10/9/09

Ούτε ευρώ στα κόμματα αν γίνουν επαναληπτικές

Δεν θα υπάρξει κρατική χρηματοδότηση προς τα πολιτικά κόμματα (ούτε κατά ένα ευρώ) στο ενδεχόμενο μη επίτευξης αυτοδύναμης κυβέρνησης κατά τις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και εκ νέου προσφυγής στις κάλπες εντός του τρέχοντος έτους.


Τούτο έγινε σαφές στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής εκλογών, υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε περίπτωση διεξαγωγής διπλών εκλογών εντός του ιδίου έτους (π.χ. ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές εντός του 2009), η κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων δεν μπορεί να υπερβαίνει εν συνόλω το 0,35 τοις χιλίοις επί των τακτικών εσόδων του προϋπολογισμού.

Με δεδομένο λοιπόν ότι τα πολιτικά κόμματα στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου 2009 έλαβαν από το ταμείο του κράτους το ποσό των 13,4 εκατομμυρίων ευρώ (0,22 τοις χιλίοις επί των τακτικών εσόδων του προϋπολογισμού), κατά τις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου έχουν λαμβάνειν το υπόλοιπο 0,13 τοις χιλίοις, που αντιστοιχεί στο ποσό των 8 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.

Εκ του ποσού αυτού, το 60% θα καταβληθεί αναλογικά στα κόμματα πριν από τις εκλογές (περίπου 4,5 εκατομμύρια ευρώ) και το υπόλοιπο 40% μετά τις εκλογές (περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ).

Τα όρια δαπανών

Στο επίπεδο των εθνικών εκλογών του 2007 θα παραμείνει και το όριο εκλογικών δαπανών για κάθε υποψήφιο βουλευτή, το οποίο κυμαίνεται από 18.000 ευρώ ανά υποψήφιο στις μικρές μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες και φτάνει έως 135.000 ευρώ κατ' ανώτατο όριο στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας (Β' Αθηνών).

Αναφορικά με την κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου στα κόμματα, η διακομματική επιτροπή αποφάσισε να συμπεριληφθούν σε αυτές τις εκλογές και οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι εκπροσωπούνται πλέον στην Ευρωβουλή.

Ετσι, ενώ στις εκλογές του 2007 ο τηλεοπτικός χρόνος είχε κατανεμηθεί κατά 80% σε Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ (ισομερώς) και το υπόλοιπο 20% στα μικρά κόμματα, η σχέση αυτή στις προσεχείς εκλογές του Οκτωβρίου μεταβάλλεται ως εξής: κατά 75% σε Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ και 25% στα άλλα κόμματα (συμπεριλαμβανομένων των Οικολόγων).

Παρά ταύτα οι εκπρόσωποι των μικρών κομμάτων εξέφρασαν εν προκειμένω την αντίδρασή τους, αξιώνοντας περισσότερο τηλεοπτικό χρόνο γι' αυτούς (όπως έγινε στις ευρωεκλογές του Ιουνίου).

«Οχι μόνο οι δύο»

Εξέφρασαν επίσης τη διαφωνία τους για ενδεχόμενη δεύτερη τηλεοπτική μονομαχία μεταξύ Κ. Καραμανλή - Γ. Παπανδρέου (πέραν της προβλεπόμενης μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών).

Η διακομματική επιτροπή αποφάσισε επίσης, στην κατανομή του ραδιοτηλεοπτικού χρόνου να μην προσμετρηθούν οι εμφανίσεις των πολιτικών αρχηγών και των εκπροσώπων των κομμάτων στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Μετά τη συνεδρίαση της διακομματικής, ο κ. Παυλόπουλος, απαντώντας στις καταγγελίες στελεχών του ΠΑΣΟΚ «για όργιο κυβερνητικών προσλήψεων μετά την προκήρυξη των εκλογών», υποστήριξε ότι από την περασμένη Δευτέρα που δημοσιεύθηκε το προεδρικό διάταγμα για τις εκλογές «σταμάτησε κάθε πρόσληψη ή άλλη υπηρεσιακή μεταβολή υπαλλήλων στο Δημόσιο».

Στη διαμαρτυρία του εκπροσώπου των Οικολόγων για τη μη συμμετοχή τους στη χθεσινή διακομματική, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι στην εν λόγω διακομματική συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Βουλής που διαλύθηκε, κάνοντας ταυτόχρονα σαφές ότι στην επόμενη διακομματική θα συμμετάσχει και εκπρόσωπος των Οικολόγων (που εκπροσωπούνται στην Ευρωβουλή).

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.