24/9/09

Αντίδραση για ελληνικούς πυραύλους


Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να εμποδίσουν την αγορά από την Ελλάδα, ισχυριζόμενες ότι παραβίαζε τα όρια βεληνεκούς του πρωτοκόλλου για τον έλεγχο της πυρηνικής ενέργειας.


Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ της Ελλάδας για αγορά πυραύλων Scalp από τη Γαλλία, προκάλεσε μπαράζ δημοσιευμάτων στον τουρκικό Τύπο με επιχείρημα ότι είναι ικανοί να πλήξουν στόχους στο εσωτερικό της Τουρκίας. Οι πύραυλοι θα χρησιμοποιηθούν για εξοπλισμό των μαχητικών αεροσκαφών Μ2000-5. Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε λίγες μέρες έπειτα από την ανακοίνωση του τουρκικού στρατού, ότι σχεδιάζει την αγορά του πρώτου αμυντικού πυραυλικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς ύψους 1 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής αγγλόφωνης εφημερίδας ΗurriyetDailyΝews, οι πύραυλοι θα μπορούν να φτάνουν μέχρι την Κωνσταντινούπολη.

Από την εγκατάσταση των πυραύλων σε ελληνική αεροπορική Βάση, η Ελλάδα θα έχει αποκτήσει για πρώτη φορά το συγκριτικό πλεονέκτημα άμυνας, τονίζουν τα σχετικά τουρκικά δημοσιεύματα, καθώς το βεληνεκές τους φτάνει ώς την Κωνσταντινούπολη, ενώ αν οι πύραυλοι εκτοξευθούν από τη Λέσβο ή τη Ρόδο, καλύπτεται όλη η περιοχή του Αιγαίου αλλά και μέρος της Ανατολίας.

Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να εμποδίσουν την αγορά από την Ελλάδα, ισχυριζόμενες ότι παραβίαζε τα όρια βεληνεκούς του πρωτοκόλλου για τον έλεγχο της πυρηνικής ενέργειας.

ΦΙΛΕΛΥΘΕΡΟΣ

14 σχόλια:

  1. Εμείς Scalp...αυτοί αμέσως Patriot...
    Μπράβο Matra και Raython...
    Simple business...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ότι κι αν λένε ότι ενοχλούνται, εμείς πρέπει να είμαστε κουφοί.

    ΠΑΡΟΙΜΙΑ
    Στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα !

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ας προσέχουν λίγο οι δημοσιογράφοι αυτά που γράφουν.
    Επακριβώς το θέμα έχει ως εξής: Δεν πρόκειται για «υπογραφή συμφωνίας». Πρόκειται για την κήρυξη ως επιχειρησιακής της μοίρας που φέρει τους πυραύλους Scalp EG. Αυτό σημαίνει ότι είναι αυτή την στιγμή σε πολεμική ετοιμότητα. Το οπλικό σύστημα αυτό έχει πολύ καλά τεχνικά χαρακτηριστικά και μπορεί να πλήξει στρατηγικούς στόχους μεγάλης αξίας σε μεγάλο βάθος της τουρκικής ενδοχώρας με ασφάλεια των πιλότων και των αεροπλάνων που το φέρουν. Αλλά επειδή είναι ένα ακριβό οπλικό σύστημα η αξία της χρήσης του ίσως να έγκειται στις πρώτες ώρες μιας θερμής ανάφλεξης και για λόγους συντριπτικού πλήγματος στο γόητρο του τουρκικού κράτους και της πίστης του τουρκικού λαού στις ικανότητες του στρατού τους. Η ολοκληρωμένη λύση θα ήταν η αγορά ποιο φτηνών πυραυλικών συστημάτων εδάφους από την Ρωσία με ανάλογες δυνατότητες στρατηγικών πληγμάτων σε βάθος στην τουρκική ενδοχώρα και σε στρατηγικούς στόχους επί της Κωνσταντινούπολης. Η διαθεσιμότητα τέτοιων συστημάτων θα αύξανε την διαπραγματευτική ικανότητα της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας καθώς θα αύξανε την δυνατότητα απευθείας πληγμάτων σε υποδομές της μεγαλύτερης τουρκικής πόλης σε περίπτωση πραγματοποίησης της τουρκικής απειλής σε άλλο σημείο του ελληνικού εδάφους. Με δεδομένο ότι η Τουρκία στο ορατό μέλλον δεν θα έχει δυνατότητα αναχαίτισης τέτοιων όπλων, ιδιαίτερα αν μπορούσε να επιτευχθεί επίθεση κορεσμού από τις ελληνικές δυνάμεις. Η Ελλάδα αντίθετα λόγο διασποράς του πληθυσμού της έχει μεγαλύτερη δυνατότητα αντοχής ανάλογων πληγμάτων εκδίκησης. Να που ο λιγότερος πληθυσμός ορισμένες φορές μπορεί να αποδειχτεί και στρατηγικό πλεονέκτημα.-

    Ελευθέριος Β.

