3/9/09

Ασκηση πιέσεων στην Τουρκία για τον τερματισμό της λαθρομετανάστευσης ζήτησε η Α. Παπαδοπούλου

Την άσκηση πιέσεων στην Τουρκία για τον τερματισμό της λαθρομετανάστευσης από τα κατεχόμενα, ζήτησε σήμερα από τη Σουηδική Προεδρία, η ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ, Αντιγόνη Παπαδοπούλου.


Η παρέμβαση της Κύπριας ευρωβουλευτή έγινε με αφορμή την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Σουηδικής Προεδρίας στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από τους αρμόδιους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης / Ασύλου.

Σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου, η Κύπρος είναι άμεσα εκτεθειμένη σε πιέσεις λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, γιατί στις ελεύθερες περιοχές, δέχεται αυξημένα κύματα παράνομων μεταναστών και αιτητών πολιτικού ασύλου, από τρίτες χώρες.

Οπως επισήμανε στη διάρκεια της συζήτησης, το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στις κατεχόμενες περιοχές, όπου το ευρωπαϊκό κεκτημένο έχει ανασταλεί ως αποτέλεσμα της τουρκικής κατοχής. Εκεί, όπως κατήγγειλε η ευρωβουλευτής, οργιάζει η παράνομη μετανάστευση, η οποία διοχετεύεται οργανωμένα από την Αγκυρα στις ελεύθερες περιοχές, ο παράνομος εποικισμός, η σωματεμπορία, η παράνομη δράση εγκληματικών στοιχείων, η παραοικονομία, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και δεν εφαρμόζεται το Ευρωπαϊκό Ενταλμα Σύλληψης.

Η ευρωβουλευτής κάλεσε τη Σουηδική Προεδρία να ασκήσει πιέσεις προς την κατοχική Τουρκία ώστε η τελευταία να συμμορφωθεί με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις και να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, εφαρμόζοντας το Πρωτόκολλο της Αγκυρας, ενόψει μάλιστα της επικείμενης κρίσιμης αξιολόγησης για την ενταξιακή της πορεία, τον προσεχή Δεκέμβριο.

Κάλεσε, επίσης, τη Σουηδική Προεδρία να προτρέψει τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Υπεύθυνο για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας Ζακ Μπαρό, να συζητήσει το όλο θέμα κατά την επικείμενη επίσκεψη του στην Τουρκία.

Κάλεσε, τέλος, τους παρόντες στη συνεδρία Σουηδούς Υπουργούς, να προβούν σε άμεσα μέτρα προστασίας των κατεχομένων ευρωπαϊκών εδαφών της Κύπρου και όχι να αφήνουν την κατοχική δύναμη στο απυρόβλητο, με το άλλοθι της διαδικασίας εξεύρεσης συνολικής λύσης στο Κυπριακό, που είναι χρονοβόρα.

iKypros
03/09/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.