13/1/10

Το Στρατηγείο επανεξετάζεται

Ανοιχτή παραμένει η διαπραγμάτευση για τη διοίκηση του νατοϊκού κέντρου αεροπορικού ελέγχου (CAOC) στη Λάρισα. Οπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από τον διακανονισμό που είχε γίνει τον περασμένο Μάιο σε συνάντηση των αρχηγών ΓΕΕΘΑ και προέβλεπε εναλλαγή ελληνικής και τουρκικής διοίκησης στο CAOC.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι έχει καταστεί σαφές προς τους νατοϊκούς συμμάχους ότι η Αθήνα δεν θα δεχθεί επιμέρους συμφωνία για τη Λάρισα, αλλά την εντάσσει σε ένα συνολικότερο πλαίσιο συμφωνίας που θα διασφαλίζει την ελληνική παρουσία στο στρατηγείο της Σμύρνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσει ότι εφόσον δεν εξασφαλίσει αναβαθμισμένη εκπροσώπηση στη Σμύρνη, θα ήθελε στη Λάρισα όχι Τούρκο αξιωματικό αλλά Αμερικανό. Ο κ. Βενιζέλος και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης παρουσίασαν χθες τον απολογισμό των 100 ημερών στο υπουργείο και τις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα. Σε σχέση με τους εξοπλισμούς, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επισήμανε ότι τα προγράμματα που θα δρομολογηθούν θα επιλεγούν με βάση τις ανάγκες και με κριτήριο τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Σε σχέση με την οικονομική κρίση, επισημάνθηκε ότι η βασική ανησυχία που διατυπώνεται είναι μήπως η Ελλάδα καταστεί υπερήμερη σε σχέση με προγράμματα που ήδη τρέχουν. Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι η ανησυχία αυτή είναι αβάσιμη, αρκεί, όπως είπε, και οι πωλητές να είναι εντάξει ως προς τις υποχρεώσεις τους, όσον αφορά τον χρόνο παράδοσης, τις προδιαγραφές και τα αντισταθμιστικά οφέλη.

Εν αναμονή της αξιολόγησης
Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του οίκου Lazard επί των προτάσεων για πώληση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Τέλος, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προγραμματίζει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2010 να φέρει στη Βουλή τα νομοσχέδια για ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για τους εξοπλισμούς στην εθνική νομοθεσία και για την ιεραρχία και τις προαγωγές στις Ενοπλες Δυνάμεις.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

8 σχόλια:

  1. BRAVO ΤΟΥ ΜΠΕΝΥ! ΚΑΛΑ ΤΟΝ ΓΑΠ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΕ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΤΛΕΛΑΘΟΥΜΕ..

    Ο ΚΑΗΜΕΝΟΣ Ο ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΜΕΤΑ ΤΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΚΑΝΑΝΕ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΔΩΣΕ ΚΩ...ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΓΧΩΡΕΣΟΥΝ ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΝΤΟΡΑ ΔΩΣΤΑ ΟΛΑ!! ΑΛΛΑ ΜΟΛΙΣ ΤΟΥ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΕΛΑΦΡΑ...

    ΕΨΙΛΟΝ./

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ΝΑΤΟ ΠΟΤΕ δεν μας στήριξε! Η Ελλάδα στηρίζει το ΝΑΤΟ, πληρώνει, και το ΝΑΤΟ παραχωρεί το Αιγαίο και την Κύπρο στην Τουρκία!

