10/9/09

Tα εθνικά μας θέματα και το ενδεχόμενο πολιτικής ρευστότητας


Του ΄Ομηρου Φωτιάδη

Το Κυπριακό ως παράγοντας εξελίξεων
Το Κυπριακό ξεκίνησε ως πρόβλημα τα τέλη της δεκαετίας του ’40. Τις δεκαετίες ’50 και ’60 παίχτηκαν οι πρώτες πράξεις του δράματος, με σκηνοθέτη το διεθνή παράγοντα και πρωταγωνιστές τους πολιτικούς στην Ελλάδα και την Κύπρο. Με την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα από το ‘σκηνοθέτη’ το 1967 και την εκδήλωση του πραξικοπήματος στην Κύπρο, το 1974, με πρωταγωνιστές τους αξιωματικούς αυτή τη φορά, παίχτηκε η τελευταία πράξη του δράματος. Σε εκείνη την ιστορία με την τραγική κατάληξη για τον ελληνισμό, μια κατάληξη που καθόρισε το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, κυρίως μετά το 1974, ο καθένας είχε τις δικές του ευθύνες.

Κύπρος, Ευρώπη και Σχέδιο Ανάν
Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, με τη χάραξη της στρατηγικής για την είσοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε, το Κυπριακό εισήλθε σε μια νέα φάση, η οποία έμελλε να θέσει σε κίνδυνο το στάτους που είχε επιβάλλει η εισβολή και στρατιωτική κατοχή του 37% της Κύπρου, το 1974. Όσο λοιπόν προχωρούσε στο σχέδιο για την είσοδο της Κύπρου στην Ε.Ε., εισάγοντας νέες παραμέτρους στο όλο ζήτημα που έτειναν να εξουδετερώσουν τα αποτελέσματα της εισβολής, τόσο εξελισσόταν ένα άλλο σχέδιο για την εξουδετέρωση των ‘απειλών’ που έθεταν κίνδυνο το εγχείρημα του αφελληνισμού της Μεγαλονήσου.

Όλα ξεκίνησαν από τις εξελίξεις γύρω από σχέδιο Ανάν. Η απόρριψή του από τους Ελληνοκυπρίους, η είσοδος της Κύπρου στην Ε.Ε. και η δυνατότητα Ελλάδος και Κύπρου να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τους όρους κάτω από τους οποίους θα ήταν δυνατή η πρόοδος της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, δημιούργησαν ένα κατά κάποιο τρόπο άλυτο πρόβλημα για εκείνους που επιδιώκουν τον εναλλακτικό έλεγχο-νόθευση του ευρωπαϊκού οράματος, τη διάρρηξη της ενότητας του ελληνοκυπριακού χώρου και την επιβολή ενός ιδιότυπου καθεστώτος στη ΝΑ Μεσόγειο και το Αιγαίο, με εξασθενημένη την κυριαρχία και την επιρροή της Κύπρου και της Ελλάδος στην μείζονος γεωπολιτικής αξίας αυτή περιοχή.

Το σχέδιο για την ανάσχεση και εξουδετέρωση της απειλής του ελληνοκυπριακού χώρου μέσω της χάραξης ευρωπαϊκής στρατηγικής για το Κυπριακό ανάγεται στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και υποστηρίχτηκε με συνέπεια από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, τα κόμματα και τους πολιτικούς πρωταγωνιστές σε Ελλάδα και Κύπρο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι κυβερνήσεις, κόμματα και πολιτικοί δημιούργησαν ένα αρραγές εθνικό μέτωπο και έτσι κερδήθηκε η μάχη.

Ο διεθνής παράγων και ο ‘απείθαρχος’ Τάσος Παπαδόπουλος
Δυστυχώς, το μέτωπο αυτό ‘ράγισε’, όταν ο ‘διεθνής παράγων’ προσπάθησε να επιβάλλει με χίλιες διό μεθόδους το Σχέδιο Ανάν, το οποίο πολέμησε με πάθος ο Τάσος Παπαδόπουλος και σιωπηλά η κυβέρνηση της Ελλάδος και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Το ποιοι το υποστήριξαν, διαρρηγνύοντας το εθνικό μέτωπο και συντασσόμενοι στην ουσία με τις επιδιώξεις του διεθνή παράγοντα, μπορεί κανείς να το διαπιστώσει με μια απλή έρευνα στο διαδίκτυο.

Μετά την ‘απειθαρχία’ Τάσσου Παπαδόπουλου και Κώστα Καραμανλή, θα μπορούσαμε να πούμε ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση και για τους δυό. Ο Τάσος Παπαδόπουλος έχασε στις εκλογές από τον πρόεδρο του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια και στη συνέχεια νικήθηκε από την επάρατη νόσο. Παρόλα αυτά, πήρε επάξια μια θέση στο πάνθεο των ανθρώπων εκείνων που αγωνίστηκαν εναντίον υπέρτερων αντιπάλων για να εξυπηρετήσουν όχι τα προσωπικά, ούτε τα κομματικά, αλλά τα συμφέροντα του έθνους και της πατρίδας.

Οι άλλες απειθαρχίες του Κώστα Καραμανλή
Όσον αφορά τον Κώστα Καραμανλή, πέρα από τις όποιες επιλογές του σε ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης, για τα οποία ασφαλώς κρίνεται και θα κριθεί από τον ελληνικό λαό, μετά το Σχέδιο Ανάν πήρε δύσκολες αποφάσεις και σε τρία άλλα καίρια ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής.

