18/9/09

Erdoğan: Η κυβέρνηση παίρνει το «ρίσκο» στο δημοκρατικό άνοιγμα

«Έχουμε πάρει το ρίσκο μας και δεν αποτελεί πλέον θέμα επιστροφής», εκτίμησε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι ποτέ δεν θα διαπραγματευτούμε με την τρομοκρατική οργάνωση ΠΚΚ και δεν θα καθίσουμε, στο τραπέζι με τον ηγέτη της διαμελιστικής οργάνωσης.
Υπενθυμίζουμε ότι η πάγια θέση της Τουρκίας είναι οτι το PKK είναι τρομοκρατική Οργάνωση.Για πρώτη φορά δε αναφέρεται σε δημοσίευση της Φωνής της Τουρκίας το PKK με τό όνομα του και αυτό δείχνει πολλά και λέει πολλά για το λεγόμενο Δημοκρατικό άνοιγμα.Αλήθεια είναι απορίας άξιο αφου δεν διαπραγματεύεται με το PKK και αδιαμφισβήτητο ηγέτη του Αμπντουλάχ Οτζαλάν, σε ποιούς απευθύνεται;.


«Δεν επιστρέφουμε από τις θέσεις μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός

O πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan παρέθεσε δείπνο νηστείας «ιφτάρ» τα διοικητικά στελέχη των Μέσών Μαζικής Ενημέρωσης.

Το επίκαιρο θέμα αξιολόγησης του πρωθυπουργού στο πλαίσιο του δείπνου ήταν το δημοκρατικό άνοιγμα αναφέροντας μάλιστα ότι κάθε μέρα όλο και πιο πολύ κερδίζει την υποστήριξη του λαού.

Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι είναι ένα θέμα άνευ επιστροφής δήλωσε: «Το δημοκρατικό άνοιγμα είναι ένα σχέδιο κράτους και δημιουργήθηκε με τη διασφάλιση της εθνικής συμφωνίας».

Η ανακοίνωση του Erdoğan σημαίνει τη βραχυπρόθεσμη διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων με εγκύκλιους ενώ σε μεσοπρόθεσμα με νόμους και σε μακροπρόθεσμα με τις συνταγματικές αλλαγές.

«Έχουμε πάρει το ρίσκο μας και δεν αποτελεί πλέον θέμα επιστροφής», εκτίμησε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι ποτέ δεν θα διαπραγματευτούμε με την τρομοκρατική οργάνωση ΠΚΚ και δεν θα καθίσουμε, στο τραπέζι με τον ηγέτη της διαμελιστικής οργάνωσης.

Η τρομοκρατική οργάνωση ΠΚΚ πρέπει να αφοπλισθεί υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι στο θέμα αυτό δεν τίθεται ζήτημα τερματισμού των επιχειρήσεων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων μας.

«Είναι θαρραλέα τα αποτελέσματα της δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 10 χιλ. πολιτών» είπε ο πρωθυπουργός διότι ανέφερε: «Αυτό σημαίνει μια σημαντική αύξηση υποστήριξης της τουρκικής κοινωνίας» και έκανε αναφορά στις καινοτομίες της TRT.

«Η TRT-ŞEŞ (TRT-6) συστάθηκε στο πλαίσιο του δημοκρατικού ανοίγματος», είπε ο Erdoğan δίνοντας και το μήνυμα για τη συνέχεια των αλλαγών στο χώρο αυτό.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος και στις σχέσεις Τουρκίας-Αρμενίας τόνισε χαρακτηριστικά ότι εάν δεν άρει η επιφύλαξη του Αζερμπαϊτζάν δεν θα λειτουργήσουν και τα σύνορα. Όσο για το πρόβλημα του Καραμπάχ ο επικεφαλής της κυβέρνησης δήλωσε πως βρίσκονται πολύ κοντά στη λύση.

Στο τέλος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός εκτίμησε και τις σχέσεις της Τουρκίας και του ΔΝΤ σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ ζήτησε την ιδιωτικοποίηση του γραφείου εσόδων και αυτό δεν ήταν δυνατόν να γίνει αποδεκτό από την πλευρά διότι ήδη υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στα ιδιωτικοποιημένα ιδρύματα παράδειγμα, είπε ο πρωθυπουργός «εγώ είμαι αυτός που δίνει το λογαριασμό του πληθωρισμού αλλά το καθορίζει αυτό η Κεντρική Τράπεζα».
TRT

3 σχόλια:

  1. Λευκωσία, Κύπρος 18/09/2009 13:19 (ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Α. Βικέτου)

    Κύπρος- Απόφαση του ΕΔΑΔ κατά της Τουρκίας για το θέμα των αγνοουμένων

    Καταδικαστική για την Τουρκία είναι η τελική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην υπόθεση Βαρνάβα και άλλων εναντίον της Τουρκίας, για το θέμα των αγνοουμένων.

