21/9/09

Κότα με χρυσά αυγά έγιναν τα πανεπιστήμια

Εκεί που οι προβλέψεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο ήταν η συμβολή των πανεπιστημίων στην οικονομία του ψευδοκράτους. Ενώ το 2003 η συμβολή αυτή ήταν 150 εκατ. δολάρια, το 2009 ξεπέρασε το 100% και έφθασε τα 350 εκατ. δολάρια.



Τουρισμός και πανεπιστήμια είναι οι κυριότερες πηγές εσόδων του ψευδοκράτους. Όσο και αν προσπάθησαν οι κατά καιρούς ψευδοκυβερνήσεις δεν κατόρθωσαν να βάλουν τον τουρισμό σε γερές βάσεις και αποδίδουν την αποτυχία τους αυτή σε παρεμβάσεις των Αρχών της Δημοκρατίας για τις απευθείας πτήσεις στα κατεχόμενα, τα ανοίγματα προς τρίτες χώρες, την παρεμπόδιση για συμμετοχή σε εκθέσεις τουρισμού.

Όσα δεν πέτυχαν στον τομέα του τουρισμού προσπαθούν να τα πετύχουν στον τομέα των πανεπιστημίων και όντως έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Για φέτος υπάρχει απαισιοδοξία για τους εκ Τουρκίας φοιτητές, που είναι και ο καλύτερος πελάτης των πανεπιστημίων, λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα αλλά και τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό πανεπιστημίων στην Τουρκία. Εκτός αυτού, η αψυχολόγητη αύξηση των διδάκτρων θα αποτελέσει τη χαριστική βολή. Για τους εκ Τουρκίας και αλλοδαπούς φοιτητές τα δίδακτρα αυξάνονται από 8.800 λίρες Τουρκίας σε 13.365 ΛΤ (ένα ευρώ 2,1 ΛΤ). Αν συγκρίνουμε τα στοιχεία του 2003 με αυτά του 2009 βλέπουμε ότι ο αριθμός των φοιτητών παρουσιάζει μια αύξηση της τάξεως του 75% και ο αριθμός των φοιτητών από τρίτες χώρας αύξηση 55%. Στα πανεπιστήμια φοιτούν φοιτητές από πέραν των 60 χωρών. Μεγαλύτερο όλων είναι το Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2008-09 αποφοίτησαν 1.790 φοιτητές με το συνολικό αριθμό αποφοίτων να φθάνει στους 28.703.

Εκεί που οι προβλέψεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο ήταν η συμβολή των πανεπιστημίων στην οικονομία του ψευδοκράτους. Ενώ το 2003 η συμβολή αυτή ήταν 150 εκατ. δολάρια, το 2009 ξεπέρασε το 100% και έφθασε τα 350 εκατ. δολάρια.

Το 2003 ο αριθμός των πανεπιστημίων ήταν πέντε: Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου (έτος ίδρυσης 1979. Από 10/9/09αναπληρώτρια πρύτανης η Ουλκέρ Οσάμ μετά τον τερματισμό των υπηρεσιών της Ουφούκ Τανερί ), Πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής (ΠΕΑ-1988), Πανεπιστήμιο Λεύκας (ΠΛ-1990), Πανεπιστήμιο Κερύνειας (ΠΚ-1985. Από 1-9-09 νέος πρύτανης ο Γιλντιρίμ Ονερ) , Διεθνές Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΔΠΚ-1997). Σήμερα ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά δύο και έφθασε τα εφτά αφού λειτουργούν παραρτήματα του Πολυτεχνείου Μέσης Ανατολής Αγκυρας (ΠΜΑ-2000) και Πολυτεχνείου Κωνσταντινούπολης (ΠΚ-2008). Κατά τη διάρκεια της πενταετίας ΡΤΚ τα πανεπιστήμια του ψευδοκράτους προσπάθησαν να ενταχθούν στη διαδικασία της Μπολόνια χωρίς αποτέλεσμα. Πέτυχαν, όμως, να ενταχθούν ως πλήρη μέλη σε κάποιες φοιτητικές ενώσεις όπως η Ένωση Πανεπιστημίων Ισλαμικών Χωρών, Παγκόσμια Ένωση Πανεπιστημίων, Ευρωπαϊκή Ένωση Πανεπιστημίων. Έχουν υπογράψει πρωτόκολλα συνεργασίας με πολλά πανεπιστήμια όπως τα UniversityofSunderland, UniversityofWolverhampton, της Κιργισίας, του Κρατικού Πανεπιστημίου San Diego των ΗΠΑ, UniversityofΝorthern Virginia, του Ισλαμικού Πολυτεχνείου Μπαγκλαντές, του Πανεπιστήμιου ΑΖΑΤ του Ιράν, του SarreyΑγγλίας, Εnna Ιταλίας και πολλά άλλα ενώ συμμετέχουν σε διάφορες διεθνείς εκπαιδευτικές εκθέσεις.

