11/10/09

Απαραίτητος ένας νέος οδικός χάρτης για την Τουρκία

Δημήτρης Δρούτσας:Δεν συμφωνούμε ότι πρέπει να «κλείσει η πόρτα» της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας - δεν συμφέρει Ελλάδα και Κύπρο, λέει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Οραμά μου είναι ένα κράτος όπου η Διοίκηση αντιμετωπίζει τον πολίτη ως υπουργό και τον υπουργό ως απλό πολίτη

Συνέντευξη στη ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

«Πάμε, ήρθε η ώρα», του είπε ο Γιώργος Παπανδρέου όταν αναλάμβανε υπουργός Εξωτερικών και ο νεαρός Δημήτρης Δρούτσας είχε ήδη διατελέσει σύμβουλος του πρώην Καγκελάριου της Αυστρίας. Ο αναπληρωτής υπουργός των Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την υπουργοποίησή του, μιλά για τη διαδρομή του δίπλα στον Γ. Παπανδρέου, για «την ταύτιση απόψεων στα μεγάλα θέματα», για τους στόχους του και το στοίχημα της νέας κυβέρνησης.

«Οραμά μου είναι ένα κράτος όπου η Διοίκηση αντιμετωπίζει τον πολίτη ως υπουργό, αλλά και τον υπουργό ως απλό πολίτη», δηλώνει ο κ. Δρούτσας, ο οποίος χαρακτηρίζει απαραίτητο έναν νέο «Οδικό Χάρτη» για την Τουρκία. «Ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις», είναι η απάντηση στον Σκοπιανό πρόεδρο ενώ εν όψει του πρώτου επίσημου ταξιδιού του Γ. Παπανδρέου στην Κύπρο, επισημαίνει τους στόχους.

Ως καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και νομικός σύμβουλος του πρώην Καγκελάριου της Αυστρίας ήλθατε στην Αθήνα, δίπλα στον τότε υπουργό των Εξωτερικών. Πώς σας έπεισε ο κ. Παπανδρέου;

Με τον κ. Παπανδρέου υπήρχε ήδη ταύτιση απόψεων για τα μεγάλα θέματα, τη στρατηγική και τους στόχους. Οταν έγινε υπουργός Εξωτερικών μου είπε: «Πάμε, ήρθε η ώρα». Αρκούσε. Θεώρησα δε μεγάλη τιμή την ευκαιρία να εργαστώ για τα συμφέροντα της πατρίδας μου.

Ποια ήταν η πρώτη σκέψη σας όταν ο Γ. Παπανδρέου σας ανακοίνωσε ότι σας προορίζει για το «τιμόνι» του υπουργείου Εξωτερικών;

Ενιωσα και νιώθω μεγάλο σεβασμό για τις ευθύνες που αναλαμβάνω. Απέναντι στην πατρίδα, στους πολίτες και βεβαίως στον πρωθυπουργό. Το να εκπροσωπεί κανείς τα συμφέροντα της χώρας του αποτελεί τη μεγαλύτερη τιμή. Πάνω από όλα όμως είναι ευθύνη. Και αυτό είναι πάντα οδηγός μου.

Θα τον αναπληρώνετε στα Συμβούλια της ΕΕ και στις διεθνείς αποστολές;

Είναι μέρος των αρμοδιοτήτων μου. Και τα ταξίδια θα είναι πολλά. Σ’ αυτήν την προσπάθεια όμως έχω τη στήριξη του ικανότατου στελεχιακού δυναμικού του υπουργείου Εξωτερικών και βεβαίως του συναδέλφου μου, Σπύρου Κουβέλη, ενός ανθρώπου με ιδιαίτερες ικανότητες και εξαιρετικό χαρακτήρα, με τον οποίο με συνδέουν κοινές απόψεις και αλληλοσεβασμός.

Ο πρωθυπουργός εμπιστεύτηκε ρόλο υπουργού και σε άλλους στενούς του συνεργάτες, σε πρόσωπα άγνωστα στο ευρύ κοινό - χωρίς εμπειρία διοίκησης σε κυβερνητική θέση. Ηρθε η ώρα να σπάσει η επετηρίδα στην Ελλάδα; Τι σημαίνει αυτό για σας;

Δεν είναι θέμα επετηρίδας. Η χώρα έχει ανάγκη από βαθιές τομές. Απαιτείται από τις συνθήκες, την κοινωνία. Πρόκειται περισσότερο για αλλαγή νοοτροπίας. Ο συνδυασμός γνώσης και ικανότητας με τη σκληρή δουλειά και την αξιοπρέπεια μπορεί να λειτουργήσει και στον τόπο μας. Ελπίζουμε η σύνθεση της κυβέρνησης να εκπέμπει αυτό ακριβώς το μήνυμα.

