2/6/09

Μπορούμε να γίνουμε «πρότυπο» για το μουσουλμανικό κόσμο, λέει ο Ομπάμα

Ουάσιγκτον: Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να αποτελέσουν «πρότυπο» για το μουσουλμανικό κόσμο, υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, λίγο πριν ξεκινήσει την περιοδεία του στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, απ' όπου αναμένεται να απευθύνει την πολυαναμενόμενη ομιλία του προς τους μουσουλμάνους.
«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι, κυρίως, να γίνουμε ένα καλό πρότυπο» είπε ο Ομπάμα μιλώντας στην τηλεόραση του BBC την παραμονή του ταξιδιού του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι ελπίζει η επίσκεψή του να αποτελέσει την αρχή μιας νέας σχέσης μεταξύ της Αμερικής και της ευρύτερης μουσουλμανικής κοινότητας.

«Η Δημοκρατία, το κράτος δικαίου, η ελευθερία του λόγου, η ανεξιθρησκία δεν είναι απλώς οι αρχές της Δύσης που πρέπει να προωθηθούν σε αυτές τις χώρες αλλά πιστεύω ότι είναι παγκόσμιες αξίες, τις οποίες μπορούν να αγκαλιάσουν ως τμήμα της εθνικής ταυτότητάς τους» πρόσθεσε.

Ο κίνδυνος, κατά τον Ομπάμα, είναι όταν οι ΗΠΑ ή οποιαδήποτε άλλη χώρα νομίζουν ότι θα μπορούσαν να επιβάλουν αυτές τις αρχές σε μια άλλη χώρα με διαφορετική ιστορία και πολιτισμό.

«(Όμως) ασφαλώς μπορείς να τις ενθαρρύνεις και αναμένω ότι θα είμαστε ενθαρρυντικοί» κατέληξε.

Η ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Κάιρο.

Πριν την Αίγυπτο, ο Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφθεί την Τετάρτη τη Σαουδική Αραβία, όπου θα συναντηθεί με το βασιλιά Αμπντάλα, εισηγητή του ειρηνευτικού σχεδίου του 2002 για το Μεσανατολικό, το οποίο εγκρίθηκε από τον Αραβικό Σύνδεσμο και προβλέπει την αναγνώριση του Ισραήλ με αντάλλαγμα την παραχώρηση κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών.

Μετά το Κάιρο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα αναχωρήσει για την Ευρώπη και θα επισκεφθεί τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου γίνεται με φόντο εκδηλώσεις για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο πλαίσιο αυτό θα επισκεφθεί το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλτ στη Γερμανία και θα παραστεί μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί στη Νορμανδία για την 65η επέτειο της συμμαχικής απόβασης.

Πηγή: news.in.gr

5 σχόλια:

