18/9/09

Νηφάλια αλλά Οφειλόμενη Απάντηση

Τις προάλλες, ο Γεν. Γρ. του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι «πρέπει κάποιος να μας εξηγήσει τι σημαίνει να τηρήσουμε πιο σκληρή γραμμή. Τη γραμμή που τήρησε ο Τ. Παπαδόπουλος και για ενάμιση χρόνο δεν διεξήγοντο συνομιλίες;» διερωτήθηκε. Εφόσον ο Γ.Γ. έθεσε ερωτήματα, σημαίνει πως αναμένει και απαντήσεις. Ενόψει δε των καθοριστικών αποφάσεων ενώπιον μας, δεν επιτρέπονται προσωπικές αντεγκλήσεις αλλά τεκμηριωμένες απόψεις.


Η πολιτική ηγεσία της Κύπρου, περιλαμβανομένου του Γεν. Γρ. του ΑΚΕΛ, αναγνωρίζει ότι το κυπριακό μπορεί να λυθεί μόνο εάν η Τουρκία πειθαναγκαστεί προς τούτο. Η πολιτική της Τουρκίας υπερισχύει της θέλησης των Τ/κ είτε με Ντενκτάς είτε με Ταλάτ, παρά τις διαφορές τους. Υπό τις περιστάσεις, αποδεκτή λύση θα προκύψει μόνο αν η Άγκυρα πειθαναγκαστεί. Εκτός φυσικά κι αν εμείς μετακινηθούμε και υιοθετήσουμε τους τουρκικούς όρους.

Όσες συγκλίσεις κι αν προκύψουν μεταξύ Χριστόφια-Ταλάτ σε διάφορες πτυχές, η ουσία του κυπριακού παραμένει αναλλοίωτη και αφορά την ασφάλεια, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, τον εποικισμό κ.ά. Αυτά απαιτούν την συγκατάνευση της Τουρκίας. Όπως σωστά το θέτει ο Πρόεδρος Χριστόφιας στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του (Κεφ. 1, σελ. 9) το οποίο χαρακτηρίζει ως «καθοδηγητικό φάρο» (!), το κυπριακό είναι πρόβλημα «εισβολής και κατοχής, καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, … εθνικού ξεκαθαρίσματος και παράνομου εποικισμού». Όταν αυτά καταγράφονται στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Δ. Χριστόφια είναι μυαλωμένη πολιτική. Όταν τα ίδια έθετε ο Τ. Παπαδόπουλος είναι «σκληρή γραμμή»; Αν κάποιοι δεν εννοούν τις γραπτές και δημόσιες δεσμεύσεις τους , ας το δηλώσουν.

Στην προκειμένη περίπτωση, με το «σκληρή γραμμή» ο Γεν. Γρ. του ΑΚΕΛ αναφέρεται στην επιλογή για πρόκληση κόστους στην Τουρκία μέσω της παρεμπόδισης των ενταξιακών της ώστε να συνδεθεί η επιδίωξη λύσης με την Τουρκία ενόσω αρνείται να συμβιβαστεί. Αυτό είναι και η απαίτηση της πλειοψηφίας των πολιτών. Όποιος δεν συμφωνεί με την παρεμπόδιση και υποτίθεται θέλει λύση χωρίς αποδοχή των τουρκικών όρων, οφείλει να προτείνει μιαν έστω άλλη επιλογή που θα πειθαναγκάσει την Τουρκία σε αποδεκτή λύση.

Η δήλωση του Δ. Χριστόφια πριν ένα χρόνο περίπου όταν η Τουρκία παρενοχλούσε Νορβηγικό πλοίο που νόμιμα διεξήγαγε έρευνες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου ήταν σαφής. Ερωτηθείς αν έθεσε το θέμα των παρενοχλήσεων στον Ταλάτ, υπέδειξε με νόημα ότι τέτοια θέματα ασφάλειας, δεν αφορούν τον Ταλάτ αλλά την Τουρκία. Κι επειδή λύση χωρίς ασφάλεια δεν νοείται, ποια άλλη επιλογή προτείνει το ΑΚΕΛ ώστε να συγκατανεύσει η Τουρκία; Μήπως να συγκατανεύσουμε εμείς στους τουρκικούς όρους; Αν αυτό εννοούν, ας το δηλώσουν.

