15/9/09

Ξεσκεπάστηκε ο ρόλος της Τουρκίας στο θέμα της λαθρομετανάστευσης


Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων
Tην τουρκική στάση για την παράνομη μετανάστευση κατήγγειλε η Ντ.Μπακογιάννη


Ως «κοντόφθαλμη» κατήγγειλε την αντιμετώπιση της Τουρκίας στην παράνομη μετανάστευση η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων με αφορμή το περιστατικό με ελικόπτερο της Frontex.
«Η κοντόφθαλμη αντιμετώπιση της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης Καταπολέμησης της Λαθρομετανάστευσης από την Τουρκία είναι πραγματικά απογοητευτική», τόνισε από τις Βρυξέλλες η υπουργός, αναφερόμενη στη διά ασυρμάτου παρενόχληση ελικοπτέρου της FRONTEX από τουρκικό ραντάρ.
Σε δηλώσεις της για το περιστατικό, η Ντ.Μπακογιάννη είπε ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ελληνικής πλευράς, την ώρα της παρενόχλησης ο πιλότος είχε εντοπίσει και παρακολουθούσε σκάφος που μετέφερε λαθρομετανάστες να προσεγγίζει τις ελληνικές ακτές του Φαρμακονησίου, ενώ στην περιοχή και εντός ελληνικών χωρικών υδάτων καταγράφηκε η παρουσία τουρκικής ακταιωρού.
Σύμφωνα με την υπουργό, τα γεγονότα αυτά καθιστούν «προφανείς» τους στόχους των τουρκικών προσπαθειών παρενόχλησης της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης Καταπολέμησης της Λαθρομετανάστευσης. Τόνισε παράλληλα ότι για άλλη μια φορά η Τουρκία, αντί να συνδράμει στην αντιμετώπιση του φαινομένου, «αθετεί τις δεσμεύσεις της» και πως η καταγεγραμμένη παρουσία της τουρκικής ακταιωρού «εγείρει σοβαρά ερωτήματα».
Η υπουργός Εξωτερικών σημείωσε στη συνέχεια ότι πέραν της ενημέρωσης σε κοινοτικό επίπεδο, η Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα θα προβεί σε διάβημα προς το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Στο συμβούλιο εξετάστηκε επίσης η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, με την Ντ.Μπακογιάννη να εκφράζει τη συμφωνία της με τους Ευρωπαίους εταίρους της για την ανάγκη διαμόρφωσης κοινοτικής θέσης ενόψει της συνάντησης της Ομάδας των 20 στις ΗΠΑ. Με «ενιαία φωνή», είπε η υπουργός, θα πρέπει να παρουσιαστεί η Ένωση και στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα που θα γίνει στην Κοπεγχάγη.
Η υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη ότι στο Συμβούλιο συζητήθηκαν τα θεσμικά ζητήματα που απασχολούν την Ένωση και τις αλλαγές που θα επιφέρει η Συνθήκη της Λισαβόνας, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά με την επικύρωσή της.
Απαντώντας τέλος σε ερώτηση για το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς της για τη θέση υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ, που θα δημιουργηθεί εφόσον τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβόνας, η Ντ. Μπακογιάννη είπε ότι είναι πρόωρο να μιλά κανείς για πιθανές προσωπικότητες και αξιώματα καθώς θα πρέπει να διασφαλιστεί πρώτα ότι το ιρλανδικό δημοψήφισμα για την έγκριση της Συνθήκης θα έχει θετική έκβαση.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

5 σχόλια:

  1. Δεν ειναι τυχαίες οι αντιδράσεις της Άγκυρας (βλ. και http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/07/blog-post_7503.html): Έχουν κατά καιρούς συληφθεί αξιωματικοί των ειδικών δυνάμεων της "φίλης και συμμάχου" να περνούν σε Ελληνικά νησιά λαθρομετανάστες σε ρόλο "δουλέμπορου", με αποτέλεσμα να ωρύεται η Τουρκία μέχρι να τους παραδώσουμε τελικά πίσω, όπως έχουν γίνει μονοπάτια διάβασης από Τούρκους "δουλέμπορους" τα ναρκοπέδια στον Έβρο ώστε να χαρτογραφηθούν πρακτικά και τέλος με το σημερινό ακόμα άρθρο διαφαίνεται η κρατική (και όχι παρακρατική) ομπρέλα προστασίας που παρέχει το Τουρκικό κράτος στα κυκλώματα δουλεμπόρων.
    Η μία όψη του νομίσματος είναι ο εύκολος πλουτισμός διεφθαρμένων αξιωματικών της εκεί (και δυστυχώς μερικές φορές και της εδώ) μεριάς.
    Η άλλη όψη είναι πιο ζοφερή: Τη δεκαετία του '80 ο Τουργκούτ Οζαλ έλεγε πως δε θα χρειαστεί να γίνει πόλεμος με την Ελλάδα διότι σε 30 χρόνια η Τουρκία θα είναι 20 πλάσια σε πληθυσμό και απλά θα..εποικήσει τα νησιά "χωρίς να πέσει τουφεκιά". Η Τουρκία συστηματικά προωθεί λαθρομετανάστες στο εσωτερικό της Ελλάδας σε μια προσπάθεια αλλοίωσης του κοινωνικού ιστού στις μεγαλουπόλεις αλλά και τις ακριτικές περιοχές, ενδεχομένως με την ύπαρξη ακραίων στοιχείων μεταξύ τους οι οποίοι θα δρούν ως "πυρήνες εν υπνώσει" σε περιπτώσεις αντάρτικου πόλεων (βλ Δεκέμβριος '08 και ενδεχόμενη Ε/Τ κρίση). Με τον τρόπο αυτό επιταχύνει τα αποτελέσματα της δημογραφικής συρίκνωσης που απειλεί τη χώρα μας (βλ. και http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=37342) και εισάγει παραμέτρους ασσύμετρης απειλής με ενδεχόμενη ικανότητα ελέγχου (ή και όχι) αυτης.
    Ο Καραμανλής έκανε κάποια θετικά βήματα στην Ελληνική εξωτερική πολιτική ότι και να λέν. Ένα από αυτά ήταν και η ενεργοποίηση της FRONTEX και δεν είναι τυχαίες ούτε οι αντιδράσεις (σχεδόν πανικού) της Τουρκίας , ούτε των Ελλήνων "ακτιβιστών" (βλ. διαμαρτυρίες κατά της FRONTEX στο λιμάνι της Μυτιλήνης).

    Λύσεις υπάρχουν και κρύβονται στους υγιώς σκεπτόμενους Έλληνες.
    Συγνώμη για το μακροσκελές του σχολίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ποιο αντάρτικο πολεων και δεκεμβρη βρε ιασπης

    τη βλακείες γράφεις


    δεν παίζεσαι

    άντε και στο σχέδιο Ιμπραήμ της 80χρονοις γιαγιάς που έκαψε την Ηλια και του αγρότη του 60χρονου με τη φωτιά στην Αττική...

    Η ανεξάρτητη κοινωνική δράση των πολιτών τσούζει ολοι κάτω απο το άρμα των διεφθαρμένων κομμάτων πρέπει να βρίσκονται......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανωνυμε φιλε 4.16.Απο το υφος του σχολιου σου φαινεται οτι ζεις στον κοσμο σου και δεν διερωτηθηκες πως ειναι δυνατον τα κακα σ'αυτον τον τοπο να τα κανουν 'οργισμενοι ανηλικοι,γεροι που καινε χορτα και γριες που αναβουν την σομπα τους'.Ακομα και τα ξεπουλημενα ΜΜΕ αν ακουγες θα μαθαινες οτι οι φλογες ξεπηδησαν απο πολλα σημεια ταυτοχρονα με λαμψεις και κροτους,στις περισσοτερες φωτιες και μαλιστα σε δυσβατα μερη.Τωρα αν νομιζεις οτι οι γρηες εχουν την ικανοτητα να βρισκονται σε πολλα μερη ταυτοχρονα,μπραβο σου εχεις φαντασια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 4:16 οικολόγος πράσινος Φον Κεμάλ Τρεμόπουλος είσαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 4:16 ,

    δεν παίζεσαι , ποια "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ κοινωνική δράση" ;
    ...όλοι κάτω από το άρμα των διαφθαρμένων κομμάτων , όπως λες κι εσύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.