Το ένα σχετίζεται με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, την οποία και πάλι σε συνεργασία με τον ‘κακό’ Τάσο Παπαδόπουλο, συσχέτισε με την πρόοδο και την ουσιαστική αλλαγή της στάσης της Τουρκίας στο Κυπριακό και εννοούμε την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα, συσχετισμός που, δεδομένων των διακηρυγμένων και αμετακίνητων θέσεων της Τουρκίας, παρά το περιβόητο ‘υποστηρίζομεν’ συνιστά στην ουσία παρεμπόδιση τους ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, κάτι που και πάλι είναι κόντρα στα επίμονα ‘θέλω’ του διεθνή παράγοντα.

Το άλλο είναι το ζήτημα των Σκοπίων, όπου ο πρωθυπουργός μπλόκαρε την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ, προκαλώντας μεγάλη απογοήτευση στους αρχιτέκτονες της δημιουργίας μακεδονικού κράτους και μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ενότητα του ελληνικού έθνους και την ίδια την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Να σημειωθεί ότι όταν λέμε αρχιτέκτονες, εννοούμε και πάλι τον διεθνή παράγοντα, αυτόν που δρομολογεί τα σχέδια τύπου Ανάν για την ‘επίλυση’ του Κυπριακού.

Το τρίτο ‘ατόπημα’ του Καραμανλή σχετίζεται με τις επιλογές του στα ζητήματα της ενέργειας και συγκεκριμένα της συμμετοχής της Ελλάδας στα σχέδια κατασκευής αγωγών μεταφοράς ρωσικών συμφερόντων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και από κει στις ευρωπαϊκές και στις διεθνείς αγορές. Στην προκειμένη περίπτωση η αντίδραση του διεθνούς παράγοντα ήταν τόσο οργισμένη, που ανάγκασε το ΒΗΜΑ με κύριο άρθρο της σύνταξης να προειδοποιήσει τον Κώστα Καραμανλή για τις σοβαρές συνέπειες που θα είχε για τον ίδιο και την πατρίδα μας μια τέτοια κίνηση, συσχετίζοντας μάλιστα την πυρκαγιά της Πάρνηθας που μαινόταν την ίδια ημέρα, με την οργή του διεθνούς παράγοντα.

Ο Κώστας Καραμανλής, για να ξεφύγει από τη μέγγενη που είχαν δημιουργήσει ο διεθνής παράγοντας και τα ελληνικά ΜΜΕ, κατέφυγε αιφνιδιαστικά σε πρόωρες εκλογές, το Σεπτέμβρη του 2007, στις οποίες ο ελληνικός λαός του έδωσε τη νίκη, μια νίκη με οριακή πλειοψηφία, που τον καθιστούσε πλέον πιό ευάλωτο στον ξένο και τους επιτόπιους παράγοντες.

Το παράδειγμα της Τουρκίας
Αντίστοιχης φύσης και χαρακτήρα επιλογές, που προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια του διεθνή παράγοντα, έλαβε τα τελευταία χρόνια και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πρώτα απ’ όλα είπε ΟΧΙ στη διέλευση των αμερικανικών στρατευμάτων από το τουρκικό έδαφος το 2003, μια απόφαση που, πέρα από τον διεθνή εξευτελισμό των ΗΠΑ, κόστισε στην Ουάσιγκτον χρήμα και ανθρώπινες ζωές, αφού το Βόρειο Μέτωπο δεν υποστηρίχτηκε επαρκώς από στρατιωτικές δυνάμεις.

Εκτός αυτού, ο Ερντογάν, προς μεγάλη απογοήτευση της Ουάσιγκτον, εγκαινίασε τον ρωσοτουρκικό αγωγό φυσικού αερίου Blue Stream (Νοβοροσίσκ-Αμισός), ενώ πρόσφατα ανήγγειλε την κατασκευή και δεύτερου αγωγού, του Blue Stream 2, και ενός παράλληλου αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικών συμφερόντων πετρέλαιο στην Τουρκία. Οι δυσάρεστες για τον διεθνή παράγοντα επιλογές του Ερντογάν δεν σταματούν εδώ, αφού προχώρησε στην κατασκευή και λειτουργία ιρανοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου, κάτι που θεωρείται ανοσιούργημα για την Ουάσιγκτον.

Παρόλα αυτά, η Τουρκία παραμένει αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ και ο Ερντογάν ο πιο αξιόπιστος συνομιλητής της Ουάσιγκτον.

Η διαφορά Τουρκίας-Ελλάδος και Ερντογάν-Καραμανλή
Αναφερθήκαμε παραπάνω στις σοβαρές αποφάσεις που πήρε ο Ταγίπ Ερντογάν ερήμην της Ουάσιγκτον και του διεθνή παράγοντα, χωρίς όμως αυτές να προκαλέσουν την ουσιαστική αντίδραση των ΗΠΑ και χωρίς να θέσουν εν κινδύνω την πολιτική καριέρα του ιδίου.

Τι συνέβη στην προκειμένη περίπτωση;

Απλά, όταν ο Ταγίπ Ερντογάν έπαιρνε αυτές τις σοβαρές αποφάσεις, σχεδόν το σύνολο των πολιτικών και των άλλων παραγόντων που επηρεάζουν τη λήψη πολιτικών αποφάσεων στην Τουρκία, αντί να υπονομεύουν, υπερθεμάτιζαν. Αυτό, στην ουσία, αντί να αποδυναμώνει και να τον καθιστά στόχο, θεωράκιζε και ενίσχυε τη θέση του Ερντογάν απέναντι στον θιγόμενο διεθνή παράγοντα.