Από φέτος το Πανεπιστήμιο Κερύνειας λειτουργεί παράρτημά του στο Canterburyτης Αγγλίας μετά την έγκριση του Συμβουλίου Ανωτάτης Εκπαίδευσης της Αγγλίας (το ίδιο πανεπιστήμιο σχεδιάζει να λειτουργήσει παρατήματα και στην Καρπασία). Η υφηγήτρια του ΠΕΑ Γκαμζε Μοτζάν Κουζέι εξελέγη πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Παθολόγων και Ιατρικών Εργαστηρίων, κάτι που προβλήθηκε αρκετά από τα τ/κ ΜΜΕ. Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΕΑ αναφέρει ότι σύντομα ολοκληρώνονται οι εργασίες στην Ιατρική Σχολή η οποία αναγείρεται σε έκταση 55.000 τ/μ (ο θεμέλιος λίθος τέθηκε στις 9/3/08)

Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκόσμιου Συνεδρίου των Γκαγκαούζων στην πρωτεύουσα της Γκαγκαουζίας Κόμρατ (18-20/8/09) ο πρύτανης του πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής, Σουάτ Γκιουνσέλ, εισηγήθηκε την ίδρυση Ένωσης Πανεπιστημίων του Τουρκικού Κόσμου.

Η εισήγηση έγινε δεκτή.
Τόσο επί Ραούφ Ντενκτάς όσο και επί συνασπισμού Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος / Κόμματος Ελευθερίας-Μεταρρύθμισης παρακάμπτονταν τα γραφειοκρατικά γρανάζια προκειμένου να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες σχολές για προσέλκυση φοιτητών από διάφορες χώρες, καθ’ ότι θεωρούσαν ότι αυτός ήταν ο μόνος τρόπος προβολής του μορφώματος στο εξωτερικό. Χιλιάδες φοιτητές από χώρες του τρίτου κόσμου έχουν κατακλύσει τα πανεπιστήμια αυτά αφού η παράδοση γίνεται στην αγγλική. Όπως ισχυρίζονται -και έχουν δίκαιο- οι πτυχιούχοι αλλοδαποί θα γίνουν πρεσβευτές του ψευδοκράτους στη χώρα τους. Μεταξύ των χιλιάδων αλλοδαπών φοιτητών υπάρχουν και κάποιοι γόνοι επώνυμων είτε από τουρκογενείς δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας είτε από αυτόνομες δημοκρατίες της Ρωσίας. Η αδιαφορία των εκ Τουρκίας φοιτητών για τα τ/κ πανεπιστήμια πανικόβαλε το ψευδοκράτος με αποτέλεσμα ο Ταλάτ να συναντηθεί με τον Τούρκο «πρέσβη» και τον «υπουργό» Παιδείας και εξέτασαν τρόπους εξόδου από τα αδιέξοδα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε συνάντηση του «υπουργού» με τους πρυτάνεις.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού και τ/κ Τύπου (19/8/09) από τις 4521 θέσεις που προσφέρθηκαν από το Πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής στους εκ Τουρκίας, καλύφθηκαν μόνο οι 1.557 από τις 4.042 του ΠΑΜ οι 1.174 από της 3.585 του ΑΠΚ οι 680 από τις 2.287 του ΔΠΚ οι 513 κι από τις 2.015 του ΠΛ οι 346.

