22/1/10

Περί Ιθαγένειας


του Απόστολου Αποστολόπουλου
Ο σάλος που ξεσήκωσε το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια δεν θα κοπάσει ούτε αφού ψηφιστεί, αν ψηφιστεί, επειδή παραμένει ριζικά αντίθετη η πλειοψηφία των Ελλήνων. Θα έχουμε το κωμικό, γελοίο αλλά πολύ επικίνδυνο φαινόμενο ενός γενικευμένου σε όλη τη χώρα «εμφύλιου» μεταξύ «παλαιών» και «νέων» Ελλήνων, στην πραγματικότητα Πακιστανών, Αφγανών κλπ. Όλα τα ΄χε η Μαριορή ο φερετζές της έλλειπε.
Ο διαχωρισμός των νομίμων μεταναστών από τους λαθραίους είναι σημαντικός νομικά αλλά έχει μηδενική αξία επί της ουσίας. Η νομιμότητα παραμονής στην Ελλάδα πχ ενός Πακιστανού δεν τον κάνει περισσότερο Έλληνα από τον παράνομο ομοεθνή του. Η νομιμότητα αφορά στο Κράτος. Όσα συμπυκνώνονται στη ελληνικότητα της «συνείδησης» βρίσκονται πέραν της τυπικής νομιμότητας. Και αυτά είναι τα πλέον σημαντικά.
Η απόδοση της ιθαγένειας είναι μονομερής απόφαση του έθνους/κράτους. Αυτό καθορίζει μονομερώς τους όρους, το χρόνο, το εύρος της παροχής ιθαγένειας με αποκλειστικό, υπέρτατο κριτήριο το εθνικό συμφέρον. Και ειδικότερα την εθνική συνοχή. Αυτό ίσχυε και ισχύει παντού και πάντα, σε όλες τις χώρες και σε όλες τις εποχές. Η ιθαγένεια δεν υπάγεται στα «ανθρώπινα δικαιώματα». Στόχος δεν ήταν ποτέ και πουθενά να προκύψει ένα νέο μίγμα ιθαγενή με πολύ-πολυτισμική συνείδηση απαλείφοντας την εθνική συνείδηση του παλαιού κάτοικου. Στόχος ήταν πάντα η πλήρης ενσωμάτωση στην έννοια του έθνους όπως αυτή έχει προκαθοριστεί από το ίδιο το έθνος. Κορυφαίο παράδειγμα οι ΗΠΑ.
Έχουν όλοι, αδιακρίτως, οι μετανάστες τις προϋποθέσεις να ενσωματωθούν στον εθνικό κορμό λόγω μακράς παραμονής ή επειδή γεννήθηκαν εδώ; Προφανώς όχι. Η Γαλλία έδωσε αφειδώς ιθαγένεια σε πολίτες από τις πρώην κτήσεις της-για να κρατήσει την επιρροή της. Η Γερμανία επίσης σε μετανάστες που ή ίδια προσκάλεσε για να οικοδομήσουν τη χώρα. Ανακαλύπτουν ότι μετά από δυο και τρεις γενιές το χάσμα παραμένει και οξύνεται. Η έξαρση του «εθνικισμού» (με ή χωρίς ισλαμικό μανδύα) στις χώρες καταγωγής συμπαρασύρει και (πολλούς) νέο-ιθαγενείς που αμφισβητούν τον εθνικό κορμό, συχνά βιαίως. Κορυφαίο παράδειγμα ο Ερντογάν που κάλεσε τους Τούρκους στη Γερμανία να παραμείνουν ξένο σώμα.
Τα πολιτισμικά στοιχεία (γλώσσα, θρησκεία, παραδόσεις κλπ) έχουν ουσιαστική σημασία αλλά το μεγαλύτερο βάρος –υπογραμμίζει ο Π. Κονδύλης- έχει η «αυθαίρετη» απόφαση μιας ομάδας ανθρώπων «να ορίσουν τον εαυτό τους ως έθνος, έστω και επιστρατεύοντας μύθους, και να ζήσουν και να πεθάνουν στο όνομα αυτού του έθνους». Φαντάζεστε τους (ελληνοποιημένους) Πακιστανούς ή Αφγανούς να πεθαίνουν στο όνομα του Κολοκοτρώνη;
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, Παρασκευή 22-1-10

13 σχόλια:

  1. Η «αυθαίρετη» απόφαση μιας ομάδας ατόμων να λογιστούν σαν έθνος δεν στηρίζεται μόνο σε κοινούς «μύθους» αλλά το βασικό συστατικό της έννοιας «έθνος» είναι ο προσδιορισμός με βάση τις αντιθέσεις τους με τα άλλα έθνη. Ο προσδιορισμός της έννοιας «ελληνισμός» στηρίχθηκε στην αντίθεση αυτής της έννοιας με ένα κοινωνικό σύστημα, το οθωμανικό σύστημα κρατικής οργάνωσης. Οι «έποικοι» προέρχονται πολιτισμικά από ένα παρόμοιο σύστημα κοινωνικής οργάνωσης με αυτό που απέρριψε με αιματηρούς αγώνες ο ελληνισμός και το οποίο είναι η ιδιοσυστασία της ταυτότητάς των ανθρώπων αυτών. Με το να τους επικαλύψουμε με μια επίπλαστη «ελληνικότητα» την οποία θα την κουβαλούν μόνο σαν φορείς δικαιωμάτων έναντι της κοινωνίας και όχι σαν φορείς πολιτισμικής υποχρέωσης διατήρησης αυτής της κοινωνίας είναι η μεγαλύτερη ύβρις απέναντι στους ανθρώπους που κουβαλούν την εθνική ταυτότητα πρώτα απ’ όλα σαν υποχρέωση και όχι σαν δικαίωμα.