Την ίδια στιγμή, στην περίπτωση της Ελλάδος και του Κώστα Καραμανλή, πολιτικοί πρωταγωνιστές, κόμματα και άλλοι κύκλοι που επηρεάζουν τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν υπερθεμάτισαν, με εξαίρεση το ΛΑΟΣ στην περίπτωση της FYROM, αλλά, σε ορισμένες περιπτώσεις, υπονόμευσαν την εθνική στάση Καραμανλή, δίνοντας ταυτόχρονα μηνύματα στις ΗΠΑ ότι οι ίδιοι -πολιτικοί πρωταγωνιστές- θα ήταν πιο συνεργάσιμοι και πάντως όχι τόσο ‘απείθαρχοι’.

Η συγκεκριμένη στάση ορισμένων πολιτικών παραγόντων στην ελληνική πολιτική σκηνή, έχει πολλές ομοιότητες με τη στάση των πολιτικών, αλλά και την πολιτική ρευστότητα που επικράτησε την περίοδο που προηγήθηκε της επιβολής της Χούντας στην Ελλάδα και της γνωστής κατάληξης στο Κυπριακό. Δηλαδή, και τότε, όπως και τώρα, είχαμε έναν διεθνή παράγοντα που είχε τις δικές του επιδιώξεις στην περιοχή, και τότε, όπως και τώρα, πολιτικά κόμματα και πολιτικοί παράγοντες, αντί να δουν από κοινού τον κίνδυνο και να συμπήξουν ένα εθνικό μέτωπο απέναντι στην εξωτερική απειλή, μέσα στη λογική του αρπάγματος της εξουσίας, επέλεξαν να εξυπηρετήσουν προσωπικά και πολιτικά συμφέροντα, ενώ κάποιοι δεν παρέλειψαν να ακολουθήσουν ακόμα και τον ολισθηρό δρόμο του ‘εξευμενισμού’ του διεθνή παράγοντα.

Τα αποτελέσματα της στάσης αυτής των πολιτικών τη δεκαετία του 1960, είναι γνωστά, ενώ τα ενδεχόμενα αποτελέσματα τη δεκαετία του 2010, είναι ακόμα άγνωστα, τουλάχιστον στο ευρύ κοινό.

Το ενδεχόμενο πολιτικής ρευστότητας στην Ελλάδα
Η έλλειψη ενιαίας στάσης μεταξύ των πολιτικών και των κομμάτων για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, όπως εξηγήσαμε ότι σε γενικές γραμμές συμβαίνει στην Τουρκία, εκτός του ότι δεν συμβάλλει στην εξυπηρέτηση των εθνικών μας συμφερόντων, λειτουργεί επιπλέον ως παράγοντας αστάθειας του ίδιου του πολιτικού συστήματος στη χώρα μας, αφού, εκτός από τους πολιτικούς, στο ‘χορό’ του εκβιασμού του εκάστοτε βαλλόμενου πρωθυπουργού και της ‘μάχης’ για την κατάληψη της εξουσίας συμμετέχουν και άλλοι εσωτερικοί παράγοντες, όπως για παράδειγμα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, εργολάβοι, ιδιοκτήτες ΜΜΕ κλπ.

Η κατάσταση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο Κώστας Καραμανλής, με τα κόμματα και τους πολιτικούς να προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την εμφανή δυσαρέσκεια που δείχνει στο πρόσωπό του ο διεθνής παράγοντας και να αποδυναμώσουν την κυβέρνηση και τη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ να έχει στραφεί απροκάλυπτα εναντίον του, θα αποτελέσει για τον μελετητή και τον ιστορικό του μέλλοντος παράδειγμα σκηνικού που οδηγεί νομοτελειακά, εκτός κι αν ο λαός δείξει τα σωτήρια αντανακλαστικά του, σε κατάσταση πολιτικής ρευστότητας τη χώρα.

Το ζητούμενο είναι τα επόμενα δυο-τρία χρόνια, που είναι εξαιρετικά κρίσιμα για το Κυπριακό, το Αιγαίο, την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και τα ενεργειακά-αγωγούς, να δημιουργηθεί στην ελληνική πολιτική σκηνή μια κατάσταση πολιτικής ρευστότητας παρόμοια με αυτή του 1960-1967, για να μπορέσουν να ανατραπούν όσα κατακτήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και να ‘περάσουν’ τελικά τα σχέδια του διεθνή παράγοντα σε όλα τα παραπάνω ζητήματα.

Ο λάκκος που σκάβουν...
Ο αγώνας για την κατάληψη της εξουσίας ήταν πάντα αδυσώπητος και οι τρόποι που διεξέρχονταν οι πολιτικοί πρωταγωνιστές δεν ήταν πάντα ό,τι το πιο ηθικό στη διάρκεια της ιστορίας.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, όμως, οι πολιτικοί που επιδίωκαν να πάρουν στα χέρια τους την εξουσία, φρόντιζαν για την πολιτική τους μελλοντική επιβίωση.

Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, κατά τα φαινόμενα, ο αγώνας γίνεται για την εξουσία και μόνο γι’ αυτήν, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν τα εθνικά συμφέροντα, ούτε η προστασία του πολιτικού συστήματος, αφού μέρος των πολιτικών πρωταγωνιστών, με τις πράξεις τους αποδυναμώνουν το ίδιο το πολιτικό σύστημα και εισαγάγουν σ’ αυτό τον παράγοντα της ρευστότητας, που αύριο ο παράγοντας αυτός θα είναι που θα απειλήσει και τους ίδιους κ.ο.κ.

Με άλλα λόγια, στο λάκκο που σκάβουν χρόνια τώρα στον Καραμανλή, είναι παραπάνω από σίγουρο ότι αύριο θα πέσουν μέσα και οι ίδιοι!

Ο κυρίαρχος λαός
Οι εκλογές που καλούμαστε να συμμετέχουμε στις 4 Οκτωβρίου είναι κρίσιμες. Στην ανάλυσή μας αυτή προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε εκείνα τα στοιχεία της παθογένειας που σχετίζονται με τα εθνικά μας θέματα και τους χειρισμούς που έγιναν τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια της εξωτερικής πολιτικής από την κυβέρνηση Καραμανλή, με την αντίδραση του διεθνούς παράγοντα στις επιλογές αυτές και με τη στάση που τήρησαν σε όλα αυτά τα κόμματα, οι πολιτικοί, τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, οι εργολάβοι και τα ΜΜΕ.

Ασφαλώς το κριτήριο με βάση το οποίο αποφασίζει ο κάθε ψηφοφόρος για το πού θα δώσει την ψήφο του, δεν επηρεάζεται μόνο από τα εθνικά μας θέματα και τις επιλογές του κάθε πολιτικού και του κάθε κόμματος στα θέματα αυτά.

Καλό θα είναι, όμως, τη φορά αυτή να συνυπολογίσουμε με αυξημένη υπευθυνότητα όλους τους παράγοντες που θα κρίνουν την επιλογή μας και παίρνοντας την τελική απόφαση, να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στα εθνικά μας θέματα και τη στάση που τήρησαν και προαναγγέλλουν ότι θα τηρήσουν κόμματα και πολιτικά πρόσωπα το επόμενο κρίσιμο διάστημα, λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψιν ότι στην προκείμενη περίπτωση το διακύβευμα δεν είναι το επίπεδο του μισθού, η σύνταξη, το ασφαλιστικό μας ταμείο και γενικά η ποιότητα ζωής. Όλα αυτά, με προσπάθειες μερικών ετών μπορεί να διορθωθούν.

Όταν, όμως, το διακύβευμα είναι τα εθνικά μας θέματα, ανεύθυνοι χειρισμοί που είναι δυνατόν να γίνουν για να «τηρήσουν κάποιοι τις υποσχέσεις που έδωσαν και να κατευνάσουν τον διεθνή παράγοντα», μπορεί να οδηγήσουν σε εθνικές απώλειες, οι οποίες τις περισσότερες φορές είναι σχεδόν αδύνατον να επανορθωθούν. Ζωντανό παράδειγμα η Κύπρος, το 40% της οποίας παραμένει υπό τουρκική κατοχή επί 35 χρόνια.

Ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, που τόσο έχει αγωνιστεί και τόσα έχει προσφέρει στην πολύπαθη πατρίδα μας, έχει το λόγο.
Πηγή: spynews-gr

14 σχόλια:

  1. Δυστυχώς δεν μπορώ να διαφωνήσω με αυτή την ανάλυση αν και θα το ήθελα πολύ. Θέλω εδώ να υπενθυμίσω ότι σε χρόνο ανύποπτο είπα πως το θέμα των αγωγών θα συνδεθεί με περιβαλλοντικές ενστάσεις. Δεν θα αναφέρω ονόματα αλλά αυτό που λέω είναι ότι, ο λόγος που υπήρχε τότε για να ισχυριστώ κάτι τέτοιο ήταν οι περιβαλλοντικές ενστάσεις συγκεκριμένου εκδοτικού συγκροτήματος της πόλης όπου θα καταλήγει ο αγωγός. Το συγκρότημα είναι συγκεκριμένου πολιτικού χώρου και έχει μεγάλη αξία να ψάξει κανείς ποιες εφημερίδες εκδίδονται σε αυτό το συγκρότημα και ποιες σχέσεις έχουν με ιδέες που θέλουν να περαστούν σε ομάδες ανθρώπων οι απόψεις περί μειονοτήτων στην Ελλάδα άλλου κράτους. Ακόμα δεν άρχισε ο προεκλογικός αγώνας και δειλά – δειλά εξοφλούνται γραμμάτια. Ας προσέξουμε όλοι μας. Ας μην είμαστε αφελής. Ας μην επιτρέψουμε την πολιτική αστάθεια να αποδυναμώσει την χώρα μας. Οι «μεγάλοι παίκτες» που εμφανίζονται στην σκηνή δεν ενεργούν κατ’ ανάγκην αυτόβουλα και με μεγάλη μου λύπη βλέπω να επαληθεύονται οι φόβοι μου είτε λόγω ανικανότητας των κύριων πολιτικών παικτών είτε λόγω καταφανέστατης ανοησίας και νοητικής ανεπάρκειας.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να σκεφτεί πολύ και να εξετάσει όλους τους παράγοντες της πολιτικής, πριν πάρει την απόφασή του στις 4 Οκτωβρίου.
    Και το κυριώτερο, να σκεφθούμε αν η αποχή είναι λύση στα προβλήματα της χώρας.
    Καμία ψήφος χαμένη στις 4 Οκτωβρίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί ο Πρωθυπουργός δεν βγαίνει καθαρά και ντόμπρα στον Ελληνικό λαο να του μιλήσει, ποιός απο μας τους πολλούς μπορούν να κάνουν την πολιτική ανάλυση που έκανε ο κύριος Δελαστίκ(τι όνομα και αυτό?). Κανείς δεν ξέρει ή δεν θυμάται τι έγραψαν οι αντίπαλες εφημερίδες για την πολιτική του Καραμανλή, μάλιστα όλοι έχουν ξεχάσει οτι ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνω με τον ΔΤ ..
    Περιμενουμε να τα ακουσουμε αυτα απο επισημα χειλη..Αν ενδιαφερουν καποιους πολιτικους τα εθνικα μας θεματα ας βγουν αυτοι και να μας μιλησουν..το βημα το εχουν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εργάζομαι περίπου 8 ώρες κατά μέσο όρο καθημερινά και επιστρέφω στο σπίτι κατάκοπος. Εβδομαδιαίως, περίπου 40 ώρες.
    Ο κύριος Καραμανλής πόσο εργάζεται; Υποθέτω, το πολύ 10 με 12 ώρες κατά μέσο καθημερινά. Αν υποθέσουμε ότι εργάζεται και τα Σάββατα, υπολογίζεται ότι εργάζεται 6 x 12 = 72 ώρες το πολύ κάθε βδομάδα, σχεδόν το διπλάσιο απ’ ότι εγώ.
    Ας υποθέσουμε ότι ο κύριος Καραμανλής είναι δύο φορές πιο αποδοτικός από μένα. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, η εβδομαδιαία και κατά συνέπεια η εν γένει αποδοτικότητα του κυρίου Καραμανλή είναι τετραπλάσια από τη δική μου.
    Αν ο κύριος Καραμανλής είναι μόνον 4 φορές πιο αποδοτικός από εμένα, τότε τι είναι αυτό που τον κάνει τόσο πιο κατάλληλο πρωθυπουργό από εμένα; Τέσσερις τύποι σαν και μένα θα μπορούσαν άνετα να κάνουν τη δουλειά του.
    Μήπως, οι ηγετικές του ικανότητες;
    Όμως, στην καριέρα μου έχω συναντήσει ανθρώπους που ήταν αληθινοί ηγέτες. Που χτυπούσαν τη γροθιά στο τραπέζι και οι υπόλοιποι στέκονταν προσοχή. Όχι επειδή φοβόντουσαν ότι η επόμενη γροθιά θα ήταν στο πρόσωπό τους, αλλά επειδή διαισθάνονταν ότι ο ηγέτης τους κατεύθυνε σωστά. Όμως, ούτε κι αυτοί έγιναν πρωθυπουργοί.
    Τότε γιατί ο κύριος Καραμανλής είναι πρωθυπουργός; Μήπως επειδή αγαπά την Ελλάδα σε υπέρμετρο βαθμό και θυσιάζεται γι’ αυτήν; Μα, δεν τον άκουσα ποτέ να λέει ότι είναι έτοιμος να δώσει τη ζωή του για την Ελλάδα. Ούτε για την οικογένειά του. Ούτε για την πίστη μας, την ορθοδοξία. Άκουσα, όμως, έναν ξυλουργό, πατέρα πιλότου της πολεμικής μας αεροπορίας να λέει τέτοια.
    Σε καλό του. Τελικά γιατί είναι πρωθυπουργός; Μην είναι το ταλέντο του; Μην είναι το επώνυμό του; Μην είναι συνδυασμός όλων των παραπάνω; Δε μπορώ να βγάλω συμπέρασμα.
    Ίσως ο κύριος Παπανδρέου να είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Ίσως, παρ’ όλο που έχει ανατραφεί με αμερικανικές αρχές από τη μητέρα του και παρ’ όλο που έχει ανατραφεί με ελληνοβουλγαρικές αρχές από τον πατέρα του, ίσως να είναι πιο πατριώτης από πολλούς αμιγείς Έλληνες.
    Όμως ούτε κι αυτός διέρρηξε τα ιμάτιά του για την Ελλάδα. Ούτε κι αυτός ζει και αναπνέει για την Ελλάδα. Ούτε κι αυτός έχει μικρότερη φορολογική δήλωση από μένα. Αλήθεια, βγήκε ποτέ στο στίβο της ζωής να ψάξει για δουλειά;
    Ποιός γνωρίζει (από μνήμης) να ονοματίσει τον πρωθυπουργό της Ελβετίας τώρα; Φοβάμαι, μόνο κάποιοι από το Υπουργείο Εξωτερικών. Ποιός γνωρίζει ότι η Ελβετία είναι ένα πλούσιο, δημοκρατικό κράτος δικαίου, όπου ο μισός πληθυσμός της γης εκτιμά και στο οποίο ίσως θα ήθελε να ζει. Μα, σχεδόν όλοι. Τί αντίθεση. Τί ασήμαντος που είναι ο πρωθυπουργός της Ελβετίας. Αλλά και τι σημαντικός που είναι ο λαός της, λαός που πριν 200 χρόνια απλά βόσκαγε.
    Τελικά, τη χώρα την τρέχει ο πρωθυπουργός ή η κυβέρνηση; Μα, η κυβέρνηση φυσικά. Ο πρωθυπουργός έχει την ίδια βαρύτητα με αυτήν που έχει ο διευθυντής μιας ορχήστρας. Ναι, είναι σημαντικός, αλλά ανακυκλούμενος και εύκολα αντικαταστάσιμος.

