7/9/09

«Η Μοσάντ απήγαγε το Artic Sea»

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Sunday Times», κατελήφθη από ενόπλους στρατολογημένους από την ισραηλινή Μοσάντ, επειδή μετέφερε ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300, με τελικό αποδέκτη το Ιράν. Και, ιδού η αιτία που, από την ανακατάληψη του πλοίου από το ρωσικό ναυτικό και τη σύλληψη των «πειρατών», ουδεμία σχετική επίσημη ανακοίνωση ή αναφορά υπήρξε. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον.


«Η Μοσάντ απήγαγε το Artic Sea»
Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ

Νέα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν σταδιακά την περασμένη εβδομάδα για την υπόθεση του πλοίου «Arctic Sea», ξεδιπλώνοντας μια ιστορία που όλο και περισσότερο θυμίζει σενάριο κατασκοπευτικής b-movie:

Δεν έπεσε θύμα πειρατείας στη Βόρεια Θάλασσα (!), όπως επιμένει η Μόσχα, το ρωσικής πλοιοκτησίας και με σημαία Μάλτας 4.000 τόνων εμπορικό πλοίο. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Sunday Times», κατελήφθη από ενόπλους στρατολογημένους από την ισραηλινή Μοσάντ, επειδή μετέφερε ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300, με τελικό αποδέκτη το Ιράν. Και, ιδού η αιτία που, από την ανακατάληψη του πλοίου από το ρωσικό ναυτικό και τη σύλληψη των «πειρατών», ουδεμία σχετική επίσημη ανακοίνωση ή αναφορά υπήρξε. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον.

Να ξαναθυμηθούμε την ιστορία: Το «Arctic Sea» είχε αποπλεύσει από τη Φινλανδία στις 23 Ιουλίου, μεταφέροντας στην Αλγερία φορτίο ξυλείας αξίας 1,3 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή. Η τύχη του αγνοούνταν από τις 24 Ιουλίου, με την επιβίβαση των ενόπλων (ως ναυαγοί σε σωσίβια λέμβο) ενώ έπλεε στα σουηδικά χωρικά ύδατα. Τελευταίο σήμα από τον ασύρματο του πλοίου καταγράφηκε στις 28 Ιουλίου, λίγο πριν διαπλεύσει τη Μάγχη. Οι Ρώσοι ειδοποιούν σχετικά το ΝΑΤΟ. Το πλοίο εντοπίζεται 300 μίλια ανοιχτά του Πράσινου Ακρωτηρίου στη Δυτική Αφρική στις 17 Αυγούστου και, με ρεσάλτο ανδρών των ειδικών δυνάμεων του ρωσικού ναυτικού στη διάρκεια επιχείρησης με πολεμικά πλοία και υποβρύχιο, συλλαμβάνονται οι «κακοί»: Δύο Ρώσοι, δύο Λετονοί και τέσσερις Εσθονοί.

Τώρα, οι επίμαχοι S-300 φέρονται να φορτώνονται μυστικά στο πλοίο, ενώ αυτό βρισκόταν για 15νθήμερη επισκευή στο λιμάνι του Καλίνινγκραντ, ρωσικό θύλακο στη Θάλασσα της Βαλτικής. Η φινλανδική ναυλώτρια εταιρεία (της ξυλείας) έχει ήδη δηλώσει άγνοια. Οι ισραηλινές Αρχές (χωρίς να έχει διευκρινιστεί πότε ακριβώς, πριν ή μετά την «εξαφάνιση» του πλοίου) ενημέρωσαν σχετικά το Κρεμλίνο που θα βρισκόταν σε εξαιρετικά δυσάρεστη θέση, εάν μαθευόταν ότι με ρωσικά οπλικά συστήματα θα παραβιαζόταν το ισχύον εμπάργκο κατά του Ιράν. Και το Κρεμλίνο έδρασε, επιβάλλοντας μπλακ άουτ πληροφοριών. Διόλου συμπτωματική εδώ, η έκτακτη σύντομη επίσκεψη στη Μόσχα του ισραηλινού προέδρου, Σιμόν Πέρες, την επομένη της διάσωσης του «Arctic Sea». Με τον Ρώσο ομόλογό του Ντιμίτρι Μεντβέντεφ είχαν τετράωρη συνάντηση για να συζητήσουν περί σχεδίων πωλήσεων ρωσικού οπλισμού σε χώρες εχθρικές προς το Ισραήλ, όπως Ιράν και Συρία -αργότερα το επιβεβαίωσε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, μη σχολιάζοντας ωστόσο τα του «Arctic Sea».

