15/9/09

Σημαντική πρόοδο βλέπει η Μαδρίτη

Ο ΠΡΕΣΒΗΣ της Ισπανίας στην Άγκυρα, Joan Clos Μatheu, του οποίου η χώρα θα αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το πρώτο εξάμηνο του 2010, αφού ανέφερε ότι αγαπά την Τουρκία και ότι αυτή εντός των τελευταίων 20 ετών έχει πραγματοποιήσει μια μεγάλη πρόοδο, πρόσθεσε:


«Η πολιτική ατμόσφαιρα της Τουρκίας παρουσιάζει κινητικότητα. Κυρίως δε την τελευταία περίοδο έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές αλλαγές. Άκρως σημαντικό είναι και το κουρδικό άνοιγμα της Κυβέρνησης. Οι εργασίες, οι οποίες πραγματοποιούνται για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάθε μέρα ωθούν τη χώρα περισσότερο μπροστά. Πιστεύω ακράδαντα ότι η Τουρκία, η οποία είναι μια μεγάλη και ανεπτυγμένη χώρα, θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Μην μας πιέσετε για τους λιμένες»
Ο Νταβούτογλου κάλεσε τους Ευρωπαίους να στραφούν προς τη Λευκωσία

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣΕξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ζήτησε από τους πρέσβεις των χωρών της ΕΕ όπως οι χώρες τους ασκήσουν πιέσεις στην κυπριακή Κυβέρνηση ώστε να υπάρξει ένας συμβιβασμός στις τρέχουσες συνομιλίες για το Κυπριακό, αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Τodayszaman.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Νταβούτογλου προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια δείπνου με την ευκαιρία της διακοπής της μουσουλμανικής νηστείας (ιφτάρ) την περασμένη Παρασκευή. Το δείπνο παρέθεσε προς τιμήν του ο πρέσβης της Σουηδίας στην Άγκυρα Κρίστερ Ασπ, του οποίου η χώρα κατέχει αυτή την περίοδο της προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο δείπνο ήταν προσκαλεσμένοι και άλλοι πρέσβεις των χωρών της ΕΕ.

«Η τουρκική διπλωματία είναι ευέλικτη, αλλά γνωρίζει πότε να λέει “όχι”», φέρεται να δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου σύμφωνα με μη κατονομαζόμενες «αξιόπιστες» πηγές που επικαλείται η εφημερίδα. Ο κ. Νταβούτογλου φέρεται να προειδοποίησε ότι «η εποικοδομητική προσέγγιση της Άγκυρας στο Κυπριακό δεν θα πρέπει να παρερμηνευτεί ως δείγμα αδυναμίας» και διαμαρτυρήθηκε για την απουσία χρονοδιαγράμματος στις τρέχουσες συνομιλίες, ενώ παραπονέθηκε και για την «αδιάλλακτη στάση» της ελληνοκυπριακής πλευράς. «Τη στιγμή που η κατάσταση είναι αυτή, μη φέρνετε μπροστά μας το θέμα των λιμανιών ως πρόβλημα», φέρεται να δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου προς τους πρέσβεις των χωρών της ΕΕ. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Εισερχόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο 3-4 μηνών.

Η ε/κ πλευρά θέλει να αρχίσει την περίοδο των συνομιλιών από την αρχή. Η ΕΕ πρέπει πλέον να λάβει μια απόφαση. Εάν με κωλυσιεργίες περάσει ο καιρός και δεν γίνει τίποτε και έρθετε και μας ρωτήσετε “γιατί δεν ανοίξατε τους λιμένες σας”, τότε αυτό δεν θα είναι δίκαιο. Η τουρκική διπλωματία είναι ελαστική, όμως γνωρίζει πολύ καλά πού πρέπει να πει “όχι”».

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

6 σχόλια:

  1. «Μην μας πιέσετε για τους λιμένες»

    Εδώ δεν καταργείται κάθε έννοια νομιμότητας, εκ μέρους περισσότερο της ΕΕ πατά της Τουρκίας, αλλά και σοβαρότητας και απλής λογικής.

