22/1/10

Ακύρωση νόμου για δίκες στρατιωτικών στην Τουρκία

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας ακύρωσε σήμερα το νόμο που είχε ψηφιστεί πέρσι το καλοκαίρι με τον οποίο επιτρεπόταν να δικάζονται οι στρατιωτικοί από πολιτικά δικαστήρια. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανατολή» η απόφαση για την ακύρωση του νόμου ήταν ομόφωνη.

Η κυβέρνηση του ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είχε ψηφίσει βιαστικά το νομοσχέδιο σε μια νυχτερινή συνεδρίαση, χωρίς να προηγηθεί συζήτηση, στα τέλη Ιουνίου. Υποστήριξε τότε ότι ήταν απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας.

Ο νόμος άνοιγε το δρόμο να δικάζονται στρατιωτικοί, σε καιρό ειρήνης, από πολιτικά δικαστήρια για κατηγορίες όπως απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας, οργανωμένο έγκλημα ή παραβίαση του συντάγματος. Το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) προσέφυγε ωστόσο στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας την ακύρωση του νόμου.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

2 σχόλια:

  1. AYTH EINAI H TOYRKIA...! ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ... ΕΙΤΕ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΙΤΕ ΟΧΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ: Η εντύπωση από τις παλινδρομήσεις των Τουρκων δικαστών είναι ότι η μάχη κεμαλικών-ισλαμιστών δεν έχει τελειώσει, κανείς δεν παρέδωσε ακόμα τα όπλα. Παντως όσοι θεωρούν "μαύρο" τους κεμαλιστές/στρατιωτικούς και "ασπρο" τον Ερντογάν/ισλαμιστές θα απογοητευθούν.Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι με τον Ερντογάν η Τουρκία θα είναι πιο δημοκρατική τούτο δεν σημαίνει ότι θα έιναι λιγότερο επιθετικήστην εξωτερική της πολτιική. Ούτε τα συμφέροντα μιας χώρας αλλάζουν ούτε οι μέθοδοί της επειδή διαφοροποιήθηκε το εσωτερικό της καθεστώς. Αντιθέτως, αν τα σενάρια πουκυκλοφορουν έχουν κόκο αληθείας, τότε το πρόβλημα δεν είναι στην Αγκυρα αλλά στην Αθήνα και στη Λευκωσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.