    Η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ και να ενταχθεί στο στρατιωτικό συνασπισμό της Ρωσίας CSTO, ο οποίος εγγυάται προστασία των μελών του, από επίθεση οποιουδήποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή η πρόταση του φίλου για ένταξη της Ελλάδας στο στρατιωτικό συνασπισμό της Ρωσίας CSTO...
    Φτάνει να υπάρχουν πράγματι οι εγγυήσεις που λέει.
    Καλό θα ήταν να έχουμε κάποιες πληροφορίες πάνω σε αυτό.
    Αλλά σε πρώτη φάση, μπορούμε να αρνηθούμε την συμμετοχή Τούρκου στο Αρχηγείο της Λάρισας βάζοντας ως προυπόθεση τόσο την αποχώρηση των Τούρκων από την Κύπρο, όσο και τον τερματισμό των παραβιάσεων στο Αιγαίο και την άρση του κάζους μπέλι γιά τα 12 μίλια !!!
    Τα παραπάνω μπορούμε να χρησιμοποιούμε ως επιχειρήματα και γιά την ΜΗ αποδοχή της Τουρκίας στην ΕΕ.
    Αλλά, υπάρχουν πολιτικοί με τον στοιχειώδη πατριωτισμό σε αυτή τη χώρα που να μπορούν να το κάνουν ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οντως η Ελλαδα πρεπει να μπει στο CSTO, οπου θα κανει παρεα με τις λοιπες διεφθαρμενες ορθοδοξες χωρες χωρις Ευρωπαιους να μας τα πρηζουν που πηγαν τα λεφτα τους κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η προταση για το CSTO ΙΣΩς ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΙΔΑΝΙΚΟΤΕΡΗ που θα μπορουσε να παρθει για την Ελλαδα.Θα αλλαζαμε τακτικη και επιπεδο σε πολλα θεματα.Αλλα ποια κοτα πολιτικος στην Ελλαδα θα μπορουσε να τολμησει κατι τετοιο (πλην με πολλες αμφιβολιες ομως Α.Παπανδρεου αν θυμηθειτε καποιον αλλον ευχαριστως πειτε το).Αυτα μονο με καποιο δημοψηφισμα θα μπορουσαν να γινουν αλλα που...στην Ελλαδα το λικνο της δημοκρατιας δε προλαβαινουμε να κανουμε δημοψηφισματα απ οτι βλεπω...καθε Κυριακη και δημοψηφισμα ειμαστε...

    Δημητρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι, θα μας αφήσουν να φύγουμε απο το ΝΑΤΟ και να μπούμε στο CSTO. Σε ποιά παράλληλη πραγματικότητα θα γίνει αυτό;
    Και να γινότανε, μετά τι; Θα αλλάζαμε τον ένα κεχαγιά με τον άλλο. Αντί να δούμε πως θα ελευθερωθούμε απο τη σκλαβιά που μας επιβάλλεται απο δεξιά και αριστερά, κοιτάμε πως θα μακρύνουμε το λουρί που μας έχουν δέσει στο λαιμό. Όπως λέει και ο συγγραφέας "...αν το μακρύνουμε αρκετά ίσως και να νοιώσουμε ελεύθεροι". Αλλά ΔΕΝ θα είμαστε.
    Καλή η Ρωσία αλλά το σύνδρομο του ραγιαδισμού είναι το ίδιο είτε έχεις την Αμερική είτε την ΕΕ είτε τη Ρωσία για αφεντικό.
    Η Ελλάδα για την Ελλάδα. Μόνο αυτό υπάρχει. Και επειδή το "σύστημα" δεν μπορείς να το νικήσεις σε κατά μέτωπο αντιπαράθεση καλά θα κάνουμε μάθουμε επιτέλους πως λειτουργεί και να το εκμεταλλευτούμε προς το συμφέρον μας.

    ΓΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Οντως η Ελλαδα πρεπει να μπει στο CSTO, οπου θα κανει παρεα με τις λοιπες διεφθαρμενες ορθοδοξες χωρες χωρις Ευρωπαιους να μας τα πρηζουν που πηγαν τα λεφτα τους κλπ."


    Ενώ η Ιταλία(μια ΑΜΙΓΩΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΧΩΡΑ)κατεχει τα "πρωτεια" της "μηδενικής διαφθοράς"!Ρε δεν πατε να "παιξετε μπαλα" παρακάτω, όλοι εσεις οι πρακτορες του Ευρω-Ατλαντισμού;Σας μαθαμε πια!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσει ότι εφόσον δεν εξασφαλίσει αναβαθμισμένη εκπροσώπηση στη Σμύρνη, θα ήθελε στη Λάρισα όχι Τούρκο αξιωματικό αλλά Αμερικανό."

    "αναβαθμισμένη εκπροσώπηση", δηλαδή; Έλληνα διοικητή στο νατοϊκό στρατηγείο της Σμύρνης;

    Ενδιαφέρουσα μου ακούγεται η ιδέα να περάσουμε στον CSTO, αλλά δεν ξέρω αν αυτό είναι δυνατόν, τι είδους προστασία μπορεί να μας παράσχει, αν οι σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ επιτρέπουν σε ένα πρώην μέλος του ΝΑΤΟ να μεταπηδήσει στον CSTO κλπ. Ασφαλώς δεν μπορεί αν είναι τόσο απλό. Τι διάολο, δεν είναι .... ποδοσφαιρική μετεγγραφή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.