11/6/09

Ισραήλ: Πιέσεις Σολάνα για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους


Πιέσεις από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέρ Σολάνα να δεχτεί την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους και να ανακοινώσει το πάγωμα του εποικισμού στην ομιλία του για την ειρηνευτική του πολιτική την προσεχή Κυριακή δέχθηκε σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.
«Θα ήθελα να ακούσω μια ομιλία που θα περιλαμβάνει τη δέσμευση της ισραηλινής κυβέρνησης για τη λύση των δύο κρατών, μια δέσμευση για το θέμα του εποικισμού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και μια δέσμευση για την ανανέωση των σχέσεων με τους Παλαιστίνιους», δήλωσε ο Σολάνα από την Ιερουσαλήμ όπου έφθασε χθες.
«Είναι αυτό που περιμένουμε να ακούσουμε και είμαι βέβαιος ότι θα ακούσουμε κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.
Η Ιερουσαλήμ είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του Σολάνα στη Μέση Ανατολή, όπου θα έχει συνομιλίες με Ισραηλινούς, Παλαιστίνιους, Λιβανέζους και Αιγύπτιους ηγέτες. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής της Ασφάλειας της ΕΕ αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Νετανιάχου, πριν μεταβεί στη Ραμάλα για συνομιλίες με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.
Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μπορεί να συμβάλλουν στην ανανέωση των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, αν ο πρωθυπουργός Νετανιάχου χρησιμοποιήσει το ορθό ύφος στην ομιλία του της Κυριακής.
Ο Σολάνα αρνήθηκε να κάνει υποθέσεις για την αντίδραση της ΕΕ σε περίπτωση που ο Νετανιάχου συνεχίσει να μην υποστηρίζει μια ειρηνευτική συμφωνία που θα βασίζεται στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.
Ο Νετανιάχου θα παρουσιάσει τους άξονες της πολιτικής του για την ειρήνη με τους Παλαιστίνιους στην πολυαναμενόμενη ομιλία του το βράδυ της Κυριακής. Χθες, ο επικεφαλής των παλαιστίνιων διαπραγματευτών Σαέμπ Ερεκάτ δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν πρόκειται να ξεγελαστούν από πιθανές λεκτικές "ακροβασίες" στις οποίες ίσως επιδοθεί ο Ισρααηλινός πρωθυπουργός.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, NAFTEMPORIKI

1 σχόλιο:

  1. Η δύση θέλει να κλείσει άμεσα όλα τα ανοικτά θέματα με τους Μουσουλμάνους, και έχει μακροπρόθεσμο στόχο την στρατηγική συμμαχία με το Ισλάμ, κατά της Ρωσίας.

    Στα πλαίσια αυτά, η Δύση υποστηρίζει την δημιουργία Ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους, πράγμα που σίγουρα θα προκαλέσει τριβές με το Ισραήλ, το οποίο θα ήθελε να αφανίσει από το χάρτη τους Άραβες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.