    Αν θεωρούμε ότι χρειαζόμαστε όλους αυτούς τους ανθρώπους έχουμε υποχρέωση να τους παρέχουμε σε αντάλλαγμα των υπηρεσιών τους και για όσο καιρό φιλοξενούνται εδώ ότι προβλέπεται από την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία και για τους έλληνες και όταν αποφασίσουν να γυρίσουν στην πατρίδα τους να τους παρέχουμε την σύνταξη που δικαιούνται. Φυσικά για όσο καιρό δραστηριοποιούνται εδώ θα πρέπει να υπάρχει άμεση απέλαση ακόμα και για πταίσματα. Και ακόμα φυσικότερα πολιτογράφηση δεν δικαιούνται γιατί είναι ξένο σώμα στην ελληνική κοινωνία και ποτέ δεν πρόκειται να ενσωματωθούν πρώτα απ’ όλα γιατί δεν το θέλουν οι ίδιοι.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτή η φωτογραφία είναι τοποθετημένη στο google earth στην περιοχή Καλλιφωνίου Καρδίτσης και δεν είναι επιλεγμένη από το google.
    ©2009 Google - Είκονες από ©2009 DigitalGlobe, Cnes/Spot Image, GeoEye, ©2009 Δεδομένα χάρτη Tele Atlas - Όροι χρήσης
    2000 πόδια
    500 μ

    in Παλιούριον, Καλλιφώνιον 43300, Ελλάς
    39° 14' 57.38" N 21° 59' 40.66" E

    Χαρακτηρίστε τη φωτογραφία:

    * ακατάλληλη ή προσβλητική
    * Από τις καλύτερες

    Πληροφορίες φωτογραφίας:

    * Viewed 10 times
    * Uploaded on September 6
    * © All Rights Reserved
    by turkishcobra

    in Παλιούριον, Καλλιφώνιον 43300, Ελλάς
    39° 14' 57.38" N 21° 59' 40.66" E

    Παρακαλώ δείτε τη φωτο στο google earth ή στο panoramio και ενεργείστε ανάλογα.Για να τη δείτε στο panoramio αφου κάνετε login,επιλέξατε φωτό από Σοφάδες
    και τσεκάρετε τις μη επιλεγμένες απο το googleκαι θα τη δείτε.
    Συγνώμη που δεν την καταγγέλλω εγω στο google,αλλά τα αγγλικά μου είναι ελάχιστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα όταν γίνουν όλα όσα πραγματικά σκοπεύουν να κάνουν δεν πρόκειται να υπάρχει κράτος με τη λογική

    Τα πολιτισμικά στοιχεία (γλώσσα, θρησκεία, παραδόσεις κλπ) έχουν ουσιαστική σημασία αλλά το μεγαλύτερο βάρος –υπογραμμίζει ο Π. Κονδύλης- έχει η «αυθαίρετη» απόφαση μιας ομάδας ανθρώπων «να ορίσουν τον εαυτό τους ως έθνος, έστω και επιστρατεύοντας μύθους, και να ζήσουν και να πεθάνουν στο όνομα αυτού του έθνους».

    Γιατί απλά θα έχουν ισοπεδωθέί όλα .Θα μετράει μόνο ένα πράγμα και αυτό θα είναι η οικονομική δύναμη του καθενός ξεχωριστά ο οποίος θα μπορεί να δημιουγεί και ''ομάδες''.
    Ο απώτερος σκοπός είναι η δημιουργία μιας αγέλης ανθρώπων χωρίς ιστορία, με κοινή γλώσσα χωρίς πιστεύω χωρίς κρίση με γνώσεις εξιδικευμένες και τίποτα άλλο . Με μοναδικό στόχο την συνέχιση μιας ρομποτικής ζωής και την αύξηση του κεφαλαίου των λίγων στο κόσμο.Η διάλυση των κρατών και των εθνών των συνειδήσεων και της ατομικότητας.
    Οι μόνοι που είμασταν απείθαρχος λαός αντιδραστικός με ιστορία και ένδείξεις ''αντιχουντικές'' σε απολυταρχικά καθεστώτα είμασταν εμείς. Χούντα με την παλαιά έννοια του όρου δεν μπορούσαν να μας επιβάλλουν ως εκ τούτου διάλεξαν να διαλύσουν την ομοιογένεια μας για να μπορέσουν να μας εξαφανίσουν πατώντας σε ένα βασικό έλάττωμα που έχουμε την διχόνια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το link για το δεύτερο σχόλιο
    http://www.panoramio.com/map/#lt=39.334162&ln=22.098696&z=4

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο νόμος περί ιθαγένειας, είναι απο τους κύριους στόχους της κυβέρνησης Παπανδρέου.

