7/9/09

Τρεις φόβοι στη Λευκωσία


Οι εκλογές στην Αθήνα προκαλούν προβληματισμό.Το προηγούμενο του ΠΑΣΟΚ με το σχέδιο Ανάν, πηγή ανησυχιών.


Τρεις φόβοι στη Λευκωσία
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Οι εκλογές στην Αθήνα προκαλούν προβληματισμό
Το προηγούμενο του ΠΑΣΟΚ με το σχέδιο Ανάν, πηγή ανησυχιών.


ΤΑΣΣΟΣ ΠΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟ
Μη διανοηθείς να έλθεις στην Κύπρο

Έντονες ανησυχίες και σοβαρό προβληματισμό προκαλούν στην Κυπριακή Κυβέρνηση οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα. Οι ανησυχίες εκδηλώνονται κυρίως για τρεις λόγους:

1. Στην καθυστέρηση που θα υπάρξει στην αντιμετώπιση κρίσιμων εθνικών προβλημάτων, και ιδιαίτερα του Κυπριακού, ενόψει μάλιστα και της αξιολόγησης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, τον προσεχή Δεκέμβριο.

2. Στην περίπτωση ανάληψης της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και στην αβέβαιη πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει στο Κυπριακό. Οι προβληματισμοί αναπτύσσονται από το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ είχε υποστηρίξει το σχέδιο Ανάν και μάλιστα με τόση επιμονή, ώστε ο Γιώργος Παπανδρέου είχε σπεύσει να προκαταλάβει ακόμη και το διάγγελμα του Προέδρου Παπαδόπουλου, και να εξαγγείλει υποστήριξη του σχεδίου. Ο εκλιπών Πρόεδρος δεν είχε ποτέ λησμονήσει την υπόσκαψη που ΠΑΣΟΚ και σε επισκέψεις του στην Αθήνα και σε κατ' ιδίαν επαφές του με το Γ. Παπανδρέου του είχε σαφώς τονίσει: «Μη διανοηθείς να επισκεφθείς την Κύπρο, εάν προηγουμένως δεν απολογηθείς προς τον κυπριακό λαό για τη στάση σου». Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έφερε βαρέως την προσβολή τού τέως Προέδρου και πράγματι δεν επισκέφθηκε την Κύπρο τα τελευταία χρόνια.
Να σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ ουδέποτε αποκήρυξε το σχέδιο Ανάν, και είναι χαρακτηριστική η αόριστη δήλωση που έκαμε χθες ο βουλευτής του κόμματος Πέτρος Ευθυμίου, ο οποίος ήλθε στην Κύπρο για να παραστεί στο μνημόσυνο του Γιάννου Κρανιδιώτη. Όταν δημοσιογράφος ερώτησε τον κ. Ευθυμίου αν το ΠΑΣΟΚ θα στήριζε το σχέδιο Ανάν, όπως έπραξε ο Πρόεδρός του το 2004, ο κ. Ευθυμίου απάντησε γενικολογώντας: «Έχουμε ρητά καταθέσει τις θέσεις μας και δεν χρειάζεται καθόλου να μη στηριζόμαστε σε αυτά που έχουμε δηλώσει και αυτά αποτελούν τον κορμό της πολιτικής μας».

3. Το ενδεχόμενο κανένα εκ των δύο κομμάτων στην Ελλάδα να μην πετύχει αυτοδυναμία στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και η Ελλάδα την κρίσιμη περίοδο του δευτέρου γύρου των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό αλλά και ενόψει της ευρωπαϊκής αξιολόγησης της Τουρκίας το Δεκέμβριο, να ταλανίζεται από εσωτερικά προβλήματα.

