4/6/09

"Τα εδάφη της Τ.Δ.Β.Κ. δεν διαπραγματεύονται".

Η Τουρκία τράβηξε το αφτί του Ταλάτ και ο κατοχικός ηγέτης υποχρεώθηκε να βάλει νερό στο κρασί του για τα περί παραχωρήσεων στο εδαφικό.Σε δηλώσεις του σε τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, τις οποίες αναδημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα "Ζαμάν", ο Ταλάτ χαρακτηρίζει "αποκυήματα φαντασίας και άγνοιας" όσα δημοσιεύει ο τουρκικός Τύπος περί παραχώρησης της Μόρφου και φορτώνει στο Ραούφ Ντενκτάς την ευθύνη των "παραχωρήσεων".

Δήλωσε ότι είναι "αναπόφευκτη η επιστροφή γης στους Ελληνοκυπρίους σε περίπτωση συμφωνίας. Είναι κάτι το οποίο αποδέχτηκε ο Ραούφ Ντενκτάς και εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο".
Ανέφερε ότι δεν έχει αποφασισθεί ποιες περιοχές θα επιστραφούν ή πόση γη θα επιστραφεί και πρόσθεσε ότι ο χάρτης για το εδαφικό θα τεθεί στο τραπέζι, στο τελευταίο στάδιο των συνομιλιών και στην περίπτωση που θα υπάρξει συμφωνία στα άλλα θέματα. "Δεν βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο" ανέφερε.
Απαντώντας στον Ταλάτ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αφού σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση μέσω των ΜΜΕ δεν βοηθά τις συνομιλίες, ρώτησε: "Τι σημαίνει να δώσει; Θα γίνει μια ανακατάταξη, βεβαίως, στο πλαίσιο των συνομιλιών. Θα αρχίσω να λέω και εγώ τι θα ζητήσουμε; Είπα στον ίδιο τον Ταλάτ τι θα ζητήσουμε. Νομίζω ότι πρέπει να αποφεύγονται τέτοιες δηλώσεις, έστω και αν γίνονται για εσωτερική κατανάλωση, γιατί υποψιάζομαι ότι δέχεται πιέσεις ο κ. Ταλάτ και εσωτερικά και από την Τουρκία".
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι, "ανεξαρτήτως των όσων λέγονται για τον Πρόεδρο και τις δήθεν παραχωρήσεις και υποχωρήσεις που κάνει, ξανά, ακόμη μια φορά, δηλώνω ότι καμία παραχώρηση δεν έχω κάνει και καμία παραχώρηση, η οποία θεωρείται ζημιογόνα για το λαό μας και για την υπόθεση της επίλυσης του Κυπριακού, δεν πρόκειται να κάμω".
Στο μεταξύ, ο Ταλάτ γίνεται στόχος σκληρών επιθέσεων για τις δηλώσεις που έκαμε περί παραχωρήσεων.
Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε ότι, όταν κάποιος διαπραγματεύεται, δεν παίζει με ανοικτά χαρτιά. "Αν ο Ταλάτ αδυνατεί να στηρίξει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, πρέπει να παραιτηθεί αμέσως".
Τον Ταλάτ επέκρινε και ο Γ.Γ. του Κόμματος Δημοκρατικής Αριστεράς, Χασάν Ερτσελεμπί, ο οποίος δήλωσε ότι "τα εδάφη της Τ.Δ.Β.Κ. δεν διαπραγματεύονται".
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Υπό παραχώρηση το "επιπλέον" έδαφος
Ο πρώην πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Κενάν Εβρέν πριν από 7 χρόνια είχε αναφερθεί με δηλώσεις του στο κυπριακό και ανέφερε ότι : «το επιπλέον έδαφος που έχει καταληφθεί, μπορεί σε ενδεχόμενες συνομιλίες να δοθεί πίσω υπό τύπο παραχωρήσεων» αναφέρει ο τουρκικός Τύπος.
Χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Μπιργκιούν» με τίτλο «Την παραχώρηση εδάφους την είχε αναφέρει πρώτα ο Κενάν Εβρέν» σχολιάζει τις δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι : «βρισκόμαστε στην πλέον κατάλληλη περίοδο για μια λύση στο νησί», ότι «έχουμε εξασφαλίσει προσέγγιση σε πάρα πολλά θέματα. τώρα έχει σειρά ο διαμοιρασμός των εδαφών, κατά τον οποίο θα υποχρεωθούμε να «παραχωρήσουμε» εδάφη για τη λύση».

