15/6/09

Αλλού η ψήφος, αλλού η πίκρα


Αλλού η ψήφος, αλλού η πίκρα
«Μην πανικοβάλλεστε!»

Αντανακλώντας το πολιτικό σοκ που υπέστη η Τουρκία εξαιτίας της έκβασης των ευρωπαϊκών εκλογών, η εφημερίδα «Ζαμάν» στην Αγκυρα, μεταφέρει αυτή τη λακωνική προτροπή για ψυχραιμία που διατύπωσε ο γερμανός, τουρκικής καταγωγής, ευρωβουλευτής Βουράλ Ογκέρ.
Ο Ογκέρ (μεγάλος Τούρκος επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο χώρο του τουρισμού) έσπευσε να καθησυχάσει τους ομογενείς του για το μέλλον της ενταξιακής τους προοπτικής, μια και η επιτυχία της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς «διαβάζεται» στα τουρκικά ως ενίσχυση της αντι-τουρκικής τάσης στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η αλήθεια είναι ότι από το 2005 -που ξεκίνησε η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας- μέχρι σήμερα, λίγα έχουν γίνει και αιτία είναι οι ισχυρές αντιρρήσεις κυρίως της Γαλλίας και της Γερμανίας για την τουρκική εισδοχή στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Με εξαίρεση τα συντηρητικά κόμματα της Βρετανίας και της Πορτογαλίας, που υποστηρίζουν φανατικά την τουρκική υποψηφιότητα, η υπόλοιπη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά έμμεσα ή άμεσα συντάσσεται με την άποψη των Σαρκοζί-Μέρκελ για σύναψη μιας προνομιακής σχέσης Τουρκίας-Ε.Ε., αντί της πλήρους ένταξής της. Ολα αυτά συνθέτουν μια σκληρή πραγματικότητα για την Άγκυρα, που δικαιολογημένα ενοχλείται από την εκλογική νίκη της κεντροδεξιάς και την υποχώρηση του φιλοτουρκικού ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού πόλου.
Σε πρόσφατες δηλώσεις τους, τόσο ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ «απάντησαν» στην κεντροδεξιά επικράτηση προαναγγέλλοντας μια νέα πολιτική προσέγγισης του ευρωπαϊκού «ακροατηρίου», έτσι ώστε να ενισχυθεί η τουρκική υπόθεση στη συνείδηση των λαών της Ε.Ε. Κι αυτό επειδή η αντι-τουρκική τάση αποδίδεται στα πρόσωπα των συγκεκριμένων ηγετών της Γαλλίας και της Γερμανίας και όχι στους λαούς των χωρών αυτών.
Με ρητορική διάθεση ο Ερντογάν σχολίασε ότι «όσοι νοιάζονται να σώσουν την καρέκλα τους σήμερα, θα λογοδοτήσουν στην Ιστορία αύριο» -καυτηριάζοντας το γεγονός ότι ο Σαρκοζί ανέδειξε το θέμα της τουρκικής ένταξης σε βασικό προεκλογικό ζήτημα στην Γαλλία.
Αντίθετα, συναινετικός ήταν ο πρόεδρος Γκιουλ που, αντίθετα με τη σκληρή γλώσσα που συνήθως χρησιμοποιούσε επικρίνοντας την Ευρώπη για την καθυστέρηση των διαδικασιών ένταξης, προτίμησε τώρα να αναγγείλει ένα νέο ξεκίνημα στις γαλλοτουρκικές σχέσεις, προκειμένου να καμφθεί το γαλλικό εμπόδιο, το βασικότερο που συναντά η Τουρκία στο δρόμο της προς την Ε.Ε.
Πρόκειται για μια «πολιτιστική επίθεση» της Τουρκίας σε 40 πόλεις της Γαλλίας, όπου θα ξεδιπλωθούν πάνω από 400 προγράμματα επίδειξης της τουρκικής κουλτούρας, ξεκινώντας από την 1η Ιουλίου. Ο ίδιος ο Γκιουλ θα πάει στην Γαλλία για να κόψει τις κορδέλες της εκκίνησης της «Τουρκικής εποχής στη Γαλλία» -όπως ονομάστηκε το πρόγραμμα αυτό- διότι, όπως είπε ο ίδιος, «εκείνο που ενδιαφέρει είναι η γνώμη των λαών μας».
Η εικόνα ενός Ευρωκοινοβουλίου με ενισχυμένη την αντι-τουρκική κεντροδεξιά δεν είναι ο μοναδικός εφιάλτης για την Αγκυρα. Υπάρχει ίσως και κάτι ακόμη πιο δύσκολο: η ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Κύπρο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, γεγονός που «θα κάνει πολύ δύσκολο να βρεθούν ευήκοα ώτα στις Βρυξέλλες».
Μοναδική ελπίδα για τέτοια ώτα εναποτίθεται πλέον στην επανεκλογή του προέδρου της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο, φανατικού υποστηριχτή της τουρκικής υποψηφιότητας. Αν και η αντι-τουρκική ευρωπαϊκή κεντροδεξιά... θέλει τον Μπαρόζο ώστε να προχωρήσει η συνολικότερη πολιτική της ατζέντα, τώρα είναι οι ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες και οικολόγοι που, θεωρώντας τον «ακατάλληλο για την θέση», δηλώνουν ότι θα κάνουν τα πάντα να μην ξαναγίνει πρόεδρος, με αποτέλεσμα να μην είναι καθόλου σίγουρη η επανεκλογή του.
Αντίθετα με τις Βρυξέλλες που ακόμη μελετούν το θολό μήνυμα της ευρωκάλπης, η Αγκυρα το πήρε ξεκάθαρα: το παζάρι στην επόμενη πενταετία θα είναι σκληρό.
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΦΑΚΑΤΣΕΛΗΣ