Η προειδοποίηση Κυπριανού
Δείγμα των ανησυχιών που προκύπτουν από τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα και τις παρενέργειές τους είναι και τα όσα αποκάλυψε χθες στη «Σημερινή» ο Χρύσανθος Τσουρούλλης. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ενημερώνοντας τον Πρόεδρο Χριστόφια, του είπε: «Πρόεδρε, έχουμε πρόβλημα. Πολύ πιθανή η αλλαγή φρουράς στο Μαξίμου και στο ΥΠΕΞ Ελλάδας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι φεύγει ο Καραμανλής και έρχεται ο Παπανδρέου. Ξέρετε τους συνειρμούς που θα γίνουν στην Κύπρο, αυτήν ειδικά την περίοδο... Οι πληγές που άνοιξε ο Γιώργος με το σχέδιο Ανάν δεν επουλώνονται με τίποτα».

Και στην Ελλάδα
Ανησυχίες, όμως, εκδηλώνονται και στην Ελλάδα όπου υπάρχει προβληματισμός για το γεγονός ότι, ενώ η Ελλάδα θα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και τα πάντα θα είναι σε κατάσταση παραλυσίας, η Τουρκία θα αλωνίζει στην Ευρώπη και αλλού προωθώντας την ενταξιακή της πορεία αλλά και το ρόλο της ως περιφερειακής υπερδύναμης. Η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, το Κυπριακό, το Σκοπιανό και την αξιολόγηση της Άγκυρας και είναι φυσικό μέσα σε προεκλογική περίοδο όλα αυτά να τοποθετηθούν στο ράφι.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ

14 σχόλια:

  1. Τρεις φόβοι στη Λευκωσία....
    Ο ΠΡΩΤΟΣ ΦΟΒΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥΣ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ.
    ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ, ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΚΑΙ ΑΣ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ με τον 7 Σεπτέμβριος 2009 11:17 πμ και επαυξάνω. Όταν οι ίδιοι οι Κύπριοι ψηφίζουν το ανανικό, αγγλόδουλο Χριστόφια, αυτόν που καταδίκαζε τον αγώνα της ΕΟΚΑ, η Αθήνα θα τους μαράνει; Πώς δεν τους μάρανε το 2004, όταν είχαν πρόεδρο της προκοπής;

    Εμείς ξέρουμε ότι ο ΒravoYorgo, ο δωσίπυγος Σημίτης, η Ντόρα και ο Καραμανλής και τα λοιπά σκουπίδια της πολιτικής είναι ξεπουλημένοι. Το θέμα είναι ότι ψηφίζουμε ανθρώπους από τα κόμματα αυτά, επειδή μας "βολεύουν". Κακά τα ψέμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ο ευελικτος οδοστωτηρας βγηκε προεδρος λογω του οτι τον υποστηριξαν τα κομματα του οχι δηκο και εδεκ.
    τωρα εαν αυτα τα κομματα μας ΠΟΥΛΗΣΑΝ για τις υπουργικες καρεκλες και μονον ειναι αλλη ιστορια. θα δουμε συντομα τις πραξεις τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. U.S. military planes take to Russian skies
    permalinke-mail story to a friendprint version

    07 September, 2009, 09:02

    American military planes will soon be seen above Russia after a new transit agreement with the U.S. came into force. It allows America to airlift military equipment to Afghanistan via Russian airspace.


    Two months after President Dmitry Medvedev and his U.S. counterpart Barack Obama pledged to press the reset button, some of those plans are coming to life.

    Washington is now allowed to send military aircraft to Afghanistan through Russia’s airspace. More than four thousand flights per year are scheduled to deliver troops and various types of cargo, including military hardware.

    Read more

    Officials on both sides of the ocean have called it an important step, which proves that Moscow and Washington can cooperate in spheres of mutual interest.

    Many analysts say the current Pakistani transit route Washington uses is dangerous and unreliable, while Moscow gets to add some color to its relations with the West without having to send troops to Afghanistan.

    “Russia will not participate in the Afghan war, because this is a war that has to be ended through negotiation,” said Richard Sakwa of the University of Kent. “Russia is maintaining its independence, but on a basis of its sovereign status, it is cooperating with Western powers.”