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο 7ος Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Κενάν Εβρέν πριν από 7 χρόνια είχε αναφέρει παρόμοια πράγματα.

Ο κ. Εβρέν στις 21 Νοεμβρίου 2002 είχε συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα του τηλεοπτικού δικτύου «CNN Turk» και είπε ότι : «οι δυνάμεις που αποβιβάστηκαν στην Κύπρο, όταν δεν συνάντησαν κάποια αντίσταση, προχώρησαν πέρα από τη γραμμή που είχε προγραμματιστεί. Αργότερα, το θέμα αυτό συζητήθηκε με την τότε κυβέρνηση και έγινε αποδεκτή η άποψη ότι το επιπλέον έδαφος που έχει καταληφθεί, μπορεί σε ενδεχόμενες συνομιλίες να δοθεί πίσω υπό τύπο παραχωρήσεων. Κατά την άποψη μου, η υπόθεση του εδάφους, εάν θα είναι πολύ ή λίγο, δεν είναι τόσο σημαντική».
Απαντώντας σε ερώτηση για το τότε σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο ο κ. Εβρέν είπε ότι : «Πιστεύω ότι το κείμενο προσέγγισης, το οποίο μας έστειλαν τα Ηνωμένα Εθνη, είναι ένα κείμενο που μπορεί να συζητηθεί».
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

5 σχόλια:

  1. δηλαδη θα δωσουν καποια γη σε ΕΚ με ανταλλαγμα να μοιραστουν τα πολιτικα δικαιωματα σε ολη τη κυπρο ?

    δε ξερω αλλα αν ισχυει αυτο θεωρω πιο καλο
    να αφησουν τα εδαφη ως εχει ,
    να σταματησουν τις συνομιλιες που μονο να χασουν μπορουν,
    και να διατηρησουν την αυτονομια και κυριαρχια στο υπολοιπο τμημα του νησιου κοιτωντας στο μελλον

    και το μελλον ειναι ενεργοποιηση του δογματος και αν ειναι δυνατον μειωση της αγγλικης κυριαρχιας για επαναδιαπραγματευση με ευνοικοτερους ορους

    αλλα δυσκολα αυτα ,


    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. .. Πρόεδρος Χριστόφιας, αφού σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση μέσω των ΜΜΕ δεν βοηθά τις συνομιλίες, ρώτησε: "Τι σημαίνει να δώσει; Θα γίνει μια ανακατάταξη, βεβαίως, στο πλαίσιο των συνομιλιών. Θα αρχίσω να λέω και εγώ τι θα ζητήσουμε; Είπα στον ίδιο τον Ταλάτ τι θα ζητήσουμε. Νομίζω ότι πρέπει να αποφεύγονται τέτοιες δηλώσεις, έστω και αν γίνονται για εσωτερική κατανάλωση, γιατί υποψιάζομαι ότι δέχεται πιέσεις ο κ. Ταλάτ και εσωτερικά και από την Τουρκία".
    Ωραία δήλωση προέδρου. Μπας και νομίζει οτι οι Τούρκοι είναι επισκέπτες και όχι κατακτητές?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλό είναι οι Κύπριοι να προετοιμάζονται εντατικά απο Στρατιωτικής άποψης,να διαθέσουν περισσότερο χρήμα για εξοπλισμούς και να πιέσουν τα δικά μας λαμόγια για το ενιαίο αμυντικό δόγμα στην πράξη και με μυστικότητα.
    Διακρίνω απο Ελληνικής πλευράς εγκατάληψη για να μπορούν να εκβιαστούν οι Κύπριοι στο νέο σχέδιο ΄΄ΑΝΑΝ΄΄.
    Ας θυμιθούμε ότι οι Εβραίοι έκαναν την επιχείριση ΄΄ΕΝΤΕΠΕ΄΄για να σώσουν τους πολίτες τους,και εμείς εγκαταλείπουμε ολόκληρο νησί???
    Ντροπή στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι δειλοί και οι ριψάσπιδες δεν πρίκειται να εφαρμόσουν κανένα αμυντικό δόγμα. Αμυντική λούφα ίσως το μόνο πιθανόν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. na proetoimastoun stratiwtika dhladh kai alla lefta gia opla?den einai lhsh

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.