5 σχόλια:

  1. "Πρόκειται για μια «πολιτιστική επίθεση» της Τουρκίας σε 40 πόλεις της Γαλλίας, όπου θα ξεδιπλωθούν πάνω από 400 προγράμματα επίδειξης της τουρκικής κουλτούρας, ξεκινώντας από την 1η Ιουλίου. "

    τι να λεμε ?
    οτι δεν εχουν σχεδιο ?
    οτι δεν εχουν στρατηγικη ?

    παιζουν ολα τα παιγχνιδια και δεν εγκαταλειπουν την προσπαθεια,
    προσπαθουν να επιτυχουν με καθε μεσο,
    τιποτα δεν αφηνουν αναξιοποιητο

    κανονικα επρεπε να διδασκομαστε
    αλλα ειμαστε ηδη τα θυματα πουλημενων προσωπικοτητων και της πολιτιστικης τους επιθεσης


    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η στάση της Ευρωπαϊκής κοινής γνώμης απέναντι στην τουρκική ένταξη είναι ένα ασήμαντο υποσύνολο μέσα στο τεράστιο σύνολο των ενδογενών προβλημάτων της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που έχουμε αυτή τη στιγμή. Αν μπαίνει ξεκάθαρα ένα συνολικό επιτακτικό αίτημα από τις τελευταίες ευρωεκλογές είναι η επαναφορά της ευρωκεντρικής πολιτικής με την αποδοκιμασία της μονοκρατορίας της ευρωατλαντικής αντίληψης. Ήταν μια απαίτηση για τον αποτελεσματικό δημοκρατικό έλεγχο των ευρωπαίων ψηφοφόρων πάνω στις τύχες τους. Χωρίς τις πολιτικές ελίτ που μεσολαβούν αλλοιώνοντας την πολιτική της Ε.Ε. σε κατευθύνσεις που βολεύουν αυτούς που πατρονάρουν τις πολιτικές καριέρες τους. Η Τουρκία δεν μπορεί να ελπίζει σε τίποτα καλύτερο γιατί απλούστατα δεν είναι Ευρώπη και η Ευρώπη έχει τεράστια προβλήματα για να ασχοληθεί σοβαρά μαζί της. Άσχετα από τις διακηρύξεις και τις σκοπιμότητες που μας καλούν να την εντάξουμε. Ας ελπίσουμε ότι οι ευρωπαίοι πολιτικοί θα λάβουν το μήνυμα και θα προλάβουν να κάνουν την αυτοκάθαρσή τους και δεν θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να «τρέχουν σαν τις κατσαρίδες» (μια ίσως άσχετη φράση, που ειπώθηκε κάπου αλλού, για κάποιο άλλο λόγο, αλλά που ταιριάζει απόλυτα στην αντίδραση του ελληνικού πολιτικού συστήματος μετά τις εκλογές) όταν αναλάβουν πρωτοβουλίες ίσως και ακραίες είναι η αλήθεια οι κυρίαρχοι ευρωπαϊκοί λαοί.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρόκειται για μια «πολιτιστική επίθεση» της Τουρκίας σε 40 πόλεις της Γαλλίας, όπου θα ξεδιπλωθούν πάνω από 400 προγράμματα επίδειξης της τουρκικής κουλτούρας, ξεκινώντας από την 1η Ιουλίου. Ο ίδιος ο Γκιουλ θα πάει στην Γαλλία για να κόψει τις κορδέλες της εκκίνησης της «Τουρκικής εποχής στη Γαλλία» -όπως ονομάστηκε το πρόγραμμα αυτό- διότι, όπως είπε ο ίδιος, «εκείνο που ενδιαφέρει είναι η γνώμη των λαών μας».

