25/6/09

Μεγάλη νίκη της Κύπρου στην Ευρώπη


Γράφει η Έφη Χ. Μαυροπούλου,
effiemavropoulou@hotmail.com
Ιστορική και ιδιαίτερα σημαντική για την Κύπρο χαρακτηρίστηκε από Ευρωπαϊκούς κύκλους η εκλογή του Ιωάννη Κασουλίδη στην αντιπροεδρία της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Είναι η πρώτη φορά όπου ευρωβουλευτής προερχόμενος από ένα μικρό κράτος όπως η Κύπρος, με μόλις 2 μέλη στο σύνολο των 264 βουλευτών του ΕΛΚ, αναλαμβάνει θεσμικό ρόλο στο προεδρείο του κόμματος.
Στην ψηφοφορία που διεξήχθη αργά στις 23/06/09 κατά την πρώτη σύνοδο της ολομέλειας της Κ.Ο. του ΕΛΚ, ο κ. Κασουλίδης έλαβε 121 ψήφους και μαζί την θέση του ενός εκ των δέκα αντιπροέδρων που του εξασφαλίζει την συμμετοχή στο προεδρείο της ομάδας ΕΛΚ, της μεγαλύτερης κοινοβουλευτικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο κ. Κασουλίδης όντας μέλος του Προεδρείου του ΕΛΚ, θα συμμετέχει μαζί με αξιωματούχους από τα μεγάλα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. στο κορυφαίο όργανο διαμόρφωσης πολιτικής και στρατηγικής του κόμματος.
Σε δήλωση του αμέσως μετά την εκλογή του, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε:
«Είναι εξαιρετικά τιμητική για μένα η αναγνώριση που έτυχα ανάμεσα στους συναδέλφους μου. Ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που η Κύπρος είναι ένα μικρό κράτος, με πολύ μικρή εκλογική επιρροή στην μεγάλη ομάδα του ΕΛΚ, εφόσον διαθέτει μόλις δύο βουλευτές στους 264. Στην αρχή λίγοι πίστευαν ότι μπορούσαμε να πετύχουμε αυτή την εκλογή, αλλά τα καταφέραμε. Αναμένουμε τώρα την κατανομή των αρμοδιοτήτων που θα έχει κάθε αντιπρόεδρος, κάτι που θα αποφασιστεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλιαγμένη.
Ως προεδρείο της ομάδας του ΕΛΚ, καλούμαστε από εδώ και πέρα να παίρνουμε σωρεία σημαντικών αποφάσεων για τη στάση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σε όλο το φάσμα των θεμάτων που συζητούνται στο Ευρωκοινοβούλιο. Βασισμένοι πάντα στις αρχές και τις προτεραιότητες μας, την ασφάλεια, την οικονομία της αγοράς, την μετανάστευση και τις σχέσεις της Ευρώπης με τον υπόλοιπο κόσμο.
Η ευθύνη είναι μεγάλη, αλλά το ίδιο μεγάλη είναι και η πρόκληση να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες όλων των Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι περιέβαλαν το κόμμα μας με τεράστια εμπιστοσύνη στις τελευταίες Ευρωεκλογές. Οφείλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σε όλους τους συναδέλφους μου για την μεγάλη εμπιστοσύνη που μου έδειξαν, υπερβαίνοντας την πεπατημένη που ήθελε μικρές χώρες να μην καταλαμβάνουν θεσμικές θέσεις. Ιδιαίτερες ευχαριστίες θέλω να απευθύνω στους ευρωβουλευτές και τους συνεργάτες από πάρα πολλές χώρες, οι οποίοι πίστεψαν σε μένα και εργάστηκαν για να φτάσουμε αυτό το στόχο.
»
Ο Ιωάννης Κασουλίδης γεννήθηκε στις 10 Αυγούστου 1948 στην Λευκωσία. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Λυών στη Γαλλία. Ως φοιτητής συμμετείχε στη φοιτητική εξέγερση του Μάη του ’68 στη Γαλλία. Υπήρξε ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Οργάνωσης Κυπρίων Φοιτητών στη Γαλλία. Ειδικεύτηκε στη Γηριατρική στο Λονδίνο.
Υπηρέτησε τον Δημοκρατικό Συναγερμό από διάφορα αξιώματα, μεταξύ των οποίων εκείνου του Προέδρου της Νεολαίας του κόμματος.Το 1991 εξελέγη βουλευτής Λευκωσίας.Με την ανάληψη της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Γλαύκο Κληρίδη τον Μάρτιο του 1993, αναλαμβάνει καθήκοντα Κυβερνητικού Εκπροσώπου και στη συνέχεια διορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών μέχρι το Φεβρουαρίου του 2003. Στο Υπουργικό αξίωμα, ο Ι. Κασουλίδης ηγήθηκε της διπλωματικής προσπάθειας που οδήγησε την Κύπρο στην έναρξη, διεξαγωγή και ολοκλήρωση των διαδικασιών ένταξης στην ΕΕ.
Τον Ιούνιο 2004 εξελέγη για πρώτη φορά Ευρωβουλευτής. Τον Φεβρουάριο του 2008 ο Ιωάννης Κασουλίδης διεκδίκησε την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κέρδισε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και εισήλθε στον δεύτερο γύρο μαζί με τον τελικό νικητή Δημήτρη Χριστόφια. Ο I. Κασουλίδης έλαβε ποσοστό ελαφρώς μικρότερο από το 47%.
Στις Ευρωεκλογές της 6ης Ιουνίου 2009 ο Ιωάννης Κασουλίδης εξελέγη για δεύτερη φορά Ευρωβουλευτής, σημειώνοντας νέο ρεκορ σταυρών προτίμησης (69,576). Στις 23 Ιουνίου 2009, εξελέγη αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ.
Να σημειωθεί ότι το Προεδρείο της Ομάδας του ΕΛΚ είναι ενδεκαμελές και αποτελείται από τον Πρόεδρο και 10 αντιπροέδρους. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Ομάδας του ΕΛΚ, τα όργανα της Ομάδας είναι η Ολομέλεια, η Προεδρία, το Προεδρείο και οι ομάδες εργασίας. Το προεδρείο είναι αρμόδιο για την εκπροσώπηση της ομάδας προς το κοινοβούλιο και προς τα έξω.
Το Προεδρείο συνεδριάζει πάντοτε κατά την εβδομάδα που προηγείται κάθε συνόδου της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκειμένου να προετοιμαστεί και να αποφασίσει για τις θέσεις που θα λάβει για τα θέματα που προβλέπονται στην ημερήσια διάταξη του Κοινοβουλίου.
Τα καθήκοντα των αντιπροέδρων συμπεριλαμβάνουν την ανάληψη, ως επικεφαλής, μιας εκ των θεματικών ενοτήτων που αφορούν θέματα εξωτερικών, οικονομικών, περιβάλλοντος, μετανάστευσης, Ευρωμεσογειακών σχέσεων κ.ο.κ. Η κατανομή καθηκόντων ανάμεσα στο νέο προεδρείο θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, κατά τη σύνοδο εργασίας της Κ.Ο. που θα πραγματοποιηθεί στην Βουλιαγμένη της Αθήνας.
Να ευχηθούμε καλή δύναμη και κάθε επιτυχία για το καλό της Κύπρου, της Ελλάδος και της Ευρώπης.

