22/9/09

Περί Στάλιν


του Απόστολου Αποστολόπουλου
Ίσως φανεί παράξενο, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ένα άρθρο για τον Στάλιν. Ωστόσο όταν το τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα τον υπερασπίζεται, το ενδιαφέρον γίνεται άμεσο. Και αν προσθέσουμε ότι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο εξίσωσε προσφάτως Στάλιν και Χίτλερ (στην επικαιρότητα και αυτός) τότε το ενδιαφέρον αποκτά γενικότερη (και τραγικότερη;) σημασία. Η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τις δυο αυτές προσωπικότητες υποδηλώνει ότι στην Ευρώπη πιστεύουν ίσως ότι οι αμέτρητες εκλογικές αναμετρήσεις έχουν μάλλον εφήμερη σημασία τη στιγμή που εκκρεμότητες από το Μεγάλο Πόλεμο επανεμφανίζονται ως εφιάλτες.
Ξεπεράσαμε τα εξήντα χρόνια ειρήνης, γεγονός χωρίς προηγούμενο στην Ευρώπη τους τελευταίους τρεις-τέσσερεις αιώνες. Η πτώση της ΕΣΣΔ και η Παγκοσμιοποίηση εγκαινίασαν περίοδο σεισμικών ανακατατάξεων όπου κάθε τοπική μεταβολή (με ή χωρίς εκλογές) αποκτά παγκόσμια διάσταση. Αυτό που γίνεται «εδώ», επηρεάζει αυτομάτως και επιβάλει ανακατατάξεις «εκεί». Η σκακιέρα είναι μία, η Υφήλιος. Δεν θα είναι ανώδυνη η γέννα ενός πολυπολικού κόσμου ενώ καταβάλλεται ήδη κόστος για να κρατηθεί στη θέση της η Υπερδύναμη. Χαρακτηριστικά, ο Πούτιν αποδοκίμασε ως ανήθικο το σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότωφ (όχι όμως και τον Στάλιν) ώστε να καθησυχάσει την Πολωνία ότι η Ρωσία δεν απειλεί (εκ νέου) την ακεραιότητά της. Απώτερος στόχος η ανέφελη προσέγγιση Ρωσίας- Γερμανίας.
Σήμερα η πολεμική κατά του Στάλιν έχει σχέση με την γεωπολιτική, όχι με την ιδεολογία (ο «υπαρκτός σοσιαλισμός» είναι οριστικά νεκρός). Ο Στάλιν απόκτησε διεθνή σημασία όταν η Ρωσία κυριάρχησε στη μισή Ευρώπη, βρήκε (ιδεολογικά) πολυάριθμους οπαδούς στη Δύση και διεκδίκησε παγκόσμια επιρροή. Από τη στιγμή που η Ρωσία επανέρχεται ως ισχυρός παίκτης διεθνώς, επανακάμπτει και το φάντασμα του Στάλιν επειδή δεν αρκέστηκε να είναι ο πατερούλης «πασών των Ρωσιών» αλλά άπλωσε το χέρι του πολύ πάρα πέρα-με τη συγκατάθεση, βεβαίως, του Ρούσβελτ και του Τσώρτσιλ.
Τα υπόλοιπα είναι η συνήθης πολεμική εναντίον αντιπάλων, ανεξαρτήτως ιδεολογίας. Ο «τύραννος» Στάλιν δεν διαφέρει από τον Σαντάμ τύραννο, τον Αχμαντινεζάντ ή τον Τσάβες, παρά μόνο στο ότι η Ρωσία είναι ασύγκριτα ισχυρότερη. Ωστόσο οι ανάγκες της Αγοράς (και όχι της Δημοκρατίας) επέβαλλαν να απαλειφθεί κάθε παρόμοιος υπαινιγμός εναντίον των Κινέζων, διόλου δημοκρατικότερων από τον Στάλιν. Ίσως ο Στάλιν δεν καταγραφεί στους γενάρχες του σοσιαλισμού αλλά είναι βέβαιο ότι έχει θέση στη λίστα των Ρώσων τσάρων. Με τον Πούτιν αναβιώνει το σταλινικό φάντασμα επειδή επανέρχεται η Ρωσία ως αντίπαλο δέος των ΗΠΑ, κέντρο αναφοράς του αντιαμερικανισμού, χωρίς το βάρος του ιδεολογικού μανδύα. Βαραίνουν οι αγωγοί, λέγε με Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.
Ελεύθερος, Δευτέρα 21-9-09

