17/10/09

Έκκληση της Τουρκίας στο Ισραήλ για τη Γάζα

Αυστηρή κριτική και ταυτόχρονα έκκληση στο Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη λωρίδα της Γάζα, έκανε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας ο οποίος μίλησε για "ανθρωπιστική τραγωδία" στην Γάζα, αποκλείοντας την εξομάλυνση των διμερών τους σχέσεων για όσο διάστημα υποφέρουν οι Παλαιστίνιοι και οι διαπραγματεύσεις για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή βρίσκονται σε νεκρό σημείο.

"Αυτό που επιθυμούμε είναι να μπει τέλος στην ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα, να ξεκινήσουν πάλι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις- τόσο για τους Πλαιστίνιους όσο και για την Συρία - και κυρίως να ξαναδώσουμε προτεραιότητα στην ειρήνη στην περιοχή", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

"Μόλις επιστρέψουμε στο δρόμο της ειρήνης οι σχέσεις εμπιστοσύνης με το Ισραήλ θα αποκατασταθούν στο σημείο που ήταν και πριν", ανέφερε, προσθέτοντας ότι η ισραηλινή επίθεση στην Γάζα στο τέλος του προηγούμενου έτους επέφερε "ένα μεγάλο πλήγμα στις προσπάθειες ειρήνευσης".

Αναφερόμενος στην ακύρωση των στρατιωτικών ασκήσεων ο Νταβούτογλου προειδοποίησε ότι "για όσο διάστημα συνεχίζεται η ανθρωπιστική τραγωδία στην Γάζα, δεν θα ήθελα να μας ζητάνε να εμφανιστούμε σε φωτογραφία" με τους ισραηλινούς στρατιώτες.

"Αν και για οκτώ μήνες δεν έχει εκτοξευθεί ούτε ένας πύραυλος από την Γάζα προς το Ισραήλ, τα παιδιά στην Γάζα δεν έχουν σχολεία, οι άνθρωποι δεν έχουν σπίτια... Πώς μια χώρα όπως η Τουρκία μπορεί να παραμείνει σιωπηλή για αυτό το θέμα;", δήλωσε ο Νταβούτογλου.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ έχουν επιδεινωθεί από τον Ιανουάριο, όταν η Τουρκία επέκρινε έντονα τη μαζική ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Προηγήθηκε, την περασμένη εβδομάδα, μια άλλη διαμάχη ανάμεσα στις δυο χώρες, όταν η Τουρκία απαγόρευσε την τελευταία στιγμή τη συμμετοχή του Ισραήλ σε διεθνή αεροπορικά γυμνάσια, στην Τουρκία, και η προβολή πριν από λίγες ημέρες από τουρκικό κανάλι μιας τηλεοπτικής σειράς στην οποία εμφανίζονται ισραηλινοί στρατιώτες να σκοτώνουν εν ψυχρώ μικρούς παλαιστίνιους, ανάμεσά τους και ένα νεογέννητο.
news.ert.gr

6 σχόλια:

  1. Που το πάνε οι Μεχμέτηδες; Μπορεί κάποιος να μας προσφέρει μια ανάλυση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι μεμέτηδες αγαπητέ μου θέλουν να ρίξουν λάσπη στα μάτια των Αράβων και να καταστούν αξιόπιστοι διαμεσσολαβητές ανάμεσα στους Αμερικανοισραηλινούς και το Ιράν και την Συρία.
    Η Τουρκία καλείται να κάνει τον Δούρειο ίππο για να μπορέσουν οι Αμερικάνοι να ελέγξουν τα πυρινικά του Ιράν και την Συρία.Γιαυτό τον λόγο θα κάνει κινήσεις που ψαινομενικά θα είναι φιλοαραβικές και κατά του Ισραήλ για να πείσιε τους Άραβες και το Ιπάν ότι είναι με το μέρος τους,
    Παράλληλα θα δίνει πληροφορίες στο Ισραήλ αφού θα αποκτήσει πρόσβαση μέσω στρατιωτικών συνεργασιών.
    Ηδη η Συρία το έφαγε το κερασάκι και ξεκινάει στρατιωτυική συνεργασία και κοινές ασκήσεις με την Τουρκία. Αυτό που ενδιαφέρει κυρίως τους Αμερικανοισραηλινούς είναι να ξεκινήσει η Τουρκία στρατιωτική συνεργασία με το Ιράν για να αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες που σήμερα δεν διαθέτουν. Παράλληλα σε ενδεχόμενη διαμεσολάβηση ενώ οι Αραβες θα νομίζουν ότι ο μεσολαβητής είναι δικός τους, αυτός θα είναι στην πραγματικότητα με τους άλλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ 2:50 μμ

    >Γιαυτό τον λόγο θα κάνει κινήσεις που ψαινομενικά θα είναι φιλοαραβικές και κατά του Ισραήλ για να πείσιε τους Άραβες και το Ιπάν ότι είναι με το μέρος τους,<

    Δεν υπάρχει λόγος να πείσει τους Άραβες, διότι εκείνοι πρόσκεινται ανέκαθεν φιλικά στην Τουρκία.

    >Αυτό που ενδιαφέρει κυρίως τους Αμερικανοισραηλινούς είναι να ξεκινήσει η Τουρκία στρατιωτική συνεργασία με το Ιράν για να αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες που σήμερα δεν διαθέτουν.<

    Ναι, ασφαλώς, μονάχα τώρα που το έγραψες, θα το πληροφορηθεί το Ιράν και θα προσέχει να μην δώσει πληροφορίες!! Μεγάλη ζημιά έκανες, μωρέ, των Αμεριακοϊσραηλινών!! ^_^

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 2.50 Εσύ γιατί ενοχλήθηκες? Είναι φανερό ότι δεν διαφώνησες αλλά ενοχλήθηκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 2.50 ξέρεις πολύ καλά ότι οι Αραβες δεν εμπιστεύονται και τόσο τους τούρκους και ότι η στρατιωτική συνεργασία της Τουρκίας με το Ισραήλ είναι πολύ στενότερη απ'ότι νομίζουμε.
    Αυτά τα καραγκιοζιλίκια των δημόσιων καβγάδων του Ερντογάν με τον Περές απευθύνονται προς τους Άραβες.
    Οι Τούρκοι θέλουν να δείξουν ότι αυτοί θα υπερασπίζονται τα συμφέροντα των Μουσουλμάνων ανα τον κόσμο και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του αραβικού κόσμου που δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι την στρατιώτική συνεργασία Τουρκίας Ισραήλ,
    Τώρα τι επιδιώκουν οι Αμερικάνοι?
    Θέλουν οπωσδήποτε οι Τούρκοι να ηγούνται, που τους ελέγχουν παρά το Ιράν. Θά ακολουθήσει λοιπόν μία περίοδος φαινομενικά ψυχρών σχέσεων ανάμεσα σε Τουρκία και Ισραήλ για τα μάτια του κόσμου ενώ στην πραγματικότητα με εγγυήτρια την Αμερική αυτές οι σχέσεις θα εμβαθύνονται. ΜεγάΛΟ ενδιαφέρον έχει η επίσκεψη Ερντογάν στην Αμερική.Πιστεύω ότι εντάσσεται στην όλη σκηνοθεσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είμαι ο 10:57 ,μπορεί να δούμε τον Ερντογάν να ξεσπαθώνει δημόσια παρουσία του Ομπάμα και να τα χώνει δεξιά και αριστερά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.