24/9/09

Ασκήσεις για επιδιαιτησία." Η λύση θα επηρεάσει ολόκληρη την περιοχή".


Ο ΓΕΝΙΚΟΣ διευθυντής της Διεύθυνσης για τη Διεύρυνση της Ε.Ε., Μάικλ Λι εξέφρασε την άποψη ότι το Κυπριακό πρόβλημα χρειάζεται να λυθεί υπό την καθοδήγηση των Ηνωμένων Εθνών και όχι της ΕΕ.

Ασκήσεις για επιδιαιτησία
Ενθαρρυμένη από παρασκηνιακές κινήσεις του ΟΗΕ η τουρκική πλευρά

ΤΟΥΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Πιέσεις ασκεί η τουρκική πλευρά για την αναβάθμιση του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών και την κατάθεση ιδεών. Οι κινήσεις τόσο της Άγκυρας όσο και του Ταλάτ, ενισχύονται και από τρίτους, οι οποίοι θεωρούν πως χωρίς την υποβολή «γεφυρωτικών προτάσεων», η διαδικασία δεν θα προχωρήσει. Η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, διά του αναπληρωτή Γ.Γ. Λυν Πάσκο, έχει διαβιβάσει οδηγίες στον Αλεξάντερ Ντάουνερ «να εμπλουτίσει τη διαδικασία με ιδέες». Και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται ήδη η ομάδα του ΟΗΕ στην Κύπρο, με την επιστράτευση εμπειρογνωμόνων.

Πέραν των δυο Αυστραλών ειδικών που έχει εργοδοτήσει ο κ. Ντάουνερ, στην Κύπρο ήλθε και ο Καναδός καθηγητής, Μακάρι, ο οποίος είχε σειρά χωριστών επαφών με τεχνοκράτες των δυο διαπραγματευτικών ομάδων για ζητήματα Διακυβέρνησης. Η τουρκική πλευρά ενθαρρυμένη από τις κινήσεις των Ηνωμένων Εθνών, θέτει πλέον πιο επιτακτικά το ζήτημα της επιδιαιτησίας. Διπλωματική πηγή σημείωνε στον «Φ» ότι η εμμονή της τουρκικής πλευράς στο θέμα της επιδιαιτησίας, προκαλεί εύλογα ερωτήματα κατά πόσο η Άγκυρα είναι σε θέση να προβλέψει και το αποτέλεσμά της.

Την ίδια ώρα, τα Υπουργεία Εξωτερικών των εν δυνάμει μεσολαβητών, έχουν στα συρτάρια των αρμοδίων για το Κυπριακό έτοιμες ιδέες, τις οποίες θα προωθήσουν «την κατάλληλη στιγμή».
Ο Ταλάτ ευρισκόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες, έσπευσε να απαντήσει σε δημόσιες τοποθετήσεις του Προέδρου Χριστόφια.

«Ο Χριστόφιας ο οποίος λέει ότι δεν θα αποδεχτεί χρονοδιάγραμμα, επιδιαιτησία και εμπλοκή της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να ολοκληρώσει τα λόγια του και να δηλώσει ότι δεν θα αποδεχτεί τη λύση του Κυπριακού», ισχυρίσθηκε ο κατοχικός ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, προσθέτοντας ότι οι τελευταίες δηλώσεις του Ελληνοκύπριου ηγέτη είναι η απόδειξη της απροθυμίας του για τη λύση.

Τις δηλώσεις του Ταλάτ, ερμήνευσε ο εκπρόσωπός του, Χασάν Ερτσακιτζά, ο οποίος «σκότωσε» τη λεγόμενη «κυπριακή λύση». Ο Ερτσακιτζά είπε ότι η δήλωση του κατοχικού ηγέτη στην Ουάσινγκτον ότι «μια ενδοκυπριακή λύση δεν είναι εφικτή», ουσιαστικά αντανακλά την παρούσα κατάσταση στις απευθείας διαπραγματεύσεις. Η τουρκική πλευρά, εξήγησε, δεν πιστεύει πλέον ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι δυνατή χωρίς τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας. Ήταν δε μια απάντηση στην τοποθέτηση Χριστόφια ότι δεν αποδέχεται την επιδιαιτησία στις διαπραγματεύσεις.

