21/9/09

Η αξιοπρέπεια των Αφρικανών!

Πάντως, οι μαύροι της Νοτίου Αφρικής επέδειξαν ψηλό δείκτη αξιοπρέπειας και τελικά γκρέμισαν το ρατσιστικό και αντιδημοκρατικό φασιστικό Απαρτχάιντ, αρνούμενοι να προχωρήσουν σε οδυνηρούς συμβιβασμούς. Τι ειρωνεία! Σε αυτούς η Κύπρος θα εξάγει, μετά των λοιπών Ευρωπαίων, δημοκρατία;


Ένας από τους κεντρικούς στόχους της ΕΕ είναι η εξαγωγή δημοκρατίας προς τις αναπτυσσόμενες - φτωχές χώρες της Αφρικής και αλλού. Και αυτή η εξαγωγή δημοκρατίας στηρίζεται στην αποστολική διπλωματία (missionary diplomacy) και είναι συγκεκριμένη: Αναφέρεται στο σεβασμό και στην πλήρη εφαρμογή του κράτους δικαίου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, τάσσεται κατά της αδικίας, είναι θεματοφύλακας της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης, της δημοκρατικής αρχής της πλειοψηφίας, του «one man one vote» (ένας άνθρωπος μία ψήφος) και κάθετα εναντίον της χρήσης βίας.

Αυτοί είναι, μεταξύ άλλων, οι στόχοι της ΕΕ για τις αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής, και αυτά ζητά να έχει κάθε λαός, φτωχός ή πλούσιος, που θέλει να ζει δημοκρατικά και αξιοπρεπώς. Πόσω μάλλον όταν ο λαός αυτός ανήκει σε κράτος-μέλος της ΕΕ, που εξάγει δημοκρατία. Και, όμως, στη δική μας περίπτωση, ενώ συμμετέχουμε ως κράτος-μέλος στην εξαγωγή δημοκρατίας και στη βελτίωση των αρχών και των αξιών της προς την Αφρική, στο δικό μας τον τόπο συζητούμε πώς θα κάνουμε εκπτώσεις και πώς θα ακρωτηριάσουμε στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, υπό το πρόσχημα του οδυνηρού συμβιβασμού στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Εάν δεν είναι έτσι τα πράγματα και είναι αλλιώς, ας μας πει κάποιος τι σημαίνει ο όρος οδυνηρός. Σημαίνει ή όχι περιστολή των ατομικών δικαιωμάτων; Σημαίνει ή όχι κατάργηση της δημοκρατικής αρχής της πλειοψηφίας και της αρχής ένας άνθρωπός μία ψήφος; Σημαίνει ή δεν σημαίνει τον εδαφικό, διοικητικό και πληθυσμιακό διαχωρισμό της Κύπρου; Είναι ή όχι αυτός ο διαχωρισμός αποτέλεσμα της εισβολής; Μπορεί η παρανομία και τα εγκλήματα πολέμου, όπως η κατοχή και ο εποικισμός, να παράγουν δίκαιο; Όχι φυσικά, εκτός και αν ο θύτης αποδεχθεί την αδικία και την επιβολή του «δικαίου των όπλων» του ισχυρού. Εκτός και αν ο θύτης αποδεχθεί τον ακρωτηριασμό των δικαιωμάτων του, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι θα ζήσει εν συνεχεία μια φυσιολογική ζωή!

Στην Κύπρο πάει να δημιουργηθεί διά της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας αυτό το οποίο καταργήθηκε στη Νότιο Αφρική. Ένα νέο Απαρτχάιντ, επί τη βάσει του πρωτογενούς δικαίου, που θα διχοτομήσει την ενιαία σήμερα πολιτεία της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δυο συνιστώντα κρατίδια, με μια κεντρική κυβέρνηση αμφιβόλων εξουσιών και λειτουργικότητας.

Πάντως, οι μαύροι της Νοτίου Αφρικής επέδειξαν ψηλό δείκτη αξιοπρέπειας και τελικά γκρέμισαν το ρατσιστικό και αντιδημοκρατικό φασιστικό Απαρτχάιντ, αρνούμενοι να προχωρήσουν σε οδυνηρούς συμβιβασμούς. Τι ειρωνεία! Σε αυτούς η Κύπρος θα εξάγει, μετά των λοιπών Ευρωπαίων, δημοκρατία;

Πώς, όμως, θα το πράξει και πώς θα είναι πειστική και αξιόπιστη; Πώς, όταν η ίδια, υποκύπτουσα στον τουρκικό φασισμό, τείνει, στο πλαίσιο ενός οδυνηρού συμβιβασμού, να καταργήσει το δημοκρατικό της κράτος και να το αντικαταστήσει με ένα μοντέλο Απαρτχάιντ στην καρδιά της Ευρώπης; Πώς;..

ΣΗΜΕΡΙΝΗ- ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.