    Opium is a major cash crop in Afghanistan, which is exported in the form of heroin – much of which goes into Russia. It is one major reason why Moscow is keen for the foreign troops to gain greater control over the country.

    Meanwhile, according to the Washington Post, the agreement also lets the U.S. save more than $130 million per year on fuel and transport – so the deal appears to be a win-win situation for both sides.


    http://russiatoday.com/USA/2009-09-07/afghanistan-nato-usa-russia.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τα ψεμματα,οι κραυγες,οι εξυπναδες,οι υβρεις και η ισοπεδωση-εξισωση ολων των πολιτικων πρεπει να τελειωσει εδω.οι ανθελληνικοι κυκλοι πολεμουν λυσσαλεα τον Καραμανλη εδω και 5 μιση χρονια-αυτο το πραγμα(υβρεις-ειρωνειες κλπ) δεν εχει ιστορικο προηγουμενο.κραταει αντιστασεις στα εθνικα θεματα και το πληρωνει ακριβα.κι αυτος κανει λαθη,αλλα αντιστεκεται σε γενικες γραμμες.τι να συγκρινω,το Γιωργο;πλακα κανουμε;ή μηπως το κομμα του τουρκοφαγου Ψινακη;ΕΛΕΟΣ-ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ (αν μπορουμε και δε μας πηραν τα μυαλα τα καναλια και οι εφημεριδες των ντοπιων και ξενων συμφεροντων... )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σωστος....12΄48...μονο με καραμανλη
    μποροθμε να ελπιζοθμε σε κατι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Το ΠΑΣΟΚ έχει ως προγραμματική θέση την απόδοση της Ελληνικής ιθαγένειας σε όσα παιδιά γεννιούνται στην Ελλάδα, σε όσα έρχονται στην Ελλάδα και φοιτούν σε Ελληνικό σχολείο για τρία χρόνια, και σε όσους μετανάστες ζουν στην Ελλάδα μερικά χρόνια.

    Αυτό σημαίνει πως σε λίγα χρόνια ένα μεγάλο πλήθος αλλογενών θα παίρνει αποφάσεις για το μέλλον μας. Ακόμα και τώρα τα κόμματα προσπαθούν να προσεταιριστούν τις ψήφους της μικρής ντόπιας Μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, και προσαρμόζουν την πολιτική τους ανάλογα. Φανταστείτε τί θα γίνει όταν θα έχουμε 1-2 εκατομμύρια ξένους ψηφοφόρους. Η μετατροπή της Ελλάδας σε πολυπολιτισμικό, πολυφυλετικό κράτος θα είναι βέβαιη."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, το Κυπριακό, το Σκοπιανό και την αξιολόγηση της Άγκυρας

    παρ'ολα αυτα η επιλογη του προθυπουργου ειναι να παμε σε προωρες εκλογες για να εχει

    νωπη εκλογη

    θα το πιστευα
    θα μου πεις ειναι νωρις αλλα θα το πω τωρα

    να δουμε

    τις τοποθετησεις και τις προεκλογικες δεσμευσεις των κομματαων για τα εθνικα θεματα

    μεχρι τωρα κουβεντα δεν βγαζουν και μενουμε στα γενικα περι της "οικονομικης κρισης"

    ή θελουν να μεινουμε στις ζεμπεκιες τις κουμπαριες και τις απειλες παυλοπουλου οτι θα μας βρει μπροστα του οποιος εμποδισει την ενταξιακη πορεια της τουρκιας ?