Αρκούντως αποκαλυπτικός, ο εκπρόσωπος του κατοχικού ηγέτη είπε πως υπήρξαν ενδείξεις ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα αποκτούσαν μια ενεργότερη εμπλοκή στη διαπραγματευτική διαδικασία, φέρνοντας ως παράδειγμα επ’ αυτού το ενδεχόμενο καθόδου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Ταλάτ.

Η λύση θα επηρεάσει ολόκληρη την περιοχή
ΜΑΪΚΛ ΛΙ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣδιευθυντής της Διεύθυνσης για τη Διεύρυνση της Ε.Ε., Μάικλ Λι εξέφρασε την άποψη ότι το Κυπριακό πρόβλημα χρειάζεται να λυθεί υπό την καθοδήγηση των Ηνωμένων Εθνών και όχι της ΕΕ.

«Μια δυνατή λύση θα μπορούσε να αποτελέσει τεράστια διαφορά για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, καθώς επίσης για ολόκληρη την περιοχή», είπε ο Βρετανός αξιωματούχος Μάικλ Λι. Σε διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Βούντροβ Ούλσον, στην Ουάσιγκτον, ο Μάικλ Λι επαίνεσε την αποφασιστικότητα τόσο του Προέδρου Χριστόφια όσο και του κατοχικού ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για μια λύση στην νήσο.

Ελπίζει, είπε, ότι οι δύο ηγέτες θα καταλήξουν σε μια λύση με την υποστήριξη που δίδει η Τουρκία και η Ελλάδα. Ο Μάικλ Λι είπε ότι οι υποχρεώσεις της Τουρκίας βάσει του Επιπρόσθετου Πρωτοκόλλου της Τελωνειακής Ένωσης είναι ανεξάρτητες από άλλα θέματα και αποτελούν μόνο μέρος των ενταξιακών της συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εξέφρασε, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται από τα κατεχόμενα, την ετοιμότητα της Ε.Ε. για να αναλάβει πρωτοβουλίες προς την άρση της λεγόμενης διεθνούς απομόνωσης των Τούρκων της Κύπρου.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

11 σχόλια:

  1. Το να εθελοτυφλούμε και να πιστεύουμε ότι η Τουρκία θα παραχωρήσει έδαφος και δικαιώματα που πήρε με πόλεμο δείχνει ότι μάλλον δεν έχουμε ιστορική γνώση και μνήμη γιατί μιλάμε για κάτι που δεν έκανε ποτέ η Τουρκία επί αιώνες. Και δεν πρόκειται να το κάνει στο μέλλον.
    Ας αναρωτηθούμε λοιπόν έχοντας το παραπάνω στο μυαλό μας. Υπάρχει περίπτωση ποτέ να κινηθούμε ενόπλως για την αποκατάσταση της προ του 1974 τάξης στο νησί? Εγώ από όσα βλέπω και διαπιστώνω λέω ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ! (και παρακαλώ να μην ανατρέχουμε σε προφητείες κ.λ.π)
    Επομένως καλά θα κάνουμε να αποδεχτούμε όλοι τη διχοτόμηση (χάσαμε έναν πόλεμο στο κάτω κάτω, ασχέτως εάν έγινε το πανδαιμόνιο της προδοσίας εκεί). Και να προχωρήσει η Κύπρος στην άμεση διακοπή δια παντός των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ με μόνιμο βέτο σε κάθε πρόταση χρηματοδότησης της Τουρκίας από κοινοτικά κονδύλια. Και μετά ας κλείσει αυτό το θέμα αφού πρώτα υποσχεθούμε στον εαυτό μας να μην επαναλάβουμε ποτέ τις προδοσίες του 1974.
    Εκτός εάν κάποιοι σκέφτονται πιό δυναμικές λύσεις. Τότε αλλάζει το πράγμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και εγω θα συμφωνησω με τον Κομνηνό.
    καλυτερα να χασουμε και τα πεντε δαχτυλα παρα η τουρκικη γαγγραινα εκφυλισει ολο το νησι