Εθνικιστικές εξάρσεις κατά πανεπιστημιακών
Αλλεπάλληλες είναι οι απεργίες στα πανεπιστήμια του ψευδοκράτους. Οι περισσότερες αφορούν τον προσωπικό των πανεπιστημίων. Σχεδόν στο σύνολό τους είναι δικαιολογημένες καθ’ ότι σε πολλές περιπτώσεις οι μισθοί των εργαζομένων καταβάλλονται με αρκετή καθυστέρηση. Οι απεργίες των φοιτητών σχετίζονται με τα αιτήματά τους για μείωση των διδάκτρων και στην εξάλειψη των διακρίσεων μεταξύ Τούρκων -Τ/κ φοιτητών. Αρκετές φορές είμαστε μάρτυρες συμπλοκών μεταξύ Τούρκων-Κούρδων φοιτητών ενώ στο παρελθόν είχαμε και απελάσεις Κούρδων επειδή θεωρήθηκαν επικίνδυνοι για την τάξη και ασφάλεια.

Σε περιπτώσεις εκλογής πρυτάνεων και καθηγητών υπήρχαν παρεμβάσεις της ηγεσίας η οποία υποστήριζε καθηγητές από Τουρκία.
Στις αρχές του έτους προκλήθηκε σάλος στα κατεχόμενα από τις ενέργειες και δηλώσεις ενός υπαλλήλου του πανεπιστήμιου Ανατολικής Μεσογείου, του Χουσεΐν Γετινέρ, ο οποίος μετέβη στο εξωτερικό προς άγρα υποψηφίων φοιτητών αλλά αντί αυτού προέβη σε δηλώσεις που στρέφονταν κατά του ψευδοκράτους λέγοντας δεν υπάρχει κράτος με το όνομα “ΤΔΒΚ ”και πολλά άλλα. Η εθνικιστική Βολκάν με πρωτοσέλιδό της κάλεσε την Πρυτανεία να απολύσει αμέσως τον Γετινέρ, όπως και έγινε.
Οι εθνικιστές προσπαθούν, με διάφορες λασπολογίες, να επικρίνουν καθηγητές, οι οποίοι δεν ασπάζονται τις θέσεις και απόψεις τους. Το Μάιο απασχόλησε μερίδα του τ/κ Τύπου η περίπτωση του καθηγητή Σλόμποταν Ίλιτς, ο οποίος διδάσκει ιστορία στο Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου και ομιλεί 7 γλώσσες, μεταξύ των οποίων και την τουρκική. Τον παρουσίασαν ως έναν φανατικό Σέρβο χριστιανό, ως ένα άτομο που εξυμνεί τους ε/κ και προσβάλει συνεχώς της “ΤΔΒΚ”, και ότι έχει σχεδόν καθημερινή επαφή με το Υπουργείο Παιδείας της Δημοκρατίας.
Η Κίπρισλι (αρθρογράφος Σινασί Μπασαράν) θεωρεί τον Ίλιτς πράκτορα των Ε/κ και καλεί τον Έρογλου, τον «υπουργό» Παιδείας και την πρύτανη Ουφουκ Τανερί να λαβουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα.
Οι καταγγελίες δεν περιορίζονται μόνον στον Ίλιτς αλλά και σε δύο άλλους καθηγητές του αυτού πανεπιστημίου. Ο ένας είναι ο ΜichaelJohn ΚirkWalsh, ο οποίος έχει συχνές επαφές με τους ε/κ , το Υπουργείο Παιδείας της Δημοκρατίας και την Πλατφόρμα Ειρήνης τους οποίους ενημερώνει για τις δραστηριότητες του πανεπιστημίου.

