21/9/09

Τουρκία-Για πρώτη φορά θα ανέβει θεατρική παράσταση στη κουρδική γλώσσα στο Ντιγιάρμπακιρ.

Η ΕΕ έχει ανακοινώσει ότι η Τουρκία πρέπει να λάβει μέτρα για την βελτίωση των πολιτιστικών και πολιτικών δικαιωμάτων των μειονοτήτων που διαμένουν στο έδαφός της.


Ενα κρατικό θέατρο στη Τουρκία θα ανεβάσει μία παράσταση εν μέρει στην κάποτε εκτός νόμου κουρδική γλώσσα,για πρώτη φορά ,μετέδωσαν σήμερα κρατικά μέσα ενημέρωσης,στο πλαίσιο των μέτρων της κυβέρνησης για βελτίωση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και για να υπάρξει ανταπόκριση στα κριτήρια που έχει θέσει η ΕΕ.

Το θεατρικό έργο με τίτλο "Living Death" για τα "εγκλήματα τιμής"των γυναικών,θα παρουσιαστεί την 1-η Οκτωβρίου στο Ντιγιάρμπακιρ,την μεγαλύτερη πόλη της ΝΑ Τουρκίας όπου διαβιούν κυρίως Κούρδοι,μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

Η κουρδική γλώσσα που έχει σχέση με τα περσικά,ήταν απαγορευμένη στη Τουρκία μέχρι το 1991.Την ομιλούν Κούρδοι που αποτελούν το 17% περίπου των 71 εκατομμυρίων Τούρκων.
Πιεζόμενη από την ΕΕ στην οποία θέλει να ενταχθεί η Τουρκία,η Αγκυρα χαλάρωσε τους περιορισμούς στη κουρδική γλώσσα παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευσή της σε ορισμένους δημόδιους τομείς.. Στις αρχές του χρόνου,το κρατικό δίκτυο TRT λειτούργησε ένα τηλεοπτικό σταθμό που εκπέμπει στα κουρδικά.

Η ΕΕ έχει ανακοινώσει ότι η Τουρκία πρέπει να λάβει μέτρα για την βελτίωση των πολιτιστικών και πολιτικών δικαιωμάτων των μειονοτήτων που διαμένουν στο έδαφός της.
ΕΞΠΡΕΣΣ

2 σχόλια:

  1. Τί μεγάλη παραχώρηση της Τουρκίας ! Μένω έκθαμβος απο την αλλαγή στάσης της απέναντι στους Κούρδους ! Εκπλαγήκαμε όλοι απο την μεγαλοθυμία και την άδεια θεατρικής παράστασης !

    Καλά νομίζουν, ότι έχουν να κάνουν με ηλίθιους ή με παιδιά που τα ξεγελάς με μια καραμέλα ;
    Το ασήμαντο, το γιγαντώνουν, τα σοβαρά τα γελοιοποιούν. Οι Κούρδοι έχουν τώρα την ευκαιρία να διεκδικήσουν την αυτονομία τους. Αν δεν εκμεταλευτούν αυτές τις ευνοϊκές συγκυρίες, θα μείνουν στην ίδια και χειρότερη θέση απο πριν. Η Τουρκία έχει καταλάβει ότι ο χρόνος κυλά με το μέρος του Κουρδικού λαού και γι αυτό κάνουν επιθέσεις "φιλίας". Οι Κούρδοι το έχουν καταλάβει ; Απο την άλλη η προοπτική ένταξης της γείτονος στην Ε.Ε την πιέζει να συντομεύει με το Κουρδικό πρόβλημα και να το λύσει σχετικά ανώδυνα.
    Οι Κούρδοι όμως δεν έχουν ανάγκη να βιάζονται. Εδώ χρειάζεται υπομονή, γιατί ο επιδιωκόμενος στόχος της δημιουργίας ανεξάρτητου κράτους, ήδη προβάλλει στον ορίζοντα. Οι ευκαιρίες δεν είναι συχνές. Όταν παρουσιάζονται τις εκμεταλεύεσαι στο έπακρο.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. i-R World »
    Άρχισε η διαδικασία… επιστροφής του Οτζαλάν στη Συρία;
    24 Σεπτέμβριος 2009 Leave a Comment

    Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ, ο οποίος κάλεσε τη Συρία του Μπασάρ Αλ Άσαντ να δεχθεί μέλη του εκτός νόμου (στην Τουρκία) Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, του γνωστού μας PKK, ενέργεια που θα βοηθήσει τον τουρκικό «αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας»!

    Οι δηλώσεις υποδηλώνουν την παρουσία πλούσιου διπλωματικού παρασκηνίου, με αιχμή βέβαια τις μυστικές υπηρεσίες, όπως συνηθίζεται γενικότερα στη Μέση Ανατολή. Η θέση της Συρίας, όπως έχει διατυπωθεί από τον ίδιο τον Άσαντ, είναι ότι θα μπορούσε να γίνει αυτό υπό την προϋπόθεση αφοπλισμού της οργάνωσης.

    Ενδεικτικές των ζυμώσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Κουρδικό, ως αποτέλεσμα της τουρκικής αδυναμίας να δώσει αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα, σε συνάρτηση πάντα με τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, ήταν και οι δηλώσεις-μήνυμα του στρατηγού Μπασμπούγ, με αποδέκτη πάλι το PKK, να εγκαταλείψει τον ένοπλο αγώνα, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο πρόβλημα…

    Όλα δείχνουν, ότι το «ζητούμενο» στις «δημόσιες ρητορικές ανταλλαγές» των πραγματικών πρωταγωνιστών στην πολιτική ζωή των δυο χωρών (οι στρατιωτικού στην Τουρκία δηλαδή…), φαίνεται πως πιθανότατα θα αποτελέσει συμφωνία ανάμεσα στις δυο χώρες. Το ερώτημα που τίθεται πλέον, είναι το αν κάποια στιγμή στο μέλλον, ο ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, που είναι φυλακισμένος στο Ιμραλί, θα καταλήξει στη Συρία, από όπου ξεκίνησε τη διαδρομή του προς την… κρατική τουρκική φιλοξενία που απολαμβάνει σήμερα. Αυτό βέβαια θα γίνει σε δεύτερο χρόνο και αφού η Τουρκία φροντίσει να «πουλήσει» προς κάθε κατεύθυνση την «ανθρωπιστική στάση» που θα έχει επιδείξει, αποσπώντας όσα περισσότερα ανταλλάγματα μπορέσει…

    http://orfni.blogspot.com/2009/09/blog-post_8173.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.