Εάν υπάρχουν, ποιοι είναι οι κίνδυνοι που πρέπει να αποφύγετε ως νέος υπουργός;

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να εξοικειωθεί κανείς υπερβολικά με την «καρέκλα» και την εξουσία, να τη θεωρήσει φέουδο, όπως έχει πει προεκλογικά και ο πρωθυπουργός. Οραμά μου είναι ένα κράτος όπου η Διοίκηση αντιμετωπίζει τον πολίτη ως υπουργό, αλλά και τον υπουργό ως απλό πολίτη.

Μια ανθρώπινη ερώτηση: Εχετε φιλοδοξίες για την προσωπική σας εξέλιξη;

Δεν δικαιούται κάποιος να έχει «φιλοδοξίες» σε ό,τι αφορά την πολιτική και τα κοινά. Οι μόνες βλέψεις που επιτρέπω στον εαυτό μου είναι να είμαι αποτελεσματικός και χρήσιμος από τη θέση που βρίσκομαι κάθε φορά και να βελτιώνομαι. Διατηρώ την πεποίθηση ότι με συνέπεια, προσπάθεια και αξιοπρέπεια μπορεί κανείς να προοδεύσει.

Κλείσατε την πρώτη επίσημη επίσκεψη του κ. Παπανδρέου ως πρωθυπουργού στην Κύπρο. Εκτός από τον συμβολισμό... και προσωπικά...

Γεννήθηκα στη Λευκωσία, όπου πέρασα τα παιδικά μου χρόνια. Εζησα την εισβολή, μια εμπειρία που με έχει σημαδέψει. Δεν είναι παράξενο ότι το Κυπριακό με ακολουθεί έκτοτε. Η πρώτη μου διδακτορική διατριβή είχε ως αντικείμενο την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ηταν, λοιπόν, πολύ σημαντικό για μένα το γεγονός ότι εργάστηκα αργότερα για τον ίδιο στόχο.

Παίξατε σημαντικό ρόλο στη συζήτηση για το Σχέδιο Ανάν που «αρνήθηκε» ο κυπριακός λαός. Σήμερα;

Η τελική μορφή του Σχεδίου Ανάν δεν απηχεί το αποτέλεσμα που είχαμε θέσει ως στόχο. Στο τελικό -και καθοριστικό στις μεγάλες διαπραγματεύσεις- στάδιο, δεν είμαστε εμείς οι διαπραγματευτές, αλλά ο κ. Καραμανλής. Επέλεξε να μη διαπραγματευτεί, να μη διεκδικήσει έστω ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Αυτά όμως ανήκουν στην Ιστορία, όπως και το Σχέδιο Ανάν.

Με σωστούς χειρισμούς και πρωτοβουλίες μπορούμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας και να κατοχυρώσουμε τα συμφέροντα και τα δίκαια των Ελληνοκυπρίων. Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. μας δίνει τα εργαλεία και την ασφάλεια. Δεν κινδυνεύουμε από ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, τυχόν προσπάθειες επιβολής επιδιαιτησίας ή άλλου είδους πιέσεις.

Η μη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Τελωνειακής Ενωσης από την Τουρκία θα πρέπει να έχει καταληκτικό χρονοδιάγραμμα τον Δεκέμβρη; Θα προτείνατε «Οδικό Χάρτη» μέχρι τον Ιούνη;

Ενας νέος «Οδικός Χάρτης» είναι απαραίτητος και αποτελεί στόχο μας. Δεν συμφωνούμε ότι πρέπει να «κλείσει η πόρτα» της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας - δεν συμφέρει Ελλάδα και Κύπρο. Βεβαίως η Τουρκία οφείλει να εκπληρώσει, στο ακέραιο, όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ως υποψήφια προς ένταξη χώρα απέναντι στην Ε.Ε. και όλα τα κράτη-μέλη και να μη θεωρεί τίποτε δεδομένο.