Οτι το πλοίο μετέφερε «ευαίσθητο» φορτίο είχε πρωτοϋπαινιχθεί ο Ρώσος δημοσιογράφος Μιχαήλ Βοϊτένκο σε δημοσίευμα στο ηλεκτρονικό ναυτιλιακό περιοδικό του «Σοβφράχτ» στις 8 Αυγούστου. Για τα παραπάνω μίλησε σε συνέντευξη Τύπου στην Τουρκία, όπου κατέφυγε, «ύστερα από απειλητικό τηλεφώνημα» που, όπως είπε, δέχτηκε από αγνώστους, τους οποίους ο ίδιος συνέδεσε με τη FSB, τη ρωσική μυστική υπηρεσία.
(Πηγές: Assosiated Press, BBC, «The Sunday Times»)

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

16 σχόλια:

  1. Τσακάλια οι Ισραηλινοί. Ό,τι και να πει κανείς είναι λίγο. Μπράβο τους. Κρίμα και η Ελλάδα να μην είναι κράτος με @@ σαν κι αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. >Και, ιδού η αιτία που, από την ανακατάληψη του πλοίου από το ρωσικό ναυτικό και τη σύλληψη των «πειρατών», ουδεμία σχετική επίσημη ανακοίνωση ή αναφορά υπήρξε. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον.<

    Ας το διαβάσουν αυτό όσοι λένε ότι το Ισραήλ έχει πλάτες τις ΗΠΑ. Άλλωστε, το πρώτο κράτος που αναγνώρισε το Ισραήλ μετά την ίδρυσή του ήταν η ΕΣΣΔ.