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για να μην τρελλαθουμε τελειως σ'αυτη τη χωρα,φιλε ανωνυμε 12.48 και Κοη,τι εκανε ο καραμανλης στα εθνικα θεματα?.Βαζοντας την ντορα υπεξ,οι τουρκατς φτασανε στην Ραφηνα,εχουνε σπασει τα τζαμια των ακριτικων νησιων μας απο τα Φ16 και κοντευουν να στρατοπαιδευσουν στην Ομονοια.Μην πιασω τους σκοπιανους.Αυτη ειναι η μονη ελπιδα λοιπον για τα εθνικα θεματα?.Φυσικα δεν κανω λογο γι'αυτους που ερχονται στην εξουσια,αστα να πανε κι'αυτοι.Αυτα γιατι το ιστολογιο δεν ειναι για πιλιτικες συζητησεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θα μας τρελλάνετε όλους?Ε όχι και πιο πατριωτική πολιτική η ΝΔ.Κατ' αρχήν είχε εξωτερική πολιτική?
    Μήπως είχε και πουθενά πολιτική?Στην οικονομία, την δημόσια υγεία,την παιδεία ή μήπως στην εθνική άμυνα?
    Διέλυσε και αυτά τα λίγα που λειτουργούσαν ακόμη.Η Ντόρα έκανε μόνο δημόσιες σχέσεις για την πάρτη της ενώ ο Μεϊμαράκης ανάθεμα αν ασχολούνταν 10 λεπτά την ημέρα με θέματα του υπουργείου του.Όταν ασχολήθηκε μια μέρα, αποφάσισε να μειώσει τη θητεία μπας και πάρει καμιά ψήφο.
    Ότι και να κάνει το ΠΑΣΟΚ, μόνο καλύτερα θα είναι, γιατί χειρότερα δεν γίνεται.Τουλάχιστον επί ΠΑΣΟΚ μπήκαμε στο ευρώ και η Κύπρος στην ΕΕ.Επί ΝΔ τί καταφέραμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ας πουμε λοιπον και αποσιωπουμενες αληθειες-απαντησεις σε ερωτηματα που τεθηκαν πιο πανω:
    1)Η κυπρος μπηκε στην ΕΕ αφου Σημιτης-Γιωργος ειχαν υποσχεθει οτι θα γινοταν δεκτη η λυση τυπου Αναν που ο Καραμανλης δεν στηριξε και σωθηκε η Κυπρος.Φυσικα με μπροσταρη τον Τασσο.
    2)Στην ΟΝΕ δε θα μας εβαζε η ΝΔ,το κατεξοχην κομμα ευρωπαικης προοπτικης;Αν δεν ηταν ο Εθναρχης Καραμανλης να μας βαλει στην ΕΕ κοντρα στο ΠΑΣΟΚ,θα τρωγαμε ο ενας τον αλλον τωρα....
    3)γιατι να μη μιλαμε πολιτικα στο ιστολογιο;την εξωτερικη πολιτικη ποιος τη χαρασσει,οι εξωγηινοι;
    Θα επανελθω για το τι εκανε ο Καραμανλης στην εξωτερικη πολιτικη.εκανε τοσα που ο εγκεφαλος καποιων δεν επαρκει για να τα αντιληφθει.ισως δε θελουν να τα δουν για να δικαιολογησουν τις πολιτικες επιλογες τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πασοκ σημαίνει:ΥΠΕΠΘ η Δαμανάκη!,στήριξη σε σχέδια τύπου Ανάν,στήριξε σε ομάδες τύπου Παρατηρητήριο Ελσίνκυ (Δημητράς-Βαλλιανάτος) όπως έκανε ως ΥΠΕΞ ο Γιωργάκης,υπογραφή συμφωνιών τύπου Μαδρίτης που τώρα επικαλούνται οι Τούρκοι και την είχε υπογράψει ο Γιωργάκης,γενικά τι να πούμε για το ΠΑΣΟΚ;και ιδίως για το ΠΑΣΟΚ του Γιωργάκη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. 1)Θυμάται κανείς ποια ήταν η θέση της ΝΔ στο σχέδιο Ανάν?Εξέφρασε θέση?Ήταν αρνητική?