Η πρόσφατη κινητικότητα στο κυπριακό προκύπτει λόγω της επικείμενης αξιολόγησης της Τουρκίας από την Ε.Ε. και με τις ΗΠΑ κυρίως να επιδιώκουν την προώθηση των ενταξιακών της Τουρκίας, αλλά να ανησυχούν διότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη δυνατότητα να τις τελματώσει. Αυτό το μοχλό πίεσης επιδιώκουν να αναιρέσουν, που προέκυψε λόγω των επιλογών –καλών ή κακών- του Τ. Παπαδόπουλου. Γι αυτό το μοχλό πίεσης μας απειλεί ο Νταβούτογλου.

Όποιος εκτιμά πως οι Χριστόφιας-Ταλάτ έχουν κινητοποιήσει τις ΗΠΑ, Ε.Ε., ΟΗΕ και άλλους ας το τεκμηριώσει να μάθουμε από που αντλούμε τόση δύναμη. Αλλά, ακόμη και αυτή η σημερινή «κινητικότητα των συνομιλιών» υποτίθεται ότι συνιστά υλοποίηση με «επίκεντρο των προσπαθειών μας … τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου» (Πρόγραμμα Διακυβέρνησης, σελ. 11, «Κυπριακό: τι πρέπει να γίνει»). Μόνο που και η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου είναι αποτέλεσμα της γραμμής του Τ. Παπαδόπουλου και φέρει την σφραγίδα και υπογραφή του.

Κώστας Μαυρίδης

3 σχόλια:

  1. Προς sub92:

    Ανοίγει πλέον ο δρόμος για τον Στέλιο Γρηγορίου προκειμένου να πάει το αίτημα για άνοιγμα του φακέλου της Κύπρου στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Η απόφαση απόρριψης από τον Άρειο Πάγο της 30.07.2009 ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για να ανοίξει ο δρόμος και να φανεί η αλήθεια για το χειρότερο έγκλημα που διέπραξαν πρωτίστως τα γνωστά "τζάκια" της Ελλάδος. Οι Τούρκοι ευθύνονται κατά δεύτερο λόγο κατά τη γνώμη μου. Χειρότερο έγκλημα από την παράνομη εισβολή είναι η προδοσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έλληνες,
    Η κατάσταση στην Κύπρο είναι το λιγότερο τραγική, πρωτίστως στο εθνικό θέμα.Απο την μέρα που ανέλαβε την προεδρία της Δημοκρατίας ο κ.Χριστόφιας τα πράγματα οδηγούνται σε άκρως επικίνδυνα μονοπάτια για όλους μας.Ο κ.Χριστόφιας προχώρησε σε απαράδεκτες και αντεθνικές παραχωρήσεις θέτοντας έτσι σε άμεσο κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη του κυπριακού Ελληνισμού..Τι πραγματικά είναι αυτό που κατάντησε σημαία της ελληνικής(ελλαδικής και κυπριακής) πλευράς ως η μορφή λύσης του κυπριακού;
    H Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία(Δ.Δ.Ο) είναι το σύστημα που προνοεί 2 νέα ιδρυτικά κρατίδια(Ελληνοκυπριακό και Τουρκοκυπριακό) που θα δημιουργήσουν το νέο κοινό κράτος.Το νέο κράτος δεν θα έχει σταθερή πολιτειακή ηγεσία αφού ο κ.Χριστόφιας συμφώνησε στην εκ περιτροπής προεδρία, οπότε για κάποιο χρονικό διάστημα ο πρόεδρος θα είναι Έλληνας και για κάποιο άλλο Τούρκος.Εκτός του ότι απορρίπτει την πλειοψηφική δημοκρατία, νομίζω είναι κατανοητό ότι όταν στην προεδρία υπάρχει Τούρκος, θα παίρνει εντολές ουσιαστικά και θα ενεργεί με βάση τα συμφέροντα της Τουρκίας.
    Επίσης το νέο κράτος θα αναγκαστεί να συντηρεί 2 αστυνομίες, 3 κυβερνήσεις(1 για κάθε κρατίδιο και 1 του ομόσπονδου κράτους) και τόσες δημόσιες υπηρεσίες εις διπλούν. Όλα αυτά στα θέματα διακυβέρνησης και οικονομίας.Η κοινωνία και η ασφάλεια είναι δυο άλλα μεγάλα κεφάλαια.Η λύση αυτή δεν προϋποθέτει ΑΜΕΣΗ αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων απο το νησί(αλλά ούτε και μακροπρόθεσμα).
    ...συνεχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επίσης δεν προνοεί αποχώρηση των εποίκων(αφου ο κ.Χριστόφιας απεδέχθει ΓΙΑ ΑΡΧΗ 50 χιλιάδες Τούρκους για...ανθρωπιστικούς λόγους!).Επιπρόσθετα δεν θα επιστρέψουν ΟΛΟΙ οι πρόσφυγες στα σπίτια και τις περιουσίες τους λόγω των “εγγυημένων πλειοψηφιών”(ότι δηλαδή κάθε κοινότητα θα είναι η πλειοψηφία στο δικό της κρατίδιο).Όσοι επιστρέψουν θα είναι υπό Τουρκοκυπριακή Διοίκηση.
    Ακόμη το κάθε κρατίδιο θα έχει το δικό του “εσωτερικό” σύνταγμα και την δική του σημαία. Είναι προφανές ότι το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα υποβιβαστεί σε σύνταγμα του “Ελληνοκυπριακού” κρατιδίου, όπως και η σημαία. Στην αντίπερα όχθη το σύνταγμα του “Τουρκοκυπριακού” κρατιδίου θα είναι το υπάρχον “σύνταγμα” της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”, όπως και η σημαία.Αυτό το μόρφωμα θα υπήρξε πουθενά αλλού στον κόσμο γιατί πολύ απλά δεν είναι ούτε πολιτειακά εφαρμόσιμο, δημιουργεί εθνοτικές προστριβές και πολλά οικονομικά προβλήματα.
    Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι δεν θα είναι ο τάφος μόνο της Κύπρου η αποδοχή ενός τέτοιου σχεδίου αλλά και της ίδιας της Ελλάδος,διότι πρώτον μπορεί να προκαλέσει ακόμη και ελληνοτουρκική σύρραξη, και δεύτερον θα ανοίξει την όρεξη της Τουρκίας για διεκδικήσεις σε Αιγαίο και Θράκη.
    Οι πατριώτες Έλληνες της Κύπρου χρειαζόμαστε την βοήθεια των αδελφών Ελλαδιτών ούτως ώστε να αποτρέψουμε το επερχόμενο σχέδιο το οποίο θα είναι πολύ χειρότερο από το προηγούμενο λόγω των παραχωρήσεων του Χριστόφια ο οποίος προεκλογικά υποσχόταν στον λαό “δίκαιη λύση”.O αγώνας θα είναι άνισος γιατί πλέον τώρα τα 2 μεγάλα κόμματα(πάνω από 60% μαζί) αναμένεται να υπερψηφίσουν το σχέδιο. Πρέπει όμως να δώσουμε την μάχη και ας είναι με τους δικούς τους κανόνες. Είναι χρέος μας να σώσουμε την Ελληνική Κύπρο. Είναι χρέος μας να σώσουμε την Ελλάδα μας.
    Ένας Έλληνας της Κύπρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.