    ΗΠΑ-Ρωσία-Κίνα-Τουρκία-Ισραήλ-Άραβες συνεργάζονται. Μόνο το κακορίζικο ελλαδικό κρατίδιο μένει πάντα στην απ' όξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμε 7 Σεπτέμβριος 2009 11:26 πμ, συμφωνώ απόλυτα...Τι να πεις όμως για ένα κράτος του οποίου οι αρχηγοί πάντοτε ήταν και είναι μπαρουτοκαπνισμένοι πολεμιστές (και πτυχιούχοι) σε επίλεκτα σώματα...Σκέψου ότι ο Νετανιάχου είχε πάρει μέρος στην διάσωση των ισραηλινών στο Εντεμπε, όπου και έχασε τον αδελφό του, αρχηγό της επιχείρησης...Εμείς έχουμε βετεράνους στους μπαϊρακτάρηδες και στο ΝταΚάπο ή μπαρουτοκαπνισμένους στον λουλά του ναργιλέ...το θέμα είναι ότι στο Ισραήλ κάποιοι σε θέσεις-κλειδιά αγαπάνε την πατρίδα τους, εδώ λίγοι είναι οι "τρελοι" που πηγαίνουν σε αποστολές αυτοκτονίας και απελπιστικά μόνοι και φυσικά αυτοί οι "τρελοί" δεν προχωρούν μετά στην πολιτική, αντίθετα με κάποια λαμόγια...Και στις ειδικές δυνάμεις μας (και με την προηγούμενη κυβέρνηση για να μην παρεξηγηθούμε) μπαίνουν άτομα με "βύσμα" (για μόρια, μαγκιά) με 10 μυωπία ή άλλου είδους προβλήματα.
    Πέτρος Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπα!
    Οποια πετρα κι αν αναποδογυρισης τους ισραηλινους βρισκη κανεις απο κατω. Πολυ μυστηριο ρε παιδι μου!
    Μηπως μερες που 'ρχονται, αν αναποδογυρισουμε καλυτερα την "πετρα της 11ης Σεπ 2001", βρουμε τιποτα εβραιϊκα καταλοιπα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αφού σ’ αυτές τις ιστορίες μπορείς να κάνει κανείς όσες υποθέσεις θέλεις. Αν ήμουν Ισραηλινός και είχα αρκετά χρήματα θα μπορούσα να αγοράσω S–300 από διεφθαρμένους στρατιωτικούς στην Ρωσία να το φορτώσω σε ένα καράβι που μεταφέρει ξυλεία. Να πληρώσω μισθοφόρους που θα το παίξουν πειρατές και να οδηγήσω το καράβι παρακάμπτοντας την Αφρική ίσως σε περιοχή που βρίθει από καράβια της διεθνούς δύναμης πάταξης της πειρατείας στο κέρας της Αφρικής. Είτε σε κάποιο Ισραηλινό λιμάνι αν ήταν τόσο τυφλή η δύναμη ώστε να περνούσε ολόκληρο καράβι απαρατήρητο. Και μετά θα μπορούσα να κάνω καλά αυτό που ξέρω εδώ και πολλές δεκαετίες δηλαδή να ωρύομαι για τον άξονα του κακού Ιράν – Ρωσίας που βάλθηκε να καταστρέψει το μικρό πλην τίμιο Ισραήλ… Βέβαια όταν οι ρώσοι έστειλαν τόσα μέσα και το έπιασαν το καράβι. Επιστρέφοντας δεμένους πλήρωμα και πειρατές το σχέδιο χάλασε. Αλλά οι συνήθεις ύποπτοι στην Ρωσία που βρήκαν αμέσως βήμα στα επίσης γνωστά μέσα ενημέρωσης βγήκαν και μίλησαν για επίσημο αλισβερίσι Ρωσίας – Ιράν. Αν κάποιος δεν γνωρίζει γεωγραφία και φοράει παρωπίδες θα έσπευδε να συμφωνήσει… Αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι Ρώσοι έχουν πολύ ποιο εύκολους δρόμους να παραδώσουν όπλα στο Ιράν αν θεωρήσουν ότι αυτό τους συμφέρει.
    Όσο για εμάς πάντα θα έχουμε ένα λόγο να πανηγυρίζουμε για τις επιτυχίες ή τις «επιτυχίες» των Ισραηλινών και μάλιστα ω του θαύματος από τους πιο αντισημιτικούς κύκλους.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λευτερακη Β.

    Μηπως θες να μας πης κατι για αυτα που λεγονται "False flag operations";
    Η δεν εμπιστευσαι αλλο πια τα ΜΜΕ Διεθνως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πετρο Ν.Συμφωνω απολυτα μαζι σου οπως και με ανωνυμο 11.26.Βεβαια 'παιζει' και η εκδοχη του Ελευθεριου Β.Ο φιλος ανωνυμος 3.09 ομως μαλλον δεν καταλαβε το σχολιο και το περασε για υμνο προς τους εβραιους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ρε παιδιά, γιατί δεν λέτε όλη την αλήθεια; Οι Ισραηλινοί έχουνε πατριωτική θρησκεία που τους λέει "οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος". Εμείς τι έχουμε; Μια θρησκεία που μάς διδάσκει το "σφάξε με αγά μου ν΄ αγιάσω και να σώσω την ψυχή μου".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ 6:44 μμ

    Δεν είναι πατριωτικό σύνθημα το "οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος", αλλά μέτρο απονομής της δικαιοσύνης.