    Σύμφωνα με το ΡΙΚ, το Δικαστήριο αποφαίνεται ότι υπάρχει συνεχιζόμενη παραβίαση του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που κατοχυρώνει το δικαίωμα στη ζωή, εξαιτίας της συνεχιζόμενης αποτυχίας της Τουρκίας να διερευνήσει αποτελεσματικά την τύχη εννέα ατόμων, που εξαφανίστηκαν το 1974.

    Επιπλέον, το Δικαστήριο χαρακτηρίζει «απάνθρωπη» τη μεταχείριση των συγγενών των αγνοουμένων, οι οποίοι για δεκαετίες αντιμετωπίζουν τη σιωπή της Τουρκίας, στην προσπάθειά τους να πάρουν πληροφορίες για την τύχη των συγγενών τους.

    Ειδικά για τους αγνοουμένους Ελευθέριο Θωμά και Σάββα Χατζηπαντελή, το Δικαστήριο κρίνει ότι υπάρχει και παραβίαση του άρθρου 5 της Σύμβασης για το δικαίωμα στην ελευθερία και ασφάλεια, αφού οι δύο αγνοούμενοι είχαν περιληφθεί στους καταλόγους του Ερυθρού Σταυρού με τους αιχμαλώτους πολέμου.

    Το Δικαστήριο επέβαλε στην Τουρκία να καταβάλει στον κάθε προσφεύγοντα συγγενή των αγνοουμένων αποζημιώσεις δώδεκα χιλιάδων ευρώ για ηθική βλάβη και οκτώ χιλιάδων ευρώ για δικαστικά έξοδα.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟ ΔΟΛΩΜΑ

    "Εχουμε πάρει το ρίσκο μας" και θα σας δώσουμε κάποιες ελευθερίες, γιατί εμείς είμαστε τ΄ αφεντικά και σας δίνουμε τα δικά σας δικαιώματα, κάνοντάς σας χάρη !
    Αυτή είναι η πλήρης συνέχεια των μη ειπωθέντων και κρυφών σκέψεων του Ερντογάν.
    Πάντοτε, στα χρόνια που πέρασαν, χρησιμοποιούσαν τους Κούρδους για την δική τους προοπτική ώστε να υπάρχουν. Τώρα που είδαν ότι οι Κούρδοι θέλουν αυτονομία τους ρίχνουν κάποια δολώματα περιμένοντας να τσιμπήσουν. Άραγε γιατί δεν το έκαναν πρωθύστερα ;
    Ο αγώνας του Κουρδικού λαού για αυτοδιάθεση, είναι το στοιχείο που αναγκάζει την Τουρκία να ξεδιπλώνεται σε "δημοκρατικά ανοίγματα". Άν οι Κούρδοι δεχθούν αυτές τις επιθέσεις "αγάπης και λατρείας", σημαίνει απλά :

    ότι στην ουσία ακυρώνουν όλο τον αγώνα τους, μηδενίζοντας και την θυσία χιλιάδων συμπατριωτών που έπεσαν στη μάχη !

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ (για δημοκρατικό άνοιγμα Ερντογάν)Το ιστολόγιο έχει αναρτησει άρθρο μου για το ζήτημα αυτό. Συμπληρωματικα, λοιπόν, σημειώνω ότι (πάντα κατά την άποψή μου)η ιθύνουσα τουρκική ελίτ (Ερντογάν και Στρατός)επιχειρεί να λύσει ΣΤΑΔΙΑΚΑ το άλυτο ως τώρα ΚΟυρδικό πρόβλημα. Το ότι ο Στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις δεν Προσώρας όι ενεέργειές του εμφανίζονται ως μονομερής πρωτοβουλία του κράτους και αποσκοπούν (μεταξύ άλλων) και στη διαίρεση των Κούρδων σε "μετριοπαθείς" και"σκληρούς". Εν τω μεταξύ θεωρώ απολυτως βέβαιο ότι υπάρχουν παρασκηνιακές επαφές και με το ΡΚΚ και με τον Οτζαλάν-ο οποίος ΕΠΙΣΗΜΩΣ ουδέποτε ανακοίνωσε το δικό του σχέδιο εκδημοκρατισμού. Το σχέδιο θα πετύχει; Άγνωστον. Η ροπή ωστόσο για εξεύρεση λύσης είναι ισχυρή διότι και ο "διεθνής παράγων" (ΗΠΑ)το θέλουν και διότι ο Στρατός δεν ηττήθηκε μεν αλλά και δεν καταφέρνει να νικήσει το ΡΚΚ. Αυτό άλλωστε υποχρεώνει στην κινητικότητα που βλέπουμε. Πιστεύω ότι οι ειρωνίες δεν συμβάλουν στο να κατανοήσουμε τις εξελίξεις τις οποίες δεν πρέπει και να προεξοφλούμε. Όσο για το τι πρέπει να κάνουμε εμείς...Ε! Μετά το 1910 ήρθε το 1920 και τερματίσαμε στο 22. Η Γιαννάκου, λέει, θα είναι υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Είναι προφανώς απαραίτητο να συνωστίζεται στη Βουλή αντί να πλήττει στο Ευρωκοινοβούλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.