    2)Θυμάται κανείς ΜΙΑ(1) επιτυχία της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής επί ΝΔ?Το να φτάνεις στην χρήση ή στην απειλή χρήσης βέτο την τελευταία στιγμή για να μην μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ δεν είναι επιτυχία, είναι κατάντια.

    3)Θυμάται κανείς μια σημαντική αμυντική προμήθεια της ΝΔ που να έγινε με διαγωνισμό?

    4)Θυμάται κανείς ποιά ήταν η ΠΡΩΤΗ απόφαση του George Bush junior την επομένη της τελευταίας εκλογής του ως προέδρου των ΗΠΑ?Θα το μαρτυρήσω!Η αναγνώριση των Σκοπίων ως Μακεδονία.Ο οικογενειακός φίλος των Μητσοτακαίων...

    5)Θυμάται κανείς πότε έννιωσε υπερήφανος για κάτι που κατάφερε η ηγεσία αυτής της χώρας τα τελευταία 6 χρόνια?

    6)Θυμάται κανείς έναν νόμο ή ένα μέτρο της ΝΔ που να αύξησε την αξιοκρατία στον δημόσιο τομέα ή στα σώματα ασφαλείας?Ακόμα και τον ΑΣΕΠ με τη βια τον κράτησαν και αν δεν φοβόταν ότι θα τους πάρουν με τις πέτρες θα τον καταργούσαν και αυτόν.Όπου μπορούν τον παρακάμπτουν.

    7)Θυμάται κανείς το σεμνά και ταπεινά?Το εφάρμοσαν οι υπουργοί αυτής της κυβέρνησης?

    8)ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟ 2004?

    Παρακολουθώ αυτό το ιστολόγιο σχεδόν ένα χρόνο, δεν έχω ξαναεκφράσει την άποψή μου πριν από σήμερα και δεν ήθελα να το κάνω, ειδικά πάνω σε πολιτικά θέματα.Όμως το συγκεκριμένο άρθρο θεωρώ ότι είναι προϊόν πολιτικής προπαγάνδας.Απορώ πώς αφέθηκε να δημοσιευτεί σε ένα blog που μπορεί να ήταν καυστικό όσον αφορά τη στάση των κομμάτων στα εξωτερικά θέματα, αλλά ποτέ δεν πήρε θεση υπέρ κανενός.Παρακαλώ πολύ προσέξτε την αντικειμενικότητά σας, ειδικά κατα την προεκλογική περίοδο.Άλλο να γράφει κάποιος ανγνώστης κάτι σαν σχόλιο και άλλο να δημοσιεύει κάποιος διαχειριστής κάτι ώς άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η άποψή σου τελευταίε ανώνυμε παρουσιάζει πολλά λογικά κενά,δεν λαμβάνεις υπόψιν σοβαρούς παράγοντες και επιμένεις σε έναν τύπο.Η στάση τόσο του λαού όσο και της ηγεσίας της ΝΔ ήταν καθαρά αρνητική,ο πρωθυπουργός την εξέφρασε όσο πιο διπλωματικά μπορούσε,μην ξεχνάμε ότι δεν είμαστε στον κόσμο αυτό μόνοι μας...άλλωστε ο Καραμανλής πλήρωσε για την σθεναρή του στάση στα εθνικά και για την τόλμη του και τις ριζοσπαστικές ιδέες στα εθνικά τόσο από τα εκ δυσμών κινούμε επεισόδια όσο και από την τοπική προπαγάνδα των Νταβατζήδων που όλοι μα όλοι ανεξαιρέτως υποστηρίζουν Τζέφρυ...ή κάνω λάθος;

    Επίσης δεν λαμβάνεις υπόψιν σου ούτε την πρωτοφανή διεθνή οικονομική κρίση,ούτε τα μαγειρέματα Σημίτη στην οικονομία με τα οποία ήρθαμε ως έθνος αντιμέτωποι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.