    Στην προκειμένη περίπτωση, οι Ισραηλινοί, για μία ακόμη φορά, προστάτευσαν τα συμφέροντά τους, έστω και δρώντας ανορθόδοξα, αφού το ίδιο ανορθόδοξα δρούσαν και οι Ρώσοι, ... καίτοι ορθόδοξοι :)

    Συμφωνώ με τον 11:26 πμ, όπως και με τους 11:51 πμ και 12:25 μμ.

    Όταν οι Ρώσοι έφερναν νόμιμα τους S-300 στην Κύπρο, εμείς (ο Σημίτης δηλαδή και ο Κληρίδης) σκύψαμε το κεφάλι μπροστά στις απειλές της Άγκυρας και τους ξεφορτώσαμε στην Κρήτη. Δεν έχουμε "άντερα" εμείς, σαν τους Ισραηλινούς.

    @ sapphire

    και μαζί σου θα συμφωνήσω στο θέμα των ύβρεων και μάλιστα των, ως φαίνεται, επιλεκτικών. Ο κ. Καλεντερίδης ρίχνει άραγε που και μια ματιά εδώ μέσα;



    @ Ελευθέριος Β.

    Σιμενόν το παίζεις τώρα; :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "Ρε παιδιά, γιατί δεν λέτε όλη την αλήθεια; Οι Ισραηλινοί έχουνε πατριωτική θρησκεία που τους λέει "οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος". Εμείς τι έχουμε; Μια θρησκεία που μάς διδάσκει το "σφάξε με αγά μου ν΄ αγιάσω και να σώσω την ψυχή μου".'


    Αν τους θαυμάζεις τόσο πολύ, τι περιμένεις;Σπεύσε να περιτμηθείς και να φορέσεις την γιαρμούλκα(ή κίπα).Και να γιορτάζεις το "μπαρ μιτσβα" και την "χανουκα".Η Ορθόδοξη Χριστιανική θρησκεία θα επιβιώσει και χωρίς εσας!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. αν θυμάστε υπάρχει μία κόντρα Ισραήλ -Πούτιν που άρχισε όταν ο Πούτιν είπε ότι δεν θα πετάνε Ισραηλινά F16 από το παλάτι του Άσαντ και λίγο μετά οι Ισραηλινοί απάντησαν με πτήση πάνω από την Δαμασκό. Γενικά οι σχέσεις είναι λίγο περίεργες και μην ξεχνάμε και τους Ρώσους που εχουν μεταναστεύσει στο Ισραήλ ως δήθεν Εβραίοι και είναι πλέον ένα ''πρόβλημα΄΄? τα περασμένα Χριστούγεννα έγινε ρεκόρ πώλησης Χριστουγεννιάτικων δέντρων στο Ισραήλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. "Δεν είναι πατριωτικό σύνθημα το "οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος", αλλά μέτρο απονομής της δικαιοσύνης."


    Ανώνυμε(σαν πολλοί ανώνυμοι δεν ξεπετάχτηκαν ξαφνικά εδω μέσα;)ΕΣΥ ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ "ΜΕΤΡΟ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ";Και θέλω απάντηση "ντρέτα" που λέμε και στην Κρήτη!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΠΟΛΥ ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΤΟΥ WAR GAME(FSP) CALL OF WAR II-MODERN WARFARE, EXOYN TA ΓΕΓΟΝΟΤΑ!!!

    ΠΑΙΞΤΕ ΤΟ, ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

    ΠΑΛΙΟΣ ΚΟΜΑΝΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ Μίνως 8 Σεπτέμβριος 2009 9:54 πμ

    Όχι σε όλες τις περιπτώσεις. Εγώ απλώς εξήγησα την έννοια μίας φράσης, η οποία είναι από πολλούς παρεξηγημένη.

    Και στον Ισλαμικό Νόμο, την Σαρία, υπάρχει το μέτρο αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.