14/10/09

Παγκόσμια ημέρα τροφίμων

Της Ελίνας Γαληνού
(η μέρα αυτή γιορτάζεται στις 16 Οκτωβρίου)
Η τροφή μας, έχει και αυτή την τιμητική της μέρα μέσα στο χρόνο, που συμπίπτει με την μέρα όπου εορτάζεται ο αγώνας κατά της φτώχειας. Το αστείο είναι όμως ότι προβλήματα διατροφής δεν έχουν μόνο οι φτωχοί, αλλά και οι εύποροι. Βεβαίως, οι διατροφικοί πονοκέφαλοι διαφέρουν ανάμεσα στις δύο αυτές κατηγορίες, όμως η ουσία τους παραμένει ίδια. Το πρόβλημα διατροφής έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία του ανθρώπου. Στις φτωχές χώρες (όπου δηλαδή το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι από ελάχιστο έως ανύπαρκτο), οι λαοί υποφέρουν από πείνα και δυσκολεύονται να συντηρηθούν. Αυτό καταδεικνύεται από τα υψηλά ποσοστά υποσιτισμού που συναντάμε σε αυτές τις χώρες. Φαινόμενα πείνας βέβαια, συναντώνται και στις προηγμένες χώρες, όπου πολλοί φτωχοί αναζητούν την τροφή τους στα σκουπίδια! Τι γίνεται όμως από άποψη διατροφής και στις χώρες εκείνες όπου ο μέσος όρος εισοδήματος των λαών, βρίσκεται σε αξιοπρεπή επίπεδα ενώ τα ποσοστά φτώχειας χαμηλά; Εκεί γνωρίζουμε ότι τα τρόφιμα περισσεύουν καθώς δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας ποσοτήτων και διάθεσής τους. Από τις μεγάλες αλυσσίδες σούπερ-μάρκετ ως τα πιό ταπεινά φαστφουντάδικα, κάτι θα βρεθεί για τροφή. Το θέμα είναι όμως, τι είδους τροφή διατίθεται στις χώρες της λεγόμενης αφθονίας. Οι κατά περιόδους θόρυβοι που ξεσπούν σχετικά με τις παρενέργειες των βιομηχανοποιημένων τροφίμων, μας δείχνουν ότι η ποσότητα είναι σίγουρα εις βάρος της ποιότητας. Δελεαστικές οι συσκευασμένες τροφές και εύχρηστες, αλλά με ποιές συνθήκες παρασκευάζονται και πώς συντηρούνται; Κάθε τόσο, βγαίνουν ανακοινώσεις από ιατρικά ερευνητικά κέντρα και από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας που προειδοποιούν για τους κινδύνους που διατρέχουμε όλοι εμείς οι "πολιτισμένοι" από την κακή διατροφή... Κρέατα που συντηρούνται με σκόνη αντιβιοτικών, ημιπαρασκευασμένα τρόφιμα έτοιμα για τα μικροκύματα με πλεόνασμα συντηρητικών, χημικές ζωοτροφές....
Ορίστε μερικά παραδείγματα της "διατροφικής αφθονίας" μας. Δεν υποφέρουμε από πείνα όπως οι λαοί στις υποανάπτυκτες χώρες, αλλά από ποιότητα τροφής. Και ο μεν υποσιστισμός ευθύνεται για την καχεξία, η αφθονία παραγωγής όμως, δεν είναι άσχετη με την κακή ποιότητα και κατ΄επέκταση, τις βλάβες στην υγεία. Για να γεμίζουν καθημερινά τα ράφια των σούπερ-μάρκετ και να ανεβαίνουν τα κέρδη, κάποιες μηχανές δουλεύουν ασταμάτητα ενώ πλεονάζουσες ποσότητες τροφίμων, καταλήγουν στα σκουπίδια μολύνοντας το περιβάλλον. Οπως και να το δούμε λοιπόν, πρόβλημα διατροφής έχουμε όλοι, είτε πλούσιοι είτε φτωχοί. Η μας λείπει η τροφή, ή την τρώμε και ...μας τρώει!

2 σχόλια:

  1. ΘΑ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΑ...ΘΑ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΑΓΓΙΞΟΥΜΕ...
    ΚΟΣΜΑΣ ΑΙΤΩΛΟΣ!!

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΥΓ:Επιστροφή στην απλότητα,και στην Ορθόδοξη και Μεσογειακή διατροφή!!
    Με λίγα λόγια:ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ!!!(με απλά και αγνά υλικά)
    Θα αλλάξει η ζωή μας!!Και σωματικά αλλά προπάντων πνευματικά!!
    Θα καθατίσει το μυαλό και το πνεύμα!!
    ΕΧΕΙ ΚΟΠΟ-ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ-ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΡΟΠΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευάγγελε καλά τά λές.νά προσθέσω πώς η ΑΚΡΕΟΦΑΓΙΑ είναι ακόμη καλλίτερη(καί γιά πνευματικούς καί γιά σωματικούς λόγους).σέ συνδυασμόν μέ πόσιν βοτάνων καί άσκησιν έχουμε καλλίτερες πιθανότητες ευζωίας.Σύν Θεώ φυσικά.παρ'όλα αυτά,μέ τά υβρίδια πού έχουν γεμίσει τόν πλανήτη-δέν εξαιρείται δυστυχώς η Ελλάς-υπάρχει πρόβλημα μέ τή σωστή λήψιν βιταμινών.ό,τι καί νά φάμε λοιπόν,καταλήγουμε σέ όσα μάς άφησε ο Πατροκοσμάς...ήρθαν τά χρόνια...Υπέρμαχε Στρατηγέ ελέησον ημάς.
    Περικλής.
    Υ.Γ.υπάρχουν καί τά...συμπληρώματα βεβαίως,άν τό βαλάντιον αντέχη!νά είναι καλά οι...φιλάνθρωποι καί... οικολόγοι μεγαλοεξουσιαστές αιματορουφήχτρες(κυριολεκτικώς!) διεθνείς τοκογλύφοι.πάρτε διατροφικά δάνεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.