4 σχόλια:

  1. Με την διαφορά ότι ο Στάλιν ήταν Γεωργιανός και η Ρωσία της εποχής δεν ήταν ακριβώς Ρωσία αλλά Σοβιετική Ένωση. Βέβαια οι γεωπολιτικές αντιπαλότητες παραμένουν παρά την κατάρρευση των ιδεολογικών αντιπαλοτήτων. Το πρόσωπο του Στάλιν ενσαρκώνει αυτό το σκοτεινό στοιχείο που είναι ικανό να ενεργοποιήσει γιγάντιες δυνάμεις καταπατώντας τα άτομα προς χάριν του συνόλου και είναι αυτές οι δυνάμεις που φοβάται η Αμερική (και οι ευρωπαίοι καλοθελητές της) στην μεγάλη και τρομακτική γι’ αυτούς Ρωσία (βέβαια αν έχει κάποιος την ευρύτητα πνεύματος –και είναι πολύ ευκολότερο αυτό για ένα έλληνα- να προσεγγίσει την Ρωσία δίχως αγκυλώσεις βλέπει πως στην πραγματικότητα ούτε τόσο σκοτεινή είναι ούτε τόσο τρομαχτική). Γι’ αυτό υπάρχει λόγος που πολλοί θέλουν να πάρει την θέση του στην ιστορία δίπλα στον Χίτλερ… Με την διαφορά ότι πολλές φορές οι λεπτομέρειες είναι απαραίτητες για να σχηματίσει κάποιος την πραγματική εικόνα και είναι δεδομένο ότι Στάλιν και ρωσικός εθνικισμός δεν είναι δυνατό να συμβαδίσουν σαν έννοιες. Αλλά πρέπει να κατανοήσουμε ότι η εικόνα ενός δυναμικού ηγέτη είναι τόσο απαραίτητη εκεί όσο δεν μπορούμε να φανταστούμε εμείς με τα δικά μας μέτρα. Στην ρωσική συνείδηση αυτή η εικόνα και μόνο κάνει την διαφορά ώστε να λειτουργούν στοιχειωδώς τα κακοπληρωμένα και με ασήμαντο ηθικό κρατικά στελέχη σε μια αχανή χώρα που ελάχιστοι θα βρεθούν έστω και μια φορά στην ζωή τους στην Μόσχα. Πόσο μάλλον θα αισθανθούν τον ηγέτη του κράτους. Ιδιαίτερα αν αυτός είναι κάποιος ανυπόληπτος μέθυσος σαν τον συγχωρεμένο Γέλτσιν. Η Ρωσία είναι δυσκολοκυβέρνητη χώρα. Έξω από κάθε τι που έχουμε στο μυαλό μας. Ελπίζω να βρει ένα δρόμο ειρήνης και συνεργασίας με την Ευρώπη. Θάβοντας οριστικά όλες τις βαριές παρακαταθήκες του 20ου αιώνα και κρατώντας μόνο τα καλά απ’ το παρελθόν.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ (για Στάλιν).Τότε, Βερύκιε Β, (με τις πάντα ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις)η Ρωσία ήταν ...ακριβώς η Ρωσία μετονομασθείσα σε Σοβιετική Ένωση. Και ο Στάλιν το γνώριζε άριστα. Γι'αυτό ακριβώς όταν επιτεθηκε ο Χίτλερ δεν επικαλέστηκε τον κομμουνισμό αλλά κάλεσε το λαό να υπερασπιστεί την πατρίδα, τη Ρωσία. Όλη η ιδεολογία στον Πόλεμο ήταν για τους Ρωσους εθνικοπατριωτική, όχι κομμουνιστική. ¨Με αυτή την έννοια ο Στάλιν ταυτίζεται με τον Ρωσικό "εθνικισμό". Και με αυτή την έννοια δεν έχει σημασία η καταγωγή του, όπως δεν έπαιξε ρόλο και η Κροατική καταγωγή του Τίτο όπως δεν παίζει ρόλο καιτο ότι ο Ομπάμα είναι μαύρος. Σημασία εχειη πολιτική, όχι η καταγωγή ή το χρώμα.Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι οι ιδεολογίες ενώ εμφανίζονταν ως πρωτεύον στοιχείο στην αντιπαλότητα ΕΣΣΔ-ΗΠΑ ήταν στην πραγματικότητα δευτερεύον,κατά την άποψή μου. Το κύριο χαρακτηριστικό της μεταπολεμικής περιόδου ήταν η αντιπαλότητα δυο αυτοκρατοριών και όχι δυο ιδεολογιών,όπου η κάθε πλευρά χρησιμοποιουσε τα όπλα της. Στην περίπτωσή μας την ιδεολογία. Χαρακτηριστικό είναι ότι η πολιτική των ΗΠΑ (ανάσχεση της Ρωσίας) δεν άλλαξε αν και η ΕΣΣΔ εξαφανίστηκε μαζί με την ιδεολογία που εκπροσωπούσε. Η υποτιθέμενα νέα πολιτική Ομπάμα έχει σχέση με την αδυναμία και των δυο καθώς και την αμοιβαία ανάγκη τους να συνυπάρξουν χαράσσοντας όρια επιρροής. Διότι και οι δυο θέλουν να ανακτήσουν ή να εδραιώσουν (σε νέες συνθήκες) την επιρροή τους στις περιοχές που ήλεγχαν: στις πρώην χω΄ρες της ΕΣΣΔ η Μόσχα,στην Ευρώπη οι ΗΠΑ. Χαρακτηριστικό είναι (το αναφέρω αναλυτικά στο βιβλίο μου Τρομοκρατία και Παγκοσμιοποίηση, 2001)ότι αν ήταν ζήτημα ιδεολογίας τότε δεν θα υπήρχε λόγος να διαλυθεί(με τις φροντίδες των ΗΠΑ) η ΕΣΣΔ (όταν κετέρρευσε ο υπαρκτός) η οποία αποτελούσε μια έτοιμη ανοιχτή αγορά, πρόσφορο έδαφος για την Παγκοσμιοποίηση. Διαλύθηκε για να καταλυθεί η αυτοκρατορία της Ρωσίας. Η ταυτιση Στάλιν-Χίτλερ σημαίνει "έξω η Ρωσία από (τη δυτική τουλάχιστον) Ευρώπη" και "όχι στην ανεξα΄ρτητη ισχύ της Γερμανίας" που μπορεί να οδηγήσει στην προσέγγιση με τη Ρωσία, οποτε τέλος η ηγεμονική αμερικανική παρουσία στη γηραιά ήπειρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. KΥΡΙΕ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΕ, ΑΚΡΙΒΩΣ.

    ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Η ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΡΩΣΙΑ, ΑΛΛΑ Η ΔΥΝΑΤΗ ΡΩΣΙΑ.

    ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ Η ΡΩΣΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΧΩΡΑ ΧΑΛΚΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ, ΒΡΕΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΕΝΤΕ ΘΑΛΑΣΕΣ,
    ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΕΔΙΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΑΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ.
    ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ, ΕΦΥΓΑΝ ΠΡΩΤΟΙ ΕΚΤΟΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ, ΕΧΟΥΝ ΧΙΛΙΔΕΣ ΜΙΛΙΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΜΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.
    ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΕ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΜΟΝΑΡΧΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ.
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΠΙΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΡΩΣΙΑ.
    ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΚΤΙΣΙΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ.
    ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΞΗ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ, ΟΠΩΣ ΑΥΤΟ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΕ ΚΑΙ ΣΧΗΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΟ ΥΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΜΑΡΞ.
    ΜΑΡΞ = ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΟΙ (ΠΛΑΤΩΝ, ΖΗΝΩΝ,ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΛΠ)
    ΜΗΔΕΠΟΤΕ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΗΤΑΝ ΑΠΟΚΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτοι που εξισωνουν τον χιτλερ με τον σταλιν θα επρεπε να αναρωτηθουν που θα ηταν και πως αν ειχε επικρατησει ο χιτλερ.Η τοτε σοβιετικη ενωση ηταν αυτη που τσακισε τους ναζι και ειχε βεβαια και τις μεγαλυτερες απωλειες.Αν ομως εισαι χρυσαυγητης, απογονος ταγματαλητων,αλλα και δεξιουλης νεοφιλευθερος τοτε ειναι ενα σωστο βημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.