21/9/09

Ετοιμοπόλεμη η μονάδα με τους SCΑLΡ, βεληνεκούς άνω των 250 χιλιομέτρων


Πόσο η επιλογή του SCΑLΡ ενόχλησε την Τουρκία φαίνεται από τις πιέσεις που άσκησαν το 2000 Άγκυρα και Ουάσιγκτον για ακύρωση της παραγγελίας, με το πρόσχημα ότι δήθεν παραβιαζόταν το διεθνές Πρωτόκολλο Ελέγχου Πυραυλικής Τεχνολογίας (ΜΤCR), που προβλέπει ανώτατο όριο τα 300 χιλιόμετρα. Οι Τούρκοι έκαναν «σημαία» δημοσίευμα αμερικανικής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο το βεληνεκές του SCΑLΡ είναι πάνω από 600 χιλιόμετρα!


Πρώτη φορά η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικό, τεκμηριωμένο, αμυντικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας. Μολονότι κανένας αξιωματικός δεν μπορεί να αναφερθεί επίσημα σε σχέδια και στόχους, οι νέοι πύραυλοι SCΑLΡ που φέρουν τα μαχητικά αεροσκάφη Μιράζ 2000-5 αποτελούν ένα ισχυρό αποτρεπτικό μέσο για την Ελλάδα και βελτιώνουν το εξοπλιστικό ισοζύγιο με την Τουρκία.

Κύριο χαρακτηριστικό του νέου πυραύλου είναι ότι μπορεί να χτυπήσει στόχους εδάφους σε απόσταση άνω των 250 χιλιομέτρων, κρατώντας έτσι τους Έλληνες πιλότους ασφαλείςμακριά από τα εχθρικά αντιαεροπορικά. Μάλιστα από την περασμένη εβδομάδα η Μοίρα 331 «Θησέας» της αεροπορικής βάσης Τανάγρας, που έχει στο οπλοστάσιό της τα γαλλικής κατασκευής βλήματα μακρού βεληνεκούς, είναι και με τη βούλα «πλήρως ετοιμοπόλεμη». Το πράσινο φως δόθηκε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ πτέραρχο Γ. Γιάγκο, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης που ανακοινώθηκε σε σύσκεψη από τον αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχο Γ. Πατσαντάρα. Αεροσκάφη και πύραυλοι παραγγέλθηκαν το 2000 με το σκεπτικό ότι ο ποσοτικός ανταγωνισμός με την Τουρκία δεν βγάζει πουθενά και ότι αυτό που χρειάζεται μια μικρή χώρα είναι η έμφαση στην ποιοτική υπεροχή και μάλιστα με επιλογές που λειτουργούν αποτρεπτικά στον αντίπαλο.

Μείωση αποθεμάτων
Πάντως, προβληματισμό προκαλούν πληροφορίες στρατιωτικών πηγών, σύμφωνα με τις οποίες το πρόβλημα της έλλειψης ανταλλακτικών και εφοδίων που πλήττει τα τελευταία χρόνια τις Ένοπλες Δυνάμεις αρχίζει να «ακουμπά» πλέον και τα Μιράζ 2000-5.

Έμπειροι αξιωματικοί του «Πενταγώνου» επισημαίνουν ότι, λόγω αδράνειας ή επιβράδυνσης των σχετικών διαδικασιών από το υπουργείο Άμυνας, έχουν μειωθεί επικίνδυνα ακόμα και τα αποθέματα μικροσυσκευών που όταν χαλάσουν και αφού επισκευαστούν στη Γαλλία, ξαναχρησιμοποιούνται στα αεροσκάφη.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η κατάσταση αυτή έχει προκληθεί διότι η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών του υπουργείου κρατά στα συρτάρια της εδώ και 7-8 μήνες το σχέδιο της σύμβασης για την υποστήριξη των Μιράζ 2000-5 που είχε επεξεργαστεί η Αεροπορία. Πηγές της αντιπολίτευσης σημειώνουν επίσης ότι αντί να εξασφαλιστεί η ροή ανταλλακτικών και πυρομαχικών για τα υπάρχοντα όπλα, η κυβέρνηση- σε εποχή σκληρής λιτότητας- σχεδίαζε πολυδάπανες νέες αγορές.

Ενοχλήθηκαν Τουρκία- ΗΠΑ
Πόσο η επιλογή του SCΑLΡ ενόχλησε την Τουρκία φαίνεται από τις πιέσεις που άσκησαν το 2000 Άγκυρα και Ουάσιγκτον για ακύρωση της παραγγελίας, με το πρόσχημα ότι δήθεν παραβιαζόταν το διεθνές Πρωτόκολλο Ελέγχου Πυραυλικής Τεχνολογίας (ΜΤCR), που προβλέπει ανώτατο όριο τα 300 χιλιόμετρα. Οι Τούρκοι έκαναν «σημαία» δημοσίευμα αμερικανικής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο το βεληνεκές του SCΑLΡ είναι πάνω από 600 χιλιόμετρα!