    ΥΓ Μπορεί κανείς να παρατάξει όλο τον στρατό της Τουρκίας για να προστατεύσει την Κωνσταντινούπολη… Αλλά αυτός ο στρατός τι θα καταφέρει αν βάλλονται τα κατάλληλα όπλα απ’ τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις; Απολύτως τίποτα δεν θα καταφέρει… Ας το σκεφτούν αυτοί που χρησιμοποιούν το επιχείρημα του μεγέθους της Τουρκίας για να δικαιολογήσουν υποχωρητικές πολιτικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ..το υπεροπλο που λεγεται μητσοτακης γιατι δεν το χρησιμοποιουμε?
    τυπωνουμε 10.000 φωτο του μητσοτακη,τις ριχνουμε με αεροπλανο απεναντι και σε μια εβδομαδα μογγολα τελος!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ!!!ΚΑΛΑ ΤΟ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝΕ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΟΥΣ PATRIOT...ΩΣ ΕΙΔΗΣΗ ΤΟ ΜΑΘΑΜΕ ΠΡΟ ΟΛΙΓΩΝ ΗΜΕΡΩΝ!!!ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΓΙΝΕ ΕΠΕΙΔΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ SCALP EG....(ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ...???)!ΑΠΟ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΕΤΣΙ ΔΙΑΦΕΝΕΤΑΙ...!!!
    Η ΚΑΠΙΟΙ ΑΝΑΜΑΣΟΥΝ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΚΗΝ ΚΑΚΩΣ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΘΑ ΠΡΟΣΤΕΘΟΥΝΕ ΣΤΗΝ Π.Α ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ....!!!!ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ...???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δείτε τι κάνει ο πύραυλος SCALP EG (Storm Shadow όπως τον λένε οι Άγγλοι):

    http://www.liveleak.com/view?i=596_1192506717

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μην ξεχνάμε και την Κύπρο. Και εκεί μπορούν να δράσουν. Δυστυχώς όμως 25 Mirage 2000-5 είναι πολύ λίγα.
    Ας μην πούμε τίποτα για υγρασίες σε άλλα αεροσκάφη, συστήματα αυτοπροστασίας, ανταλλακτικά κτλ.
    Αν πάντως εμείς πανηγυρίζουμε για τα Scalp EG οι άλλοι τι να πουν με δορυφόρους Harpy, Popeye, Yildirim, WS κτλ;
    Μάλλον το λέμε για να μειώσουμε τους εξοπλισμούς στο μισό και να μειώσουμε και άλλο τη θητεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φυσικά και το μέγεθος μιας χώρας δεν παίζει και μεγάλο ρόλο,ανάλογα βέβαια και τι αντικειμενικούς σκοπούς έχεις.Το οτι στην Ελλάδα έχει μαζευτεί τόσος πληθυσμός σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τι λέει για τη διασπορά του πληθυσμού της;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η δοκιμαστική βολή με τους s-300 έγινε ή την πήρε το εύρηκα;Οι πύραυλοι μας μαράναν..αφού τους χρησιμοποιούνε για δονητές τους έχουμε ή όχι..Κοχόνια χρειάζονται και όχι άλλη πάρλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι έγινε, τι πάθανε οι Τούρκοι, για πρώτη φορά νιώσανε μειονεκτικά στα οπλικά συστήματα και δεν λένε να ηρεμήσουν;

    Δηλαδή αν ήταν στη θέση μας, που έχουμε λιγότερο στρατό, λιγότερα όπλα, και κότες πολιτικούς τι θα κάνανε;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. http://www.enkripto.com/2009/09/blog-post_3509.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. PREPOI NA EIPARXOUN AYTONOMES MONADES POU NA MPOROYN NA DROUN XORIS ENDOLES


    SE EXTHRIKO EDAFOS .GIA NA ELEYTHEROSOUN TA YDATA KI NA STAMATISOUN TIS GENITRIES.H APOLOTRIOSH EXTRIKON MHXANIMATON PTITIKON H PLEONDON ENA MUST.TA NHSIA MAS XRIAZONDE SNAIPERS ME SKOPEFTIRIA NYXTERINHS ORASEOS. EKTOKSEFTIRES ROUKETON KI OLMOVOLIDON .GROUND TO WATER GBS TORPILO LANGER .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γνωρίζω έναν Ελευθέριο Τ., όχι Β.

    Και αυτός διαθέτει μεγ΄λα προσόντα καθώς και εξαιρετική οξυδέρκεια και μεγάλες ικανότητες.

    Ε. ο Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ποοοολύ καλό!!!

    http://img18.imageshack.us/img18/8472/masterdam.gif

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.