8/6/09

Η κυριαρχία του ΕΛΚ ανοίγει διάπλατα το δρόμο για επανεκλογή Μπαρόζο


Ο Ζοζέ Μπαρόζο στην κάλπη των ευρωεκλογών

Σε θέση ισχύος
Η επικράτηση των συντηρητικών κομμάτων στις ευρωεκλογές ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την επανεκλογή του Ζοζέ Μπαρόζο στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρά τις σφοδρές επικρίσεις εναντίον του.
Τα exit poll δείχνουν ότι τα κόμματα της κεντροδεξιάς, που στηρίζουν τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας για την ανανέωση της θητείας του στην Κομισιόν, παραμένουν η κυρίαρχη πολιτική δύναμη του Ευρωκοινοβουλίου.
Ήδη πριν από την ψηφοφορία, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -η θητεία του οποίου λήγει τον Νοέμβριο- βρισκόταν σε θέση ισχύος, δεδομένης της υποστήριξης της πλειοψηφίας των Ευρωπαίων ηγετών προς το πρόσωπό του.
Σε αυτούς εναπόκειται κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στις 18 και 19 Ιουνίου να υποδείξουν τον υποψήφιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το όνομα του οποίου θα τεθεί προς έγκρισιν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Για να έχουν ελπίδες να ανατρέψουν την τάση και να συγκροτήσουν ένα μέτωπο εναντίον του Μπαρόζο, οι δυνάμεις της ευρωπαϊκής αριστεράς έπρεπε να έχουν καταγράψει καλύτερες επιδόσεις.
Επιπλέον, οι υποστηρικτές μεταξύ των Σοσιαλιστών ηγετών της παρουσίασης μιας εναλλακτικής πρότασης στον Ζοζέ Μπαρόζο εμφανίσθηκαν χωρισμένοι.
Οκτώ Σοσιαλδημοκράτες πρώην ηγέτες κάλεσαν την περασμένη Τρίτη με ανοικτή τους επιστολή τη δική τους πτέρυγα να εμποδίσει την ανανέωση της θητείας του Ζοζέ Μπαρόζο.
Ωστόσο, ο νυν πρόεδρος της Κομισιόν έχει την υποστήριξη τριών κεντροαριστερών ηγετών, των πρωθυπουργών της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, της Ισπανίας Χοσέ Θαπατέρο και της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες.
Η θητεία Μπαρόζο τα τελευταία πέντε έτη στιγματίστηκε από μια σοβαρή θεσμική κρίση μετά την απόρριψη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος και στη συνέχεια από τις δυσκολίες για την υιοθέτηση της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Πολλοί του προσάπτουν επίσης ότι καθυστέρησε υπερβολικά να αντιδράσει στην οικονομική κρίση, εξαιτίας της πίστης του στην αυτορύθμιση των αγορών.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.