10/6/09

Aποψη: Ενα σωστό και δύο λάθος συμπεράσματα

Του Γιωργου Παγουλατου*
Τρία συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν από την επικράτηση της κεντροδεξιάς στις τελευταίες ευρωεκλογές. Το πρώτο είναι μάλλον σωστό. Το δεύτερο είναι μάλλον λάθος. Το τρίτο είναι σχεδόν σίγουρα λάθος. Το πρώτο, μάλλον ορθό συμπέρασμα, είναι ότι οι Ευρωπαίοι χρησιμοποίησαν τις ευρωεκλογές για να επιδοκιμάσουν ή να αποδοκιμάσουν τις κυβερνήσεις τους. Καθοριστικό κριτήριο ήταν κυρίως η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Οπου οι εκλογείς θεώρησαν την αντιμετώπιση της κρίσης επαρκή, ενίσχυσαν το κυβερνών κόμμα (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία κ.λπ.). Οπου θεώρησαν ότι υπολείπεται (στην Ισπανία της καλπάζουσας ανεργίας), το καταψήφισαν. Σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις, η καταψήφιση της κυβέρνησης έλαβε χαρακτήρα γενικευμένης αποδοκιμασίας: στη Βρετανία και στην Ελλάδα. Στη Βρετανία, παρά τον επιδέξιο χειρισμό της κρίσης, ο Μπράουν χρεώνεται τις πολιτικές που τη δημιούργησαν. Οι Βρετανοί τον βαρέθηκαν.
Το δεύτερο, μάλλον λάθος συμπέρασμα, είναι η γενίκευση ότι η συγκυρία τάχα ευνοεί την κεντροδεξιά έναντι της κεντροαριστεράς. Το οικονομικό μείγμα που οι ευρωπαϊκές κοινωνίες δείχνουν σήμερα να εμπιστεύονται δεν είναι πιο συμβατό με την κεντροδεξιά από ό,τι είναι με την κεντροαριστερά. Εχει σαφή κεϊνσιανά και «σοσιαλδημοκρατικά» χαρακτηριστικά - στο πλαίσιο της ΟΝΕ και του Συμφώνου Σταθερότητας. Η νίκη της κεντροδεξιάς σε Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στο γαλλο-γερμανικό μοντέλο της ρυθμιζόμενης, «κοινωνικής» οικονομίας της αγοράς και του κοινωνικού κράτους. Βοήθησε καθοριστικά κι η εικόνα μιας διαιρεμένης και σπαρασσόμενης σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης. Δηλαδή η οικονομική κρίση ενίσχυσε την εκάστοτε κυβέρνηση, αρκεί αυτή να αντέδρασε με στοιχειώδη αποτελεσματικότητα. Στη μέση της καταιγίδας δεν αλλάζεις καπετάνιο. Ιδίως αν πρόκειται για τη στιβαρή ηγεσία της Μέρκελ ή ακόμα και του Σαρκοζί.
Το τρίτο, και σχεδόν σίγουρα λάθος συμπέρασμα, είναι ότι η κεντροαριστερά έχασε επειδή δεν είναι αρκετά αριστερή. Αυτό θα είχε βάση αν τις απώλειες των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων είχε καρπωθεί η Αριστερά. Ομως αυτό δεν συνέβη. Αντίθετα, κερδισμένοι βγήκαν πράσινοι, ακροδεξιοί και ευρωσκεπτικιστές. Η ψήφος διαμαρτυρίας ήταν εν πολλοίς ψήφος ανασφάλειας: ξενοφοβική και αντιμεταναστευτική.

* Ο κ. Γ. Παγουλάτος είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Καθημερινή

3 σχόλια:

  1. Ένας ακόμα κολλημένος που λίγο ως πολύ μας λέει ότι είμαστε ξενόφοβοι και ρατσιστές. Έχουμε γεμίσει από λαθρομετανάστες, η εγκληματικότητα έχει ξεφύγει λόγω ότι αυτοί πεινούν και μας λέει ξενόφοβους. Τι προτείνει; Τίποτα! Αντί να πεί ότι οι κυβερνήσεις και δη της Ελλάδος κάθεται και αναλύει τις δημοσκοπήσεις μας και δεν πράττει το παραμικρό, μας λέει, ο κουλτούρας, ότι είμαστε ρατσιτσές. Για να πάει να το πει σε αυτούς τους ανθρώπους στον Αγ. Παντελεήμωνα. Η κυβέρνηση πρέπει να ορίσει πόσους αντέχει η χώρα μας, εργατικά χέρια εννοείται και όλοι υπόλοιποι να επαναπροωθηθούν στις χώρες τους. Να ξεκινήσει να πιάσει όλα αυτά τα κυκλώματα δουλεμπόρων που ακμάζουν στη χώρα μας και όχι να αφήνει να λύνουν τις διαφορές του οι Έλληνες με τους λαθρομετανάστες με μαχαίρια.

    Ιόλαος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από την πλευρά της, την εκτίμηση ότι το πρόβλημα της μετανάστευσης θα ενταθεί εξέφρασε στο σταθμό μας η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου και εστίασε την αντιμετώπισή του σε τρεις άξονες, δηλαδή στο ρόλο της ΕΕ διεθνώς με στόχο μια κοινή Ευρωπαϊκή παρέμβαση στον τρίτο κόσμο για την αντιμετώπιση της ροής των μεταναστών, στην ισομερή κατανομή των μεταναστών στο κέντρο της Ευρώπης και στην ομαλή ενσωμάτωση των μεταναστών με πολιτικές όπως χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών, και αποτελεσματική αντιμετώπιση των κυκλωμάτων που λυμαίνονται τους μετανάστες.
    ΣΚΑΙ

    Μία ακόμα εκλεκτή βουλευτής που τον τελευταίο καιρό προσκαλείται στις συνεδριάσεις της Λέσχης Μπιλντεμπέργκ. Με απλά λόγια, σύφμωνα με το δημοσίευμα, μας λέει σκάστε και απορροφήστε τους όλους και όσους έρθουν ακόμα. Εάν ενθυμούμαι καλώς το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης υπήρχε και επί ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Τι έκανε τότε η κυρία Διαμαντοπούλου; ΤΙΠΟΤΑ!!!!!!!!!!!!!!

    Ιόλαος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εχει σαφή κεϊνσιανά και «σοσιαλδημοκρατικά» χαρακτηριστικά
    Που τον βρηκαν το Κέϋν;;
    Να μας τρελάνουν πάνε οι καθηγητες οικονομίας. Μονο κεϋνσεινικά χαρακτηριστικά δεν έχουν οι πολιτικές που τραβάνε οι απανταχού πολιτικοί, γι αυτο δεν θα αργησει η μέρα που θα ψάχνουμε να αγοράσουμε ένα αυγο με λεφτα που θα κουβαλάμε σε ένα τσουβάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.