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα εδάφη δεν πρόκειται να τα ξαναπάρουμε πίσω εκτός αν κερδίσουμε σε πόλεμο. Για την ακρίβεια αν κερδίσουν οι Κύπριοι γιατί τους έχουμε εγκαταλείψει. Εδώ έχουμε εγκαταλείψει την Ελλάδα. Σχέδια τύπου Α(υ)νάν δεν είναι Δημοκρατικά και σοβαρά αφού το 17% θα κυβερνά ή θα συγκυβερνά στο υπόλοιπο 83% και η Νέα Κύπρος θα είναι μια ζωή όμηρος. Διχοτόμηση μαζί με παραχώρηση κάποιων εδαφών πίσω είναι η μόνη λύση. Αλλιώς θα χάσουμε και το υπόλοιπο 83%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ δεν συμφωνώ. Η διχοτόμηση συνιστά νομική πράξη αναγνώρισης μίας κοινότητας-οντότητας και παράλληλα θα αυξήσει τον οικονομικό ανταγωνισμό στο νησί με την άρση της απομόνωσης. Η Έλλάδα, ο Ελληνισμός γενικότερα πρέπει να παίξει το χαρτί της Κύπρου στην διπλωματική σκακιέρα για να πάρει τα ανταλλάγματα που θέλει. Ας μην ξεχνάμε ότι η παραμονή της υφιστάμενης κατάστασης (και στον βαθμό που όπως πολύ σωστά αναφέρεται από τον κο Κομνηνό η λύση μέσω στρατιωτικής ενέργειας δεν είναι εφικτή)βολεύει την Ελληνική διπλωματία και όχι την Τουρκική. Ας μην απεμπολήσουμε το τελευταίο χαρτί για χάρη του δίκαιου θυμού μας και ας μην προτρέχουμε σε "δραστικές λύσεις" καθώς οι καιροί είναι πονηροί και πολλά μπορούν να γίνουν. Ας μην ξεχνάμε ότι η αναγνώριση είναι μία τελεσίδικη πράξη και δεν μπορείς να την αντιστρέψεις, επιπλέον δεν έχουμε αρνητικό κλίμα λχ μαζικής αναγνώρισης του ψευδοκράτους-μόνον η Τουρκία τους έχει αναγνωρίσει...
    Το παιχνίδι είναι να σύρουμε τους Τούρκους για μια 10 ετία ακόμη -παίζοντας την αμυδρή της πιθανότητα για είσοδο στην ΕΕ- για να ωριμάσει στο εσωτερικό της Τουρκικής γνώμης ότι η μόνη πραγματική οντότητα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία._
    Να θυμίσω στους αγαπητούς αναγνώστες ότι η Δ. Γερμανία ΠΟΤΕ δεν αναγνώρισε την Α. Γερμανία. Ο καιρός ωρίμασε και τους απορρόφησαν. Βέβαια άλλοι καιροί και άλλες καταστάσεις (κοινή γλώσσα κτλ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νάτοι καί οἱ ρεαλιστές νεοέλληνες τρεῖς-τρεῖς μαζί ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νάτοι καί οἱ ρεαλιστές νεοέλληνες τρεῖς-τρεῖς μαζί ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νάτοι καί οἱ ρεαλιστές νεοέλληνες τρεῖς-τρεῖς μαζί ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νάτοι καί οἱ ρεαλιστές νεοέλληνες τρεῖς-τρεῖς μαζί ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Νομίζω θα έπρπεπε να υπολογίζουν όσοι γράφουν, αν η Τουρκία θέλει πράγματι τη διχοτόμηση...