Πιο επικριτικοί είναι οι εθνικιστές για την σύζυγό του Γκιουλ Μπαρκάι, η οποία κατάγεται από την Τουρκία και παρουσιάζεται θαυμάστρια των Ελλήνων και Αρμενίων. Όπως ισχυρίζονται η κυρία αυτή παρέδωσε κατά το παρελθόν μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ενώ ήταν στην επιτροπή σύνταξης των βιβλίων Ιστορίας και ενεργούσε καθ’ υπόδειξη των ε/κυπρίων.

Οι διαξιφισμοί και οι προστριβές είναι συνεχείς. Και οι κίνδυνοι να έχουν λιγότερους φοιτητές από την Τουρκία είναι ορατοί , επειδή :
• Φέτος θα παρακαθίσουν στις εισαγωγικές εξετάσεις 200.000 λιγότεροι μαθητές. • Το Ανώτατο Συμβούλιο Εκπαίδευσης παραχώρησε κατά 15% περισσότερες θέσεις στα κρατικά πανεπιστήμια της Τουρκίας • Από φέτος λειτουργούν 10 νέα , μη κερδοσκοπικά, πανεπιστήμια.
• Η οικονομική κρίση.
• Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός ιδιωτικών πανεπιστημίων στις τουρκογενείς δημοκρατίες και στα Βαλκάνια.

Ανοίγματα σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία
ΑΡΚΕΤΟΙστα κατεχόμενα ισχυρίζονται ότι η έκρηξη που σημειώθηκε στον αριθμό των φοιτητών στα πανεπιστήμια οφείλεται στην στάση που τήρησε η τ/κ πλευρά στο δημοψήφισμα του 2004. Ισχυρίζονται ότι εστάλη το μήνυμα ότι οι Τ/κ είναι αυτοί που επιθυμούν την ειρήνη και εφ’ όσον τα ΗΕ διενήργησαν διπλά δημοψηφίσματα σημαίνει ότι αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος. Εκμεταλλευόμενα το κλίμα, τα πανεπιστήμια έκαναν τα απαιτούμενα ανοίγματα προς το εξωτερικό και αύξησαν κατά πολύ τις συνεργασίες τους με Πανεπιστήμια της Ευρώπης-Αμερικής και Ασίας ενώ έγιναν τεράστιες επενδύσεις στα κτιριακά συγκροτήματα και στην στελέχωση με καθηγητές εγνωσμένου κύρους. Το Φεβρουάριο τέθηκε ο θεμέλιος λίθος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Λεύκας που καλύπτει εμβαδόν 4200 τ.μ.

Η μετατροπή των κατεχομένων σε νήσο πανεπιστημίων ήταν και είναι ένα όνειρο πολλών πολιτικών και της εκάστοτε τ/κ ηγεσίας αλλά για χρόνια τώρα το μεγαλύτερο εμπόδιο ήταν το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Συμβούλιο της Τουρκίας, το οποίο απαιτούσε κάποια συγκεκριμένα δεδομένα για να αναγνωρίσει τα πτυχία των τ/κ πανεπιστημίων. Προ μερικών μάλιστα ετών αναγκάστηκε να απαγορεύσει τη λειτουργία ενός τ/κ πανεπιστημίου. Πρόκειται για το λεγόμενο Διεθνές Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, το οποίο αναγκάστηκε να κατεβάσει τα ρολά το 1999.

Είχαν διαμηνύσει τότε στους τ/κ ότι πανεπιστήμιο δεν σημαίνει μοντέρνα κτίρια, φοιτητικές εστίες, αθλητικές εγκαταστάσεις, βιβλιοθήκες αλλά απαιτείται προσφορά ποιοτικής εκπαίδευσης. Κατόπιν αυτού τα πανεπιστήμια χαλάρωσαν κάπως τον υπέρμετρο ανταγωνισμό προκειμένου να εξασφαλίσουν περισσότερους πελάτες και κάπως περιόρισαν την εικόνα που είχε σχηματιστεί ότι είναι εργαστήρια έκδοσης πτυχίων.

