21/10/09

Ο Ερντογάν κλιμακώνει τη διαμάχη με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης

Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (δεξιά) και ο «τούρκος Μέρντοκ» Αϊντίν Ντογάν συνυπάρχουν, αν και με την πλάτη ο ένας προς τον άλλον, σε αυτή τη φωτογραφία αρχείου από την άνοιξη του 2007(ΑΡ/ ΜURΑD SΕΖΕR)

Ο όμιλος Dogan καλείται να συμμορφωθεί με νόμο που καθορίζει τη συμμετοχή των ξένων

ΑΓΚΥΡΑ Σε νέο επεισόδιο της διαμάχης Ερντογάν- Ντογάν η κυβερνητική επιτροπή ελέγχου των ΜΜΕ της Τουρκίας έδωσε χθες στον όμιλο Dogan προθεσμία τριών μηνών για να «συμμορφωθεί» με τη νομοθεσία που απαγορεύει την πώληση άνω του 25% των μετοχών τουρκικών ΜΜΕ σε ξένα συμφέροντα.

«Μετά την εξέταση από τους ειδικούς της υπηρεσίας μας προέκυψε ότι οι ιδιοκτησιακές δομές των επιχειρήσεων ΜΜΕ του ομίλου Dogan δεν συνάδουν με τους κανονισμούς» αναφέρει η λιτή ανακοίνωση της RΤUΚ, του αντίστοιχου του ελληνικού Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, χωρίς να διευκρινίζει τι θα συμβεί σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Πρόκειται ουσιαστικά για νέο κυβερνητικό πλήγμα προς τον όμιλο του «μεγιστάνα του Τύπου» Αϊντίν Ντογάν, αφού για αυτήν ακριβώς την παράβασητην πώληση δηλαδή άνω του ενός τετάρτου των μετοχών της μητρικής εταιρείας Dogan Υahin Ηolding, στην οποία ανήκουν συνολικά 28 ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί, στον γερμανικό όμιλο Αxel Springer- «τιμωρήθηκε» από την κυβέρνηση με δύο διαδοχικά βαριά πρόστιμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Sabah», η RΤUΚ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο όμιλος Springer κατέχει σήμερα το 32% του ομίλου Dogan, άρα επιβεβαιώνει την παράβαση και επικυρώνει την επιβολή των προστίμων.

Το πρώτο εξοντωτικό πρόστιμο επιβλήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ το δεύτερο και πολύ βαρύτερο των 2,5 δισ. δολαρίων επιβλήθηκε για «φορολογικές παραβάσεις» γενικώς από την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Π αρά την οξύτατη κριτική που δέχεται από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις διαμαρτυρίες περί φίμωσης της ελευθερίας του Τύπου, η τουρκική κυβέρνηση επιμένει ότι ο όμιλος πρέπει να πληρώσει συνολικά πρόστιμα ύψους 3,3 δισ. δολαρίων. Τον Σεπτέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμαρτυρήθηκε για το ύψος των προστίμων, τονίζοντας ότι διακυβεύεται η ελευθεροτυπία και ότι η εξέλιξη αυτή θα «επηρεάσει αρνητικά» την ενταξιακή «έκθεση προόδου» του ερχόμενου Δεκεμβρίου.

Με την επιβολή του υπέρογκου προστίμου η κυβέρνηση Ερντογάν κλιμακώνει τον πόλεμο που μαίνεται με τον όμιλο Dogan, στον οποίο ανήκουν οι μεγαλύτερες εφημερίδες και τα κυριότερα τηλεοπτικά δίκτυα της Τουρκίας («Ηurriyet», «Μilliyet», «Radikal», Κanal D, CΝΝ Τurk, «Τurkish Daily Νews»).

Το πανίσχυρο συγκρότημα ΜΜΕ ελέγχει περισσότερο από το ήμισυ της αγοράς των μη κρατικών μέσων ενημέρωσης και βρίσκεται σε συνεχή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση κυρίως όσον αφορά υποθέσεις διαφθοράς για τις οποίες έχουν κατηγορηθεί υπουργοί και μέλη του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ.

Η τουρκική κυβέρνηση αρνείται ότι υπάρχουν πολιτικά κίνητρα πίσω από τα πρόστιμα που έχει επιβάλει στον όμιλοτα οποία είναι μακράν τα μεγαλύτερα που έχει κληθεί ποτέ να πληρώσει οποιαδήποτε εταιρεία στην Τουρκία.

Ο κ. Ερντογάν έχει απορρίψει κατηγορηματικά τις αιτιάσεις περί «πολιτικού προστίμου». Μετά την ανακοίνωση της προθεσμίας, πάντως, οι μετοχές του ομίλου δεν σημείωσαν περαιτέρω πτώση, αφού προηγήθηκε «ενημέρωση» των χρηματιστών από τον ίδιο τον κ. Ντογάν, ο οποίος με γραπτή ανακοίνωση διαβεβαίωσε ότι «θα εξαντλήσει τα ένδικα μέσα».
BHMA

1 σχόλιο:

  1. η ιδια ιστορια με τον αμπραμοβιτς? δειτε http://www.berlin-athen.eu/index.php?id=126&tx_ttnews[tt_news]=1211&tx_faq_faq=&tx_ttnews[backPid]=78&no_cache=1&print=1&type=98
    να γιατι πιεζουν οι (ευρωπαιοι)τα τουρκακια και ο ερντογαν τα εσπασε με τους εβραιους.ολα τα αλλα ειναι μπουρδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.