15/9/09

Πιό 'ευρωπαϊκός' γίνεται ο South Stream

EDF: Προς απόκτηση ποσοστού στον αγωγό South Stream
Σύμφωνα με δημοσίευμα στην Kommersant

Ποσοστό 10% στον αγωγό φυσικού αερίου South Stream πιθανόν να αποκτήσει η Electricite de France, δίνοντας στη Γαλλία ρόλο σε άλλο ένα ενεργειακό πρότζεκτ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα Kommersant.

Επικαλούμενη πηγές στη βιομηχανία ενέργειας, η εφημερίδα αναφέρει ότι η Gazprom και η EDF θα υπογράψουν σύντομα μνημόνιο κατανόησης (MoU). Το θέμα φαίνεται να συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν με το Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Φιγιόν.

«Το θέμα αυτό συζητήθηκε. Η συζήτηση ήταν εποικοδομητική», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πέσκοφ, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.

Ο South Stream θα διασχίζει υποθαλασσίως τη Μαύρη Θάλασσα και θεωρείται ως ο βασικός ανταγωνιστής του αγωγού Nabucco, ο οποίος έχει τη στήριξη της Ε.Ε. και των ΗΠΑ και στοχεύει στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία.
Ναυτεμπορική

8 σχόλια:

  1. Πως το είπαμε; «Τα συμφέροντα μεγάλα και η πατρίδα μας μικρή»... Γι’ αυτό ας την κάνουμε ακόμα μικρότερη «επαναδιαπραγματευόμενοι» και φοβούμενοι μην πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας απ’ την οργή του «πλανητάρχη». Η λεπτομέρεια σ’ αυτή την υπόθεση είναι ότι δεν υπάρχει πλέον «πλανητάρχης» παρά μόνο στα μυαλά ορισμένων «ελλήνων» πολιτικών και διαμορφωτών της κοινής γνώμης που για τις υπηρεσίες τους μονίμως αμείβονται πλουσιοπάροχα. Να τους χαιρόμαστε και με τις υγείες μας. Αλλά αργότερα ας μην μοιρολογούμε λέγοντας ότι «Είμαστε μια μικρή περιφερειακή χώρα, δίχως πολλές δυνατότητες…» γιατί δεν φταίει η χώρα αλλά αυτοί που κάνουν την χώρα μικρότερη με την πολιτική τους.

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΓΑΠ αποφάσισε. Μόνο αν περνάει μέσω Μινεζότας ο σάουθ στρημ και ο μπουργκάς-Αλεξ/πολη θα παι το ναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ντροπή σας Γάλλοι που δεν καταλαβαίνετε ότι οι μη Αμερικάνικοι αγωγοί είναι αντιοικολογικοι και βλαβεροί. Ελάτε να σας μάθουν τα φυντάνια μας να προσέχετε το περιβάλλον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα φαινόμενα μέχρι στιγμής δείχνουν ότι ο SS κερδίζει έδαφος, έναντι του Nabouco.

    Αυτό που με προβληματίζει έμενα (θετικά) είναι η πρόβλεψη Πούτιν, ότι μόνο ο ένας αγωγός θα κατασκευαστεί τελικά.
    Όποιος δλδ πάρει κεφάλι, θα σωριάσει τον άλλο στο καναβάτσο.

    Μια σημαντική διαφορά λοιπόν που έχουν οι δυο αγωγοί, είναι ότι ενώ στον Nabucco, οι Τούρκοι θα μπορούν να χαϊδεύουν βάνες που διακόπτουν την τροφοδοσία της Ρωσικής θαλπωρής προς τον Ευρωπαϊκό χειμώνα, με τον SS κάτι τέτοιο είναι μάλλον αδύνατο.

    Δεν αποκλείεται λοιπόν όταν οι Ευρωπαίοι διαπιστώσουν ιδίοις ομασι, ότι οι Τούρκοι είναι πολύ χειρότεροι εκβιαστές από τους Ουκρανούς, να γείρουν την πλάστιγγα, υπέρ του SS.

    Και αν επαληθευτεί η πρόβλεψη του Πουτιν, τότε η Τουρκία, με την τακτική του υποστηρίζουμε και τον αστυφύλακα και τον χωροφύλακα, θα έχει προκαλέσει μια σοβαρή βλάβη στα δικά της συμφέροντα, αλλά και στο διαπραγματευτικό της υπομόχλιο, να εισέλθει στην ΕΕ.

    Ίδωμεν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο ΓΑΠ θα πολεμήσει με σθένος ό,τιδήποτε δεν συμβαδίζει με τα Αμερικανικά συμφέροντα,α ταβ οποία θα άπτονται ή μη των Τουρκικών, αδιάφορο!! Είναι έτοιμος να μας αφήσει γυμνούς από τα πάντα αν έτσι ζητήσει η μαμά USA. Η Ντόρα μπροστά του θα αποδειχθεί Αρσακειάδα. Θα την επιθυμήσουμε, όπως λέγαμε και για τον Μπους σε σχέση με τον Ομπάμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπορει να με αποκαλέσετε ευφάνταστο,αλλα όπως βλέπω στον παραπάνω χαρτη την πορεία του Τουρκικού αγωγού, ερχεται στο μυαλό μου η πορεία του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς(1572)προς την Βιέννη.Τελικά καποια οικονομοπολιτικά κέντρα φαινεται οτι εχουν πολύ αρρωστημένα μυαλά!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επειδή δεν ξέρω από αγωγούς, ο SS διχάζεται στα σίγουρα ή θα γίνει μόνο το βόρειο τμήμα του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η ακριβής χάραξη του SS δεν έχει γίνει ακόμα.
    Στον χάρτη φαίνεται ένα προσχέδιο, στο οποίο διακρίνεται η νότια διακλάδωση του αγωγού να περνά από την Ελλάδα.

    Δεν είναι καθόλου σίγουρο όμως αυτό.
    Ηδη ο Πούτιν, ανησυχώντας για την φιλοαμερικανική στάση της Βουλγαρικής κυβέρνησης, αλλά και της αυριανής Ελληνικής "πράσινης", φροντίζει έξυπνα να κρατά τα χαρτιά του ανοιχτά, ως προς την τελική χάραξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.