Ειδικοί θεωρούν ότι οι SCΑLΡ είναι το «μακρύ χέρι» της Πολεμικής Αεροπορίας - μάλιστα, από ορισμένους έχει αναφερθεί ότι η Ελλάδα απέκτησε την ιπτάμενη «σάρισά» της. Οι πύραυλοι μπορούν να εκτοξευθούν από την ασφαλή απόσταση των 250 χιλιομέτρων και να κατευθυνθούν σε στρατηγικής σημασίας και ισχυρής θωράκισης στόχους εδάφους με τη χρήση ψηφιακού χάρτη και της δορυφορικής φωτογραφίας του στόχου που έχουν στη μνήμη τους εκ των προτέρων.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας
ΝΕΑ

14 σχόλια:

  1. -Μετά από έγκριση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου ( ΑΣΣ) αρχίζει η προμήθεια 20.000 βλημάτων κινητικής ενεργείας DM33A2 και DM53A1 για τα άρματα LEOPARD 2HEL/A4 .
    -Η υπερβολικά μεγάλη τιμή των 2.200 ευρώ ανά βλήμα, που ζητούσε η κατασκευάστρια εταιρίαKrauss Maffei Wegmann προκάλεσε εμπλοκή στο θέμα προμηθείας των βλημάτων αυτών.
    -Η ποσότητα των βλημάτων αυτών είναι η απολύτως αναγκαία και θεωρείται ως λύση απελπισίας και ως ενδιάμεση προμήθεια πυρομαχικών, μέχρι να υπάρξει λύση του προβλήματος προμηθειών, η οποία θα πρέπει - και αυτή- να δοθεί από τη νέα κυβέρνηση...
    πηγή
    EFENPRESS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άντε παληκάρια . Σύγχρονοι ήρωες . Ανάσα της πατρίδας .
    Καλό βόλι .

    Pro από Συμβασιλεύουσα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενοχλήθηκαν οι ΗΠΑ; Καλά... δεν υπάρχει πρόβλημα, θα το λύσει κι αυτό το πρόβλημα το ΓΑΠ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι Τούρκοι έκαναν «σημαία» δημοσίευμα αμερικανικής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο το βεληνεκές του SCΑLΡ είναι πάνω από 600 χιλιόμετρα!
    Μακάρι!
    Μακάρι να είναι 600χιλιόμετρα.

    Και ακόμα μακάρι να μπορούσε να είχε γίνει μυστικά η αγορά τους και να μη το γνώριζαν tα μεμέτια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Διαβάζω συχνά στα σχετικά έντυπα, γιά έναν τύπο ονόματι Βασιλάκο, ο οποίος είναι προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών ή κάτι τέτοιο.
    Αυτός ο τύπος, λέγεται ότι έχει μπλοκάρει τα πάντα (εξοπλιστικά, αντισταθμιστικά κ.λ.π).
    Υπάρχει εδώ μέσα καμμιά έγκυρη γνώμη γι' αυτόν και τα πεπραγμένα του;
    θα ήταν ενδιαφέρον να μαθαίναμε μερικά πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΕΥΧΟΜΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ Σ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΓΗ. ΑΛΛΑ ΑΝ ΑΛΛΟΙ ΔΙΑΛΕΞΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΕΣ ΒΟΛΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟ ΕΧΘΡΟΥ ΤΙΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανασκοπώντας τη στάση των ΗΠΑ τα τελευταία 20 - 30 έτη προς την Ελλάδα, μπορεί κάποιος να φτάσει αβίαστα στο συμπέρασμα ότι αυτή είναι όμοια με τη στάση που τηρεί μία χώρα προς μία εχθρική της χώρα.
    Σε όλα τα ζωτικά συμφέροντα της Ελλάδος οι ΗΠΑ είναι σταθερά και απροκάλυπτα αντίθετη. Ακόμα και σε ζητήματα που ξεφεύγουν από το στενό πλαίσιο των ελληνοτουρικών διαφορών. Από το Β΄ΠΠ και μετά η Ελλάδα υποσκάπτεται αδιάλλειπτα από την Αμερική. Κάθε απειλή προς την Ελλάδα διογκώνεται από τις ΗΠΑ και υποθάλπεται γενναιόδωρα. Οι πρώτοι που εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες κατά της Ελλάδος είναι πάντα οι ΗΠΑ.
    Ποιός λοιπόν είναι ο λόγος της παραμονής της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ και στη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ? Είναι η παρεχόμενη ασφάλεια? Ποιά ασφάλεια? Η μήπως ως ασφάλεια νοούμε την "προστασία" εν είδει "αγαπητικού" και "εκδιδομένης" που καταλήγει σε χαρακιές και ασύλληπτη βία?
    Μήπως να αρχίσει να ψάχνει η "εκδιδόμενη" για άλλους "αγαπητικούς" πιό συμφέροντες και πιό πρόθυμους και εν τέλει - σύμφωνα με τις γεωπολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ετών- και πιό αποτελεσματικούς ? Γιατί δεν ανοίγει ένας σοβαρός διάλογος πάνω σε αυτό το θέμα ? Η Ρωσία θα έχει να πει κάποια πράγματα ενδιαφέροντα. Και πολυ πιό χειροπιαστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ωραία όλα αυτά αλλά η θέληση για να χρησιμοποιηθούν ακόμα και ώς φόβητρο δεν υπάρχει..Δυστηχώς η Ελλάδα μας γέμισε Εφιάλτες.
    Ξεσκαρτάρισμα χρειάζετε καλό και τιμωρία παραδειγματική στα καλόπαιδα μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ολα αυτα ειναι χρησιμα μονο αν ισχυουν καποιοι παραγοντες.Ορισμενοι ειναι 1. Πολιτικη βουληση, 2.Αποφασιστικοτητα 3.Επιθυμια για προασπιση των εθνικων δικαιων.Υπαρχουν αυτα σημερα?Αναρωτηθειτε μονοι σας...