  1. "Η Δημοκρατία, το κράτος δικαίου, η ελευθερία του λόγου, η ανεξιθρησκία δεν είναι απλώς οι αρχές της Δύσης που πρέπει να προωθηθούν σε αυτές τις χώρες αλλά πιστεύω ότι είναι παγκόσμιες αξίες, τις οποίες μπορούν να αγκαλιάσουν ως τμήμα της εθνικής ταυτότητάς τους" - η πιο όμορφη δήλωση που έχω ακούσει από πολιτικό εδώ και πολύ καιρό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω ότι, ο Πρόεδρος Ομπάμα, θα έκανε την διαφορά, ΑΝ-λέω άν-αναφερόταν σε ΔΙΑΛΟΓΟ των πολιτισμών, σε αντιδιαστολή με την ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ, και διακήρυττε ότι η Δύση είναι έτοιμη να προχωρήσει στην προπαρασκευή των προϋποθέσεων αυτού του διαλόγου.
    Το τμήμα της δήλωσής του ότι "..πρέπει να προωθηθούν (οι αρχές της Δύσης) σε αυτές τις χώρες..", συνιστά μονομέρεια και αποτελεί ένα πολύ σαθρό υπόβαθρο γιά την έναρξη ενός διαλόγου αυτού του είδους.
    Ασφαλώς γνωρίζει, ότι κάθε γεωγραφική περιοχή, λειτουργεί διαλεκτικά πρός τις υπόλοιπες, μέσω του πολιτισμού και της κουλτούρας της, και δεν είναι πάντα απαραίτητο να ενστερνησθεί τις αρχές της Δύσης γιά να λειτουργήσει συνεργατικά.
    Άλλωστε, η υιοθέτηση αυτών των αρχών, προϋποθέτει πρωτίστως αν μη τι άλλο, την δικαιώτερη κατανομή του παγκόσμιου πλούτου, δηλαδή τον υποβιβασμό κατά τι, της δυτικής ευμάρειας.
    Χωρίς αυτή την προϋπόθεση, η ακρίβεια της δήλωσης είναι εξαιρετικά αμφισβητούμενη.
    Εκτός και αν ο πρόεδρος Ομπάμα, εννοεί ότι, η Δημοκρατία και η ελευθερία του λόγου, θα επιτρέψουν την οικοδόμηση Δυτικών κοινοβουλευτικών θεσμών, μέσω των οποίων, θα συνεχισθεί απο την Δύση ο αποικιοκρατικός έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πηγών αυτών των χωρών.
    Ίσως, ο έλεγχος αυτός μέσω του Ισλάμ της αμάθειας και του φανατισμού, να έχει αποδώσει ό,τι μπορούσε να αποδώσει μέχρι σήμερα και, να έφτασε πλέον η στιγμή κατά την οποία, οι Ιμάμηδες και οι Αγιατολάχ, να ερμηνεύσουν διαφορετικά το Κοράνι, στην πιό ήπια μορφή του. Το Κοράνι καθ' εαυτό άλλωστε, επιτρέπει την ερμηνεία του και κατά τους δύο τρόπους. Την ακραία και την ήπια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H στρατηγική συμμαχία της Δύσης με το Ισλαμ στοχεύει στην εξόντωση του Ορθόδοξου κόσμου, και κυρίως της Ρωσίας.

    Η Ελλάδα χωρίς κανένα όραμα και προοπτική, βρίσκεται στο στρατόπεδο αυτών που θέλουν την καταστροφή της...

    Οι Ορθόδοξες χώρες πρέπει να ενωθούν, οι Ορθόδοξες Βαλκανικές χώρες να δημιουργήσουν το Βαλκανικό κράτος, και οι Ορθόδοξες χώρες να ενωθούν με την Ρωσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ χύμα και αέρα πατέρα τον κόβω... ίδια αμερικανική νοοτροπία με άλλη φρασεολογία... αλλά μασάει η κατσίκα ταραμά O'Bamia; Η Ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία πάντως δυστυχώς μασάει και παραμασάει... Ο ελληνικός λαός μόνο (κι άλλα) δεινά έχει να περιμένει από σένα και ο Θεός να βάλει το χέρι του...Αγαίο Κύπρο Θράκη μας τα τέλειωσε ο Μπους, εσύ θα μας τελειώσεις και την Μακεδονία και σε 50-60 χρόνια έρχεται και το Ιόνιο... κι από πίσω Υπουργεία και Ιδρύματα να πανηγυρίζουν για μεγάλες εθνικές επιτυχίες...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποιόν δουλεύουν πως ξαφνικά ξύπνησε η Αμερική, συγνώμη ο Ομπάμα ένα πρωί και είπε. Από σήμερα θα αγαπώ όλους τους μουσουλμάνους τη ωραία! Ηλίου φαεινότερο ότι εξυπηρετεί συμφέροντα των εβραίων, με ανοίγματα αρχικά προς χώρες κλειδιά, και στη συνέχεια σε χώρες που ελέγχουν τα πετρέλαια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.