μερες μας ισα ισα δινουν αλλο αερα

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι οκ και πάνε κατάσκοποι ναι και ? Τι έγινε δλδ γιατί τους είπε κανείς ότι οι κατάσκοποι πάνε μόνο σε συγκεκριμένα κράτη...Μωρέ τι λέει ο κόσμος ...Τώρα οι Ελβετοί ανακάλυψαν την Αμερική δλδ ....Αφού εκεί είναι το χρήμα εκεί είναι το κέντρο των πάντων που θα πάνε οι κατάσκοποι εν μέσω οικονομικής κρίσης για να βρουν μια άκρη? Στην Γουαδελούπη?
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.