    Συνεχίζεται στην επόμενη ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης

    Γιατί, άραγε, εμείς οι Έλληνες δεν μπορούμε να δούμε έτσι τα πράγματα, αλλά βλέπουμε μόνο τη βιτρίνα – τον πρωθυπουργό;
    Γιατί δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ότι τα θεμέλια είναι αυτά που στηρίζουν την οικοδομή και όχι η πρόσοψη, όσο όμορφη κι αν είναι.
    Ποιά είναι τα θεμέλια; Όχι δεν είμαι καθηγητής στο Πολιτικό τμήμα της Νομικής. Είμαι ένας σκέτος σκεπτόμενος πολίτης. Μα, τα θεμέλια τα έθεσε ο πρώτης κυβερνήτης αυτού του κράτους, ο Ιωάννης Καποδίστριας. Εκείνος, ο οποίος λατρεύτηκε από το λαό όσο κανείς άλλος Έλληνας πολιτικός, δολοφονήθηκε, γιατί ήταν υπερβολικά ενοχλητικός για τους αντιπάλους του.
    Πού είναι ο Καποδίστριας του 21ου αιώνα; Πού είναι ο γνήσιος Έλληνας ηγέτης ο οποίος θα μας ξαναθυμίσει τα θεμέλια;
    Στις Ευρωεκλογές συμμετείχαν 27 κόμματα. Τα αποτελέσματα των εκλογών αυτών βρίσκονται εδώ: http://tinyurl.com/nz76nu
    Στις επικείμενες εκλογές θα συμμετάσχουν επίσης πολλά κόμματα. Το σύνθημα «ψηφίστε Χ» όπου Χ = Τσίπρας, Τρεμόπουλος, Καρατζαφέρης, Καραμανλής, Παπανδρέου, Παπαρήγα κ.λπ. πρέπει να πεθάνει. Η λογική επιχειρηματολογία ότι αν δεν ψηφίσεις τον τάδε, δημιουργείται κίνδυνος αποσταθεροποίησης της χώρας, είναι κίβδηλη, εκφυλιστική, δόλια. Το πολίτευμά μας, εξ ορισμού, λέει: ψηφίστε ότι θέλετε – το σύστημα διαθέτει τους απαραίτητους μηχανισμούς για να τεθεί κυβέρνηση στο κράτος, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.
    Συμπολίτες, μή μασάτε σανό σε συσκευασία χαβιαριού. Να ξέρετε τί μασάτε και τί δε μασάτε.
    Εξετάστε και τους 27 – ναι, είναι κουραστικό, αλλά αξίζει τον κόπο. Προσπαθήστε να τους κοιτάξετε στα μάτια. Κυριολεκτώ. Προσπαθήστε να κοιτάξετε στα μάτια τους υποψήφιους βουλευτές κάθε κόμματος στο νομό σας. Τα μάτια δύσκολα ξεγελούν.
    Εξετάστε τις αρχές, τα πιστεύματα, τους σκοπούς και, πάνω απ’ όλα, το ποιόν τους. Αποκολληθείτε από την προσωπική ή οικογενειακή σας κομματική παράδοση και ψηφίστε.

    Με τιμή

    Ιωάννης Χ. Ευφραιμίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φιλε Ομηρε
    Ολα αυτα πιστευω οτι ειναι οι σκεψεις που βασανιζουν τον καθε σκεπτομενο ψηφοφορο.
    Τα Εθνικα θεματα ειναι το παν σημερα για την επιβιωση μας.
    Το σημειο μηδεν ομως ειναι το χαρακτηριστικο τους.
    Τοσα χρονια ο πρωθυπουργος ανεκτηκε το κλεισιμο του ΥΠΕΞ απο την ντορα-λιζα.ΓΙΑΤΙ?
    Απο την αλλη δεν μπορω να ξεχασω τις δηλωσεις του τζεφρυ στα κυπριακα καναλια υπο το βλεμμα του κηδεμονα του(Διαμαντοπουλου)υπερ του προδοτικου σχεδιου ΑΝΑΝ.
    Φτασαμε στο σημειο να διαλεξουμε ..εκ δυο κακων ..το μη χειρων?

    φιλικα
    manos141

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η ψήφος αυτή τη φορά, είναι περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά, θέμα εθνικής συνείδησης κυρίως. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Iwannhs X. Eufraimidis

    Dystixws exw thn ediposi oti gia na apokollithoun oi polites apo tis oikogeneiakes kommatikes paradoseis prepei na perasei akoma mia genia. H genia pou erxetai sth zwh apo ta paidia ths fournias tou polytexneiou kai argotera ths edonhs polwshs Andrea/Mitsotakh.

    Koinws, xreiazomaste akoma mia dekaetia toulaxiston gia na anatrapei h' aplws na arxisei na allazei symadika h politiki zwh ths xwras.

