12/1/10

Ανακρίσεις για... δολοφονίες Τουρκοκυπρίων

ΣΕ ΜΙΑάκρως προκλητική ενέργεια που παραβιάζει ακόμη και τα συμφωνηθέντα, προέβησαν οι Τούρκοι, παραμονές της έναρξης των εντατικών συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού. Ζήτησαν την έναρξη ποινικών ανακρίσεων για δήθεν δολοφονίες Τουρκοκυπρίων που έγιναν το 1974 από Ελληνοκύπριους σε τρία χωριά στην Αμμόχωστο, αγνοώντας προκλητικά τα εγκλήματα που διέπραξαν οι ίδιοι σε βάρος εκατοντάδων Ε/κ.

Το θέμα, όπως εκτιμάται, ανακινήθηκε τώρα με σκοπό να τύχει πολιτικής ή και νομικής εκμετάλλευσης στο ΕΔΑΔ, ως αντιπερισπασμός στις προσφυγές Ε/κ σε σχέση με την απώλεια της περιουσίας τους, ή ακόμη και θέματα αγνοουμένων.

Ο «Φ» αποκαλύπτει ότι πριν λίγες ημέρες Τ/κ δικηγόρος απέστειλε εκ μέρους των συγγενών των νεκρών επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα με την οποία ζητείται όπως αρχίσουν έρευνες σε σχέση με τις δολοφονίες Τ/κ σε χωριά της επαρχίας Αμμοχώστου. Η επιστολή στάληκε, ύστερα από τις εκταφές των λειψάνων Τ/κ που έγιναν στο πλαίσιο της συμφωνίας των δύο πλευρών. Τα λείψανα των Τ/κ εντοπίστηκαν σε τάφο έξω από την Αμμόχωστο και αμέσως μετά στάληκε η επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα. Μαζί με την επιστολή, υπάρχει και λίστα με τα ονόματα των νεκρών, ενώ ο δικηγόρος ισχυρίζεται πως οι Τ/κ δολοφονήθηκαν από Ε/κ μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης φάσης της εισβολής στα τουρκοκυπριακά χωριά Σανταλάρι, Μαράθα και Αλόα. Επίσης αναφέρονται και ορισμένα ονόματα Ε/κ που κατά τον ισχυρισμό του, υποτίθεται ότι σχετίζονται με την υπόθεση.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ο Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, αφού μελέτησε την επιστολή και ενεργώντας όπως σε κάθε άλλη υπόθεση, έδωσε οδηγίες στην Αστυνομία ν’ αρχίσει έρευνες. Ήδη, αστυνομικοί έχουν προσεγγίσει πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων αναφέρονται στην επιστολή του Τ/κ δικηγόρου, για λήψη κατάθεσης. Τις έρευνες διεξάγει με άκρα μυστικότητα κλιμάκιο του ΤΑΕ Αρχηγείου που έχει προχωρήσει σε αντιπαραβολή με τα ονόματα των αγνοουμένων που είχε δώσει η τουρκοκυπριακή πλευρά και άρχισε τη λήψη καταθέσεων.

Για το θέμα, πέραν της πολιτικής πτυχής και των ερωτημάτων που εγείρονται αναφορικά με τον χρόνο που επιλέγηκε να εγερθεί, συγγενείς προσώπων που κλήθηκαν για εξηγήσεις θορυβήθηκαν, γιατί 37 χρόνια μετά τίθεται αυτό το ζήτημα, την ίδια ώρα που δεκάδες Ε/κ είχαν εκτελεστεί εν ψυχρώ με μια σφαίρα στο κεφάλι από Τούρκους στρατιώτες.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΗΣ
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.