10 σχόλια:

  1. Πριν πανηγυρίσουμε ας περιμένουμε να δούμε και τι γραμμή θα ακολουθήσει ο κ. Κασουλίδης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Oι Νίκες είναι στα μεγάλα ΟΧΙ.
    Ας περιμένουμε καθότι κάθε μέρα όλο και κάποια έκπληξη μας περιμένει και το καλό είναι ότι μας την χαρίζουν οι Ξένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό είναι που με φοβίζει sub92, ότι κάθε φορά που μας χαρίζουν κάτι οι ξένοι εμείς δεν ξέρουμε τι να το κάνουμε, αγριεύει και η τουρκία μετά, χέζονται οι δικοί μας το πετάνε το δώρο μακρυά, δεν την αντέχουν τόση ευτυχία και θα πάνε μόνοι τους να φορέσουνε το φέσι...
    "Υποστηρίζωμεν..."...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όλοι ξέρουμε τις απόψεις του κ. Κασουλίδη. Είναι ταυτόσημες με του κ. Αναστασιάδη. Και συμβατές με της Doras, του ΓΑΠ κλπ συμβατών με την νέα taxi! Σε όλους αυτούς τους ανθρώπους (που εντελώς συμπτωματικά ήταν αναφανδόν υπέρ σχεδίου Ανάν), δίνονται αξιώματα και θέσεις.

