7/9/09

Τύψεις βασανίζουν το σφαγέα του Μάι Λάι

Ο Κάλεϊ επιμένει ότι εκτελούσε εντολές το 1968.Σαράντα ένα χρόνια έχουν περάσει από τη 16η Μαρτίου του 1968, όταν τα αμερικανικά στρατεύματα εισέβαλαν στο χωριό Μάι Λάι και σκότωσαν 350-500 γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, σε μια σφαγή που άλλαξε τον πόλεμο του Βιετνάμ στα μάτια των Αμερικανών.


Τύψεις βασανίζουν το σφαγέα του Μάι Λάι

Ο Κάλεϊ επιμένει ότι εκτελούσε εντολές το 1968
Σαράντα ένα χρόνια έχουν περάσει από τη 16η Μαρτίου του 1968, όταν τα αμερικανικά στρατεύματα εισέβαλαν στο χωριό Μάι Λάι και σκότωσαν 350-500 γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, σε μια σφαγή που άλλαξε τον πόλεμο του Βιετνάμ στα μάτια των Αμερικανών.

ΚΑΛΕΪ
Σήμερα ζει στην Τζόρτζια των ΗΠΑ και είναι ιδιοκτήτης κοσμηματοπωλείου

Σήμερα, ο μοναδικός καταδικασμένος ως υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου εκείνη την ημέρα, λύνει τη σιωπή του. Ο 66χρονος Γουίλιαμ Κάλεϊ δηλώνει: «Δεν περνάει ούτε μία ημέρα που να μην αισθανθώ τύψεις για όσα έγιναν, τόσο για τους νεκρούς Βιετναμέζους και για τις οικογένειές τους όσο και για τους Αμερικανούς στρατιώτες που ενεπλάκησαν και τους γονείς τους, λυπάμαι βαθιά », αλλά επιμένει ότι, έστω «βλακωδώς», ακολουθούσε εντολές.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον μελών της παγκόσμιας οργάνωσης εθελοντισμού Κiwanis Club, ο Γουίλιαμ Κάλεϊ αρχικά ζήτησε συγγνώμη για το φοβερό έγκλημα πολέμου που διέπραξε και έπειτα απάντησε σε ερωτήσεις. «Αν με ρωτάτε γιατί δεν εξεγέρθηκα όταν μου έδωσαν εκείνες τις εντολές, σας λέω ότι ήμουν ένας υπολοχαγός που έπαιρνε διαταγές από το διοικητή του και τις ακολούθησα. Βλακωδώς, όπως πιστεύω τώρα», είπε.

Έμεινε κρυφός ο πόλεμος
Οι διαταγές ήταν να «εκκαθαρίσει» ο Γουίλιαμ Κάλεϊ το Μάι Λάι από τους Βιετκόνγκ κομμουνιστές. Σε αυτό το χωριό του Νότιου Βιετνάμ, όμως, υπήρχαν μόνο γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι, όλοι άμαχοι. Ο 25χρονος τότε υπολοχαγός έδωσε εντολή να καούν τα σπίτια και να συγκεντρωθούν οι κάτοικοι. Η σφαγή που ακολούθησε ήταν τέτοιας αγριότητας -οι φωτογραφίες συγκλονίζουν ακόμη και σήμερα- που δύο Αμερικανοί παρενέβησαν για να τη σταματήσουν.
Το έγκλημα πολέμου έμεινε κρυφό από το Πεντάγωνο σχεδόν για έναν χρόνο, ωσότου έλθει στο φως από τα δημοσιεύματα του διακεκριμένου δημοσιογράφου Σέιμουρ Χερς και την επιμονή ενός επαναπατρισθέντος εφέδρου, ο οποίος βομβάρδισε την αμερικανική κυβέρνηση με επιστολές. Τελικά διατάχτηκε δικαστική έρευνα και πέντε στρατιώτες κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου.
Στη δίκη, η οποία διήρκεσε από το Νοέμβριο του 1970 ώς το Μάρτιο του 1971, μόνο ο Κάλεϊ βρέθηκε ένοχος. Οι ισχυρισμοί του ότι εκτελούσε εντολές άνωθεν διαψεύστηκαν από το διοικητή του, λοχαγό Έρνεστ Μεντίνα. Αν και καταδικάστηκε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης από το στρατοδικείο, παρέμεινε σε κατ΄ οίκον περιορισμό για τριάμισι χρόνια και πήρε χάρη από τον πρόεδρο Νίξον. Σήμερα ζει στην Τζόρτζια των ΗΠΑ και είναι ιδιοκτήτης κοσμηματοπωλείου, ενώ, σύμφωνα με τους οικείους του, πάσχει από αϋπνίες εξαιτίας των τύψεων συνειδήσεως.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ

5 σχόλια:

  1. Περισσότερα για τη σφαγή ( για αγγλομαθείς )

    http://en.wikipedia.org/wiki/My_Lai_Massacre

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έτσι είναι ο πόλεμος...βγάζει ενδεχομένως το καλύτερο πρόσωπο για τους συμπολεμιστές και το πιο άγριο και σατανικό πρόσωπο εναντίον των αντιπάλων...Οι σφαγές αμάχων είναι αποδεκτές σε πολλούς στρατούς για την εκκαθάριση περιοχών και την κάμψη του ηθικού των αντιπάλων, βλέπε και "έξυπνες βόμβες" που πέφταν σε γέφυρες με πολιτικά τρένα, την σφαγή στην Σρεμπρένιτσα και αλλού, αν και έχουν αποδειχθεί αποτυχημένες σε αρκετούς σύγχρονους πολέμους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΣ ΣΦΑΓΕΣ (ΣΕΡΒΙΑ-ΙΡΑΚ-ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ) .
    ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ !!
    ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΜΕ ΣΤΟΛΕΣ ΠΑΡΑΛΑΓΗΣ.
    ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Ολοι εντολες εκτελουν".
    Και οι προδοτες του Αμερικανικου Κονγκρεσσου "εντολες εκτελουν" ανωθεν ή και κατωθεν.
    Θα μπορουσε το Χολλυγουντ να γυριση και εργα οχι εργο, επι του θεματος.

    "Αμαρτησα για την εντολη μου".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι εγινε ρε παιδιά;Την εποχή εκείνη δεν λειτουργούσε η "Χάγη" με την αρχι-καρα-οροσπού την Ντελ Πόντε;

    "ΟΥΑΙ ΥΜΙΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ ΥΠΟΚΡΙΤΑΙ, ΟΤΙ ΔΙΥΛΙΖΕΤΕ ΤΟΝ ΚΩΝΩΠΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΙΝΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΜΗΛΟΝ"!

    Και αυτή η φράση απευθύνεται στην λεγόμενη "διεθνή κοινότητα" που κατ'εντολήν "κανει τα στραβά μάτια".Πρόσφατο παράδειγμα το ολοκαύτωμα της Γάζας.


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.