    Υ.Γ Κανενος δεν του αρεσουν τα οπλα αλλα σκεφτειτε οτι αυτες οι αγορες ισως ειναι παραγοντες ειρηνης γιατι κρατανε τις ισορροποιες σε ενα δυσκολο και σκληρο γεωστρατηγικο περιβαλλον οπου επικρατει ο νομος του δυνατοτερου.

    Υ.Γ 2. Δεν ειναι δυσκολο να καταλαβουν καποιοι οτι μειωσεις θητειων και εξοπλισμων αυξανουν την πιθανοτητα πολεμου,γιατι αποθρασυνεται ο απεναντι.

    Υ.Γ 3. Ευχομαι ολοψυχα στις 4/10 να προκυψει κατι που να εκφραζει επιτελους τα δημοκρατικα δικαια του λαου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. STON 10.57.as min theoroume tetelesmeno oti o giorgakIs tha analabei stis 5 OKT:.2 ebdomades stin politiki einai oso 10 lepta sto basket.an omws pernouse apo to xeri tou ,den xreiazete na anarwtiomaste ti tha ekane.arkei na doume sto defencenet.gr tis diloseis tis basoulas gia epanatheorisi olwn twn exoplistikwn apo mideniki basi kai tis antidraseis RWSIAS_GALIAS:_athina pallas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "Μακάρι να είναι 600χιλιόμετρα" Τα 500 τα φτάνουν. Όλα αυτά πάντως μέχρι να πάρουν οι Τούρκοι τίποτα KEPD 350.
    "Ποιός λοιπόν είναι ο λόγος της παραμονής της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ και στη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ?"
    Έλά ντε. Αφού εδώ πάνε να μας χωρίσουν το Αιγαίο ΜΑΣ με γυμνάσια και εμείς ακόμα καθόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν είμαι και τόσο σίγουρη για την εκλογή του ΓΑΠ, καθώς έμαθα να μην εμπιστεύομαι τα Μέσα Μαζικής Αποβλάκωσης οπότε θα συμφωνήσω με τον/την Αθηνά Παλλάς. Και επιτέλους πρέπει να μάθουμε ότι για να έχει διαρκή ειρήνη πρέπει να είσαι ετοιμασμένος για τον πόλεμο. Ελευθερία Αγωνιζομένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πεταμενα λεφτα, ουτε προκειται ποτε να τα χρησιμοποιησουμε. Ουτε σε πολεμο θα τολμησουμε. Μας κρατανε απο τα @ρχ@@α οι αμερικανοι και τα τσιρακια τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ASE MAS RE FILARAKO TELEFTAIE. AN ESENA APEILOYSAN TO SPITI SOY ESTO KAI GIA NA LABEIS METRA ME KOSTOS TI ΘΑΚΑΝΕΣ. ΟΛΟ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΛΕΝΕ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ. ΕΔΩ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΥ. ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ, ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.