    Από Δήμαρχος της χρονιάς στη Dora, μέχρι πρόεδρο της Σοσιαλιστικής στον ΓΑΠ.

    Με κάτι τέτοιο έχουμε να κάνουμε και εδώ.

    Όπως περίπου βγάλαμε τον Τρεμόπουλο ευρωβουλευτή με το 3,1% των οικολόγων.... Καλύτερα να μας έλειπε η έδρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. H εκλογή του κ. Κασουλίδη ως ενός εκ των Αντιπροέδρων του ΕΛΚ είναι οπωσδήποτε μεγάλη επιτυχία για την Κύπρο μας. Θα πρέπει να δούμε όμως δείγματα γραφής του ανδρός. Δεν πρέπει όμως οι αδελφοί Κύπριοι να ξεχνούν ότι ήταν από τους πρωτεργάτες του Σχεδίου Ανάν και δέχεται και αυτός την αγγλικής έμνπνευσης "κυπριακή λύση" με ότι αυτά συνεπάγονται. Ίδωμεν λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνώ με όλα τα παραπάνω. Ωστόσο, η σημαντικότητα αυτής της είδησης δε μπορεί να ακυρωθεί από πιθανές μελλοντικές αδυναμίες και λάθη. Στη παρούσα φάση αναμένουμε.

    Έφη Μαυροπούλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όσοι Έλληνες και αν έχουν θέσεις στην ιεραρχία της ΕΕ, η ΕΕ είναι μια κοινή οικονομική κοινότητα, και δεν έχει κανένα λόγο να αναμιχθεί σε συνοριακές διαφορές χωρών και εθνικά θέματα. Πόσο μάλλον που η Δύση έχει στόχο την στρατηγική αναβάθμιση της Τουρκίας κατά της Ρωσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Πόσο μάλλον που η Δύση έχει στόχο την στρατηγική αναβάθμιση της Τουρκίας κατά της Ρωσίας."
    Και τι μας νοιάζει εμάς για τη Ρωσσία;δεν είμαστε Ρώσσοι!Έλληνες είμαστε,αν η Ρωσσία νοιαζόταν για μας θα νοιαζόμασταν κι εμείς γι'αυτή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Kα Εφη ο Θουκυδίδης μας εδίδαξε οτι υπάρχουν πολλές ιστορικές αλήθειες, ανάλογα με το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί απο το γεγονός.Βέβαια και είναι σημαντικό το γεγονός αυτό της ύπαρξης στην αντιπροεδρία του ΕΛΚ του Κου Κασουλίδη.Σημαντικό γεγονός όμως, όχι μεγάλη Νίκη.Την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές ότι το σχέδιο ΑΝΑΝ έίχε γίνει αποδεκτό απο πολλούς (Φερχόιγκεν, Ταλατ), την ώρα που έπαψαν οι πιότεροι να μιλούν για τουρκική κατοχή και μιλούν για λύση των Κυπρίων (αλήθεια απο πότε οι Τούρκοι έγιναν Τουρκοκύπριοι?), την ώρα που όλα τα ειρηνευτικά σχέδια είναι αγγλοσαξονικής προέλευσης και σχέδια διευθέτησης και όχι επίλυσης, την ώρα που ακούγονται απο παντού δηλαδή πολλά μικρά ΝΑΙ , θα βρεθεί κάποιος Τάσσος να αφουγκραστεί τον ΛΑΟ και να πεί το μεγάλο ΟΧΙ?
    Γιαυτό και συγχωρείστε μου την παρέμβαση, δεν έχει σκοπό να απαξιώσει την πολύ καλή σας ανάρτηση,(και σας μιλώ με σεβασμό
    γιατί ξέρω πολύ καλά οτι το κάθε τι εδώ χρειάζεται κόπο), είναι σημαντικό γεγονός αλλά απέχει ακόμη πολύ απο το να αναδειχθεί σε ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ.Εύχομαι ολόψυχα να γίνει για το καλό του ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εντάξει θετικό είναι αλλά οι θέσεις αυτές δεν και τίποτα σπουδαίο,πριν λίγα χρόνια την θέση αυτή είχε ο Καραμανλής...μην πω για το σήμερα που πρόεδρος της σοσιαλιστικής είναι ο Παπανδρέου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.