Μόλις το Φεβρουαριο του 2009 υπογράφηκε «πρωτόκολλο εκπαιδευτικής συνεργασίας με την Τουρκία» σύμφωνα με το οποίο του λοιπού η Τουρκία θα αναγνωρίζει τα πτυχία των τ/κ πανεπιστημίων και το ψευδοκράτος αυτά των τουρκικών πανεπιστημίων.

Το πρωτόκολλο αυτό αναμένεται να συμβάλει θετικά στην αύξηση του αριθμού των εκ Τουρκίας φοιτητών καθ’ ότι οι γονείς είχαν τις επιφυλάξεις τους για την απόδοση των τ/κ πανεπιστημίων μετά μάλιστα και από αριθμό άρθρων και σχολίων που είδαν το φως της δημοσιότητας στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
ΧΟΡΟΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ
?Τα τελευταία πέντε χρόνια έγιναν πολλά βήματα στις κτιριακές εγκαταστάσεις των πανεπιστημίων. Αρκεί να αναφερθούν το Συνεδριακό Κέντρο του ΠΚ, η τεράστια βιβλιοθήκη του ΠΕΑ ,το Κέντρο Πληροφορικής και Καινοτομίας στο ΠΕΑ το οποίο διαθέτει ένα υπερυπολογιστή. Παρόμοιοί του υπάρχουν τρεις στην Ευρώπη και 12 στα πανεπιστήμια όλου του κόσμου. Τα βήματα αυτά είχαν κάποιο κόστος και μάλιστα σημαντικό, με αποτέλεσμα τη στιγμή αυτή μόνο το ΠΑΜ να έχει έλλειμμα 40 εκατ. ΛΤ (κάπου 20 εκ. ευρώ) το οποίο θα καλυφθεί με οικονομική συμβολή της Τουρκίας και της ψευδοκυβέρνησης. ?Εκτός από τις κτιριακές εγκαταστάσεις το Πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής ανακοίνωσε (15/9/09) ότι στις 12 Οκτωβρίου παραλαμβάνει το πρώτο αεροσκάφος μεταφοράς ασθενών του ψευδοκράτους, το οποίο θα βρίσκεται μόνιμα στα κατεχόμενα και θα ανταποκρίνεται σε κάθε επείγουσα ανάγκη. Εξάλλου από το ακαδημαïκό έτος 2009-10 λειτουργεί στο ίδιο πανεπιστήμια Κτηνιατρική Σχολή.

Σχετικά με το Παράρτημα του Πολυτεχνείου Κωνσταντινούπολης η ψευδοβούλη ενέκρινε (16-3-09) την επέκταση των δραστηριοτήτων του στα κατεχόμενα και σύμφωνα με πληροφορίες θα λειτουργήσουν σχολές του στην Αμμόχωστο, τη Γιαλούσα και τη Λευκωσία. Προς τον σκοπό θα μισθωθεί το παλιό Νοσοκομείο Αμμοχώστου και οι καπναποθήκες της Γιαλούσας. Θα λειτουργήσουν Σχολή Περιβαλλοντικών Επιστημών, Ναυπηγικής και Καλών Τεχνών. Τα κεντρικά γραφεία του παραρτήματος θα βρίσκονται στην κατεχόμενη Λευκωσία.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Αγαπητοί φίλοι,

    Στη χώρα μας προτιμήσαμε να εξάγουμε φοιτητές (και συναλλαγμα βέβαια)αντι να κυττάξουμε να επιτρέψουμε την ιδρυση ΣΟΒΑΡΩΝ πανεπιστημιακών σχολών. Λεω σοβαρών και όχι άδειες στα φιλαρακια μας της Στοάς...Ξέρετε τι λέω...Πέσανε οι Αγγλοι μονοί διπλοί να σαμποτάρουνε κάθε προσπάθεια για να μη χάσουνε την χρυσοτοκον όρνιθα...Ετσι όπως παμε μόνο θεσεις εργασίας στα φαναρια δημιουργούμε για το καθαρισμα των υαλοπινάκων των αυτοκινητων μας...

    ΖΕΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.