    Έχω την εντύπωση πως ούτε αυτοί θέλουν να διχοτομηθεί το νησί, άσχετα αν αφίνουν να εννοηθεί ότι μπορεί να καταλήξουμε εκεί για να μας τρομάξουν.

    Ελπίζω τουλάχιστον αυτοί που διαπραγματεύονται με τη Τουρκική πλευρά να μη ψαρώνουν με αυτή την, κατά τη γνώμη μου, εικονική προοπτική.

    Ελπίζω ακόμα να μη χρησημοποιήσουν αυτό το δήλημα όταν έρθει η ώρα του δημοψηφίσματος για να επιρρεάσουν τον Κυπριακό λαό προς ένα ασύμφορο "ναι".

    Για το τελευταίο έχω τις αμφιβολίες μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η λυση που μας προτεινουν ειναι η αναγνωρηση του ψευδοκρατους απο εμας και μαλιστα με την υπογραφη μας.
    Για να αποφυγουμε την διχοτομηση οπως λενε πρεπει..να διχοτομηθουμε.
    Αφου θα πεθανουμε καποτε ...ας αυτοκτονησουμε λοιπον.
    Ετσι ειναι η λογικη τους, η λογικη των νενεκηδων προδοτων.
    Καθε Κυπριος προεδρος εκανε τρομαχτικες παραχωρησεις διοτι...ηθελε λυση εχτες ,προεδροι ασχετοι με την πολιτικη πλην του Τασου.
    Συνομιλουν νομιζοντας οτι ξερουν την Τουρκια.
    Ξεχασαν την ρηση του Ετζεβιτ...το θα ειναι τυχεροι οι Ελληνες αν παρουν την διχοτομηση...
    Παμε να κανουμε ...κρατος με τους εχθρους μας,εδω σε ενα οδοφραγμα δεν συμφωνουμε και θα κανουμε..ομοσπονδια!!!
    Εχουν λυσαξει να καταργησουν την Κυπριακη δημοκρατια με καθε τροπο το μοναδικο νομικο στηριγμα της υπαρξης του Ελληνισμου στην Κυπρο.
    Και δυστυχως απο το Εθνικο κεντρο υπαρχουν φωνες που υποστηριζουν την..Κυπριακη λυση!
    Και ισως να εχουμε πρωθυπουργο πρωην ...θαυμαστη του καταπτυστου σχεδιου Αναν.
    Απο την στιγμη που οι διεκδικησεις της Τουρκιας εγιναν..Ελληνοτουρκικες διαφορες το παιχνιδι το χασαμε.
    Ο Τουρκος υπαρχει και ζει με σκοπο να καταστρεψει την Ελλαδα και καθε τι το Ελληνικο.
    Ξερει και περιμενει.
    Εμεις τι κανουμε?
    Μαλλον...τιποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η μόνη Δικαιοσύνη είναι τό Σπαθί. όλα τά άλλα είναι νά είχαμε νά λέγαμε.μακάρι νά ήταν αλλιώς. Δίκαιον έχουμε αλλά δέν τό στηρίζουμε όπως τού πρέπει.καί,ναί, η στόχευσίς μας όφειλε νά είναι ο ΠΟΛΕΜΟΣ όποτε αυτό θά καθίστατο εφικτόν.κι όχι μόνον γιά τήν Κύπρον.υπάρχουν κι άλλες σκλάβες ελληνικές Πατρίδες. έτσι τουλάχιστον σκέπτονται οι απόγονοι ΕΛΛΗΝΩΝ.οι απόγονοι ραγιάδων ψηφίζουν προβατάρχες εντολοδόχους-ενίοτε καί αλλοφύλους-,περιμένουν διορισμούς στό δημόσιον,κτλ,όμορφα πού άπαντες καλώς γνωρίζομεν,περιμένοντας τούς (νέους)ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ.περαστικά σου καημένη Πατρίδα,Μητέρα ΜΑΣ Μεγαλόχαρη,ΕΛΛΑΔΑ.
    Περικλής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.