    Στο πρόγραμμα αυτό εντάσσεται και το αντίγραφο του αρχαίου ελληνικού πλοίου που θα πάει στη Μασσαλία(με τουρκική σημαία) εις ανάμνηση των αρχαίων Φωκαέων που ίδρυσαν τη Μασσαλία.Διαβάσαμε το σχετικό άρθρο σ'αυτό το ιστολόγιο στις αρχές του Μαΐου. Φαίνεται πως οι Τούρκοι, αφού δεν μπορούν να πείσουν την Ευρώπη ότι είναι Ευρωπαίοι, είπαν να το παίξουν ...Μεσόγειοι,δεν τους πέφτει κι άσχημα!
    Το πλοίο αυτό όμως, των αρχαίων Ελλήνων, (που απ' ό,τι φαίνεται τους λιγουρεύονται οι Τούρκοι, σαν άλλοι Σκοπιανοί), που θα γιορτάσει τη "saison turque" στην Γαλλία θα περάσει (πέρασε;) κι από ελληνικά λιμάνια, στον Πειραιά μάλιστα θα 'χει και τελετή, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του αντίστοιχου γαλλικού ινστιτούτου του "Ιζμίρ"( Σεπτ.2008).Θυμόμαστε ότι προσφάτως,οι Τούρκοι δεν άφησαν το ομοίωμα της Αργούς από τον Βόλο να περάσει από τουρκικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας με προορισμό την αρχαία Κολχίδα στη Γεωργία,νομίζω.

    Ζωή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παραθέτω το γαλλικό κείμενο,για τυχόν γαλλομαθείς:
    Mare Nostrum, est la dénomination d'une plateforme de collaboration entre le Centre Culturel et l'association 360 degrés, recherches historiques. Elle vise à fédérer différents types d'actions culturelles ayant pour dénominateur commun la culture méditerranéenne, d'une part dans sa composante maritime directement liée à l'espace de la navigation, d'autre part dans sa composante sociale liée aux échanges économiques et culturels des peuples riverains. La région d'Izmir, ancienne Ionie, et la région Provence Côte d'Azur, entretiennent des liens qui remontent à l'Antiquité et ont perduré au cours d'une histoire mouvementée. Ces liens se sont en partie distendus au cours du XXe siècle, mais l'idée d'une coopération des deux pays riverains de la Méditerranée justifie l'intérêt de réactiver les partenariats entre ces régions que de multiples aspects de la vie économique (ports), culturel (histoire et traditions) et humains (déplacements de populations) rapprochent.