    Η παραπάνω φράση-έκκληση του Νταβούτογλου θα έπρεπε να είναι εντελώς αδιανόητη. "Δεχτείτε μας, έστω και αν δεν αναγνωρίζουμε ένα κράτος-μέλος σας", λέει ουσιαστικά.

    Με τόσο απροσχημάτιστο κυνισμό, νομίζετε ότι η ΕΕ μπορεί να κρατήσει για πολύ ακόμη; Κι αν το κατάπτυστο αίτημα γίνει δεκτό, ποιος ξέρει τι άλλο θα ζητήσει η Τουρκία μετά. ΑΙΣΧΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφού οι καραγκιόζηδες οι πολιτικοί μας άφησαν την εντύπωση ότι ο σφαγέας ΑΤΤΙΛΑΣ δεν φταίει για την διχοτόμηση του νησιού, αλλά το ΟΧΙ των Ελληνοκυπρίων, άντε τώρα να μεταστρέψεις το κλίμα. Χρειάζεται σοβαρή προσπάθεια και εργασία. Αλλά τώρα δεν μπορούμε έχουμε σοβαρά πράγματα να κάνουμε. Εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ότι πρόκειται για Καραγκιόζηδες δεν υπάρχει καμμιά αμφιβολία. Όσον αφορά το τι εντύπωση αφήνουν οι πολιτικοί μας στους ξένους για το άλφα ή βήτα θέμα που αφορά την Τουρκία ή την εισβολή στην Κύπρο, δεν μας έχουν ανάγκη να τα μάθουν από μας οι ξένοι, τα ξέρουν πολύ καλά και από μόνοι τους. Ίσως κάτι θέλει να πουλήσει και η Ισπανία στην Τουρκία. Ακούστηκε κάποτε ότι η Τουρκία φιλοδοξεί να αποκτήσει αεροπλανοφόρο. Η Ισπανία έχει την τεχνολογία. Ίσως γλύφεται να της ναυπηγήσειο κανένα... Έτσι είναι η ζωή. Εμείς ενώ θα μπορούσαμε να φτιάχνουμε ΤΑ ΠΑΝΤΑ, πέσαμε, μας ρίξανε στο "λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ' αγόρι μου...", μόνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. {ο κ. Νταβούτογλου προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια δείπνου με την ευκαιρία της διακοπής της μουσουλμανικής νηστείας (ιφτάρ) την περασμένη Παρασκευή. Το δείπνο παρέθεσε προς τιμήν του ο πρέσβης της Σουηδίας στην Άγκυρα Κρίστερ Ασπ, του οποίου η χώρα κατέχει αυτή την περίοδο της προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο δείπνο ήταν προσκαλεσμένοι και άλλοι πρέσβεις των χωρών της ΕΕ.}


    Άντε Ευρωπαίοι να μαθαίνετε τα ...αντέτια να μην αισθάνεστε ξένοι πλέον, στη γεμάτη Μουσουλμάνους, Ευρώπη!

    Iσπανέ Πρέσβη που αγαπάς την Τουρκία, αν την βάλετε στην ΕΕ εσείς που τη στηρίζετε, εσείς αποκλειστικά να λάβετε στις χώρες σας και τα εκατομμύρια των Τούρκων που θα ξεχυθούν στην Ευρώπη.Σας αρέσει αυτή η συμφωνία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ε να μπει και το Μαρόκο στη ΕΕ φίλοι Ισπανοί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φιλε ανωνυμε 6.22,φαινεται οτι τα γευματα ειχαν καλο 'επιδορπιο' και σαλεψανε κατι ξανθα και λυγερα πρευσβευτακια,γι'αυτο βλεπεις εχουν φαγωθει ολοι οι σκανδιναυουντες υπερ της μυστακοφορου φιλης τους τουρκιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.