21/9/09

Πίεση ΝΑΤΟ με τη «βοήθεια» τουρκικών F16

Ο Αμερικανός διοικητής του Συμμαχικού Αεροπορικού Στρατηγείου Σμύρνης επιχείρησε να «νομιμοποιήσει» τις πτήσεις των αεροσκαφών της Τουρκίας στο Αιγαίο


Υπό την... σκιά 10 τουρκικών F-16 που πετούσαν στο Αιγαίο με νατοϊκό «καπέλο» επιχείρησε εκ νέου ο Αμερικανός διοικητής του Συμμαχικού Αεροπορικού Στρατηγείου Σμύρνης να «νομιμοποιήσει» τις πτήσεις των αεροσκαφών της Τουρκίας στο αρχιπέλαγος.

Η έντονη πίεση για επιβολή των θέσεων Ουάσιγκτον- ΝΑΤΟ που οδηγούν ουσιαστικά σε συνδιαχείριση του Αιγαίου, ασκήθηκε από τον πτέραρχο ΜακΦαν στη Λάρισα, στην έδρα της Τακτικής Αεροπορίας όπου έφθασε την Πέμπτη για να συνεννοηθεί με τον νέο επικεφαλής αντιπτέραρχο Γ. Πατσαντάρα. Όσο διαρκούσαν οι συνομιλίες, μπήκαν παρανόμως στο Αιγαίο, χωρίς σχέδια πτήσεως, τα τουρκικά F-16 και πραγματοποίησαν με ιπτάμενο ραντάρ του ΝΑΤΟ (ΑWΑCS) άσκηση που είχε εγκρίνει ο ίδιος ο Αμερικανός πτέραρχος! Άσκηση που επαναλήφθηκε και χθες με την κωδική ονομασία «Αegean CΟΜΑΟ». Η κίνηση του πτέραρχου ΜακΦαν- παρά την προεκλογική περίοδο που διανύουμε - εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της Ουάσιγκτον να «τα βρουν» Ελλάδα και Τουρκία στο Αιγαίο επ΄ ωφελεία, όπως λένε, της λειτουργίας του ΝΑΤΟ.

Ο κ. ΜακΦαν ζήτησε από την Ελλάδα- όπως έκαναν πρόσφατα και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αλλά και Αμερικανοί αξιωματούχοι - να γίνουν «βήματα» προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Φέρεται να άκουσε ωστόσο τις ελληνικές αιτιάσεις για τη συνολική προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, που δεν δημιουργούν, όπως τονίστηκε, κλίμα ούτε για απλή ανταλλαγή απόψεων.

Πρόφαση το κόστος. Παράλληλα,
ο Αμερικανός πτέραρχος, υιοθετώντας ουσιαστικά τουρκικές αξιώσεις, επιδίωξε να πείσει την Ελλάδα ότι θα είναι «πιο οικονομικό» γι΄ αυτήν να συνεχίσει να λειτουργεί το νατοϊκό αεροπορικό Κέντρο στο Εσκί Σεχίρ (Τουρκία), για το οποίο έχει ληφθεί απόφαση κατάργησής του και ανάληψης όλου του έργου από το αναβαθμισμένο αντίστοιχο κέντρο (CΑΟC) της Λάρισας.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ ΝΕΑ

5 σχόλια:

  1. αρχίσανε τα όργανα να δούμε ποιοι θα χορεύουν.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θέλουν παραγγελία οι Αμερικανοί...Αργήσαμε...
    Αντε παιδιά...αγοράστε πράμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kατάργηση του Νατοικού Στρατηγείου στο Εσκί Σεχίρ . Οι Τούρκοι το φυσάνε και δεν κρυώνει . Άλλη μια επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής που πέρασε στα ψηλά . Και την θέση της στα πρωτοσέλιδα πήρε ο διορισμός Τούρκου Πτέραρχου στο στατηγείο της Λάρισας . Λες και είναι καμιά Τουρκική ταξιαρχία και όχι απλά ένας επιτελικός . Το χειρότερο που μπορεί να προσπαθήσει να κάνει είναι ότι και ο Αμερικανός σήμερα . Με την διαφορά ότι οι Τούρκοι στερούνται μια κρίσιμη υποδομή η οποία θα αναβάθμιζε τον ρόλο τους εντός της Συμμαχίας .

    Pro.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όμως φαίνεται ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει με τους Αμερικανούς "φίλους και συμάχους" του Πενταγώνου....!