    Dystixws...

    yg: Ayto pou de vlepw pouthena einai enalaktikes protaseis. Yparxoun?? Pies einai aytes??


    laikos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βαλτε σας παρακαλώ σε μια ακρη του μυαλού σας αυτο που ακούγεται συνέχεια απο χείλη Ευρωπαίων σχετικά με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και το ΟΧΙ στο σχέδιο ΑΝΑΝ
    "Οι Ελληνες μας την έφεραν"

    Τωρα για την διαφορά Καραμανλή Ερντογάν φανταστείστε μαι σκηνή:
    Την Μέρκελ η τον Ομπάμα να λέει Ανεξάρτητο Κράτος του Κουρδιστάν στον Ερντογάν.(Ακουσε λέω ο Κος Καραμανλής "Μακεδονία" και έμεινε ατάραχος;; "Επεσε" ο Ηλιάκης και η Υπεξ εκανε βαρκάδα στο Βόσπορο;; Για κείνες τις κουμπαριές τι έχουμε να πούμε;; Αμ εκείνη την κατάθεση στεφάνου στο Κεμάλ;; Να μην πάμε στην πρόσκληση στο Μουσείου της Ακρόπολης την ώρα που εβρεχε παραβιάσεις και αργότερα και σόναρ;; Το Αιγαίο οι Αμερικάνοι το αμφισβητούν , οι Σκοπιανοί ή οι ΚΟΥΜΠΑΡΟΙ ΜΑΣ;; Θράκη και Τουρκικο Προξενείο πάει και αυτό;;

    Το δίδυμο του ταραξία Καραμανλή και της Υπάκουης Μπακογιάννη σε έαν κοινό σχήμα δεν γεννά ΕΥΛΟΓΕΣ απορίες;;

    Πόσο εύκολα ξεχνά αυτός Λαός τελικά;;