Πώς σχολιάζετε τη δήλωση του Σκοπιανού προέδρου ότι λύση μπορεί να βρεθεί μόνον αν περιοριστεί η όποια συμφωνία στο όνομα (να μην καλύψει δηλαδή ταυτότητες κ.ά.);
Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.

Ο «Διεθνής Γιώργος» πώς μπορεί να αναβαθμίσει το διεθνές κύρος της χώρας; Η πρώτη κίνηση και ταξίδι;

Η πρώτη κίνηση ήταν το ταξίδι-αστραπή στην Κωνσταντινούπολη και η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τον Τούρκο πρωθυπουργό. Η πρώτη επίσημη επίσκεψη ωστόσο θα γίνει στην Κύπρο, όχι μόνο για λόγους συμβολισμού, αλλά και ουσίας.

Η εξωτερική πολιτική θα είναι πολιτική πρωτοβουλιών, ενεργού παρουσίας και συμμετοχής στις διεθνείς εξελίξεις. Στόχος είναι μια Ελλάδα ισχυρή και αξιόπιστη - απαραίτητη προϋπόθεση για να διαπραγματευτούμε αποτελεσματικά για τα εθνικά συμφέροντα.

Οι επαφές σας στην Ευρώπη είναι «διαβατήριο» για την εξασφάλιση παράτασης για την αποφυγή σκληρών μέτρων;

Είναι πολύ σημαντικό να έχει οικοδομήσει κανείς σχέσεις σεβασμού και εμπιστοσύνης με τους εταίρους. Διαβατήριο όμως θα είναι και η αξιόπιστη πρόταση της κυβέρνησης για την οικονομία.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
fofig@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ

11 σχόλια:

  1. -->>Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. μας δίνει τα εργαλεία και την ασφάλεια. Δεν κινδυνεύουμε από ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, τυχόν προσπάθειες επιβολής επιδιαιτησίας ή άλλου είδους πιέσεις.....

    Οποιαδηποτε λυση που θα καταργει την Κυπριακη Δημοκρατια θα ειναι το τελος του Κυπριακου Ελληνισμου.
    Μακροχρονιος στοχος της Τουρκιας ηταν παντα η διαλυση του κρατους υπο οιαδηποτε μορφη εστω και ομοσπονδιας.
    Τωρα γιατι εχουμε ξανα επι..σκηνης πρωταγωνιστες του προδοτικου σχεδιου ΑΝΑΝ ειναι κατι που δυσκολευομαι να καταλαβω.
    Ο Τασος ηταν το τελευταιο σημειο αντιστασης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδή κατά τον κύριο υφυπουργό ποια είναι εκείνη η συνθήκη που εκπληρούμενη θα μας υποχρεώσει να ασκήσουμε βέτο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας; Ας πούμε μας συμφέρει τόσο πολύ η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να της επιτρέψουμε μια πιθανή επανάληψη επεισοδίου τύπου Ιμίων;
    Μα είναι σοβαροί οι δημοσιογράφοι που ασχολούνται με διεθνή θέματα; Πιστεύουν ότι οι οποιεσδήποτε «προσωπικές επαφές» κάποιου που διατέλεσε σε κάποιο πόστο στην Αυστρία και είχε και κάποιες σπουδές εκεί και τυχαίνει να ξέρει κάποιους αξιωματούχους της Ε.Ε. μπορεί να αλλάξει την πολιτική της Ε.Ε. έναντι της χώρας μας. Δυστυχώς ή ευτυχώς κυρίες και κύριοι που ασχολείστε με την ενημέρωσή μας δεν είμαστε τόσο «αφελής ιθαγενής» ώστε να σας πιστέψουμε. Θέλουμε να ξέρουμε ποια είναι η διαπραγμάτευση και οι δεσμεύσεις πολιτικών που δεν έχουμε και σε μεγάλη υπόληψη όχι γιατί είμαστε κακοί στον χαρακτήρα αλλά γιατί τα τόσα δημοσιογραφικά «λιβανίσματα» δεν προοιωνίζουν τίποτα καλό.

