23/1/10

Τουρκικές βόλτες γύρω απ΄ τα πετρέλαια

«Ψαλίδισε» το ΝΑΤΟ τα σχέδια της Άγκυρας για τριήμερο προκλήσεων στο Αιγαίο με συμμαχικό μανδύα, μετά τις έντονες ελληνικές αντιδράσεις και παραστάσεις σε υψηλό επίπεδο.

Παρ΄ όλα αυτά, η Άγκυρα εφάρμοσε τακτική σκωτσέζικου ντους με τα F-16 της, τα οποία σε μια περίπτωση έφτασαν σχεδόν 5 μίλια από τα Ψαρά, ενώ την Πέμπτη «κύκλωσαν» τη Σαμοθράκη δίνοντας το «παρών» στην περιοχή των πετρελαίων του Βορείου Αιγαίου.

Για την επικινδυνότητα και την προκλητικότητα των τουρκικών σχεδίων το ελληνικό υπουργείο Άμυνας ενημέρωσε το ΝΑΤΟ σε διάφορα επίπεδα, όπως και τον άμεσα αρμόδιο νεοαφιχθέντα στην περιοχή Αμερικανό διοικητή του Συμμαχικού Αεροπορικού Στρατηγείου της Σμύρνης, κ. Τζόντις. Η Αθήνα ξεκαθάρισε- ως προϊόν μάλιστα σύσκεψης σε υπουργικό επίπεδο- ότι τα τουρκικά F-16 θα αντιμετωπιστούν ως άγνωστα και εχθρικά από το σύστημα αεράμυνας.

Σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης, το ΝΑΤΟ δεν διέθεσε το «ιπτάμενο ραντάρ» του για να καθοδηγούνται οι Τούρκοι πιλότοι ενώ, όπως φαίνεται, πίεσε να τηρήσουν ακριβώς τα σχέδια που είχαν υποβληθεί στη Συμμαχία. Την πρώτη ημέρα αυτό δεν το τήρησαν, κάνοντας σειρά παρεκκλίσεων και προκλήσεων, με πιο σημαντική την προσέγγιση των Ψαρών, ενώ προχώρησαν και στην επικίνδυνη νυχτερινή πτήση. Αντίθετα χθες, δεύτερη ημέρα, το ΝΑΤΟ φαίνεται ότι επανέλαβε τις συστάσεις και τα τουρκικά F-16 δεν βγήκαν από το σχέδιο, αλλά παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο γύρω από τη Σαμοθράκη.

Συμμαχικά ερωτηματικά.
Η εμμονή των Τούρκων πάντως να κινηθούν προς τη Σαμοθράκη- που έβαλαν στο σχέδιο μία ημέρα πριν από την άσκηση- προκάλεσε ερωτήματα και σε συμμαχικούς κύκλους. Ορισμένοι επιτελείς μάλιστα δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να ήθελαν οι Τούρκοι να δείξουν το ενδιαφέρον τους για την ευρύτερη περιοχή λόγω της συζήτησης, τελευταία, για πρόσθετες γεωτρήσεις για πετρέλαια. Υπάρχει ωστόσο και η εκτίμηση ότι η επιλογή εκτέλεσης αρκετών αποστολών στο Βόρειο Αιγαίο έγινε ενδεχομένως με υπόδειξη συμμαχικών κύκλων προκειμένου να αποφευχθούν πτήσεις σε άλλες περιοχές, όπου η ύπαρξη πολλών βραχονησίδων χρησιμοποιείται ως πρόσχημα από τους Τούρκους για να «δικαιολογήσουν» τις προκλητικές παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010
ΝΕΑ

7 σχόλια:

  1. "Η Αθήνα ξεκαθάρισε- ως προϊόν μάλιστα σύσκεψης σε υπουργικό επίπεδο- ότι τα τουρκικά F-16 θα αντιμετωπιστούν ως άγνωστα και εχθρικά από το σύστημα αεράμυνας"