    C'est dans ce cadre que s'inscrit "Izmir/Foça/Marseille, un voyage dans l'histoire". Ce voyage véritable manifestation d'archéologie expérimentale, est emblématique : outre le fait qu'il vise à refaire vivre un périple antique sur le modèle de celui qui permit aux colons grecs phocéens de fonder la ville de Marseille vers 600 avant J-C., il fait la part belle à l'aventure humaine (un des bateaux, la birème, est mû à la voile et à la rame (une équipe de 20 rameurs).
    Cette spectaculaire initiative (articles du Figaro, Le Monde, La Provence), se décline en trois phases : de juillet à octobre 2008, voyage et événements autour, avec la participation de la Grèce, l'Italie. En juillet 2009, participation aux manifestations dans le cadre de la " Saison turque en France ", cet événement en a reçu le label, en juillet 2010 participation aux événements dans le cadre "d'Istanbul, capitale européenne de la culture".

    Etapes prévues durant le voyage ÝZMÝR - FOCA - MARSEÝLLE

    Selon les courants, la mer, la météo, les bateaux pourraient faire escale dans ces ports durant leur voyage entre Izmir, Foça et Marseille:

    Turquie :
    Ýzmir: manifestation prévue
    Foça: manifestation prévue
    En Grèce: 20 étapes
    Ile de Lesbos: Mytilène
    Ile de Lesbos: Molyvos
    Ile de Chios
    Ile d'andros
    Le Pirée (Athènes): manifestation prévue
    Ile de Paros
    Ile de Spetsae: Spetsae
    Paralia Tiros (Péloponnèse)
    Monemvasia
    Neapoli
    Gerolimenas
    Koroni
    Pilos
    Arkadia
    Pirgos
    Ile de Cephalonie : Poros
    Ile de Leucade : Lefkada
    Preveze
    Igoumenitsa
    Corfu

    En Italie: 23 étapes
    Cap Santa Mariadi Leuca
    Gallipoli
    Crotone
    Catanzaro
    Locri
    Reggio di Calabria
    Tropea
    Paola
    San Giorgio
    Camerota
    Salerno
    Elée (Elea) : manifestation prévue
    Napoli
    Anzio
    Lido di Ostia (Rome)
    Nettuno
    Cicitavecchia

    CORSE: 1 étape
    Aléria (Alalia)

    En Italie:
    Follonica
    Livorno
    La Spezia
    Genova
    Savona
    San Remo

    Principauté de Monaco
    Monaco

    France: 5 étapes
    Nice
    Cannes
    St-Tropez
    Toulon
    Marseille: manifestation prévue

    Στα γαλλικά αναφέρεται ότι"Έλληνες άποικοι Φωκαείς ίδρυσαν τη Μασσαλία".Στο τουρκικό (η ιστοσελίδα είναι δίγλωσση): "İzmir / Foça / Marsilya Tarihe Yolculuk" projesi bu bağlamda hayat bulur. Bu yolculuk, deneysel arkeoloji alanına dair mükemmel bir uygulama örneği oluşturmaktadır. İ.Ö. 600 yıllarında Marsilya' yı kurmak üzere Foça'dan yola çıkan Foçalıların yaptığı yolculuğu dönemin koşullarında yeniden canlandırmayı amaçlamaktadır.

    Στο τουρκικό κείμενο, μιλάει απλώς για "Φοτσαλί" απ΄την "Φότσα"!

    Ζωή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αυτοι το απαγορεψαν το δικο μας εμεις τελετη στον πειραια

    ωραια...

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.