    ΣΤΡΑΒΟΣ Ο ΓΙΑΛΟΣ, ΛΑΘΟΣ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ, ΧΙΛΙΑ ΜΥΡΙΑ ΠΑΡΑΓΑΔΙΑ ΠΕΣΑΜΕ ΓΥΑΛΟ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΜΥΑΛΟ, ΤΟΥΤΗ Η ΨΑΡΟΥ ΠΑΕΙ ΣΤΑ ΚΟΥΤΟΥΡΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ-για Όμηρο. Ψυχραιμη και ορθότατη ανάλυση. Ωστόσο το ερώτημα παραμένει γιατί η Τουρκία κάνει κινήσεις που κανονικά θα έπρεπε να ενοχλουν τις ΗΠΑ οι οποίες όμως δεν αντιδρούν. Ηεσωτερικη ενότητα είναι αναγκαία αλλά όχι επαρκής συνθήκη για να αιτιολογήσει την έλλειψη αντιδράσεων.΄Μία εξήγηση ίσως είναι ότι η Τουρκία προσομοιάζει με το Ισραήλ. Δηλαδή το Ισραήλ εξυπηρετεί τα απολύτως ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ (της Δύσης γενικότερα)στην περιοχή και ως εκ τούτου έχει μεγαλα περιθώρια αυτονομίας και το δικαίωμα να είναι άτακτο. Κατ αναλογία η Τουρκία έχει πλήρως προσδεθεί στην αμερικανική στρατηγική στην περιοχή. Αυτό όμως είναι (αν ισχύει) ένας γενικός λόγος, ανεπαρκής. Θα πρέπει να υπάρχουν και ειδικοί λόγοι (διαφορετικά πετρελαϊκά συμφέροντα;)που θα πρέπει να εντοπιστούν.
    Η Ελλάδα θεωρώ ότι ενοχλεί ανεξαρτήτως αν ακολουθεί ατίθαση ή υποταγμένη πολιτική. Ενοχλεί διότι κατέχει τον χώρο που κατέχει. Ενοχλούν τα σημερινά της σύνορα και τα διεθνώς νόμιμα δικαιώματά της. Αυτή τη θέση την υποστηρίζω από το 2001 σε βιβλίο μου περί Παγκοσμιοποίησης. Το αν οφείλει να είναι ατίθαση ή υποταγμένη είναι άλλο ζήτημα και η απάντηση δεν είναι τόσο αυτονόητη όσο εκ πρώτης όψεως φαίνεται. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση ζητούμενο είναι να εξασφαλιστεί η ακεραιότητα της χώρας.Απόδειξη...ο Καραμανλής. Ξεκίνησε (ορθά για τα ελληνικά συμφέροντα)μια πολιτική ενεργειακών ανοιγμάτων χωρίς να έχει εξασφαλίσει ούτε την εσωτερικη συνοχή στο πολιτικό επίπεδο,ούτε τη λαϊκή συμμετοχή και σστήριξη στην πολιτική του. Δεν εξασφάλισε ούτε επαρκή διεθνή (ευρωπαϊκή) στήριξη ή αυτή αποδείχθηκε ανεπαρκής. Άραγε ο χτύπημα στη Γερμανία με την υπόθεση Ζήμενς σχετίζεται, πόσο και πως, με την φαινόμενη τουλάχιστον αδυναμία της Γερμανίας να τον στηρίξει; Ίσως αυτή η στάση να οφείλεται σε δυσφορία και σε άλλα θέματα. Επί πλέον, ως νεοφιλελεύθερος, "φρόντισε" να αποκοπεί από το μόνο στήριγμά του, τον κόσμο. Θα το πληρώσουμε όλοι μας.
    Τα διάφορα "να προσέξουμε τι θα ψηφίσουμε"κλπ είναι απλές ευχές όσο κανείς δεν μπορεί να κάνει συγκεκριμένη υπόδειξη. Δεν λέω "δεν θέλει", λέω δεν μπορεί (του είναι αδύνατον)διότι δεν μπορείς να υποδείξεις το ανύπαρκτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συμφωνώ με τον κύριο Αποστολόπουλο.Με βασανίζει συνεχώς αυτό το ερώτημα:Πώς οι Τούρκοι,ενώ κάνουν τρομερά ριψοκίνδυνους,στα δικά μου βέβαια μάτια'ελιγμούς, όχι μόνο δεν πέφτουν στη δυσμένεια του αμερικανικού παράγοντα,αλλά τουναντίον ενισχύουν τις θέσεις τους κιόλας!!!Απαγορεύουν την χρήση του εδάφους τους από τον αμερικανικό στρατό,κατακεραυνώνει ο Ερντογάν τον Ισραηλινό ομόλογο του και γενικά την στάση του Ισραήλ,φιλοξενουν άκουσον-άκουσον τον Μοκτάντ Αλ Σάντρ(δήμιο των αμερικανών στη Φαλούτζα,εμείς δεν μπορούσαμε ούτε 2 μέρες να κρατήσουμε τον Άπο και τελικά τον δώσαμε...)και βέβαια τελευταία άρχισαν την στενή επαφή με τον ρωσικό παράγοντα..!!!Απίστευτα πράγματα!!!Το μυαλό μου βάζει διάφορα σενάρια.Είναι άραγε τόσο ικανοί και μπορούν να χειρίζοντε τους πάντες ή κάτι άλλο συμβαίνει;Είναι ο Δούρειος Ίππος των ΗΠΑ για ένα σωρό θέματα(ΕΕ,Μουσουλμανική κοινότητα,Ρωσία)ως παραδοσιακός-έμπιστος-μη επιφυλλάσων εκπλήξεις σύμμαχος(συγκεντρώνει πιθανότητες νομίζω) ή μήπως αυτό ακριβώς θέλουν να δείχνουν σε όλους τους άλλους,ακόμη και στους ίδιους τους Αμερικάνους αλλά στην ουσία απλώς τους εκμεταλλεύοντε και επενδύουν σε άλλα χαρτοφυλάκια για το μέλλον...;Μήπως όμως αυτό το τελευταίο το έχουν πάρει μυρωδιά κάποιοι και τους επιφυλλάξουν τον θάνατο της αλεπούς;Η σκακιέρα έχει ανοίξει πολύ και το παιχνίδι είναι επιπέδου μετρ.Παρακαλώ θα ήθελα την άποψη σας κύριε Καλεντερίδη. Διηνέκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οταν φιλε Διηνεκη,το παιγνιδι ειναι στημενο,γιατι να αντιδρασει ο σκηνοθετης ?.Αυτο το 'εργο' απαιτει ρολο κακου,το αλλο 'εργο' απαιτει ρολο καλου.Την στιγμη μαλιστα που ο 'παραγωγος' της ταινιας ειναι ευχαριστημενος απο το ταλεντο του 'ηθοποιου',ο οποιος σε προηγουμενες 'συνεργασιες' του απεφερε κερδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εντάξει ΝΑΙΑ,σου δίνω πόντους σ'αυτό που λες αλλά είθισται στις περιπτώσεις που ο ηθοποιός 'βεντετίζει' άσχημα, ο σκηνοθέτης μαζί με τον παραγωγό να τον στέλνουν αδιάβαστο...Εκτός κι αν είναι μαζοχιστές και τους αρέσει το παίδεμα.Σε όλα να πω ναι αλλά η άρνηση για την διέλευση των αμερικανικών δυνάμεων δεν 'χωνεύεται' και αποκλείω να ήταν προ'ι'όν συννενόησης με τους ίδιους τους αμερικανούς.Νομίζω ότι οι Τούρκοι εκμεταλλεύοντε άριστα την τάση καιροσκοπισμού που έχουν αναγάγει σε επιστήμη και ακροβατούν περίτεχνα.Αυτό βεβαια απαιτεί ικανότητες και δεξιοτεχνία που πρέπει να αναγνωρίσουμε.Μεγάλο ατού τους είναι ότι εμφανίζοντε ως φερέγγυοι συνομιλητές γιατί η διπλωματία τους έχει συνέχεια,αφού καθοδηγείται απότα ίδια πάντα κέντρα και είναι απαρέγκλιτη,σε αντίθεση με μας.Έχουν βέβαια αδυναμίες αλλά παίζουν χωρίς αντίπαλο άρα ότι και να λένε,ότι και να κάνουν τους βγαίνει.Αν τα 'όργανα' αλλάξουν 'σκοπό' σίγουρα θα φανούν οι αδυναμίες.Τώρα όμως δουλεύουν απερίσπαστοι και κερδίζουν πολύτιμο χρόνο!Δεν βλέπεις με τι σπουδή και ταχύτητα κλείνουν φλέγοντα γι' αυτούς ζητήματα;Μαγκιά είναι να βρεις που στερείται στεγανότητας αυτό το 'οικοδόμημα' και να το 'ποτίζεις' σιγά-σιγά.Το νερό πηγαίνει παντού...Αλλά χωρίς βούληση όλα αυτά πανε περίπατο και εγώ δεν βλέπω τέτοια πουθενά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.