    Δηλαδή προειδοποιητικές βολές και εν συνεχεία ... κατάρριψη? Μπορεί άραγε κάποιος γνώστης να μας το .. λιανίσει??(κάνει λιανά κοινώς?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και πολύ καλά κάνουν!!
    Εμείς τι κάνουμε??
    Εκεί είναι το θέμα εδώ και δεκαετίες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το σχεδιο καλα προχωραει. κυπρος,πετρελαια,πορεια για πτωχευση και το τουρκικο "σμηνος"ετοιμο για την
    προβοκατσια.πιστευω οτι ο μαγειρας εχει ετοιμο το φαγητο και μενει μονο
    το σερβιρισμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε (06:55), μη το ψάχνεις. Στην Ελλάδα οι κανόνες εμπλοκής ίσχύουν μόνο στα χαρτιά. Ξέχασες τι εντολές έδιναν στους αεροπόρους μας το `74, την ημέρα που καιγόταν η Κύπρος;
    "ΔΕΝ ΘΑ ΡΙΞΕΤΕ ΑΝ ΔΕΝ ΣΑΣ ΡΙΞΟΥΝ".
    Όσα είχαν ως τότε γραφεί και αποφασιστεί πήγανε περίπατο. Αμέτρητες οι περιπτώσεις που οι ΚΕ ξεχνιούνται μόλις βρεθούμε μπροστά στα δύσκολα.
    Να θυμίσω τα ΙΜΙΑ;
    Γι αυτό σου λέω, φίλε μου, μη το ψάχνεις.
    Κρατερός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα σχεδια υπαρχουν,τα παλικαρια μας υπαρχουν ,εφεδροι τρελοι υπαρχουν πανετοιμοι .
    Το θεμα ιεναι να δωσουν εντολη για απαντηση. Δεν αντεχουμε αλλους πανω απο τα κεφαλια μας αρκετα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν ολοι υπαρχουν τι την θελουν την εντολη.Στην Ελλαδα ετσι και αλιως ολα παρανομα λειτουργουν γιατι να μην γεινει κατι τετοιο και σε αυτη την περιπτωση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καταφέρατε μισητοί εχθροί, Τυφώνιοι,όπως θά σάς καλούσαν οι Μύστες ΜΑΣ,σπορά τού Διαβόλου,όπως σάς αποκάλεσε ο Θεάνθρωπος(ο μηδέποτε ομοεθνής τών παραπάνω, άσχετοι καί αμαθέστατοι),νά κάνετε τόν Έλληνα έναν άτριχο δίποδο όρθιο πίθηκο.Συγχαρητήρια. είναι αληθώς ΜΕΓΑ επίτευγμα αυτό. έχετε φτάσει νά τόν εξουσιάζετε σχεδόν σέ όλα τά επίπεδα(παραμένει μόνον πρός κατάληψιν η απόλυτος ιδιωτική του κατάστασις,έρχονται 'νέες τεχνολογίες' καί γι'αυτό,ίσως καί 'πράσινες'),τού έχετε φορτώσει κάθε ανόητη ιδεοληψία καί τρόπο συμπεριφοράς καί ζωής πού όχι μόνον δέν τού ανήκουν αλλά συνάμα αντιπαλεύουν σκληρώς τό ίδιο τό γεννετικό του υλικό.επιχειρείτε εδώ καί δεκαετίες νά τού αλλάξετε μέσω διατροφής καί πόσεως,πράγματι,καί τό ίδιο αυτό τό γεννετικό υλικό.πόσο νά αντέξει ένας καημένος άνθρωπος δίχως προστασία από εκείνους πού θά μπορούσαν καί θά έπρεπε νά τόν προστατεύσουν;δέν αντέχει...κι έτσι,ξημέρωσε η μέρα(υπέρ αρκετές μόλις δύο γενεές γιά αυτό,διότι εργαστήκατε μεθοδικότατα) πού κάνατε καί τόν Έλληνα καταναλωτικό γουρούνι,απάνθρωπο παρτάκια,ψυχασθενή ολκής,σχιζοφρενή στήν πλήρη έννοια τού όρου,επαίτη,άλογο,παράλογο, άμετρον.επιτέλους,δι'εσάς, τόν εξουσιάζετε καί φανερώς,μέσω τών διαφόρων 'ηγεσιών' πού τού παρουσιάσατε, με αντίδρασιν σχεδόν καμμιά!Ειλικρινώς ΜΕΓΑ τό επίτευγμά σας.Επιμένετε νά αγνοείτε όμως ΜΙΑ παράμετρον.Αυτή η παράμετρος θά είναι καί η καταστροφή σας.Εύχομαι γιά σας έστω καί λίγο πρίν τό τέλος νά αναθεωρήσετε εγκαταλείποντας τίς μάταιες στοχεύσεις τής απολύτου ισχύος καί ελέγχου,τήν ακόρεστον απληστία,όπου αφετηρία τής απολύτου ΕΞΟΥΣΙΑΣ είναι η εκμηδένισις-εξαφάνισις τών ΔΙΟΓΕΝΩΝ καί τών έργων τους από προσώπου Γής.Η ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ έχει σχεδόν πλήρως συντελεστεί.Η ΝΕΜΕΣΙΣ θά είναι σφοδροτάτη.Η Παναγία νά μάς δώσει κουράγιο στά πολύ δύσκολα έτη πού γοργοσιμώνουν.Alea jacta est...ΓΑΙΑ ΠΥΡΙ ΜΙΧΘΗΤΩ.

    Γραφικός,ο Έλλην.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.