5/10/09

Οι ΝΟΤΑΜ

Εκτός προεκλογικής εκστρατείας έμειναν τελικά τα γνωστά εθνικά θέματα. Και ίσως ήταν καλύτερα έτσι, αν αναλογιστεί κανείς τι είχε συμβεί στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις, όπου οι αλληλοκατηγορίες για εθνική προδοσία εκτοξεύονταν με κάθε άνεση, προς τέρψιν των γειτόνων μας.


Ετσι το μόνο που συνέβη ήταν να βγει από το χρονοντούλαπο το περιώνυμο Σχέδιο Αναν σε μια ατυχή προσπάθεια του κ. Καραμανλή να κατηγορήσει τον κ. Παπανδρέου ότι το είχε αποδεχθεί, τη στιγμή που και ο ίδιος είχε πράξει το ίδιο, με περίτεχνες, είναι αλήθεια, διπλωματικές διατυπώσεις, οι οποίες όμως δεν αναιρούσαν το γεγονός της αποδοχής του. Η εξαφάνιση των εθνικών θεμάτων την περίοδο αυτή δεν σημαίνει φυσικά ότι αυτά εξαφανίστηκαν. Η αυριανή κυβέρνηση θα τα βρει μπροστά της, και μάλιστα οξυμμένα, καθώς όλα αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έδειξε να διαθέτει κάποιο συγκροτημένο σχέδιο για την επίλυσή τους, αρκούμενη στους γνωστούς εθνικιστικούς κομπασμούς για εσωτερική κατανάλωση.

Αυτό που κυρίως θα έχει να αντιμετωπίσει από αύριο η νέα κυβέρνηση είναι η κατάσταση που έχει δημιουργήσει, αντιστάσεως μη ούσης, στο Αιγαίο η Τουρκία. Διότι όπως τώρα διαπιστώνεται η Αγκυρα επέλεξε τη χρονική περίοδο της κατάρρευσης της κυβέρνησης Καραμανλή για να επαναφέρει μεθοδικά ολόκληρο το πλέγμα των διεκδικήσεών της στην περιοχή. Ακριβώς όπως είχε κάνει τη διετία 1973-74 όταν κατέρρεε η δικτατορία στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο που, μετά τα γνωστά επεισόδια με τις γκρίζες ζώνες και τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναερίου χώρου, η τουρκική ηγεσία προσφεύγει και πάλι στην προσφιλή της μέθοδο έκδοσης ΝΟΤΑΜ (αγγελία προς τους αεροναυτιλλομένους) απαγορεύοντας την εκτέλεση ελληνικών στρατιωτικών ασκήσεων στις περιοχές Λήμνου, Σαμοθράκης και Ψαρών, ενώ με άλλη ΝΟΤΑΜ απαγορεύει τη διενέργεια άσκησης έρευνας και διάσωσης στην περιοχή Ικαρίας- Σάμου- Χίου, τονίζοντας ότι για την άσκηση αυτή απαιτείται η έγκριση του FΙR Κωνσταντινούπολης!

Επανέρχεται δηλαδή στην αλήστου μνήμης ΝΟΤΑΜ 714 με την οποία είχε επεκτείνει το 1974 τη δικαιοδοσία του FΙR Κωνσταντινούπολης ως το μέσον του Αιγαίου και την οποία είχε υποχρεωθεί στη συνέχεια να άρει. Oλα αυτά δείχνουν ότι, παρά τις κουμπαριές Καραμανλή- Ερντογάν, η ΝΔ οδήγησε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις 35 χρόνια πίσω, τινάζοντας στον αέρα το Ελσίνκι που είχε εγκαινιάσει μια άλλη προοπτική. Ετσι η αυριανή κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει και πάλι από το μηδέν. Για να γίνει όμως αυτό απαιτείται να ληφθούν υπόψη όλα τα νέα δεδομένα στις σχέσεις με την Τουρκία, καθώς έχουν ήδη ξεκινήσει οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και έχει εκδηλωθεί η γνωστή αντίθεση Γαλλίας, Γερμανίας και Αυστρίας, που ισχυροποιείται τώρα από το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών.

Περιθώρια για καθυστέρηση στην εκπόνηση της νέας αυτής πολιτικής δεν υπάρχουν καθώς τον Δεκέμβριο θα αξιολογηθεί στις Βρυξέλλες η ενταξιακή πορεία της Αγκυρας, ενώ αν συνεχιστεί ανενόχλητη η τακτική των συνεχών προκλήσεων στο Αιγαίο θα παγιωθεί τελικά μια κατάσταση η οποία αργότερα δεν θα είναι ανατρέψιμη.
ΒΗΜΑ

10 σχόλια:

  1. Μπορω να βγάλω και γω μια ΝΟΤΑΜ
    ''ΣΤα παλιά μας τα υποδήματα κύριοι η Νότα σας και βάλτε την όπου θέλετε να την βλέπετε - εμείς λέμε Μολών Λαβέ '' άντε και να δούμε τη λαβέ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μεγάλες κουβέντες ...Χριστίνα. Και αυτή την νόταμ θα την καταπιούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πλέον μάλλον δεν χρειάζονται οι ΝΟΤΑΜ.Ελεύθερη διέλευση εώς και την Αττική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μιλώ μόνο για τον απλό λαό τι θέλω να πιστεύω ότι θα κάνει σε μια τέτοια περίπτωση αλλά και προσωπικά εμένα και ανθρώπους που μπορεί να πιστεύουν ότι και εγώ ανώνυμε 12:32 5/10 για πολιτικούς ξέρω θα αντισταθόύν με σθεναρότητα από το εξωτερικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χριστίνα άν κάνει ο λαός αυτά που έλεγε ο Πάγκαλος οτι έκανε στα Ιμια τότε αξίζουμε αυτά που θα πάθουμε.Είμαστε απλά ανεκδιήγητοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμε 5/10 1:08 δεν θέλω να πιστέψω ότι ο Ελληνικός λαός εξ ολοκλήρου αποφάσισε να απεμπολίσει την υποχρέωση του ως Ελληνας.
    Ισως είμαι ρομαντική ακόμα όμως πες μου ειλικρινά εσύ τι θα κάνεις σε τέτοια περίπτωση :
    1.Οτι λέει ο Πάγκαλος ;
    2 Οτι λέει η συνειδησή σου ;
    3.Οτι κάνει η αγέλη;
    4.Τίποτα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χριστίνα ο πάγκαλος έλεγε να σου θυμίσω πώς οι μητέρες τον σταματούσαν στο δρόμο και του φιλούσαν τα χέρια που δεν έγινε πόλεμος τότε.
    Δεν έχει σχέση με το τί θα κάνω εγώ μόνος μου αλλά τι σκατά κάνουμε όλοι εμείς που τους επανεκλέγουμε τους πάγκαλους αλλά και κάθε πάγκαλους.
    Μπορεί να μη θές να το πιστέψεις αλλά δυστηχώς αυτό ακριβώς έχει κάνει όπως μετα λύπης μου διαπιστώνω.
    Θεωρώ πώς θα έρθουν πολύ μαύρες μέρες απο εδώ και πέρα για τον Ελληνισμό.
    Επίσης κ.Σάββα η sub92 κάντε μια σούμα στις σημερινές φυλλάδες των μογγόλων και κάντε ένα ποστ κι εδώ να δείτε τί ωραία που τα βλέπουν οι μογγόλοι με το παιντί στην εξουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν χρειάζεται να δούμε τις τουρκικές εφημερίδες, αρκεί να δούμε τα αποτελέσματα σε Ξάνθη και Κομοτηνή.
    Μια απλή ματιά αρκεί για να διαπιστώσει κανείς τί γραμμή έδωσε η Άγκυρα και το προξενείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εχεις δίκιο ανώνυμε δεν θέλω να το πιστέψω γιατί απλά δεν μπορώ μου είναι αδύνατον όχι όμως πως δεν το βλέπω απλά δεν έχω χάσει ελπίδες ..Δεν ξέρω τι λύση μπορεί να υπάρχει , δεν ξέρω αν υπάρχει, όμως δεν μπορεί...Σε κάποια άλλη ανάρτηση διάβασα που λέγανε κάποιο ποιήμα και αναφέρθηκε και το όνομα του ΚΑβάφη δεν θυμάμαι που ακριβώς όμως δεν μπορώ να πιστεψω πως το ποιήμα που κάποτε έγραψε ο Δ. Σολωμός και αργότερα έγινε ύμνος απλά υφίσταται σαν ένα ωραια μελοποιημένο ποίημα και έχασε την πραγματική έννοια και ουσία του...
    Αν είναι έτσι τότε θα μας πάρει και θα μας σηκώσει και αντί να λέει ο Πάγκαλος και ό κάθε Πάγκαλος για την σημαία να την πάρει ο άνεμος θα μας πάρει εμάς και θα μας σηκώσει...
    Οσο όμως ζω δεν θα πάψω ανώνυμε να πιστεύω δεν θα χάσω την ελπίδα ούτε την πίστη μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι μπορεί να βρεθεί ο τρελλός που θα κάνει την διαφορά.
    Στο χέρι μας είναι μια Ελλάδα για τους Ελληνες οι άλλοι περισεύουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. XRISTINA kai egw, oxi apla elpizw, alla eimai sigouri oti uparxoun alloi pou noiwthoun paromoiws .auto pou mas leipei einai suntonismos kai enotita.min xexnas oti polles fores brethike o (trelos)alla den akolouthisame oi upoloipoi.to palikari emeine skarfalomeno ston isto kai karfomenos stin mnimi mas dioti opws proanaferes o ethnikos umnos, den itan ena aplo poiima gia ekeinon. auti ti fora kala einai na min loufaxoume.ATHINA PALLAS

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.