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι μας τσαμπουνάει ,φίλοι μου,αυτός ο κύριος ;;;Ακρη δεν βγάζω... πάνε να μας τρελλάνουνε πριν μας ξεπουλήσουν ;;;Από την ΘεσσαλονίκηΑ.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τον άφησε η δημοσιογράφος (ο Θεός να την κάνει, εκτός κι αν είχε τέτοιες εντολές) να ξεγλιστρήσει σαν χέλι από το ερώτημα για την συμμετοχή του στην ανανική απόπειρα διάλυσης της Κύπρου.
    Κάτι αρλούμπες ψέλλισε και κατέληξε "Αυτά όμως ανήκουν στην Ιστορία, όπως και το Σχέδιο Ανάν."
    Αυτά ανήκουν στην Ιστορία, σαφώς. Το "σχέδιο" Ανάν, όμως, δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι ανήκει σ' αυτήν.

    Γιατί δεν τον ρώτησε ευθέως η δημοσιογράφος "τι θέση θα πάρετε, αν επανέλθει παρόμοια πρόταση";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι προφανές ότι η Αθήνα δεν κινείται στη λογική της επιβολής τον Δεκέμβριο κυρώσεων κατά της Άγκυρας. Ο κ. Παπανδρέου έχει εξαγγείλει και προεκλογικά θέση για τον καθορισμό ενός οδικού χάρτη για την Τουρκία, ώστε παράλληλα να καταβληθεί προσπάθεια για λύση του Κυπριακού εντός του 2010. Η Λευκωσία έχει μια διαφορετική προσέγγιση. Θεωρεί πως εάν η Τουρκία περάσει αλώβητη τον Δεκέμβριο δεν θα έχει κανένα λόγο να συνεργασθεί στο Κυπριακό και πως τον Ιούνιο του 2010 θα επαναληφθεί το ίδιο σενάριο. Δηλαδή να δοθεί εκ νέου ανάσα στην Άγκυρα. Πώς θα συγκερασθούν οι δυο προσεγγίσεις, είναι ένα ζήτημα το οποίο θα διαφανεί στις 19 Οκτωβρίου.
    ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτά είναι εβραΙκά σχέδια. Αν φύγει ο Ελληνισμός από την Κύπρο τότε ανοιγουν τα σχέδια να διεκδικήσουν αυτοί. Αλλά τι σχέση μπορεί να έχει με τους εβραίους ο Δρούτσας? Οι τούρκοι δεν έχουν δώσει τίποτα. Γιατί να δώσουμε εμείς? Να τα δώσουν όλα αυτοί και να σκεφτούμε γαι το βέτο. Γιατί προσπαθούμε να πάμε σε μειονεκτική θέση από πλεονεκτική θέση που είμαστε σήμερα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΑΣΟΚ η πέμπτη φάλαγγα της Τπυρκίας και των ΗΠΑ στην Ευρώπη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. νέος ωραίος και τεχνοκράτης,αλλα και κάτι ακόμα δεν έχει την Ελληνική νοοτροπία,με τα θετικά και τα αρνητικά αυτής.εφόσον ήταν στο υπουργείο εξωτερικόν τις αυστρίας του δίνη ένα προβάδισμα να γνωρίζει από πρώτο χέρι τι ακριβώς θέλουν οι δυο μεγάλες δυνάμεις δηλαδή γαλλία γερμανία από την τουρκια.μην ξεχνάμε ότι διατέλεσε σύμβουλος του πρώην Καγκελάριου τις αυστρίας και η austria ακόλουθα πιστά τις γερμανικές επιταγές.στην περίοδο του δημοψηφίσματος για το σχέδιο αυνάν άκουγα τον γιώργος να λέει ΝΑΙ,μου έκανε εντύπωση γιατί να προκαλεί τόσο την κοινή γνώμη σε ένα τέτοιο κατάπτυστο σχέδιο.δυο ήταν οι σκέψης μου,πρώτον κάνει αντιπολίτευση στην καραμανλή,αν πει το ναι ο μπούλης θα έχει μείνει στην ιστορία ως προδότης,αν πει όχι αυτός θα είναι στον διεθνή παράγοντα και περισσότερο στους αγγλοαμερικανούς το μαύρο πρόβατο ότι δεν βοηθάει στην λύση του προβλήματος και φυσικά στα συμφέροντα τους.διαβάστε τι λέει και πως αφενός αποποιείται οποιες ευθύνες και δίκαιος αφού δεν ήταν αυτός κυβέρνησις και αφετέρου καρφώνει την πολιτική ντόρας μπούλη ότι δεν βοηθήσανε την κύπρο, σε αυτό σύμφωνο εκατό τις εκατό,και δεύτερο δεν έκανε διαπραγματεύσεις όπως όφειλε σαν εγγυητής η κυβέρνησις και όπως το λέει το κείμενο: δεν είμαστε εμείς οι διαπραγματευτές, αλλά ο κ. Καραμανλής. Επέλεξε να μη διαπραγματευτεί, να μη διεκδικήσει έστω ένα καλύτερο αποτέλεσμα.τώρα αν ήταν αυτός στην εξουσία θα έφερνε και την λύση,στα λόγια να χαμέ να λέγαμε.όσο για τον λεγόμενο Οδικό Χάρτη, λογικό είναι όταν έχεις το θηρίο αγριεμένο δεν το πλησιάζεις το αφήνεις να φυγή ώστε να εκτόνωση τα νεύρα του και τον φόβο του,ούτε εμείς σαν χωρα ούτε φυσικά οι υπόλοιποι ευρωπαίοι θέλουν η τουρκια να απομονωθεί,προσωπικά θέλω να διαλυθεί ,αφού ο τελικός στόχος είναι να την ελέξουν οικονομικά,αυτό θα γίνει με πολιτική.Aυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ισορροπημένη πολιτική τις E.E στις σχέσεις τις με την τουρκια,και στις δικές μας απαιτήσεις όσον μπορούμε να έχουμε αφού ουσιαστικά ακολουθούμε την πολιτική των μεγάλων χωρών και δεν προκαλούμε προβλήματα με την σχέσει μας.ίσος τελικά από αυτό καταλαβαίνουμε πως βλέπει την περιοχή και ιδιαιτερα τα ελληνοτουρκικά ο ξένος παράγοντας και στην ουσία ότι και να λέμε ότι και να πούμε θα είμαστε μονοι μας.οι τούρκοι αυτό το γνωρίζουν και πιστεύω ότι κάνουν τις τελευταίες απέλπιδες προσπάθειες για την λεγομενη εθνική πολιτική,απέναντι στην E.E,και στους γύρο γείτονες τις, αλλα με τις πλάτες τον αμερικανων,που αυτό μεταφράζεται ότι θα παίξουν και θα τραγουδήσουν στα επόμενα χρονια ότι θέλει ο αμερικανος,δεν μπαίνουν αλλα μονο οικονομικές σχέσεις,και ο αμeρικανός τους θέλει για την asia ουσιαστικά και όχι για την ευρώπη.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.