    Ο Παπαπδρέου δεν είναι Έλληνας, αλλά ένας αμερικανός businessman που εντελώς ψυχρά παίζει τον ρόλο του, κάμνει τον πρωθυπουργό.

    Θυμηθείτε και τον ψυχρό, κυνικό και αδιάφορο Σημίτη, που ούτε μια φορά δεν παρέστει σε Εθνική Εορτή ή σε Εθνική Παρέλαση, αλλά έψεγε όσους πιστεύοντάς τον την πάτησαν με το χρηματιστήριο, λέγοντάς τους - Ας πρόσεχαν !

    Ο Παπανδρέου έχει τελείως άλλους στόχους !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνώ με τους προηγούμενους ως προς τους στόχους της πολιτικής αυτής. Όμως το σενάριο θα υποστεί πλήγμα από την οικονομική κρίση και την αυξανόμενη ανεργία (όσο περισσότερα λαθραία εργατικά χέρια τόσο μεγαλύτερη η ανεργία για τους Έλληνες). Η υπομονή δε θα κρατήσει για πολύ.
    Το βλέπω δύσκολο να βγάζει αυτή η κυβέρνηση τετραετία. Κυρίως λόγω των οικονομικών προβλημάτων και των μέτρων που θα πάρει, αλλά και των εσωτερικών συσχετισμών στο ΠΑΣΟΚ (μεγάλο αγκάθι ο εκλογικός νόμος και πολλά άλλα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τωρα για να καταλαβω,η Δραγωνα ειναι πιο δυνατη απο την Ρεπουση η το αναποδο;Ποια θα διεκδικησει την πατροτητα του νομου ωστε οι αλλοδαποι να ξερουν ποια ψηφιζουν;.Το συνθημα το εχω γραψει ηδη,'ρεπουση και δραγωνα,για ενα νεο αγωνα'.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι περισσότεροι απ' αυτούς που το 1974 ψήφισαν κατά της βασιλευομένης δημοκρατίας, διότι οι βασιλιάδες δεν ήσαν Έλληνες, αποδέχονται σαν Έλληνας τον Γιωργάκη και μάλιστα πρωθυπουργό.

    "Μωρίας Εγκώμιον"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τὸ ἔθνος αὑτοπροσδιορίζεται, δὲν ἐτεροπροσδιορίζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΩ ΑΥΤΟ,ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑ ΟΜΩΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΩ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΛΕΠΩ 'ΕΛΛΗΝΕΣ' ΕΝ ΣΤΟΛΗ ΑΞ/ΚΟΥΣ
    ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ
    ΤΙΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΤΟΥΣ,ΝΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΟΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ,ΝΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ
    ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ,ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ,ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ.
    ΝΤΡΟΠΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γκαρσόν!

    Ένα μουσακά, μια χωριάτικη σαλάτα, 5 σουβλάκια, 2 μπύρες και 1 ελληνική ιθαγένεια!

    Α, που είσαι! Η ιθαγένεια να είναι ζεστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Απόσπασμα από το
    “Matching People with Organizational Culture”
    Asim Khan, CEO
    Business Management Group, Inc.

    “ It is important for individual values to match organizational culture because a culture of “shared meaning or purpose” results in actions that help the organization achieve a common or collective goal. An organization will operate more productively as a whole when key values are shared among the majority of its members…

    …Managers can foster the development of a positive culture by employing people who share the same values and vision that the organization represents…

    …The destructive influence of hiring someone who does not share the same set of values, goals and commitment espoused by the organization will weaken a strong chain of links and bonds…”

    Με απλά λόγια, εάν μία επιχείρηση δεν αξιολογήσει και προσλάβει υπαλλήλους με «αξίες» που να συνάδουν με το profile και την «κουλτούρα» της επιχείρησης, τότε η επιχείρηση θα αποκλίνει από τους στόχους και θα καταρρεύσει.
    Η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει αξιολόγηση και επιλογή των λαθρομεταναστών για τη χορήγηση της Ελληνικής ιθαγένειας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οι περισσότεροι απ' αυτούς που το 1974 ψήφισαν κατά της βασιλευομένης δημοκρατίας, διότι οι βασιλιάδες δεν ήσαν Έλληνες, αποδέχονται σαν Έλληνας τον Γιωργάκη και μάλιστα πρωθυπουργό.
    Eidame kai tin simperifora ton vasileon (Mirasia).An den sou aresoun oi epiloges tou Ellinikou laou mporeis an pas allou i gia na paraphraso ton Bernold Brech an eisai apagoitemenos apo ton Elliniko lao dialuse ton kai ftiakse allon,monerchofasista!
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.