    Θα αναφερθώ στα πολιτικά γεγονότα που διεδραματίστηκαν στο Συνέδριο της Ειρήνης στο Παρίσι το 1946.

    Στο βιβλίο του Καθηγητή Κ. Σβολόπουλου "Ιστορία της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής 1945-1981" Τόμος Β΄, σελίδα 73, αναφέρεται ότι τόσο οι οι Βρετανοί και οι Γάλλοι, όσο και οι Αμερικανοί (αν και στις 28 Ιουλίου 1946, το Αμερικανικό Κονγκρέσο είχε ομόφωνα υιοθετήσει ψήφισμα για την απόδοση της Β. ηπείρου στην Ελλάδα), δεν ήσαν ενθαρρυντικοί στο αίτημα της Ελλάδος για την ενσωμάτωση της Βορείας Ηπείρου στην Ελλάδα, από την οποία την είχαν οι αποκαλούμενες ως Μεγάλες Δυνάμεις αφαιρέσει, για να δημιουργήσουν εις βάρος της, την σημερινή Αλβανία συνενώννοντας τις διάφορες Αλβανικές φατρίες (ή τις φυλές, ήγουν Γκέκηδες, Τόσκηδες κ.λ.).

    Μιάς Αλβανίας, η οποία είχε συνεργαστεί στενά με τις δυνάμεις του Άξονα, μάλιστα 6 Αλβανικά τάγματα συμμετείχαν στην επίθεση της Ιταλίας κατά της Ελλάδος τον Οκτώβριο του 1940!

    Τότε, σύμφωνα με τα αμερικανικά αρχεία διαφωνούσε τελείως με την απόδοση της Βορείου Ηπείρου στην Ελλάδα, μόνο το Πεντάγωνο...!

    Όπως γράφει ο Κ. Σβολόπουλος, "Το μεικτό επιτελείο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι από άποψη γεωστρατηγική, η Ελλάδα θα ήταν ικανή, περιορισμένη στα σημερινά σύνορά της, να αντιμετωπίσει μονομερή αλβανική επίθεση, ενώ δεν θα της ήταν δυνατόν να αντισταθεί σε πολυμερές επιθετικό μέτωπο, έστω και αν εξασφάλιζε την επίμαχη περιοχή της Βρείου Ηπείρου.

    Αντίθετα η Αλβανία, δηλαδή ο εχθρός των "Συμμάχων" κατά τον Β' Π.Π. και ακόμη και τότε, αν την έχανε θα εξασθενούσε αμυντικά στον Νότο και θα έχανε ζωτικές παραγωγικές πηγές της".

    Δηλαδή, κατά τον Β' Π.Π. που σκοτώθηκαν δέκα φορές περισσότεροι Έλληνες από ότι Ιάπωνες (μαζί με τους νεκρούς του Ναγκασάκι και της Χιροσίμα), θυσιαζόμενοι για την ελευθερία τους, σώζοντας τότε εμμέσως πολλά, κατά τον Προεδρο Τζόνσον, American boys, για να μας στολίζουν έτσι οι ελεεινοί αξιωματούχοι του Πενταγώνου ..!

    Ο Καταδρομέας Πολεμιστής Στρατηγός Ελευθέριος Σταμάτης, στο βιβλίο του "Κύριοι, Πάτε για Ύπνο", Εδκόσεις Δούρειου Ίππου, θεωρεί ότι η μόνιμη αντιπάθεια των αμερικανών του Πενταγώνου οφείλεται και στον αλαζόνα αλλά ανίκανο Στρατηγό Βαν Φλήτ, που δεν χώνευε τους Έλληνες αξιωματικούς γιατί είχαν αποδείξειπως ήταν ανίκανος .......

    Διαφαίνεται λοιπόν, μία μόνιμη αντιπάθεια προς κάθε τι το Ελληνικόν και ιδιαίτερα προς τον Έλληνα στρατιώτη, που πάντοτε στήριξε τους αμερικανούς "Συμμάχους" και το ΝΑΤΟ τους.

    Μήπως, μετά την συμμετοχή της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ άλλαξε τίποτε ;

    Ξοδεύαμε περίπου 170.000.000 $ για την άμυνα και 30 με 40 εκατομμύρια δολλάρια για τις Δημόσιες Επενδύσεις.

    Η δε αμυντική γραμμή δεν κάλυπτε τα σύνορα της Ελλάδος. Άφηνε την Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία εκτός της γραμμής αμύνης!!!

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΑΤΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.