    Δλδ αν δεχτούν τον Γεωγραφικό προσδιορισμός με το όνομα Βορ. Μακεδονια θα το δεχτούμε εμείς ή όχι ;Γιατί μπερδεύτηκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ 11 Οκτώβριος 2009 9:56 μμ

    >Αυτά είναι εβραΙκά σχέδια.<

    >Αλλά τι σχέση μπορεί να έχει με τους εβραίους ο Δρούτσας?<

    Έλα ντε! Εβραιοκύπριος είναι, γιατί δεν το λες; ^_^

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και οταν φτανει η ερωτηση του σχεδιου Αναν, πεταει το μπαλακι στον Καραμανλη, αδιαφορωντας για την αποφαση του κυπριακου λαου και απαξιωνοντας το εθνικο συναισθημα της υπερηφανειας του, προασπιζοντας την τελεια μορφη του σχεδιου στην αρχικη του μορφη.
    Απλα η αποφαση των Κυπριων-που υποτιθεται γνωριζει καλα- ανηκει σε μια αλλη σφαιρα του παραλογου, του μη εφικτου, που δυστυχως αλλοιωσε τα σχεδια της νεοταξικης νομενκλατουρας που υπερασπιζεται με τοσο παθος.
    Αληθεια!!!
    Πως ειναι τοσο σιγουρος οτι δεν κινδυνευουμε απο ασφυκτικα χρονοδιαγραμματα η τυχόν προσπάθειες επιβολής επιδιαιτησίας!
    Απο που αντλει αυτη τη βεβαιοτητα?
    μηπως απο το οτι οι γειτονες ζητησαν ηπιοτερες αναχαιτησεις για τις γελοιες προβοκατορικες πρακτικες τους στο Αιγαιο?

    Αλεξανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.